rss
  • Gusztustalan ételek a nagyvilágból

  • Polip, ami a torkunkban küzd az életéért, három hónapig rothasztott cápa - mit ne kóstoljunk meg, ha külföldön járunk

    Ezzel az étellel meg kell küzdeni. Szó szerint. Abban nincs semmi különös, hogy egy tengeri herkentyût nyersen eszünk meg - gondoljunk csak a szusira -, ám, hogy étkünk még a torkunkban is az életéért küzdjön, na az azért egy kicsit erõs. Márpedig a Sannakji, ez a dél-koreai ínyencség pont errõl híres. A polipot apró darabkákra vágják, és szezámmagos olajjal tálalják.

    A polipdarabkák izegnek-mozognak a tányéron, sõt a tapadókorongjaik is mûködnek. Számos halálos balesetet okozott már az, hogy a polip szeletek megtapadtak a vacsorázó torkán, és a fulladását okozták. Dél-Koreában férfias erõpróbának számít az étel fogyasztása.

    Hakarl

    Aki érezte már ennek az izlandi ételnek a szagát, azt mondja, soha nem felejti el. A Hakarl gyakorlatilag cápahús, amit két-három hónapra felakasztanak a padláson, hogy "érjen" egy kicsit. A rohadó cápahús szaga állítólag az ammóniáéra emlékeztet. Kis fogpiszkálóra szúrt "katonákat" adnak belõle, amit bõven leöblítenek erõs, 50%-os helyi pálinkával. Talán azért, hogy semlegesítsék az ízét. Berúgni mindenesetr rohadó cápa nélkül is lehet.

    Denevérleves

    A denevérleves Dél-Kelet Ázsiában honos finomság. Mivel a húsevõ bõregerek számos fertõzõ betegséget hordozhatnak, ezért általában gyümölcsevõ állatokból készítik. Általában szõröstül-bõröstül, pontosabban fejestõl és szárnyastól fõzik meg a denevéreket. A hús meglehetõsen porcogós és csontos, de hívei szerint ez a legjobb benne: sokáig lehet szopogatni a cubákot.

    Fiókás tojás

    Talán ez listánk legundorítóbb versenyzõje, pedig igen széles körben elterjedt. Kambodzsában, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken fogyasztják erõszeretettel az elõrehaladott fejlettségi szinten lévõ tojásokat. Akkor fõzik meg a madár kezdeményezést, amikor már kinõttek a tollai is. A csontok teszik ropogóssá a tojást. Az említett országokban általában melegített homokon árulják a horror tojást.

    Casu Marzu

    Szándékosan lárvákkal "fûszerezték" meg ezt a szardíniai sajtfajtát, hogy az apró kis élõlények segítsék a fermentációt, és ezáltal puhábbá, krémesebbé tegyék a tejterméket. Sokakat azonban zavar, hogy a megijesztett lárvák nagyokat ugranak, ezért evés elõtt megtisztítják a sajtot a lakóitól.

    Lárvák

    Maradjunk a lárváknál. Kína egyes részein elõre csomagolva kínálják ezeket az állatkákat. Három nagyszerû ízesítés közül választhatunk: BBQ, cheddar sajt és mexikói fûszerezéssel adják a lárvákat.








Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Zsírdús ételeket a kicsiknek!

    Nem tanácsos zsírszegény diétán tartani a növésben lévõ gyermekeket az elhízás megelõzése érdekében, mert fejlõdésükhöz több zsírra van szükségük, mint eddig gondolták - mutatták ki angol táplálkozáskutatók. Kutatók kimutatták, hogy a gyermekek lényegesen több zsírt égetnek el, mint a felnõttek, mármint a kalóriabevételükhöz képest. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyermekek energiafelvételének több mint egyharmada zsírból kell hogy álljon, annak érdekében, hogy egészségesen fejlõdjék.

