rss
  • Az ár miatt nem veszünk bioterméket?

  • Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék).

    A vásárlók zömének fõ motívuma, hogy az ökotermékeket egészségesebbnek tartják. A vásárlástól való elzárkózást azonban a legtöbben azzal magyarázzák (hazánkban és másutt is), hogy túl drágák a biotermékek. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon is elvégzett felmérése. A megkérdezett magyar bio-vásárlók 84 százalékának véleménye szerint a biotermékek egészségesebbek.

    70 százalékuk úgy tartja, hogy a bioélelmiszerek révén elkerüli a növényvédõ szereket és más mérgeket. Hazánkban a vásárlók további motívumai, fontossági sorrendben: a biotermékek mentesek a génmódosítástól (53 százalék); termelésük kedvezõbb a környezet számára (48); vásárlásukkal is segítik a kistermelõket és a vidéki településeket (44), helyes magatartásnak látszik (31); a bio- élelmiszerek táplálóbbak (31); jobban ízlenek (25); „helytelenítem a modern mezõgazdasági termelési módszereket” (11).

    A bio táplálkozás magyar híveinek szempontjai egyébként meglehetõsen hasonlítanak az európai átlaghoz, legalábbis a sorrendet tekintve. Földrészünkön ugyanis a megkérdezettek elsõ sorban szintén azért vesznek bioterméket, mert egészségesebb (átlagosan 67 százalék). Utána következik a növényvédõ szerek és mérgek elkerülése (55), majd negyedik helyen a bio-termelés elõnyös volta a környezet szempontjából (52). Más országokban a génmódosítást kevésbé veszik figyelembe, mint nálunk.

    A vizsgált 28 európai ország válaszadóit nem mindenhol az ösztönzi legjobban a bio árucikkek vásárlására, hogy egészségesebbek. Az osztrákok és svájciak számára például a biotermék fogyasztásának fõ oka, hogy ily módon is támogassák a kistermelõket és a vidéki településeket. A bio-termelés környezetkímélõ hatását említették legtöbben a finnek, hollandok, norvégok és svédek. Legnagyobb mértékben a növényvédõ szerek és más mérgek elkerülése vezérli a briteket, dánokat és németeket.

    A Nielsen kutatása külön kiemeli, hogy minden vizsgált országban, ahol a válaszadók elzárkóznak a biotermékek vásárlásától (idehaza 78 százalék), elsõsorban a magas árakkal indokolják tartózkodásukat.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A füge gyógyító ereje

    A füge frissen és szárítva is fontos táplálék- és gyógynövény. Húsos, magas cukortartalmú gyümölcshúsát alkohol, bor és kávéadalék elõállítására is felhasználják. A fügérõl már a Bibliában olvashatunk, Mózes elsõ könyve (3:7) is megemlíti. Köztudott, hogy Ádám és Éva leveleibõl készített "körülkötõket" maguknak, de az Ótestamentum több könyve és az Újtestamentum is hivatkozik rá különbözõ példázatokban. Ézsaiás próféta például fügekalács-pakolással gyógyítja Ezékiás fekélyeit és ez a felhasználás a mai napig fennmaradt, hiszen például szájnyálkahártya-gyulladás esetén a tejben fõzött vagy áztatott fügét kell a gyulladt területre tenni.

  • A zöld tea késlelteti az emlõrák kialakulását

    Azoknak a kínai nõknek, akik fiatal koruktól kezdve rendszeresen ittak zöld teát, ritkábban és késõbb lett emlõrákjuk, mint azoknak, akik nem teáztak - derült ki az Annals of Epidemiology folyóiratban közölt tanulmányból. A régi korok kutatói szerint a tealevelekbõl készülõ italt félmillió éve ismerik az emberek. A különbözõ változatokból a zöld teának tulajdonítják a legtöbb gyógyító hatást. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA eddig hat alkalommal kapott olyan kérelmet, hogy járuljon hozzá a zöld tea gyógyszerré nyilvánításához, de az ügynökség ezt még nem látta indokoltnak.

  • Egészséges és finom téli alapanyagok

    Egészséges és finom téli alapanyagokTélen sokkal kevesebb szezonális zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, ezért szervezetünk természetes tápanyagokkal és vitaminokkal való ellátása nehezebb, de egyáltalán nem reménytelen feladat. Bár a téli időszak friss termésekben kissé mostoha velünk, jónéhány alapanyag akad ilyenkor is, amelyekből ízletes, téli ételeket lehet készíteni, és nem utolsósorban megfelelő tápanyaggal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal is ellátni szervezetünket. Ilyenek például az alma, gesztenye, sütőtök stb.

