rss
  • Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/1. rész)

  • Martha Stewart a világ, és Amerika leghíresebb háziasszonyának (akinek receptkönyvei százmilliós példányban fogynak, receptjeit a világ leghíresebb szállodái készítik) 20 hasznos konyhai tanácsát egy 2 részes sorozat keretében mutatjuk be a recept.zug.hu olvasóinak.

    A konyhamûvészet, a fõzés több mint egy napi rutinként elvégzett munka. Az igazi fõzés egy élmény, amelyre rá kell készülni, rá kell hangolódni és akkor megszületik a csodás eredmény, amelyet vendégeink, családtagjaink igazolhatnak. Következzen most a sorozat elsõ része, amelyben 10 hasznos konyhai tanácsot osztunk meg Önnel.

    loading...

    20/1: Fõzzön úgy, mint egy király!

    Mielõtt nekilátna fõzni, az alapanyagokat készítse elõ kis tálkákba, és az elkészítéskor csak a megfelelõ alapanyagokért kell nyúlni. Így karnyújtásnyira kerül miden. Fontos, hogy az étel készítésekor ne kelljen rohangálni a konyha, és a kamra között.

    20/2: Természet a konyhában!

    A fõzés alkalmanként, vagy egy új étel készítésekor stresszes is lehet. Ha van szabad hely, akkor növényeket ábrázoló képeket helyezzen el a konyhában, mert azok nyugtató hatással rendelkeznek.

    20/3: Ízesített víz!

    Vegyünk egy egyszerû üveg kancsót vízzel, amelybe tegyünk pár szál rozmaringot, és 2-3 szelet lime-ot. Ezt hagyjuk 1-2 órát állni, és egy igen különleges ízvilágú italt kapunk. Nyáron ezt le is hûthetjük.

    20/4: Vétkezzünk szárnyassal!

    Ha nem tudunk ellenállni a hamburgernek, akkor a húspogácsát készítsük pulykahúsból. A szárnyas húsok könnyen kiszáradnak, de ezt megtudjuk akadályozni egy kis vajjal, sajttal, amelynek zsírtartalma nem hagyja a húst szálkássá válni.

    20/5: Számûzze a mûanyag mosószeres dobozokat a konyhából!

    Egy modern konyhát még akkor is elcsúfít a mosogatószeres mûanyag doboz, ha az a legdrágább termék, amelyet lehet kapni. Szerezzünk be 2-3 félliteres üveget (a coca-cola üveg erre tökéletes), és ebbe öntsük a mosogatószert. Egy kis üvegben lévõ színes folyadék a konyha dísze lehet.

    20/6: Egyedi vázák a konyhában!

    Az elõzõ tanácsban említett üvegekbõl egyedi zomácozott vázát is tudunk készíteni. Mossuk tisztára a kiválasztott üvegeket, hagyjuk õket megszáradni, majd öntsünk bele 1-2 dl (az üveg méretétõl függõen) zománcfestéket. Az üveg száját fogjuk be, és a festéket forgassuk át úgy, hogy az üveg belsején egyenletesen eloszoljon.

    20/7: Felvágottak kínálóban!

    Az elõre csomagolt, vagy a húspultban vett felvágottakat mindig szedjük ki a csomagolásból, és helyezzük kínáló tálra. A tálat egy alufóliával letakarva tegyük vissza a hûtõbe. Fontos: A felvágottakat 2 napnál tovább ne tartsuk a hûtõben. Inkább vegyünk kisebb mennyiséget, de na tároljuk több napig, mert a hideg, és a szobahõmérsékletû levegõ váltakozása miatt a hús erjedni kezdhet.

    20/8: Az étel nem játék! Dehogynem!

    Készítsünk alap mézeskalács tésztát és nyújtsuk belõle egy írólap nagyságú formát. Ha ez megvan, akkor vízbõl és porcukorból készítsünk mázt. Ezt töltsük egy kis zacskóba és hívjuk be a gyerkõcöt a konyhába. Vágjuk ki a zacskó egyik sarkát (csak egy nagyon kicsit), és adjuk oda az ifjú mûvésznek, hogy rajzoljon a mézeskalács alapra. Ha elkészült a mû, akkor tegyük sütõbe. Ha megsült a tészta, akkor késel vágjuk 8-10 része (ekkor még nem hullik szét) és kész a süti puzzle.

    20/9: A folttisztítás aranyszabálya!

