rss
  • Napi két pohár tej

  • Nagyon kevés tejet isznak a magyarok, pedig a rendszeres fogyasztásával megelõzhetnék a 900 ezer embert érintõ csontritkulást.

    A Tetra Pak Hungária Zrt. felmérése szerint a javasolt 5-6 deciliterrel szemben a magyarok többsége csupán 1,8 deciliter tejet fogyaszt, ami egy felnõtt kalciumszükségletének 75%-át, azaz 720 milligrammot fedez a minimálisan javasolt 1000 milligrammból. Pedig a szakértõk szerint tökéletesebb kalciumforrást nem is találhatnánk: a tejben ugyanis egyszerre és optimális mennyiségben van jelen a fehérje, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor.

    A csontritkulás egy olyan betegség, mely a szervezetben a kalcium- és a D-vitamin hiánya miatt a csontok tömegének és mésztartalmának elvesztéséhez vezet. A szakértõk néma kórnak szokták nevezni, mert a folyamat kezdetben teljesen tünetmentes, késõbb külsõ behatásokra érzékenyebbek lesznek, súlyos esetben akár minimális erõhatásra is könnyedén eltörhet. A csontritkulásra való hajlamot ráadásul tovább súlyosbítja a mozgáshiányos életmód, a dohányzás és a kalciumszegény táplálkozás.

    Az orvosok szerint meg lehet akadályozni a kalcium szervezetbõl való kiürülését, méghozzá rendszeres testmozgással, a dohányzás elhagyásával, kiegyensúlyozott táplálkozással és tejtermékek fogyasztásával.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Bajai halászlé álomdiéta módra

    Rövidesen itt a Bajai Halászléfõzõ Népünnepély.

    Nálunk sokak megrökönyödésére tésztával eszik a halászlét. Hogy alakult ez ki? Baja mindig is nagy kikötõváros volt. Hal az volt, a gabonakereskedelem egyik központjaként pedig gabona is. A munkásoknak régen járt az ebéd, hogy dolgozni tudjanak. A hallé magában nem túl laktató, viszont tésztával már más a helyzet. Ezért, hogy dolgozni tudjanak a kikötõi munkások, összekombinálták a halászlét és a tésztát, Így született meg a bajai halászlé. Mitõl lesz álomdiétás egy halászlé?

  • Ne együnk almát este!

    Táplálkozás, néhány betegség, egyes gyógyszerek, de akár az ellenõrizetlen uszoda vizének hatására is károsodhat a fogainkat takaró zománc.

    A fogerózió igazi civilizációs betegség: a fogszuvasodáshoz hasonlóan ma már egyre gyakoribb jelenség. Ám míg ez utóbbi kialakulásában baktériumok is szerepet játszanak, addig az eróziót az a savas környezet váltja ki, ami például bizonyos ételek fogyasztása után alakul ki a szájban. A savanykás gyümölcsök – citrom, narancs, grépfrút, kivi, alma – is károsíthatják a fogzománcot.

  • A méz az egyik legrégebbi gyógyhatású finomság

    A méz az egyik legrégebbi gyógyhatású finomságA mézet az emberek ősidők óta fogyasztják. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Itt az ideje tehát, hogy mézesítsd az életed! A méz kiváló csemege, ám jó tulajdonsága nem csak ebben rejlik. Az aranysárga ragacsos folyadék ugyanis az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság – a sumérek, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt. A mézzel (illetve egyéb méhészeti termékekkel) való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.

  • Síelés örömmel és felkészülten

    Több, mint tízezer éve síelnek az emberek. A kutatók szerint a havon járás (futás, siklás) õshazája a Bajkál- és az Onyega-tó környékén lehetett. Európába az Ázsiából elvándorló nomád törzsek juttaták el a lécet, és az "ajándékot" elsõként a skandinávok hasznosították. Persze az õsi forma, a kerek hótalp amely leginkább az elõrehaladást szolgálta, idõvel módosult - megnyúlt, hátrafelé elkeskenyedett, és elöl felkunkorodott - és napjainkban már nem csak használati tárgyként része életünknek. Norvégiából kiindulva kapott szárnyakat ez a királyi sport.

  • Itt a tavasz: ideje méregteleníteni

    Itt a tavasz: ideje méregteleníteniA tavaszi méregtelenítés valójában a húsvéti böjt modern változata. A böjt évezredeken keresztül minden társadalomban fontos szerepet töltött be – nem csupán a legtöbb vallás egyik alapköve, de a legősibb gyógymód is. Az sem véletlen, hogy a keresztény vallásban húsvétkor van Nagyböjt, hiszen a természet tavasszal újul fel – ez az ideális évszak az emberi szervezet felfrissítésére is. Eredetileg a húsvéti böjt negyven napig tartott – ez idő alatt nem volt szabad húst enni, Nagypénteken pedig semmi állati eredetűt (halat, tojást, tejet).