  • Miért vágyódunk a csokoládéra?

    A hormonok vagy más sejtszintû jelzések felelnek-e azért a kellemes érzésért, amit sok ember tapasztal édességek, különösen csokoládé fogyasztásakor? A szakemberek erre keresik a választ. Számos kutatás bizonyítja, hogy az édességek ingerlõen hatnak szervezetünkre. A cukortartalmú ételek fogyasztása serkenti az inzulintermelést, amely ahhoz szükséges, hogy a cukor a test minden részébe eljusson, kivéve az agyat és az izmokat. Az agyunk ugyanis képes arra, hogy a glükózt az inzulin jelenléte nélkül is hasznosítsa - írja a NewsMax.

  • Számos kedvezõ hatással bír egészségünkre a pomelo

    A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grapefruitra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak. A grapefruit rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntõl kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.

  • Az indiai konyha

    Magyarországon sokan úgy tudják, hogy Indiában nem esznek húst. Ez a kérdés igen bonyolult. A lakosság több mint 82%-a hindu, 13%-a muzulmán, 2-3%-a keresztény. Annak érdekében, hogy elõjogaikat megõrizzék, kialakították a kasztrendszert, amely korlátokat emelt a papok (bráhminok), harcosok és a vaisják (kereskedõk, földmûvesek) közé. A hinduizmus az egyes rétegek és csoportok számára csak rájuk vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz.

  • A túl sok kávé csontritkulást okoz

    A kalcium utánpótlás a csontritkulás elleni küzdelem elsõ és legfontosabb lépése. A koffein tartalmú ételek és italok fokozzák a szervezet kalcium kiválasztását, így nagymértékben elõsegítik a betegség kialakulását. A koffein fõként stimuláló, élénkítõ hatásáról ismert. Elfogyasztása után a véráramba jutva megközelítõleg egy órán belül fejti ki legintenzívebben a hatását, mely egyaránt érzékelhetõ az ideg-, szív- és érrendszer, az agy területein. Ennek köszönhetõen hangulatunk javul, fáradtságérzetünk csökken, aktivitásunk, munkabírásunk nõ.

  • Farsangi fánk tippek és tanácsok

    Farsangi fánk tippek és tanácsok A fánk melynek mágikus erőt tulajdonítottak. A Szerémségben azért sütötték előszeretettel a fánkot, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. A fánknak különböző változata ismert: szalagos, farsangi, rózsafánk, forgácsfánk vagy csöröge, cseh fánk stb. Magyarországon a XIX. században terjedt el széles körben, de egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán már fánkot szolgáltak fel hetedik fogásként. A francia királyi konyhába Maria Antoinette közvetítésével került be a fánk.

  • Divatból szedjük a táplálékkiegészítõket vagy valóban fontos a számunkra?

    Mára az emberiség két táborra oszlott fel. Az egyik, akik azért szedik a táplálék- vagy más néven étrendkiegészítõket, mert tudják, hogy fontos a számukra.

    Ide tartoznak az élsportolók, hírességek és az egészségtudatos életmódot folytatók. A másik oldalon azok állnak, akik csupán múló divatnak tartják és nem hisznek benne. Akkor mi az igazság? A tábor egyik fele azt állítja, hogy elég gyümölcsöt és zöldséget esznek, elég egészségesen táplálkoznak ahhoz, hogy nekik nem kell kiegészíteni a táplálékukat.

  • Vitaminok mindenre!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Hiszen a kínai gyógyászat szerint egy ember bõrének a színe és a szem környéki bõr színárnyalata megmutatja az elemeknek megfelelõ szervek belsõ egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.

  • Grapefruit: Különleges citrusfélét az asztalra!

    Kesernyés íze ellenére érdemes kóstolgatni ezt a különleges citrusfélét. Már csak vitamintartalma és fertõtlenítõ hatása miatt is.

    A grapefruitot kesernyés íze miatt sokan egyáltalán nem szeretik, pedig minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetre.

    A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, káliumot, kalciumot, és foszfort, de van benne B, E és K vitamin, biotin, inozit és többféle ásványi anyag is.

  • A fokhagyma - Az egészséges ételek része

    Az õsi egyiptomiak annyira megbecsülték a fokhagymát, hogy fizetési eszközként is használták.

