Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz. De mi a hatása és milyet érdemes venni? A Tudatos Vásárlók Egyesülete most felvilágosít minket. A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsõsorban saláták, kásák kiegészítõjeként használjuk. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában õshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztõrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet. Az ókori idõkben külsõleg és belsõleg egyaránt - szeplõk ellen, a hajhagymák növekedésének serkentésére, a kellemetlen testszag megszüntetésére - használták. Szoptatós anyáknak tejszaporító fõzetet készítettek belõle, használták bélférgek és köhögés ellen teaként és szirupként. Utóbbihoz egyenlõ mennyiségû rukkola virágot és levelet kell összetörni annyi mézzel, hogy krémes állagot kapjunk. A szirupból 1-1 evõkanállal vegyünk be, és még aznap fogyasszuk el a kész szipurot. Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit. Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elõsegíti a tüdõ mûködését, gyorsítja a sebgyógyulást. A rukkolamagvak illóolajtartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.