rss
  • A karácsony jellegzetes ételei, étkezési szokásai

  • A karácsony jellegzetes ételei, étkezési szokásaiA karácsony a keresztények szent ünnepe. A szokásokban és hiedelmekben az évkezdethez, a téli napfordulóhoz és Jézus születéséhez fűződő hagyományok egyaránt megtalálhatók. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amit általában a böjtösebb, szegényesebb ételek jellemeznek. Ez a böjt szenteste ér véget. A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, amelyek elemeiben fellelhetők a régi nemzeti hagyományok. Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, hiszen az étkezés a családi és a társadalmi élet egyik szerves alkotója.

    Nemzeti hagyományok

    A karácsonyi menüben a legtöbb országban a nemzetre jellemző ünnepi ételek kerülnek az asztalra. Természetesen minden nemzetnek megvannak a maga különleges, hagyományos karácsonyi ételei, de ezek egy része ma már keveredik, illetve egyes ételfélék (pl. desszertek) esetében nagyon sok hasonlóság található, legalábbis ami az alapanyagokat illeti.

    A Magyarországra ma jellemző étkezési kultúra számos hatás eredménye. A karácsonyi vacsorában ötvöződik a böjtös étrend a sokfogásos menüvel.

    Régebben a hús minden esetben disznóhúst jelentett az ünnepi asztalon, ugyanis a sertés előretúr, ami a néphit szerint fejlődést jelentett, a szárnyassal ellentétben, ami hátra kapar, ami rossz előjelnek számított. Ma már ezek a néphagyományok nem igazán érvényesülnek, hiszen a karácsonyi menü sok helyen szárnyasból, pl. pulykából készül, aminek elterjedése elsősorban angolszász hatásnak köszönhető.

    Egyes ételek, élelmiszerek, mint pl. a bab, borsó, lencse, tök, mák, hal a néphit szerint sok pénzt, gazdagságot jelent. A dió, az alma, a fokhagyma sok helyen szintén nélkülözhetetlen élelmiszere az ünnepi asztalnak, ugyanúgy, mint a káposzta, amelyet minden társadalmi réteg fogyaszt. Egyes országokban (Németország, Svédország) nem szokás a december 24-i böjtölés, így náluk a bőséges karácsonyi menü már erre a napra is jellemző.

    A karácsonyi ételsorban a káposzta nemcsak nálunk, hanem más nemzeteknél, pl. a németeknél (vöröskáposzta), a letteknél és az oroszoknál (grúz töltött káposzta) is szerepel. Magyarországon a káposztát karácsonykor elsősorban töltött káposztának készítik el, amihez, főként vidéken a decemberi disznóvágásból származó friss sertéshúst használják fel. A töltött káposzta készítési módja, illetve a töltelék formája és nagysága tájegységenként változó.

    A halak táplálkozás-élettani jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, főként a tengeri halakban és a busában található jelentős mennyiségû, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak miatt. Ezek a zsírsavak nagyon fontosak a szervezet számára, mivel jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megakadályozásában. Az omega-3 zsírsavakat a szervezet önmaga nem tudja előállítani, vagyis a táplálékkal kell bevinnünk. Ezen kívül nem elhanyagolható a halnak az a tulajdonsága sem, hogy fehérjéje teljes értékû és könnyen emészthető. A szálka nélküli halakat a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. A halak egyéb előnyei közé tartozik, hogy számtalan módon (pl. leves, rántott, natúr, grill, tepsiben sült stb.) és ízesítéssel (citromos, paradicsomos, sajtos, zöldséges, mustáros stb.) készíthetők el.

    Sajnos Magyarországon a családok nagy részénél a halfogyasztás csak karácsonykor (vagy még akkor sem) jellemző. Mindenképp célszerû lenne heti 1 alkalommal valamilyen (ha lehet, tengeri halból készült) halételt beiktatni étrendünkbe.

