Ez mind igaz is, de csak akkor, ha hagyományos kínai módon fõzik meg õket. A nyugati típusú kínai éttermek azonban módosítják az ételeket a mi ízlésünkhöz, ezért így már nem is annyira egészséges az étek. A nyugat kínai éttermek kínálnak elõételt, sült rizst, vajban forgatott húst és édes szószokat is. Az egészséges étkezés jegyében a hely kiválasztása némi megfontoltságot igényel.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Elsõ fogás legyen a leves
Egy kínai étteremben okos lépés levest rendelni. Két elõnye is van: kevesebb az összes zsírtartalma, másodszor is eltelíti a gyomrot. Így a fõfogásból már kevesebb is elég. Az elõétel felrúghatja a kalória-, szénhidrát- és zsírcsökkentéssel kapcsolatos célokat. A sertésborda, a tojástekercs, a sült wonton és a többi olajban sült étel sok zsírt, cukrot és energiát tartalmaz.
A leves helyett a kínai tea ugyanúgy megfelel erre a célra. Cukor hozzáadása nélkül semennyi kalóriát sem tartalmaz.
A fõétel kiválasztása
A fõétel legyen olyan, amiben sok a zöldség és kevés a hús. A kalóriák csökkentésében segítenek a tenger gyümölcsei a csirke a marha, a bárány és a kacsa helyett. Két adagot is lehet rendelni: egy olyat, ami fõleg húsból áll, és egy olyat, ami fõleg zöldségbõl, aztán ezt a kettõt össze lehet keverni.
Ne legyen zsíros
Az étlap gondos áttanulmányozásával el lehet kerülni a zsíros ételeket. Van néhány kulcsszó: "vajban vagy morzsában meghempergetett", "ropogós", "olajban sült", stb. Ki kell deríteni, hogy a húst kisütötték-e bõ olajban, mielõtt összepárolták a zöldségekkel. Meg kell õket kérni, hogy a vendég által választott húst párolják, olajban sütés helyett.
Óvatosan a rizzsel
Mindenki tudja, hogy hatalmas tányér rizst tesznek majd elé. A köret ne legyen sült, ne legyen rajta szójaszósz, mert így túl sok felesleges zsír és nátrium kerül a szervezetbe. Legjobb a barna rizs, mely igen gazdag rostokban. Elég egy adag belõle, egy ökölnyi méretû csészében.
Kevesebb sót
Könnyû szószokat kell választani. Aki semmiképp nem akar megválni a szójaszósztól, olyat kérjen, aminek csökkentett a nátriumtartalma. Gõzölt rizzsel jobb, mint sült rizzsel. A csípõs mártásokban kevesebb a nátrium és a kalória is.
El is lehet osztani
Több fõbõl álló társaság esetén a megrendelt fõételt, levest, elõételt és rizst meg is lehet osztani a többiekkel.
Pálcikával jobb
Meg lehet próbálkozni a pálcikákkal, általában lelassítják az evés tempóját. Ennek az a jó oldala, hogy kevesebbet eszik az ember.
Végül a desszert
Természetesen gyümölcs. Nehéz ugyan ellenállni a cukrozott mogyoróval megszórt fagyinak, de a fenti egészséges ételsort nem érdemes ezzel elrontani.