A kalóriaszegény étrenden élõk egy nap alatt jóval nagyobb tömegû ételt fogyasztanak el, és több hasznos tápanyaghoz juttatják szervezetüket, mint azok, akik kalóriadús élelmiszereket fogyasztanak - tûnt ki az amerikai dietetikusok szövetségének folyóiratában megjelent írásból.A sok gyümölcs, zöldség, és a rostban gazdag, teljes kiõrlésû magvak kedvelõi naponta több száz kalóriával kevesebbet vesznek magukhoz, a létfontosságú vitaminokból...
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Számszerû megközelítésben ez azt jelenti, hogy az úgynevezett "alacsony kalóriasûrûségû" - egységnyi étellel a szervezetbe juttatott energia mennyisége - élelmiszerek fogyasztásával a férfiak átlagosan 425, a nõk pedig 250 kalóriával vesznek magukhoz kevesebbet, mint a zsíros, cukrozott élelmiszereket kedvelõk.
Ráadásul a többség nem is érzi megfosztva magát, a vizsgálatok ugyanis arra is rávilágítottak, hogy a tele tányér látványa miatt az emberek észre sem veszik, hogy kevesebb kalóriát vesznek magukhoz. A legutóbbi kutatások adatai megerõsítik az alacsony kalóriatartalmú étrend jótékony hatásaival kapcsolatos korábbi vizsgálatok eredményeit.
Az ételek kalóriasûrûsége jelentõsen csökkenthetõ gyümölcs és zöldség hozzáadásával, ami növeli az étel mennyiségét, az elfogyasztott kalóriamennyiség azonban relatíve csökken, azaz egyáltalán nem a mennyiséggel arányosan növekszik. Hasznos lehet például egy nagy adag saláta a fõétkezés elött, vagy fõfogásként a szokásosnál kisebb adag hús és nagyobb adag zöldség fogyasztása. Nem kell mindig lemondani a pizzáról sem, elegendõ csökkenteni a sajt mennyiségét, és zöldségfélékkel helyettesíteni azt.