    A hal nálunk régebben inkább a böjtös ételekhez tartozott az ünnep idején, de ma már ennek nincs akkora jelentősége, a halétel az ünnep bármelyik napján kínálható. Vannak nemzetek, ahol a különféle halételek, illetve a tenger gyümölcseiből készített fogások ugyancsak elmaradhatatlanok az ünnepi asztalról. A lazac fogyasztása Finnországban jellemző, valamint Oroszországban, ahol a karácsonyi menü egyik fontos étele a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta, a blini. A kaviárt a németek is szívesen fogyasztják előételként, pirítóssal.

    A halleves fogyasztása jellemző Lengyelországban, valamint Magyarországon (halászlé formájában). A spanyolok dévérkeszeget, a portugálok sózott, szárított tőkehalat, a svédek vajas-hagymás pácolt pontyot fogyasztanak.

    A tenger gyümölcseit Belgiumban például előételként fogyasztják. Ugyancsak előételként szerepel a németeknél a kagyló- és ráksaláta. Franciaországban tájegységenként változik a menü, egyes helyeken az osztriga szintén a jellemző karácsonyi ételek közé tartozik.

    A szárnyasok közül a pulyka is a karácsony egyik szimbólumának tekinthető. Angliában, az Egyesült Államokban és Kanadában szinte elképzelhetetlen a karácsonyi vacsora pulyka nélkül, de ma már a hagyományok és szokások keveredésének köszönhetően Belgiumban, Franciaországban, sőt Magyarországon is megtalálható egyes családok ünnepi menüjében. Az angolok főként gesztenyével töltve fogyasztják, amitől édes jellegűvé válik, így igazi ínyencségnek számít.

    A szárnyasok közül a pulyka mellett a liba is jellemző karácsonyi étel, főként Franciaországban (gesztenyés liba, libamáj) és Németországban (ropogós libasült vöröskáposztával).

    A sonka nálunk inkább a húsvét egyik jelképe, de egyes országokban karácsonykor is jellemző. Új-Zélandon a hideg sonka, Svédországban a füstölt sonka, Olaszországban pedig a pármai sonka található meg az ünnepi ételek között.

    Természetesen a nemzeti sajátosságokból, hagyományokból adódóan a különböző országok karácsonyi asztalán vannak olyan ételek, amelyek nálunk nem ismertek illetve jellemzőek, sőt talán meglepőek. A nyúl és a vadhúsok elsősorban Olaszországra és Franciaországra jellemző, a kolbász pedig ugyancsak a franciákra, valamint a lettekre.

    Spanyolországban mandulalevest, Finnországban rénszarvashúst, Lengyelországban hideg töltött tojást, Olaszországban raviolit, Belgiumban édes kenyeret is fogyasztanak karácsonykor, de talán a legszokatlanabb számunkra az a grönlandi szokás, hogy karácsonykor a menüben bálnabőrbe tekert bálnazsír és fókabőrbe csomagolt hús is szerepel.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tényleg finomabb a bio étel?

    Friss kutatások szerint az élelmiszereken található 'bio' felirat elég az emberek számára ahhoz, hogy elhiggyék: az asztalukra kerülõ ételek egészségesek és ízletesek.

    A kísérletek rámutatnak, mekkora hatást gyakorolnak a lakosságra az élelmiszer-ipari termékeken található feliratok.

    A vizsgálatban 144 önkéntes vett részt, akiket arra kértek, hogy hasonlítsanak össze különféle süteményeket, joghurtokat és chipseket.

  • A németek bírják legtovább a sörözést

    Gondoltad volna, hogy a németek bírják legtovább? És azt, hogy a magyarok a legudvariasabbak? Pedig igaz! A SABMiller, a Dreher Sörgyárak Zrt. anyavállalata átfogó felmérést készített Európa országainak sörözési szokásairól. A kutatásból kiderül, hogy egy átlagos hétköznap este a németek söröznek a legtovább. Német barátaink esténként közel 11-ig ülnek a korsók mellett. Ezzel szemben, mi magyarok már fél tízkor abbahagyjuk az aranyló nedû kortyolgatását. Európa legrendszeresebb sörivói a spanyolok, õk átlagosan 163-szor söröznek egy évben, azaz minden másnap lecsúszik egy korsó, habzó nedû a torkukon.