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

    Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

  • Néhány korty egészség

    Az ivóvízben elõforduló ásványi sók olyan - a kõzetekbõl és a talajból kioldódó - vegyületek, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megõrzésében, a betegségek gyógyításában.

    Ám az ipari korszak óta az ember vígan öntözi a mérgeket az ivóvizébe – a felszínen vagy az átszivárgáson keresztül a talajvízbe. Elérkezett az az idõ, amikor már nem lehet bízni a vízkészletben... A vízben lévõ legtöbb elemrõl ma már bebizonyították, hogy az emberi szervezetnek nemcsak építõkövei, de a normális anyagcsere-folyamatoknak katalizátora, a mûködés fenntartója is.

  • Ehetõ rovarokat tenyésztenek a tudósok Costa Ricán

    Nincs már messze a nap, amikor fokhagymás szöcskét vagy nyársra húzott bogárlárvákat szolgálnak fel a Costa Rica-i éttermek, miután helyi tudósok emberi fogyasztásra alkalmas rovarok tenyésztésébe fogtak. Manuel Zumbado rovartudóst az inspirálta az alternatív élelemforrásokkal kapcsolatos a kutatásokra, hogy Afrikában már nagy múltja van az étrend rovarokkal való kiegészítésének. Az esõerdõkkel borított Costa Rica pedig annyiféle - köztük rengeteg fajilag még be sem sorolt - rovarféle otthonául szolgál, hogy keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni egy ilyen kísérlethez.

  • Kurkumával a hosszabb életért

    Védhet a szellemi leépüléstõl, ha hetente egyszer-kétszer kurkumával fûszerezett ételt, például curryt fogyaszt valaki - idézte svéd kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online portálja.

    Ecetmuslicákkal végzett kísérleteikben a Linköpingi Egyetem szakemberei úgy találták, hogy azok a gyümölcslegyek, amelyeknek a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint adagolták, 75 százalékkal tovább éltek társaiknál. A megállapítás segít megmagyarázni azt is, hogy miért ritkább a szellemi leépülés az indiai idõs emberek körében nyugati kortársaikhoz képest.

  • A paradicsom sokszínû felhasználása

    A burgonyafélék családjába tartozó kultúrnövényt elõször a Dél-Amerikai indiánok termesztették. Európába való bekerülésekor, érett piros színe miatt azt gondolták, hogy mérgezõ. A paradicsom Magyarország egyetlen veteményes kertjébõl sem hiányozhat. Hõ- fény- és vízigényes, ültetése és gondozása idõigényes folyamat. A termés mérgezõ glükoalkaloidokat tartalmaz, de ezek érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különbözõ fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.

  • Valentin nap a konyhában

    Bár a Valentin-napot sokan a magyar kultúrától idegen amerikai hülyeségnek tartják, mégis egyre többen gondolják úgy, hogy ezt az alkalmat felhasználhatják a szerelmük megünneplésére, és egy kicsit feldobhatják a szerelmi életüket.

    Ha azonban a tudományos magyarázatoktól eltekintünk, egyszerûen egy finom vacsora is képes érzéki hangulatot teremteni, fõleg ha egy kevés borral oldjuk is a gátlásokat. A gasztronómiában a megfelelõ hangulat megteremtéséhez a rostonsült, párolt spárgát, az avokádót krémként vagy salátaként, az osztrigát fûszerezve nyersen, vagy párolva, rákokat roston sütve vagy megfõzve ajánlják.

  • Zsírforradalom az Egyesült Államokban

    Az Egyesült Államokban felfedezik a zsírsertést, valóságos zsírforradalom kezdõdik - idézte a legbefolyásosabb amerikai üzleti lap, a The Wall Street Journal Heath Putnamet, a világhírû magyar sertésfajtát, a mangalicát tenyésztõ Wooly Pigs cég vezetõjét.

    A washingtoni Wooly Pigs az elsõ olyan amerikai vállalat, amelyik mangalica sertést importál. A cég a göndör szõrû magyar sertésfajtát már saját telepein tenyészti osztrák módszerek alkalmazásával. A Wooly Pigs vezetõje szerint a mangalicából készült ételeket sok étterem fel akarja venni kínálatába.

