rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Spanyol konyha

  • Egységes spanyol konyháról nem beszélhetünk, a Spanyolországban jellemzõ ételek földrajzi egységenként, és éghajlati övenként változnak, hiszen a múlt század elejéig a hatalmas távolságok, és földrajzi akadályok (hegyek, külön szigetek) miatt a kommunikáció nehézkes volt Spanyolország egyes tartományai között.

    Az ízeket továbbá Spanyolország rendkívül gazdag történelme is befolyásolja: a spanyol konyhának fõleg római, mór, és zsidó gyökerei vannak. A mórok rendkívül nagy hatással voltak Spanyolországra, és néhány mór ételt még ma is fogyasztanak.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Többek között a történelemnek köszönhetõ az is, hogy a disznó igen népszerû. Évszázadokon át ez a keresztény gyökerek, a "tiszta spanyol vér" kifejezõ eszköze volt, hiszen a muszlimok, és a zsidók nem ehetnek disznóhúst. Az Amerikából Európába behozott zöldségek elõször Spanyolországban jelentek meg, és ma a modern spanyol konyha elengedhetetlen összetevõje a burgonya, a paradicsom, a paprika, és a bab. Fõleg ezek a sajátosságok különböztetik meg a spanyol konyhát a többi mediterrán ország gasztronómiájától. Bár a spanyol konyha jellemzõi területrõl területre változnak, bizonyos sajátosságok megegyeznek, és olyan nemzeti ételek is vannak, amelyeket az ország minden pontján fogyasztanak, és amelyeket alábbiakban bemutatunk.

    A fõzés egyik elengedhetetlen alapanyaga az olívaolaj, sokan ennek tulajdonítják, hogy Spanyolországban, és általában a mediterrán országokban sokkal nagyobb az átlagéletkor. Spanyolország a világ olívaolaj-termelésének 44 százalékát adja. A sáfrányt szintén gyakran felhasználják. Sok étel alapja a sofrito, amely fokhagymából, hagymából, valamint paradicsomból áll, és amelyet olívaolajban fõznek meg. Szinte mindig bort (sherryt) kortyolgatnak a fogások mellé. Kenyeret szinte minden mellé esznek, és a nyári hónapokban salátát is szinte mindig fogyasztanak. A különbözõ különleges sajtok (juh-, tehén-, és kecskesajtok, gyakran mixelve is), és kolbászok is igen népszerûek, sok ételt pedig babból készítenek. Desszertnek általában tejtermékeket (népszerûek a pudingok, pl. a rizspuding - arroz con leche), vagy gyümölcsöt fogyasztanak, süteményeket, és tortát csak különleges alkalmakkor.

    Spanyolország egyik fõ nemzeti étele a paella, amely Valenciából származik. Fõ összetevõi a rizs, a sáfrány, és az olívaolaj, ezen kívül tengeri falatokkal, hússal, és zöldségekkel körítik. Serpenyõben készítik, sofrito-alappal.






Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Savanyú káposzta: egészséges és fogyókúrához is tökéletes

    A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthetõ, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta, és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal, a bélrendszerre jótékony hatással van, fogyaszt és a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja. A savanyú káposzta – ami fejeskáposztából készül – fõzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is gazdag vitamin- és tápanyagforrás. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas (100 gramm 20 milligramm C-vitamint tartalmaz), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevõit sem – így rendszeres fogyasztásával a náthás megbetegedéseket is távol tarthatod.

  • Karácsonyi készülõdés - a gyertyakészítés

    Természetesen nincs idõnk erre sem, mert minden percünket leköti a gyerek vagy a munka.

    Mégis muszáj. Az elsõ lépések a hobbiboltba vezetnek, hacsak nem gyûjtögettünk össze az õszi erdõben különféle terméseket, szép ágakat, vesszõket. Bevásárlás elõtt vagy a boltban tett kezdõ körsétánk alatt érdemes elhatározni, milyen színvilágú, stílusú díszeket szeretnénk készíteni ebben az évben.

  • Nélkülözhetetlen gyümölcsök a nyári forróságban

    Az élelmiszerekkel kapcsolatos kutatások eredményei alapján napjainkban szinte már mindenki számára ismert, hogy a gyümölcsök táplálkozás-élettani tulajdonságai rendkívül elõnyös szerepet játszanak a szervezet mûködésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is. A melegebb hónapokban nagyon sokféle, hazánkban is termõ gyümölcs közül választhatunk, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és egyéb, a különféle betegségek hatékony megelõzésében komoly szerepet játszó vegyületet tartalmaznak.

  • Sok a fagyi?!

    Egyre népszerûbbek a pálcikás és tölcséres jégkrémek, de fogy a családi is

    Budapest - Tovább nõtt a jégkrémek forgalma: évente 17,5 milliárd forintot költ a magyar lakosság erre a hideg nyalánkságra - tájékoztatta az MTI-t az ACNielsen Piackutató Kft.

    A kiskereskedelemben eladott jégkrémek mennyisége a 2007. június-2008. májusi idõszakban meghaladta a 25 millió litert, ami 1 százalékkal több, mint az elõzõ egyéves idõszakban.

  • Öregedés ellen: spenót, curry, mandula, paradicsom, étcsokoládé

    Nemcsak a különleges hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumokkal, hanem a jól megválasztott ételekkel is megõrizheted fiatalságodat, ragyogó szépségedet.

    Tévedsz, ha azt hiszed, az idõsödés jeleit csak plasztikai sebész vagy méregdrága ránctalanítók segítségével lehet távol tartani! Léteznek olyan élelmiszerek, amik nemcsak finomak, hanem még ahhoz is hozzájárulnak, hogy minél tovább megõrizd a fiatalos megjelenést! Ezek a táplálékok olyan értékes összetevõket tartalmaznak, amelyek segítik a szövetek regenerálódását, valamint feszesebbé, rugalmasabbá, egészségtõl ragyogóvá teszik a bõrt.

  • Rengeteg ásványi anyag és vitamin található az almában

    Az alma jó hatással van az emberi szervezetre. A csecsemõk elsõ táplálékai közt is szerepel, ráadásul bizonyítottan hatásos mind a hasmenés, mind a székrekedés ellensúlyozására. Ezt a kedvezõ hatás a pektinnek köszönhetõ, amely megköti a toxikus anyagokat, és védõréteget képez a belek nyálkahártyáján. Az alma C-vitamin tartalma közepes, azonban jelentõségét az adja, hogy az almában található más egészségmegóvó és gyógyhatású anyagok a C-vitaminnal együtt sokkal aktívabbak! Az almában a C-vitamin zöme a héj alatti húsrétegben található, tehát az almát a héjával együtt érdemes fogyasztani.

  • 11 ország, 11 diéta

    Globalizálódó világunkban egyre jobban tûnnek el a különbségek országok, tájak és népek között, ami viszont biztosan változik, bárhová is utazzunk, az a táplálkozás.

    Nézzük, milyen módon próbálják megõrizni egészségüket a világ minden táján élõ népek.

    Elõször, hogy hogyan csinálják Lengyelországban. Családcentrikus és vallásos országról lévén szó sokan próbálják meg ebédjüket otthon, családjukkal elkölteni. Az mindenképpen hasznos, hiszen az otthon készített ételt jobban ellenõrzésünk alatt tarthatjuk.

  • Inkább fehér, és ne zöld teát fogyasszunk

    Bár fekete teát már nagyon régóta iszunk, a zöld és fõleg a fehér tea, nem is olyan régóta ismert Magyarországon. Vajon igaz az, hogy a fehér tea még a zöldnél is egészségesebb?

    A fehér, zöld és fekete tea ugyanarról a növényrõl származik (Camellia sinensis), csak a fehér tea a növény még ki nem nyílt rügyeibõl, míg a zöld tea az érettebb, kinyílt levelekbõl készül. A fekete tea is az érett, kinyílt levelekbõl készül, de egy szabályozott fermentációs folyamaton esik át, amely a sötét színét eredményezi.

  • 3 különleges sült étel a nagyvilágból

    Sok olyan készétel van, amely kapcsán azt gondolnánk, hogy belõlük már nem lehet újabb gasztronómiai csodát kihozni.

    Ez, mostantól nem így van, mert 3 olyan különleges ételt mutatunk be, amely nem mindennapi finomság lehet az Ön asztalán.

    Szereti a fagyit? Készített már sajttortát? Evett már gyorséttermi sajtburgert? Akkor most süssünk fagyit, panírozzuk be a készen csomagolt sajtburgert, és dobjunk a sütõbe egy szeletet a házilag készített sajttortából.

  • A borsmenta jótékony hatásai

    A borsmenta erõs, tiszta, friss aromával rendelkezik. Hatékonyabbá teszi az emésztést, valamint jótékony hatással van a májra és a légúti megbetegedésekre is. A borsmentát már õsidõk óta termesztik Kínában és Japánban. A Földközi-tengernél õshonos, de megtalálható Olaszországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is. Évelõ növény, ami akár egy méter magasra is megnõhet. Nagyon alacsony a nátrium- és koleszterintartalma, valamint telített zsírokban sem bõvelkedik. Jó forrása a foszfornak, cinknek, élelmi rostoknak, C-vitaminnak. Tartalmaz folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt is.

  • Hungarikummá tette a palacsintát

    Gundel Károly 125 éve született

    A magyar szakácsmûvészet elsõ és máig legnagyobb tekintélyû mestere - akinek neve ma már fogalom - 125 évvel ezelõtt, 1883. szeptember 21-én született Budapesten. Önmagát nem elsõsorban vendéglõsnek tekintette, hanem vendéglátó házigazdának.

    Nemcsak a magyar szakácsmûvészetet tette híressé, hanem évtizedeken át jelentõs része volt az akkori országimázs kialakításában és ma is turistavonzó tényezõ.

  • Több gyümölcs, kevesebb cukorbaj

    Budapest - Zöldségek és gyümölcsök bõségesebb, rendszeres fogyasztásával csökkenthetõ a felnõttekre jellemzõ 2. típusú cukorbetegség megjelenésének kockázata. A csaknem két évtizedes megfigyelések eredményeit a Diabetes Care szakfolyóirat közölte.

    A felnõttkori cukorbetegség az egész világon szinte járványos gyorsasággal terjed. Az orvostudomány minden eszközt igyekszik fölhasználni a betegség megelõzésére és ennek egyik legésszerûbb és legegyszerûbb módszere a táplálkozás befolyásolása.

  • A pizza fogyasztása megóv a ráktól

    A pizza evésével 59 százalékkal csökkenthetõ a fejlõdõ stádiumban lévõ nyelõcsõ daganat, emellett a végbélrákot 26, a szájrákot 34 százalékkal szorítja vissza - állítják itáliai szakemberek a likopén áldásos hatására utalva.

    Ám mielõtt tárcsáznánk a helyi pizzériát, nem szabad elfelejtenünk, hogy a pizza sok kalóriát, sót és telített zsírokat tartalmaz - figyelmeztet Nicola O'Connor, a brit rákkutató-központ munkatársa. A szakértõ szerint ehetünk pizzát, de legyen rajta több zöldség vagy gyümölcs.

  • Grapefruitos sör a gazdinak, marhahúsos a kutyának

    Idén nyáron az ízesített sörök vitték el a pálmát Németországban, mert ezek az italok - a gyártók szerint - a mûvészetet és a divatot ötvözik. A grapefruittal dúsított folyékony kenyér volt az idei nyár slágere, 30 millió palackot adtak el belõle - írta a Die Welt címû német lap. Egy másik gyár caiprinha (brazil cukornádpálinka) ízû sört dobott piacra, sikerrel. Divatos a csökkentett alkoholtartalmú sör is, de azt is ízesítik, például a gránátalmás mindössze 2,8 százalék alkoholt tartalmaz.

  • Téli baba receptek

    Télen a legnehezebb az anyukák dolga, ha szeretnének friss alapanyagokból készült fõzelékeket adni a babáknak, hiszen ilyenkor kisebb a választék szezonális zöldségbõl, gyümölcsbõl. Ehhez gyûjtöttem össze néhány receptet.

    Gyümölcsös dara, zöldséges-húsos rizs, paradicsomos húsgombóc, sült alma, sült sütõtök, sárgaborsófõzelék és még sok más finomság vár a babánkra az elkövetkezendõ pár receptben. Jó étvágyat!

  • Mivel mérgezi magát a legegészségtelenebb nemzet?

    Nagy-Britannia már évtizedek óta a kulináris szemét országa a világ szemében. A szigetország ennek ellenére a televíziós fõzõmûsorok õshazája és éllovasa, mégis úgy tûnik, saját nemzetüket nem sikerült tartalmas ételek fogyasztására ösztönözni. Az angolok nem szívesen álldogálnak a tûzhely mellett, és fõznek. Kiderült ugyanis, hogy a szigetország lakói eszik a legtöbb készételt egész Európában. Olyanokat, amelyeket a bolt polcairól levéve csak ki kell csomagolni, és be kell tenni a mikrohullámú sütõbe.

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakat

    Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakatAz édesség igazi gyógyírként hat a rossz kedvre. Persze csak rövid távon, a rendszeres nassolás következményei hetek múlva jelentkezni fognak. Együnk inkább olajos magvakat, így egészségünknek is jót teszünk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztása bizonyítottan hatásos rosszkedv, depresszió ellen. Erről leginkább az olajos magvakban nagy mennyiségben megtalálható vas és magnézium gondoskodik leginkább, de az omega-3 zsírsav-tartalmuk is nagyban hozzájárul. És ha már itt tartunk, muszáj eloszlatni egy tévhitet:

  • Rost az egészség titka

    A rostbevitel fokozása az egyik olyan kívánalom, melyet az étkezési szokások pozitív irányba történõ megváltoztatásához szükséges megvalósítani. A rostban gazdag élelmiszerek - leginkább a növényi rostok - segítik az emésztést, fokozzák a bélmûködést, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésében. A rostdús élelmiszerek és a szükséges, legkevesebb naponta két liter folyadék elfogyasztása együttesen fejtik ki béltisztító hatásukat, elõsegítve a salakanyagok távozását, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésének.

  • A világ legerősebb paprikája

    A világ legerősebb paprikájaKözel négy év huzavona után Ed Currie amerikai paprikatermesztő megkapta azt az elismerést, amire a szakmában oly sokan várnak: Ed sokat mondó „Karolinai kaszás” nevű paprikája hivatalosan is bekerült a Guinness-világrekordok könyvébe, mint a legerősebb csilipaprika. A dél-karolinai Fort Millben termesztett brutális erősségű paprika az erősséget mérő Scoville-skálán 1 569 300 értékig ugrott. Ezen a szinten a paprika óvatlan kóstolása már görcsös csuklást és hányást is okozhat.

  • Birsalma: sok problémára gyógyír és még finom is

    Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsök egyike. Nem így a birsalma, melyet már jóval kevesebben kedvelnek. Pedig ízletes desszert készíthetõ belõle, és emésztésünket is segíti.

    A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, a Kaukázus környékén õshonos. Világszerte 40-50 birsfajtát is termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található meg. Gazdag pektinben, mely csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...