  • Fiatalít, méregtelenít és tisztít a görögdinnye

    Fiatalít, méregtelenít és tisztít a görögdinnyeA görögdinnye kiválóan oltja a szomjat, és javítja az általános erőnlétet is. Nincs is finomabb és hűsítőbb desszert, mint egy hűtött görögdinnye. A dinnye 90-95 százaléka víz, aminek köszönhetően sok jótékony hatással rendelkezik. Fiatalít, méregtelenít és tisztít, átmossa a beleket, a veséket, segíti a méreganyagok távozását. A dinnyében sok B6-vitamin, niacin, folsav, vas és mangán is található. Ezek az anyagok szükségesek a sejtlégzéshez, a növekedéshez, a haj szépségéhez, a vérképzéshez, az agy- és az idegsejtek működéséhez.

  • Melegítõ fûszerek hideg idõben

    A téli idõszak beköszöntével szervezetünknek, hogy védekezni tudjon a hideg ellen, több kalóriára van szüksége. Az úgynevezett melegítõ fûszerek nagy segítségünkre vannak ebben, érdemes ételeink elkészítéséhez rendszeresen használni belõlük.

    A keleti filozófia táplálkozási rendszereiben az ételek - egyéb szempontok mellett - fûtõ-hûtõ, nedvesítõ-szárító kategóriákra is fel vannak osztva. A lehûléssel, alulmûködéssel járó betegségeket tonizáló, pezsdítõ, melegítõ fûszerekkel kiválóan ellensúlyozhatjuk.

  • Megoldás a krónikus fáradtságra

    A Stanford Orvosi Egyetem kutatói a krónikus kimerültség szindróma okait kezdték el kutatni a közelmúltban, és úgy tûnik, megoldást találtak a probléma kezelésére. A krónikus kimerültség tünetei többek között a hónapokig tartó gyengeség, az étvágytalanság és az állandó fáradtság. A különbség az egyszerû kimerültséghez képest, hogy nem múlik el egy nagyobb alvástól, és akár éveken keresztül is megkeserítheti a beteg életét. A német Die Welt címû napilap tudósítása szerint egyedül Németországban közel háromszázezer embert érint a probléma.

  • Még sem egészségtelen a burgonya?

    A szõlõlé a magas cukortartalma miatt lehet elrettentõ. Annyira azért mégse ijedjünk meg tõle, hiszen az édes gyümölcslé fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet és a vérnyomásunkat is.

    A burgonyát legyen akár sütve, vagy vajasan, szinte kivétel nélkül mindenki szereti. Az olajos gyorséttermi hasábburgonya azonban nem kimondottan fér bele egy egészséges étrendbe. De ha eltüntetjük az extra zsírt, a fõtt krumpli például rendkívül egészséges, C és B6 vitaminokban, magnéziumban és kalciumban gazdag táplálék lehet.

  • Tisztító- és fogyókúra citrommal

    Tisztító- és fogyókúra citrommalA citromot lehet kúraszerűen vagy folyamatosan is fogyasztani. A rendszeres citromfogyasztás egészségileg csak előnyös lehet! Ha a reggelt (langyos-meleg) citromos vízzel indítjuk, sokat tehetünk az egészségünkért és jó alakunkért! A reggeli citromos víz amellett, hogy erősíti az immunrendszert, és hasznos vitaminokkal látja el a szervezetet, segíti az anyagcserét és karbantartja az emésztést, valamint fokozza a zsírégetést. Fontos viszont, hogy a citromos vizet éhgyomorra igyunk (kávé és minden egyéb előtt), és ne tegyünk bele cukrot.

  • Vitamindús õszi táplálék: a sütõtök

    Élénk narancssárga színe mutatja, hogy rendkívül gazdag karotinban, ami az A-vitamin elõanyaga. Ezen kívül C- és B-vitaminokat is tartalmaz, melyek csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

    Magja gazdag omega-3 zsírsavakban, vasban és cinkben, valamint káliumban és magnéziumban, illetve jelentõs E-, B1- és B2-vitamin-tartalma. A tökmag kedvezõ ásványianyag-összetétele megfelelõ a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelõzéséhez.