  • Mérgezõ méz - ellenõrizze, nem vásárolt-e belõlük!

    Rákkeltõ antibiotikumokat talált a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal több nagy áruházlánc által forgalmazott mézben.

    A nitrofurán származékkal szennyezett termékek visszahívásra kerültek, de a biztonság kedvéért érdemes megnéznünk konyhaszekrényünket. A napokban bevonták a mûködési engedélyét, és 1,4 millió forintra megbírságolták a keszthelyi Molnár Méz Kft.-t: a keszthelyi cégtõl cukrozott méz került kereskedelmi forgalomba.

  • A nyár gyümölcsei: ribizli, málna és a földieper

    Napjainkban szinte már mindenki számára ismert, hogy a gyümölcsök táplálkozás-élettani tulajdonságai rendkívül elõnyös szerepet játszanak a szervezet mûködésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is.

    A melegebb hónapokban nagyon sokféle, hazánkban is termõ gyümölcs közül választhatunk, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és egyéb, a különféle betegségek hatékony megelõzésében komoly szerepet játszó vegyületet tartalmaznak.

  • Az immunrendszerünk erősítése sütőtökkel

    Az immunrendszerünk erősítése sütőtökkelA sült tök kellemes csemege, ha hidegre fordul az idő. Ráadásul jót tesz, ha minél többet eszünk belőle. Hidegebb időszakban könnyen meghűl a szervezet, viszont a sütőtök kiválóan alkalmas, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, felkészítve a testet a beteges időszakra. Megelőzhető a megfázás, tüdőgyulladás és más légúti megbetegedések. Hasi gondok kezelésére szintén javallott, mivel béltisztító hatása van. Ezek mellett úgy tartják, alkalmas a máj- és veseproblémák megszüntetésére. A sárga színe árulkodik magas béta-karotin tartalmáról.

  • Túl sok só van a kenyérfélékben

    A legtöbb só, amit az emberek elfogyasztanak, a kenyérfélékbõl származik – állítja a CDC, az amerikai Járványvédelmi és Megelõzési Központ legújabb jelentésében.

    Ugyanis az Egyesült Államokban a só fogyasztása olyan népszerû ételekhez kötõdik, mint a péksütemények, felvágottak, pácolt húsok, pizza, baromfi, levesek, szendvicsek sajt, tészta és a snack-félék, vagyis a perec és a chips. A tanulmány, amely közel hétezer résztvevõvel készült, megállapította, hogy bár a kenyér adagonként nem tartalmaz túl sok sót.

  • A taratorleves - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    A világ 5 legfinomabb étele, amelyet meg kell kóstolnia! Sorozatunkban bemutatjuk Önnek ezeket az ételeket! A nyaralás nemcsak a parti heverészésbõl, múzeumok látogatásából, túrázásból áll. Ahhoz, hogy igazán jól megismerjük egy nép kultúráját és életét, meg kell kóstolnunk a legtipikusabb nemzeti eledelüket is. Sokat elárul ugyanis róluk. És rólunk is... Úgyhogy néha érdemes kicsit a külföldi szemével látni a híres-neves gulyáslevesünket is...

  • Mely ételek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst?

    Ételeink kiválasztásakor számos szempontot vehetünk figyelembe: legyen finom, tápláló, egészséges vagy éppen alacsony kalóriatartalmú. Ajánlatos azonban az antioxidáns-tartalomra is figyelni, amelyet az ORAC érték segítségével adhatunk meg. Egy táplálék antioxidáns-tartalmát, ORAC-mutató (oxygen radical absorbance capacity, szabadgyök-megkötõ kapacitás) adja meg. Az ORAC értékeket feltüntetõ táblázatot 2007-ben hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma, a táblázatban 277 élelmiszer szerepel.

