2024.04.19. - Emma

Póréhagyma

Póréhagyma
PóréhagymaA póréhagyma, latin nevén Allium porrum a hagymával, a fokhagymával és a metélõhagymával együtt a liliomfélék családjába tartozik. A növényt már az ókori Egyiptomban is ismerték, és lepénykenyérrel fogyasztották. Zöldségként a növény fehér szára és gyöngébb levelei alkalmasak fogyasztásra. A póréhagyma nem kényes növény: zord éghajlati viszonyok között is alkalmas szabad földi termesztésre.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Csak a zsenge tavaszi fajta kerül piacra melegházból. Ez akár nyersen is fogyasztható. A halvány vagy sárga póréhagymát elsötétített fóliasátorban termesztik. A póréhagyma íze enyhébb, mint a vöröshagymáé és a fokhagymáé.

A póré sokoldalú, ízletes zöldségféle, amely hasznos tápanyagforrást jelent. Biztosítja a szervezet számára a fertõzésekkel szembeni védekezéshez szükséges C-vitamint és béta-karotint. Mivel a folsav nélkülözhetetlen a magzat növekedéséhez és fejlõdéséhez, a póré különösképpen ajánlott terhes anyáknak és azoknak, akik a közeljövõben gyereket szeretnének.

A magnézium és a B1-vitamin valóságos balzsam az idegek számára, együttesen elõsegítik a depresszió elkerülését. Igen jelentékeny szerepük van a kénvegyületeknek, a szulfidoknak is, ezek a ballasztanyagokkal karöltve erõteljesen segítik az emésztést, serkentik az emésztõrendszer egyes mirigyeinek mûködését, hogy azok több emésztõnedvet termeljenek. S végül: épp ennek következtében csökkenti a koleszterinszintet.

Nem marad ki a sorból a vesemûködés sem: kálcium tartalma következtében a póré enyhén vízhajtó hatású. Ez az alapos belsõ nagytakarítás igen kedvezõ a reumás és köszvényes megbetegedésekben szenvedõknek. Hasznos emelett a cukorbetegeknek is, mert a vércukorszintet is csökkenti.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!