rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Az új divat: Bor helyett sör az éttermekben!

  • A világ gasztronómiailag fejlettebb vidékein ma már a legszínvonalasabb étteremben sem lepõdik meg a felszolgáló, ha az egyes fogásokhoz nem bort, hanem különféle söröket rendel a vendég.

    Sõt, nagyon is tisztában van vele, milyen típusú sört ajánljon a kiválasztott ételekhez. De, hogy az egyszeri étteremlátogató se jöjjön zavarba, ha sörrel kísért ebédre vagy vacsorára vágyik, a német sörszövetség (Der Deutsche Brauerbund) egy kölni mesterszakáccsal karöltve készített egy táblázatot, amelybõl bárki könnyedén megtanulhatja a sör-étel társítás alapvetõ szabályait.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Hogy egy szép darab sült húshoz frissen csapolt pilsenit illik inni, azt talán a laikusok számára sem meglepõ. De mi a helyzet a kifinomultabb fogásokkal? Milyen sör passzol (ha passzol egyáltalán) a halhoz, a vadételekhez vagy az édességekhez?

    Az alaptétel: a megfelelõ sör nem elnyomja, hanem kiemeli az étel ízét. A sör fûszeres, élesztõs karaktere tökéletes kiegészítõje lehet számos fogásnak. Akadnak séfek, akik úgy vélik, a sör nemcsak hozzávalóként nélkülözhetetlen a gasztronómiában, hanem a borhoz hasonlóan ideális ételkísérõvé válhat.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Sikeres volt a borszerda

    A szerdai akcióban csaknem 200 étterem adta féláron a kiváló magyar borokat, ezzel csinálva kedvet az étterembe járáshoz a világbajnokság szünnapján. Idén még három Borszerda lesz, a szervezõk azt remélik, hogy augusztus 25-én még több étterem csatlakozik a mozgalomhoz.

    A szokásosnál nagyobb forgalomról számoltak be a tegnapi Borszerda után az akcióhoz csatlakozó éttermek. „Kifejezetten jól sikerült a tegnapi este – nyilatkozta Niklai Ákos, a Kárpátia étterem tulajdonosa.

  • Ilyeneket eszünk - szabálytalanságok az ételláncban

    Ezen a nyáron az élelmiszerlánc egészét ellenõrzik a hatóságok, amelyek olykor keményen büntetnek is. A már feldolgozott vizsgálatok alapján elmondható, hogy szinte minden területen akadtak szabálytalanságok. Az élelmiszer-elõállítás és -forgalmazás területén kiemelt irány a hûtési lánc biztosítása az alapanyagok és a késztermékek kiszállítása és tárolása során, valamint a nyomon követhetõség - ami az élelmiszer-biztonság és a feketegazdaság elleni küzdelem szempontjából egyaránt fontos -, különösen a sertéshúsnál és a sertéshústermékeknél.

  • Miért gyógyítjuk levessel a betegeket?

    Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves.

    Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepõ eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerûségét. A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsesség is tápláló, erõsítõ és könnyen emészthetõ ételt, fõleg leveseket és kásákat ajánlott.

  • Melyik zöldség mit gyógyít?

    A narancssárga színû élelmiszerek csökkentik a rákbetegségek kockázatát. A bíbor és sötétpiros ételek hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez.

    A betegségek elleni védelmet több fitotápanyag együttes hatása alakítja ki, és egy-egy fitotápanyag izolált állapotban sokkal kevésbé hasznos az ember számára, mintha elfogyasztaná a teljes élelmiszert, amelyben az megtalálható.

  • Károsítja a véredényeket az Atkins-diéta

    A szénhidrátokban szegény, magas zsírtartalmú Atkins-diétáról nemrég kimutatták, hogy hosszú távon károsítja a véredényeket, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában közrejátszó gyulladásokat okoz. Az amerikai kutatócsoport 18 ember szervezetének mûködését követte nyomon, miközben mindegyik három diétát próbált ki egy-egy hónapon át. A Baltimore-ban található Marylandi Egyetem Egyészségügyi Központjának szakemberei szerint az Atkins-diéta bizonyult egyértelmûen a legegészségtelenebbnek. Ennek némileg ellentmond, hogy idén márciusban a Stanford Egyetem kutatói 12-hónapos vizsgálat után...