    Lehet, hogy ma nem tudsz egy-két gerezd fokhagymáért X-boksz játékot venni, de a vírusok támadásai ellen jó hasznát veheted a csípõs fûszernövénynek. A fokhagyma olyan allicin vegyületet tartalmaz, amely elpusztítja a baktériumokat és jelentõs mértékben csökkenti a vírusok életképességét. Egy 2001-ben megjelent tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy azok az emberek, akik valamilyen allicin készítményt szedtek, fele akkora valószínûséggel hûltek meg, mint mások.

  • Ausztria konyhája

    Az osztrák konyha sok hasonlóságot mutat a magyar konyhával, ételei közt megtalálhatók az olasz kreációk - az olajban sült halak, rizottók, spagettik - de a cseh, lengyel, bajor származású ételek is. Azomban az osztrákok mindezeket sajátjuknak érzik. Pl. a Wiener Schnitzl-t, és sok más ételt is. Pedig a bécsi szelet valójában nem bécsi találmány. Osztrák források ugyan állítják, hogy Ferdinánd császár foszakácsa, Leopold Grunzmüller "találta fel", de...

  • Ősszel is érdemes minél több brokkolit fogyasztani

    Ősszel is érdemes minél több brokkolit fogyasztaniTartalmaz A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli kitűnő folsav- és ß-karotin-forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.

  • Mozogni kell, de nem mindegy, mit eszünk utána

    A jó egészséghez szükséges a rendszeres testmozgás, de a kedvezõ hatás akkor érvényesül, ha táplálkozásunk minden alkalommal megfelelõ.

    A közhit általában azt tartja, hogy akkor vagyunk fittek, ha állandó, rendszeres edzést végzünk. Jeffrey F. Horowitz professzor és munkacsoportja új vizsgálatával azt igazolta, hogy amikor edzés vagy verseny után leülünk enni, az akkor elfogyasztott étel szervezetünk szempontjából fontosabb, mint a hónapok óta folytatott testedzés.

  • A németek bírják legtovább a sörözést

    Gondoltad volna, hogy a németek bírják legtovább? És azt, hogy a magyarok a legudvariasabbak? Pedig igaz! A SABMiller, a Dreher Sörgyárak Zrt. anyavállalata átfogó felmérést készített Európa országainak sörözési szokásairól. A kutatásból kiderül, hogy egy átlagos hétköznap este a németek söröznek a legtovább. Német barátaink esténként közel 11-ig ülnek a korsók mellett. Ezzel szemben, mi magyarok már fél tízkor abbahagyjuk az aranyló nedû kortyolgatását. Európa legrendszeresebb sörivói a spanyolok, õk átlagosan 163-szor söröznek egy évben, azaz minden másnap lecsúszik egy korsó, habzó nedû a torkukon.

  • A tökéletes karácsonyi töltött káposzta

    A tökéletes karácsonyi töltött káposztaA karácsonyi menüből szinte sehol ne maradhat ki a tökéletes töltött káposzta. A töltött káposzta - azon kívül, hogy az egyik kedvenc ünnepi ételünk - igazi hagyományos magyar étel. Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné a töltött káposztát, nem is kell hozzá alkalom, hogy elkészítsük, nem csak ünnepekkor, hétköznapokkor is bármikor szívesen fogyasztjuk. Ahány ház, annyi féle szokás, így a töltött káposzták variációja is szinte megszámolhatatlan, hányan hányféleképpen készítik el, mindegyikben van egy kis plusz, ki ezt, ki azt tesz még bele ízléstől függően.

  • Az egészségvédõ élelmiszereké a jövõ

    Az élelmiszert gyártó és forgalmazó cégek a természetes élelmiszereket gyakran különféle adalékanyagokkal feldúsítva hozzák forgalomba. Ezek egy részétõl joggal tart a fogyasztó, hiszen a kódjelek olykor az egészséget veszélyeztetõ szerekre utalhatnak. Ám vannak élelmiszereinkhez adott hasznos anyagok, étrend kiegészítõk is, amelyek fogyasztásával betegségek elõzhetõk meg.

    A közfogyasztásra szánt élelmiszerek egyre jelentõsebb csoportját alkotják az egészségvédõ, betegségek kockázatát csökkentõ élelmiszerek.

  • Nem is gondolnánk mennyi jótékony hatással bír az oregánó

    Nem is gondolnánk mennyi jótékony hatással bír az oregánóAz oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie. Az oregánó további lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol.

  • A kefír gyógyító ereje

    Ki ne ismerné a kefirt, ezt a hazánkban is népszerû savanyított tejterméket? Egészségre gyakorolt kedvezõ hatása már eddig is köztudott volt, most viszont újabb erényei láttak napvilágot. Tajvani kutatók szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különbözõ ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz. Erre a felismerésre azt követõen jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az úgynevezett ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent.