A sok gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentõsen növeli a magas vérnyomás kockázatát. Az üdítõitalgyártók már az elsõ tudományos adatok ismertetésekor idegesen vitatták a vizsgálat eredményeit. Fontos, hogy ismerjük a táplálkozás, életmód és egészség összefüggéseit. Az Egyesült Államokban ennek vizsgálatára indították el a NHANES programot. Az ország lakosságát jellemzõ csoport ötezer gyermekbõl és felnõttbõl áll, akik évente nemcsak részletes táplálkozási és életmódbeli kérdõívet adnak be, de orvosi, fogorvosi és laboratóriumi vizsgálatban is részt vesznek.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A kérdõívekbõl a gyümölcscukor-fogyasztást emelték ki. Ez a cukorféleség, a fruktóz a legédesebb és mivel olcsóbb, mint a szõlõcukor, az élelmiszeripar elõszeretettel ezt alkalmazza. Kiszámolták, hogy a vizsgálati alanyok üdítõitalok és édesipari termékek formájában átlag mennyi fruktózt fogyasztottak.
A kutatók a gyümölcsökben lévõ fruktózt nem vették figyelembe, mert a természetes cukorformában antioxidánsok, kálium és vitaminok is vannak, és az egészséget védõ összetevõk ellensúlyozzák a gyümölcscukor esetleges kedvezõtlen hatását.
A NHANES program résztvevõi átlagosan naponta 74 gramm fruktózt ittak és ettek. Ennyi gyümölcscukor 2,5 pohár cukros üdítõitalban található. A statisztikai értékelés során a kutatók külön figyelembe vették az életkor, a mozgás, a kalóriafogyasztás és a konyhasó jelentõségét is.
Ezt követõen az eredmények azt mutatták, hogy ennyi fruktóz 36 százalékkal fokozta annak a kockázatát, hogy a vérnyomás az egészségesnek tartott 140/90 Hgmm fölé emelkedjen. A munkacsoport eredményeit elõször 2009 októberében, a nefrológusok kongresszusán ismertették. Maureen Storey, az üdítõitalgyártók szövetségének akkori alelnöke azt mondta, hogy ez nem folyóiratban közölt, tudományos tanulmány, hanem csak egy elõadás.