    Bármilyen folt keletkezik a konyhában, azonnal takarítsuk le, hiszen akkor még nem okoz kárt az anyagban, amelyre került. Sokan nem tudják, de a fa bútorok anyagában az olaj, a zsír kárt tud tenni, hiszen egy részét beszívja a bútor és a felület egy idõ után felpúposodik. Kis kitérõ: Ugye mindenki emlékszik a panel lakások tipikus konyhabútoraira? Na, ott a víz is elég volt a púposodáshoz.

    20/10: Este öröm, reggel köröm!

    A 9-es tanácshoz kapcsolódóan a saját munkánkat nehezítjük meg, ha az esti mosogatást reggelre hagyjuk. Hogy miért? Este öröm, reggel köröm!

    Martha Stewart újabb konyhai tanácsai hamarosan a www.recept.zug.hu oldalon! Tartson velünk!






Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Enni Mexikóban: a haute couture konyha

    Ételek,italok Mexikóban

    Mexikó egyik fõ tápláléka a kukorica, illetve a kukoricából készült ételek. A kukoricalisztbõl lapos lepényt sütnek, ezt hívják tortillanak, és ezeket a lepényeket eszik különbözõ módon, különbözõ töltelékekkel. Az egyik módszer az, mikor a tortillakat és a tölteléket külön-külön szolgálják fel és a vendég tölti meg a lepényét azzal, amivel szeretné. Ezt hívják tacosnak. A töltelék hús, sajt, babpüré (frijoles) egyaránt lehet.

  • A tavaszi vitaminpótlás elengedhetetlen kelléke: a retek

    A friss retekgumó nem csak az elsõ a primõr zöldségek között, hanem szinte kihagyhatatlan vitaminpótló is. Tavasszal magával hozza a jó idõt. A zöldségek közül legelõször a kis piros hónapos retek mosolyog rá a reggelizõkre. A kertészeknek fontos primõrtermék, nekünk, fogyasztóknak pedig még fontosabb télvégi vitaminforrás. A hónapos retek a kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet hagyományosan csak nyersen fogyasztunk. Hálás zöldség, csak meg kell mosni, és már ehetjük is magában, felvágottak mellé, vajas kenyéren vagy salátával, sajtokkal vegyítve.

  • Szobanövények és az allergia

    Az Allergy folyóiratban publikált adatok alapján a nyugati országok lakosságának megközelítõleg 40 százaléka szenved az allergia rhinitis, másnéven szénanátha tüneteitõl.

    Az allergia rhinitis okozta orrfolyás, tüsszögés az esetek mintegy 20 százalékában a szobanövények által kiváltott mellékhatásként lép fel. Egy 1985-ben készült tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina , másnéven csüngõágú fikusz nedvébõl, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe.

  • A gyorsan felszívódó szénhidrátok növelhetik a nõk szívkockázatát

    Nagyobb a szívroham kockázata azoknál a nõknél, akik sok nagy glikémiás indexû, gyorsan felszívódó szénhidrátot, például fehér kenyeret vagy cukros ételt esznek - közölték tanulmányukban olasz kutatók. Az Archives of Internal Medicine címû szaklapban közzétett vizsgálat a koronáriás szívbetegségek emelkedett kockázatát mutatta ki nõknél - férfiaknál azonban nem - akkor, ha étrendjük gazdag volt nagy glikémiás indexû ételekben. A glikémiás index azt jelzi, hogy az elfogyasztott szénhidrátból milyen gyorsan jelenik meg lebontás után a glükóz a véráramban.

  • Rémségek a virsliben - el se hinné, miket eszünk

    Porc, inak, csontvelõ, sok víz és adalékanyagok - el se tudnánk képzelni, hogy mi készülhet mindebbõl. Az élelmiszergyártóknak több fantáziájuk van a hústermékek elõállításához, õk ezekbõl virslit készítenek. Épp ezért a szakemberek szerint érdemes meggondolni, hogy kisgyermekeknek adjunk-e belõle, vagy hogy a kerti partikon megsüssük-e. Az olcsó virsli olcsó alapanyagból készül. A Magyarországon kapható átlagos virsliben fõleg víz van és úgynevezett húspép, ami a csontokon maradt, nehezen eltávolítható hús, porc, inak, csontvelõ összedarálásával keletkezik.

  • A tészta mégsem hizlal?

    A tészta eredete nem teljesen tisztázott, egyesek szerint Marco Polo utazásai során Keletrõl hozta receptjét Itáliába 1295-ben. Más források szerint az itáliaiak ekkor már lelkes fogyasztói voltak a tésztának, Szicíliában például a makaróni már jóval korábban a kedvenc ételek közé tartozott. Úgy tartják, hogy Szicíliába az arabokon keresztül jutott el a tészta, akik Perzsiában bukkantak rá. Akárhonnan is származik, a tészta az egyik legnemzetközibb eledel, egyszerûen, gyorsan és változatosan elkészíthetõ.