  • Riasztóan sós és zsíros az Angliában árult döner kebab

    London - Sokkoló eredménnyel zárult a döner kebab minõségét Anglia-szerte vizsgáló felmérés: a britek kedvelt gyorsétele nemcsak túl sós és túl zsíros, hanem alkalmanként olyan húst is tartalmaz, amelyet fel sem tüntettek az összetevõk között.

    A felmérés során országszerte 76 helyszínen összesen 494 kebabot teszteltek a helyi hatóságok élelmiszerszabvány-ellenõrzõ munkatársai. Megállapításaikból kitûnik, hogy bár az angolok ezrei döntenek esti gyorsvacsoraként a hazavihetõ döner kebab mellett, ez valójában rossz választás.

  • Az ételkiegészítõ nem pótolhatja a friss zöldséget

    Ha szeretné a brokkoli jótékony hatásait hasznosítani, akkor el kell kezdenie enni (és elfelejteni a ételkiegészítõ fajtáját) és továbbá az is fontos, hogy jól fõzzük meg. Kimutatták, hogy a kiegészítõk, amelyek egyes zöldségeket vagy gyümölcsöket akarnak helyettesíteni nagyon kevés hasonlóságot mutatnak az igazi gyümölccsel összehasonlítva.

    A kutatók úgy találták, hogy a myrosinase nevû enzim hiányzik a brokkoli kiegészítõkbõl, amely nem közvetlen módon, de csökkentheti a prosztata-, mell-, tüdõ- és vastagbél rák kockázatát.

  • A kényszeres evés lelki háttere

    A bulimiában megbetegedettek családjában gyakran figyelhetünk meg konfliktusokkal teli kapcsolatrendszereket, melyek részesek a betegség kialakulásában és fennállásában. Ez a megállapítás természetesen erõs ellenállást vált ki az érintettek szüleibõl. A szülõk ugyanis legjobb tudásukkal próbálták gyermeküket nevelni, boldog életet biztosítani nekik. És most még õk is a hibásak a gyermek megbetegedésében. Természetesen ez így nem igaz, hisz tény, hogy a család egy olyan rendszer, amely hatását több személy összjátéka révén fejti ki, így nem beszélhetünk tettesrõl és áldozatról.

  • Cukorbetegség kialakulásához vezethet a tejfogyasztás

    A tejrõl azt gondolnánk, hogy magas kalciumtartalma véd a csontritkulás ellen, valamint magas vitamintartalma révén óvja egészségünket.

    A legújabb kutatások szerint azonban a tejfogyasztásnak több hátránya van, mint elõnye: cukorbetegség kialakulásához vezethet, növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát, és súlyos gyomorpanaszokat okozhat! A dús, frissen fejt tejben ugyanis számos olyan kórokozó található, ami súlyos bélgyulladást okozhat.

  • A méz pergetése

    A méz egyik legfontosabb táplálékunk. Elsõ jelek a Cromagnoni õsember sziklarajzáról származnak. A Fáraók korában legértékesebb adománynak tartották. A görögöknél Isten eledele néven emlegették. Hippokratész mennyei csodaszernek titulálta, sõt kozmetikumként is emlegették Rómában. Az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szõlõ és gyümölcscukrot, 18 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szacharózt. Ennek következtében gyorsan szívódik fel.

  • Déli gyömülcsök

    A déligyümölcsök, melyeknek a száma meghaladja a 150-et, méretükben, formájukban és tápértékükben is igen változatosak, ízük egyedülálló, egzotikus; ráadásul olyanok is találhatók közöttük, amelyek nem csak kellemes és különleges ízükkel tûnnek ki, hanem értékes gyógyhatásaik miatt is figyelmet érdemelnek.

    Földünk trópusi és meleg égövi területein teremnek, ahol az évi átlaghõmérséklet és a napsütéses órák száma igen magas, és a területek egy része csapadékban is bõvelkedik.

  • Ha nem hámozzuk meg a gyümölcsöt, több jótékony anyaghoz jut szervezetünk

    A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a héj alatt találhatók.

    Mint az köztudott, a friss gyümölcs telis-tele van különbözõ vitaminokkal, amelyek hathatós védettséget nyújthatnak a betegségek ellen. Ám emellett számos olyan anyag is megtalálható bennük – így például a polifenol is –, amelyek szintén erõs pozitív hatással bírnak egészségünkre.

  • Veszélyes lehet a szója fogyasztása?

    Noha a szóját sokszor úgy árulják, mint egy szuper összetevõkkel rendelkezõ csodaételt, a szójafehérjét szinte valamennyi ételben megtalálhatjuk.

    Kár, hogy az egészségre gyakorolt hatása fabatkát sem ér – állítja az Ecologist. A szója az utóbbi egy-két évtized alatt jelentõs mértékben fogyókúránk (és normál táplálkozásunk) részévé vált. Ha hiszünk a PR-fogásnak, ez az egyszerû növényi eredetû élelmiszer nem csupán a betegségek ellen kiváló fegyver, de az ember várható élettartamát is meghosszabbítja.

  • Kebab - Itthon is terjed a keleti ízû hús

    A kebab vagy kebap (arab:(کباب) arab eredetû húsétel. Általában birkahúsból készül, és erõsen fûszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyû. Általában nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tûzön.

    A fûszerezett kevert darálthúsból készült faszénparázson sült hosszúkás húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapinak, kicsinyítve csevapcsicsinek hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fûszerrel, viszont szódabikarbonáttal készítik mici a neve, melynek jelentése „kicsi”.

  • A zsidó konyha érdekességei

    A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb elõírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási elõírásában, gyökereznek. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az elõírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak.

  • Igazi aranyló kincs a konyhában: A méz

    Az utóbbi évszázadokban a méhpempõ használata rendkívül ismert lett. Elõször a méhészek mutattak rá a méhpempõ emberekre és állatokra gyakorolt hatására, pedig már Amerika õslakói, az inkák is ismerték. Õk testi és szellemi frissítõként használták, valamint kozmetikai célokra.

    A méhkirálynõ táplálására a dolgozó méhek garatmirigyükbõl állítják elõ a méhpempõt. Ez tulajdonképpen egy különleges tápanyag készítmény, ami lehetõvé teszi, hogy a méhkirálynõ több, mint 5 évig éljen, míg a dolgozó méhek élettartama mindössze 2-4 hónap.

  • Méregtelenítésre is kiváló a cékla

    Méregtelenítésre is kiváló a céklaA kemoterápián átesett páciensek vérképe jelentős javulást mutat néhány hetes céklalé-kúra után. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység és menstruációs zavarok esetén is. A céklalé kiváló influenza és meghűlés elleni szer, valamint sikeresen alkalmazható a magas vérnyomás kezdeti szakaszában, valamint a vakbél irritációja és májbetegségek esetén is. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és segít visszaállítania szervezet sav-bázis egyensúlyát.

  • Muffin álomdiéta módra!

    Rengeteg változatban elkészíthetõ, lehet édes és sós, minden a fantáziánkra van bízva. Isteni finom a lenti változat, és a szénhidrát csökkentett lisztkeveréknek hála bûntudat nélkül kóstolgatható.

    Elkészítés: a száraz és folyékony részek alapanyagait külön összekeverem, majd a két részt lazán egybeforgatom (nem kell simára keverni!). Ha túl száraz, akkor teszek még bele egy kevés tejet. A sütõt elõmelegítem 190 fokra. A muffin formát kivajazom, kilisztezem, és mindegyik formát háromnegyedig töltöm a masszával. 25 percig sütöm.

  • Egy kis spanyol gasztronómia

    " Ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács" - tartja ezt a spanyol konyha.

    Ez a mondás nagyon jól kifejezi, hogy az ételkészítés mûvészetének célja, hogy az étel
    megtartsa a természetes jó ízét. A spanyol konyhának évszázados hagyományai vannak, annak ellenére nem konzervatív, ötletes újításokra mindig kész.

  • A tökéletes mézeskalács titkai

    A tökéletes mézeskalács titkaiAzt gondolnánk, hogy a mézeskalács egy egyszerű süti, pikk-pakk megvan, ami igaz is, csak az nem mindegy, hogy milyen lesz. Sokan küszködnek azzal a problémával, hogy kemény lesz a mézeskalács, pedig háta süti egyik legfontosabb kritériuma, hogy jó omlós, finom falatokat kapjunk. A jó mézeskalácsnak több titka is van. Az egyik ilyen a pihentetés, ha a tésztát begyúrtuk ne nyújtsuk rögtön, gyúrjuk be délután és hagyjuk legalább egy éjszakát hűtőben pihenni, így jobban összeérnek az ízek és a tészta is hamarabb fel fog jönni sütéskor.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...