  • A gesztenye - egész évben fogyasztható gyümölcs

    A szelíd gesztenye Svájc D-i részétõl kezdve Olaszországon át hazánkig, fõleg Zala-, Vas-, Sopron-megye egyes részein elterjedt. A gesztenye nyersen nem élvezhetõ ezért általában sütik, de fõzve is tálalható. A nemes gesztenye, a szelíd gesztenye teljesen pótolni tudja a gabonaféléket, a dióféléket, a burgonyát. Egyes vidékeken igazi néptáplálék, még kenyérfélét is sütnek belõle. A külsõ kemény burkolatán kívül el kell távolítani a belsõ bõrt is. Ezeket a héjakat nem kell eldobni, meg kell szárítani, megõrölni. Szilíciumtartalma miatt értékes.

  • Ananász, a fogyókúrázók kedvence

    Óriási fenyõtobozra emlékeztetõ zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel.

    Az ananászba elsõ látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az elsõ mintadarabokat. A csábító külcsín mellett nagyon kell figyelnünk a gyümölcs kiválasztásánál a belbecsre - gyümölcshúsra - is. Ha jól választunk, trópusi élményben lesz részünk, az édes és savanyú különleges harmóniáját élvezhetjük. Fontos, hogy a gyü-mölcs meleg illattal és friss zöld koronával rendelkezzen, továbbá ne legyen túlságosan kemény.

  • Sikeres volt a borszerda

    A szerdai akcióban csaknem 200 étterem adta féláron a kiváló magyar borokat, ezzel csinálva kedvet az étterembe járáshoz a világbajnokság szünnapján. Idén még három Borszerda lesz, a szervezõk azt remélik, hogy augusztus 25-én még több étterem csatlakozik a mozgalomhoz.

    A szokásosnál nagyobb forgalomról számoltak be a tegnapi Borszerda után az akcióhoz csatlakozó éttermek. „Kifejezetten jól sikerült a tegnapi este – nyilatkozta Niklai Ákos, a Kárpátia étterem tulajdonosa.

  • Cayenne-i bors vagy csípõs chili: Megfázás ellen is!

    Ha úgy érzed, mintha abroncsba lenne szorítva a fejed, hagyd a gyógyszereket a csodába, kapj be egy kis chilit helyette.

    A kapszaicin, az az anyag, amitõl a chili csípõs, egyszerre hármas hatást fejt ki: csökkenti a nyálkahártya duzzadtságát, elõsegíti a köpetürítést és csillapítja a fájdalmat.

    Emlékezz csak vissza, hogyan folyt egybe orrod, szemed, szád, amikor a barátod egy kis jalapeno paprikát adott rágcsálni! Képzeld el ugyanezt a hatást, amikor a megfázástól teljesen el van dugulva a fejed.

  • Császárgalóca (császárgomba)

    Ez az évezredek óta nagy becsben álló, pompás megjelenésû, kitûnõ ízû gomba a meleg, párás mediterrán vidékek lankás hegyvidékein él, ezért nálunk már nem gyakori.

    Szigetszerûen néhol elõfordul minden évben, de csak a meleg, egyenletesen csapadékos nyár második felében, vagy melegebb õszökön remélhetjük. Szelídgesztenyével, gyertyánnal elegyes tölgyesek, bükkösök ritkásabb részein, hegyvidékeink, dombságaink déli lejtõin terem. Ha ismerjük termõhelyeit, óvjuk azt, mert egyre ritkuló, védendõ gomba.

  • Nagy munka a fogyás

    Évek óta mást sem hallani mint, hogy nem megfelelõ ételeket eszünk és keveset mozgunk, és csak hízunk, hízunk, ami egészségproblémákhoz vezet. Az oly divatos fogyókúra segíthet, de a megfelelõ módszer kiválasztása nem könnyû. Szakemberek pedig azt mondják, az igazi az életmódváltás. Az októbertõl az egyik kereskedelmi csatornán indult új mûsor témája tömegeket érintõ jelenségre alapoz. Hiszen szinte nincs olyan nõ Magyarországon, aki legalább egyszer ne fogyókúrázott volna, és nagyon kevés az olyan ember is, akit valamilyen formában közvetlenül vagy közvetetten ne érintene az ideális testsúly kérdése.

  • Éttermi kalóriatájékoztatás, kevesebb kövér gyerek

    Egy felmérés szerint ha a szülõk a gyorséttermek étlapjáról megtudhatják, hogy mennyi kalóriát tartalmaznak a kicsik kedvenc ételei, jobban megfontolják, hogy mi kerül a gyerekek tányérjára, mint ha csupán a vonzó ételneveket olvassák. Amerikai szakemberek mind nyomatékosabban hangsúlyozzák, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezõi közül sikerült lényegesen csökkenteni a dohányzás gyakoriságát, de ezt a kedvezõ hatást ellensúlyozza az elhízás, amely lassan és visszafordíthatatlanul minden korosztályban növekszik.