  • Karácsonyi készülõdés - a gyertyakészítés

    Természetesen nincs idõnk erre sem, mert minden percünket leköti a gyerek vagy a munka.

    Mégis muszáj. Az elsõ lépések a hobbiboltba vezetnek, hacsak nem gyûjtögettünk össze az õszi erdõben különféle terméseket, szép ágakat, vesszõket. Bevásárlás elõtt vagy a boltban tett kezdõ körsétánk alatt érdemes elhatározni, milyen színvilágú, stílusú díszeket szeretnénk készíteni ebben az évben.

  • Téli ínyencség: a naspolya

    A naspolya igazi téli gyümölcs, leginkább akkor érik, amikor a nyári-õszi gyümölcsszezonnak már vége. Fogyasztása egy kis változatosságot ígér a téli citrusfélék választéka mellett, egészen karácsonyig is kitarthat.

    A naspolya a melegen termõ vidékeket szereti, a mediterrán térségben, és fõként a Balkán-félszigeten vadon termõ cserje. Kinézetében és felépítésében is az almához, leginkább a birsalmához hasonlít, bár magháza kemény, megenni nem lehet. A naspolya igazi különlegesség a téli gyümölcsök választékában.

  • Karácsonyi készülõdés - Gyertyatartók minden mennyiségben

    Gyertyatartó készülhet sókerámiából, süteménykiszúró segítségével. A vastag "tésztából" kivágott forma közepébe készítsünk mélyedést a gyertyának, szárítsuk meg a mûvet, és száradás után fessük be arany temperával, vagy dekorfestékkel. Ha vékonyabb tésztát használunk, ugyanezzel a módszerrel karácsonyfadíszt, ablakdíszt, vagy felakasztható szélorgonát is készíthetünk. Az alapanyag lehet hõre szilárduló gyurma, vagy valódi agyag is, ha megoldható a mûvek kiégetése. Fémhatású festék felhasználásával csodás díszeket készíthetünk így a gyerekekkel - akár ajándékba is.

  • A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseket

    A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseketA csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket. A sárgabarackban is jelen lévő B17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület.

  • Kiváló tápanyagforrás a karfiol

    Kiváló tápanyagforrás a karfiolHa valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel szemben. A karfiolt fogyasztásának számos módja van. Népszerű húspótlóként, rántott vagy sült formában, de egytálételként, darált hússal keverve is: sokak kedvence a rakott karfiol. Nagyon finom a karfiolos leves, melyet hagyományos módon, de tejföllel ízesítve is készíthetünk.

  • Együnk, hogy jól látók legyünk!

    A látásunk is hatékonyan erõsíthetõ, ha a megfelelõ ételekkel ójuk szemünk egészségét! A látás megõrzésében fontos szerepet játszik számos vitamin, és étel. Ha ezeket fogyasztjuk, akkor szemünk egészségéért és erejéért is teszünk! Igen fontos szerepe van az A vitaminnak, illetve elõanyagának a béta-karotinnak, ami többek között a répában is megtalálható. A répaevés tehát jót tesz a szemünknek, és bõrünk állapotának is.

  • Csokoládé helyett gyümölcsöt a sulibüfékbe is!

    Jelentõsen nõtt az egészséges ételeket kínáló iskolai büfék száma

    Budapest - Konyhai eszközöket és kisgépeket vásároltak, valamint "egészségnapokat", "egészségheteket" szerveznek azok az iskolák, amelyek az Egészséges Településekért Alapítvány, valamint a Generali a Biztonságért Alapítvány meghívásos pályázatán kaptak 2 millió forintos támogatást, hogy egészségesebben táplálkozzanak az ott tanuló diákok.

  • Magas vérnyomás ellen - Próféták kölese: sokáig titkos volt a recept

    A monda szerint a tejterméket maga Mohamed ajándékozta híveinek, ezért az oltótelepeket "a próféták kölesének" is nevezik. Azt pontosan tudjuk, hogy a kefirt a Kaukázus északi részén már régóta házilag készítették.

    Ezt a terméket itt 2500 méter magasságban, relatíve alacsony és erõsen váltakozó hõmérsékleten, 5-23 °C között állítják elõ, és ehhez bõrbõl készült edényeket használnak. A magokhoz tejet öntenek, az elegyet erjedni hagyják, és amikor néhány nap múlva készen lesz a kefir, leöntik és aztán újból tejet adnak a telepekhez.