  • A mikrohullámú sütõ a legjobb konyhai sterilizátor

    Mire jó a mikrohullámú sütõnk ételeink melegítésén túl? El sem hinnénk, hogy ez a modern háztartási eszköz az egyik legjobb konyhai sterilizátor. A konyhában használatos szivacsok a kórokozók melegágyai, hiszen a meleg, nedves helyen kiválóan szaporodhatnak. Hihetetlen, de egy szivacsban átlag 7.2 milliárd kórokozó található Ezek elpusztításában sajnos az sem segít sokat, ha a szivacsokat kellõen kiöblítjük minden egyes használat után. Ráadásul a konyhapult vagy asztal letörölgetésével mi magunk járulunk hozzá a fertõzések terjesztésében.

  • Új divatzöldség, vagy hasznos táplálék a medvehagyma?

    Fokozza az étvágyat és az emésztõrendszer mûködését. Vérnyomáscsökkentõ és vérzsír csökkentõ hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetõen pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

    A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felsõ légúti megbetegedések megelõzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertõtlenítõ, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentõ hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.

  • Fantáziadús finomságok finnyásoknak - cselezze ki a válogatós családtagokat

    Az amerikai Cornell Food and Brand Lab kísérletei szerint az ételekre adott reakció legalább annyira a fejünkben, mint a szánkban dõl el. Ha hiszünk benne, hogy egy étel finom, akkor jobban is fogjuk élvezni. Így hát kicselezhetjük a válogatós családtagokat azzal, ha egy-egy aprócska trükk bevetésével elõre meggyõzzük õket az étel ízletességérõl. Próbálkozzunk csábító, hangulatos vagy vicces ételnevekkel! Az amerikai intézet szakértõi „megerõsítõ befolyásolásnak” nevezték el...

  • A joghurt az élet szinonimája

    A szervezetünkbe bevitt anyagok megszabadíthatnak székrekedéstõl, mégpedig úgy, hogy közben nem kell gyógyszert szednünk. Elég csak savanyú tejterméket fogyasztanunk, hiszen az garantáltan tartalmazza a szervezet egészséges mûködéséhez szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat és az úgynevezett „barátságos baktériumokat". Az emberiség legõsibb táplálékai közé tartoznak az úgynevezett savanyú tejkészítmények, ugyanis a tejelõ állatok - bivaly, juh, kecske, tehén stb. - háziasítása majd’ nyolcezer éves.

  • A szépség és a fiatalság megőrzése avokádóval

    A szépség és a fiatalság megőrzése avokádóvalTöbb mint 25 féle nélkülözhetetlen tápanyagot és vitamint tartalmaz (többek közt A-, E- és B-vitamint, luteint). Telítetlen zsírsav-, rost-, kálium- és antioxidáns-tartalmánál fogva a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, valamint a szívbetegségek leküzdésében egyaránt hatékony. Rendszeres fogyasztása csökkenti az ízületi fájdalmakat, és még a rák és cukorbetegség megelőzésében is segít! Magas olajtartalma miatt kiváló bőrápoló szer, még a legérzékenyebb bőr ápolására is alkalmas.

  • Egy jó szegedi halászlé?!

    A szegedi halászlé az alaplé elkészítésével kezdõdik. Elsõ lépésként a finom kockára vágott vöröshagymát 2 evõkanál zsíron megpuhítjuk. Miután üvegesre pároltuk a hagymát, hozzáadjuk a hal csontjait, a fejet, a farkat, az uszonyokat, a kisebb halakat, belerakjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, rászórjuk a pirospaprikát, a sót, majd összefõzzük. Amint rotyogni kezd, hideg vízzel felöntjük és 45 percig egyenletes tûznél fõni hagyjuk. Amikor felforrt a lé, az egészet áttörjük, szitán átpasszírozzuk. Máris elkészült a sûrû, tartalmas hal-alaplé!

  • Ciprus ízei

    Ciprus három kontinens találkozásánál fekszik, és már ez is elég magyarázat arra, hogy miért érte olyan sokféle hatás a ciprusi konyhát, azonban ha vetünk egy pillantást a történelmére,akkor azonnal kiderül hogy hány hódító fordult meg a szigeten. Akik erre jártak, azok hozták magukkal a receptjeiket is. A ciprusi konyha leginkább a göröghöz hasonlít, de felfedezhetjük a török, örmény, arab, olasz, francia és angol hatást is. Ezeknek az ízeknek a kombinációját élvezhetjük a mai ciprusi konyha remekmûveit ízlelgetve. A ciprusi konyha nagyon különleges.

  • Vizesedés ellen

    Ülõ vagy álló munkát végzel, esetleg babát vársz, és dagad a lábad? Megmutatjuk, mit tehetsz ellene!

    A vízvisszatartás ellen az egyik legjobb természetes gyógyszer a fekete áfonya. Ez az ízletes bogyós gyümölcs tele van az antocianid nevû antioxidánsokkal, amelyet többek között az érfalakat is formában tartják, így segítik a vér- és nyirokkeringést. Reggelire, tízóraira és uzsonnának is kiváló ez a gyümölcs, eheted magában vagy egy pici citromlével, esetleg egy doboz natúr joghurttal

  • Snickers, kevesebb kalóriával

    Mars Inc, a snickers és a twix csokoládét gyártó cég leállítja a több mint 250 kalóriát tartalmazó csokoládék gyártását és árusítását – mondta a cég szóvivõje, Marlene Machut.

    A vállalat ugyanis a meg szeretné valósítani a felelõs nassolást. A cég még 2007-ben azt közölte, hogy nem fog többet reklámra költeni, hogyha a vásárlók egynegyede 12 év alatti. Azt is mondták, hogy 2015-ig minden termékük nátrium szintjét 25 százalékkal fogják csökkenteni.

  • Sikeres volt a borszerda

    A szerdai akcióban csaknem 200 étterem adta féláron a kiváló magyar borokat, ezzel csinálva kedvet az étterembe járáshoz a világbajnokság szünnapján. Idén még három Borszerda lesz, a szervezõk azt remélik, hogy augusztus 25-én még több étterem csatlakozik a mozgalomhoz.

    A szokásosnál nagyobb forgalomról számoltak be a tegnapi Borszerda után az akcióhoz csatlakozó éttermek. „Kifejezetten jól sikerült a tegnapi este – nyilatkozta Niklai Ákos, a Kárpátia étterem tulajdonosa.

  • Lendülj formába Rubint Réka 5+1 tippjével!

    Rubint Rékát nem kevés nõ irigyli pompás alakja miatt. A kétgyerekes fitneszanyuka azonban nem gyõzi hangsúlyozni, hogy feszes idomaiért nap mint nap keményen megdolgozik. Réka 5+1 tippjét most megosztjuk veletek, mivel kerülhettek a nyaralás elõtt egy héttel bombaformába.

    Réka - bár a mozgás szerelmese - soha nem tagadta, hogy véleménye szerint a formás és egészséges test 70 százalékban a táplálkozásnak, és "csak" 30 százalékban a mozgásnak köszönhetõ.

  • Chips helyett étcsokit a gyerekeknek!

    A sós és zsíros ételek kártékonyabbak a gyermekek számára, mint a csoki - így kommentálta a Semmelweis Egyetem 2-es számú Gyermekklinikájának fõorvosa egy multicég döntését, hogy 12 év alattiaknak nem reklámozza csokoládéit. A gyermekgyógyász táplálkozástudós szerint csupán a gyerekek egyharmada hízik el azért, mert helytelenül táplálkozik, az esetek nagy részében a mozgás hiánya okozza a túlsúlyt. Szamosi Tamás az InfoRádiónak elmondta: önmagában akkor lehet táplálkozásfüggõ az elhízás, ha a gyerek naponta két kilogramm csokoládét eszik meg, de az, hogy elfogyaszt egy szelet csokit, inkább jót tesz neki.