2021.01.22. - Vince, Artúr

Az ár miatt nem veszünk bioterméket?

Az ár miatt nem veszünk bioterméket?
Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék).

A vásárlók zömének fõ motívuma, hogy az ökotermékeket egészségesebbnek tartják. A vásárlástól való elzárkózást azonban a legtöbben azzal magyarázzák (hazánkban és másutt is), hogy túl drágák a biotermékek. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon is elvégzett felmérése. A megkérdezett magyar bio-vásárlók 84 százalékának véleménye szerint a biotermékek egészségesebbek.
bohócdoktor vizit szja 1%

70 százalékuk úgy tartja, hogy a bioélelmiszerek révén elkerüli a növényvédõ szereket és más mérgeket. Hazánkban a vásárlók további motívumai, fontossági sorrendben: a biotermékek mentesek a génmódosítástól (53 százalék); termelésük kedvezõbb a környezet számára (48); vásárlásukkal is segítik a kistermelõket és a vidéki településeket (44), helyes magatartásnak látszik (31); a bio- élelmiszerek táplálóbbak (31); jobban ízlenek (25); „helytelenítem a modern mezõgazdasági termelési módszereket” (11).

A bio táplálkozás magyar híveinek szempontjai egyébként meglehetõsen hasonlítanak az európai átlaghoz, legalábbis a sorrendet tekintve. Földrészünkön ugyanis a megkérdezettek elsõ sorban szintén azért vesznek bioterméket, mert egészségesebb (átlagosan 67 százalék). Utána következik a növényvédõ szerek és mérgek elkerülése (55), majd negyedik helyen a bio-termelés elõnyös volta a környezet szempontjából (52). Más országokban a génmódosítást kevésbé veszik figyelembe, mint nálunk.

A vizsgált 28 európai ország válaszadóit nem mindenhol az ösztönzi legjobban a bio árucikkek vásárlására, hogy egészségesebbek. Az osztrákok és svájciak számára például a biotermék fogyasztásának fõ oka, hogy ily módon is támogassák a kistermelõket és a vidéki településeket. A bio-termelés környezetkímélõ hatását említették legtöbben a finnek, hollandok, norvégok és svédek. Legnagyobb mértékben a növényvédõ szerek és más mérgek elkerülése vezérli a briteket, dánokat és németeket.

A Nielsen kutatása külön kiemeli, hogy minden vizsgált országban, ahol a válaszadók elzárkóznak a biotermékek vásárlásától (idehaza 78 százalék), elsõsorban a magas árakkal indokolják tartózkodásukat.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!