  • A daganatos és szívbetegségek kivédése halfogyasztással

    A daganatos és szívbetegségek kivédése halfogyasztássalA magyar ember sokkal kevesebb halat fogyaszt mint kellene. Nemcsak azért mert egy igen ízletes ételről beszélünk, hanem azért is mert a halnak számos jótékony hatása van, többek között jó hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre. A halak fehérjetartalma megegyezik a húsokéval (26-20 g/100 g). Vitaminok közül a halakban az A-, E-, D-, B12-vitaminok találhatók. Ásványianyag-tartalmuk is gazdag, például a kalcium (különösen a gerincével együtt megehető konzervhalak, például sprotni, makréla), magnézium, vas, szelén, jód és cink lelhető fel bennük.

  • Minden országnak saját süti

    A cukrászat a gasztronómiának az a területe, amely a leginkább divatérzékeny. Színekben, formákban, de még a felhasznált alapanyagokban is idõrõl idõre változik a trend. Ezt Magyarországon talán tucatnyi cukrász követi naprakészen, a többség legfeljebb a torták esetében változtat.

    Pataki János, a Cukrász Ipartestület elnöke szerint a jó cukrászda az, ahol minél több munkafolyamat készül kézmûvesen, és kiváló minõségû alapanyagokat használnak. A cukrászatban évtizedek óta a franciák azok, akik a divatot diktálják.

  • 20 kalória alatti zöldségek

    Szezonját éli a padlizsán, a tök, a cukkíni és a patiszon. Ha arra vágysz, hogy a mérleg nyelve meginduljon lefelé, bizony érdemes közelebbrõl megismerkedned receptjeinkkel, és meglátod, kínszenvedés nélkül szabadulsz meg felesleges kilóidtól! A legtöbb embernek nincs lelki és fizikai ereje ahhoz, hogy a napi talpalás mellett kalóriákat számlálgatva nulla százalékos joghurtokat és répákat rágcsáljon. S ha mégis, estére annyira kiéhezik, hogy hazaérve többet eszik, mint különben, s néhány napos szenvedés után kétségbeesetten konstatálja: a többnapos küzdelem eredménye: + 2-3 kiló.

  • Keveset alszik, sokat eszik?

    Érdemes eleget aludnia annak, aki meg akarja õrizni karcsúságát, hiszen egy friss kutatás szerint többet esznek a kialvatlan emberek. Az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat legutóbbi számában közölt tanulmány szerzõi úgy vélik, hogy az alváshiány lehet az egyik környezeti tényezõ, amely a járványos méreteket öltõ elhízás hátterében áll.

    Francia kutatók tizenkét átlagos testsúlyú, egészséges fiatalember étkezését, alvását és energiafelhasználását követték nyomon kétszer 48 órán át.

  • A gesztenye - egész évben fogyasztható gyümölcs

    A szelíd gesztenye Svájc D-i részétõl kezdve Olaszországon át hazánkig, fõleg Zala-, Vas-, Sopron-megye egyes részein elterjedt. A gesztenye nyersen nem élvezhetõ ezért általában sütik, de fõzve is tálalható. A nemes gesztenye, a szelíd gesztenye teljesen pótolni tudja a gabonaféléket, a dióféléket, a burgonyát. Egyes vidékeken igazi néptáplálék, még kenyérfélét is sütnek belõle. A külsõ kemény burkolatán kívül el kell távolítani a belsõ bõrt is. Ezeket a héjakat nem kell eldobni, meg kell szárítani, megõrölni. Szilíciumtartalma miatt értékes.

  • Nyári kortyok

    Nyár és víz - szorosan összefüggõ fogalmak. Ha a Balatonon vitorlázunk vagy a strandon pancsolunk a medencében, talán nem is gondolunk arra, hogy e nélkül az elem nélkül a földi élet sohasem jött volna létre. Nyár és víz - szorosan összefüggõ fogalmak. Ha a Balatonon vitorlázunk vagy a strandon pancsolunk a medencében, talán nem is gondolunk arra, hogy e nélkül az elem nélkül a földi élet sohasem jött volna létre. Valószínûleg azon sem morfondírozunk, hogy testünk több mint 70 százaléka víz, és az sem fordul meg a fejünkben, hogy vajon hogyan szabályozhatjuk megfelelõen folyadék-kibocsátásunkat és -bevitelünket.

loading...