  • Durumtészta: könnyen emészthetõ, finom és nem hizlal

    Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

    Az áthidaló megoldást a tésztafélékbõl készült ételek jelentik Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

  • A citrom és jótékony hatásai

    A citrusfélék csoportjába tartozik, melyeknek jellegzetessége a savanykás íz. Mindegyik faj tüskés örökzöld cserje vagy fa; tojásdad, sötétzöld, fényes levelekkel.

    A legtöbb citromfélét számos változatával együtt termesztik. Közöttük vannak az olyan jól ismert fajok, mint a narancs, citrom, lime-citrom, a grépfrút és több helyi gyümölcs. A citromfélék Kínából és Délkelet- Ázsiából származnak, de már régóta termesztik õket máshol is a világon.

  • Tejtermékek és húsok a táplálkozásban

    A szívbetegség elleni táplálkozásban a tejtermékeknél a kalcium szerepét érdemes kiemelni. A tej azonban a kalcium hasznosításához szükséges D-vitamint is tartalmazza, valamint A-, B2- és B12-vitamint.

    Emellett értékes fehérjeforrás, de válasszuk a kisebb zsírtartalmút. A sajtokat sem kell kerülni, de a szívbarát táplálkozás érdekében inkább a köményes, óvári, tenkes sajtot, mozarellát ajánljuk, ezeknek alacsony a zsírtartalma. Igen jó fehérjeforrások a húskészítmények. Napi B12-vitamin szükségletünknek 70 százalékát fedezik a húsok. Tartalmaznak B1-, B2-, B6-vitamint, cinket, vasat és niacint.

  • Edzésterv otthonra - legyen télen is fitt

    Állj fel a gép elõl, és fogj egy partvisnyelet. Ugyanis nem kell feltétlenül drága edzõterembe menned, hogy feszesedj és formásodj! Nem feltétlenül kell a konditermi edzést választanod, hogy megszabadulj felesleges kilóidtól. Igaz, az otthoni testmozgáshoz nagyobb kitartásra van szükség, hiszen az edzõ és a többi mozogni vágyó hiánya miatt nagyobb a kísértés, hogy feladd, mielõtt eléred a kívánt eredményt. Ezekkel a gyakorlatokkal az otthontornázókban szeretnénk kedvet ébreszteni a rendszeres mozgáshoz. Elsõsorban az idõsebb és a molettebb hölgyek gondolják úgy (helytelenül)...

  • Diéta, ami jókedvre derít

    Vannak az ember életében õszi, szomorkás pillanatok, amikor fagyival vagy puddinggal letelepszik a kanapéra, a tv elé. Másnap meg jön a bûntudat, hogy mi mindent ettünk össze. Létezik viszont pár olyan étel, melyek a bennük rejlõ értékes vitaminok által segítenek helyrebillenteni a közérzetünket, nem hizlalnak, sõt még finomak is. Kimerültnek, feszültnek érzed magad? Az elsõ gondolat ilyenkor cigi és kávé, hogy ellazulj. A többszöri, kevés étkezés stabilan tartja a vércukorszintet, így nem érzed soha, hogy kilyukad a gyomrod, így nem is terheled meg utána egy pukkadásig töltekezéssel.

  • Őszi finomságok, amik még a fogyást is segítik

    Őszi finomságok, amik még a fogyást is segítikHa az egészséges étkezést és rendszeres testmozgást őszi finomságokkal egészítjük ki, máris könnyebbé tehetjük a fogyás felé vezető rögös utat. Az alma a többi gyümölcshöz hasonlóan nagyon jó méregtelenítő, salaktalanító étel, de vigyázzunk, hogy ne a legédesebb fajtákból válasszunk, mert azoknak túl magas lehet a glikémiás indexe. A kissé savanykásabb fajták ugyanúgy csillapíthatják az édesség iránti vágyat, ugyanakkor kíméletesen emelik meg a vércukorszintet, és sokáig azonos szinten tartják, így elkerülhető a farkaséhség.