  • Forralt bor másképp: zselének, muffinba

    Budapest - A forralt bor fûszeres, pikáns zamata megihletett több amatõr és profi szakácsot is. Az egyik legfinomabb téli italból izgalmas édességeket is lehet készíteni.

    A recept egyszerû: az elkészített forralt borba - amelybõl nem hiányozhat a narancslé, a méz, a citromhéj és a szokásos fûszerek - az 5 percig áztatott zselatinlapokat bele kell tenni, majd boros üvegpoharakba vagy mini mûanyag poharakba önteni és lehûteni.

  • Őszi vitaminbomba: a brokkoli

    Őszi vitaminbomba: a brokkoliÁsványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (87mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt. Ezen kívül támogatja a szervezet méregtelenítésében fontos védőenzimek működését is, amelyek segítenek a rákkeltő anyagok kiválasztásában és megelőzik a rákhoz vezető sejtkárosodást.

  • A sok halhús káros a magzatra

    Azok a terhes nõk, akik hetente több mint három alkalommal fogyasztanak halat, veszélynek teszik ki magzatukat a vérükben felgyülemlett túl sok higany miatt - mutatták ki tajvani kutatók. Rendszeres fogyasztás esetén a halak szervezetében rejlõ higany a nõk vastagbelébõl belekerül a véráramukba, majd onnan a méhlepényen át a magzat szervezetébe. A higany fõként akkor jelent veszélyt a magzatra, amikor belsõ szervei növekednek, és hatására fejlõdési rendellenesség alakulhat ki az agyban és a vesében.

  • Veszélyes csokik

    A csokoládé, vagy kakaó allergia valójában ritka. A tünetek legtöbbször a csokoládé összetevõire adott táplálékintolerancia, vagy allergia eredményeként jelentkeznek. A finomságok ugyanis számtalan adalékanyag felhasználásával készülnek. A csokoládét elõször a Közép-Amerika vidékén élõ bennszülöttek készítették és fogyasztották. A ma kapható termékek mintegy 200 éves kísérletezés végtermékei. A kakaóbabból készült kakaó három formában található meg a csokoládéban. Folyékony állapotban, a kakaóvaj és kakaó por keverékeként a kakaómassza, illetve létezik külön kakaóvaj és por formában is.

  • Rozmaring, a konyhai fûszercsoda

    A fûszernövények nagy részéhez hasonlóan, a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában õshonos, ahol még most is vadon él.

    Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, melyek akár országonként is változhatnak. Nálunk vadon nem fordul elõ, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel.

  • A kék mozzarella rejtélye

    Kivontak a forgalomból 70 ezer zacskó, német importból származó mozzarellát Olaszországban, miután több vásárló is jelezte a hatóságoknak, hogy a tejfehér sajt a csomagolás felbontása után, a levegõvel érintkezve kékes árnyalatot ölt.

    Nincs hír arról, hogy a "kék mozzarella" megbetegedést okozott volna, mindenesetre az olasz hatóságok a teljes szállítmányt elkobozták és elrendelték a termék laboratóriumi vizsgálatát, és értesítették az Európai Unió élelmiszer-egészségügyi hatóságait is. Olasz lapok szerint az a legvalószínûbb, hogy bakteriális szennyezõdés okozza a kékülést.

  • Hal és hagyma a fogaink védelmében!

    Sokan talán nem tudják, de már a rágás is tisztítja a fogsor felületét. Ha répát, vagy teljes kiõrlésû kenyeret eszünk, az hasonlóképp tisztít, mint a fogmosás. A nyál, a test fogkrémje pedig segít a kalcium és fluorid beépülésében is. Összeállításunkból megtudhatja, milyen ételekkel õrizheti meg fogsora egészségét.

    A cukor a fogak ellensége, de arról már kevesebbet tudunk, hogy a ketchup, a majonéz, a mustár, de még a gabonapehely is tartalmaz cukrot.

  • Nélkülözhetetlen gyümölcsök a nyári forróságban

    Az élelmiszerekkel kapcsolatos kutatások eredményei alapján napjainkban szinte már mindenki számára ismert, hogy a gyümölcsök táplálkozás-élettani tulajdonságai rendkívül elõnyös szerepet játszanak a szervezet mûködésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is. A melegebb hónapokban nagyon sokféle, hazánkban is termõ gyümölcs közül választhatunk, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és egyéb, a különféle betegségek hatékony megelõzésében komoly szerepet játszó vegyületet tartalmaznak.