rss
  • A cukrozott ételek és italok emelik a vérnyomást

  • A sok gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentõsen növeli a magas vérnyomás kockázatát. Az üdítõitalgyártók már az elsõ tudományos adatok ismertetésekor idegesen vitatták a vizsgálat eredményeit. Fontos, hogy ismerjük a táplálkozás, életmód és egészség összefüggéseit. Az Egyesült Államokban ennek vizsgálatára indították el a NHANES programot. Az ország lakosságát jellemzõ csoport ötezer gyermekbõl és felnõttbõl áll, akik évente nemcsak részletes táplálkozási és életmódbeli kérdõívet adnak be, de orvosi, fogorvosi és laboratóriumi vizsgálatban is részt vesznek.

    Diana Jalal és munkatársai ebbõl az anyagból emelték ki a 2003 és 2008 közötti idõszak résztvevõinek adatait. Arra voltak kiváncsiak, hogy az induláskor normális vérnyomásúak közül a vizsgálati idõszak során hány embernek lett magas vérnyomása, és õk hogyan táplálkoztak azokban az években.

    A kérdõívekbõl a gyümölcscukor-fogyasztást emelték ki. Ez a cukorféleség, a fruktóz a legédesebb és mivel olcsóbb, mint a szõlõcukor, az élelmiszeripar elõszeretettel ezt alkalmazza. Kiszámolták, hogy a vizsgálati alanyok üdítõitalok és édesipari termékek formájában átlag mennyi fruktózt fogyasztottak.

    A kutatók a gyümölcsökben lévõ fruktózt nem vették figyelembe, mert a természetes cukorformában antioxidánsok, kálium és vitaminok is vannak, és az egészséget védõ összetevõk ellensúlyozzák a gyümölcscukor esetleges kedvezõtlen hatását.

    A NHANES program résztvevõi átlagosan naponta 74 gramm fruktózt ittak és ettek. Ennyi gyümölcscukor 2,5 pohár cukros üdítõitalban található. A statisztikai értékelés során a kutatók külön figyelembe vették az életkor, a mozgás, a kalóriafogyasztás és a konyhasó jelentõségét is.

    Ezt követõen az eredmények azt mutatták, hogy ennyi fruktóz 36 százalékkal fokozta annak a kockázatát, hogy a vérnyomás az egészségesnek tartott 140/90 Hgmm fölé emelkedjen. A munkacsoport eredményeit elõször 2009 októberében, a nefrológusok kongresszusán ismertették. Maureen Storey, az üdítõitalgyártók szövetségének akkori alelnöke azt mondta, hogy ez nem folyóiratban közölt, tudományos tanulmány, hanem csak egy elõadás.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Itt a csokis szarvasgomba

    Az extravagáns eledeleket piacra dobó horvátországi férfi már a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Egy 56 éves isztriai férfi édességet is készít a szarvasgombából, amely a félsziget egyik különlegessége - adta hírül a Jutarnji List címû horvát napilap. Giancarlo Zigante családi birodalmat alapozott a szarvasgombára. Õ maga 1971-ben kezdte "vadászni" az isztriai erdõkben a ritka kincset, ma már erre 50 embere van. 1999-ben Zigante bekerült a Guinness rekordok könyvébe is, mert 1310 grammos fehér szarvasgombát talált.

  • Laktató vega ételek! Van ilyen?

    A lakto vegetáriánus táplálkozás egy fajtája a vegetáriánus táplálkozásnak. Ismerjük meg mit is tartalmazz ez az egészséges életmód.

    A lakto vegetáriánus táplálkozás egy arany középút, hiszen a vegetáriánus táplálkozásnak egy olyan formája ahol a zöldségeken és a gyümölcsökön kívül tejet és különbözõ tejtermékeket is fogyasztanak. Így az állati eredetû élelmiszerek nincsenek teljesen kizárva, épp ezért sokkal egészségesebb, mint a teljes vegetáriánus táplálkozás ahol csak növényi eredetû élelmiszerek fogyaszthatók.

  • Barna kenyér, lazac és whiskey!

    Lankás dombok, meredek, sziklás tengerpartok, pubok és jellegzetes gasztronómia. Ez vár, ha Írországba látogatsz.

    Szinte minden megtalálható Írországban, amit az ínyencek megkívánhatnak: frissen fogott lazac és pisztráng a tiszta édesvizekbõl, osztriga – aminek még igazi tengervíz íze van – Galway-Baybõl. A bárányhús nemzeti ételükhöz, az irish stew-hoz nélkülözhetetlen. Ebédre gyakran rendelnek kedvenc kocsmájukban pub grubot: ez lehet leves, füstölt lazac kapribogyóval vagy fél tucat osztriga barna kenyérrel.

  • Enni, enni, enni

    Táplálkozási szokásainkat tekintve igen rosszul állunk, ennek következményeként sok az elhízott ember. Általánosságban elmondható, hogy az evés szinte pótcselekvés az életünkben. Igazából legtöbbünk nem is veszi észre, milyen rossz szokásokat vett fel, csak értetlenül áll a mérleg mutatta szám elõtt. Amíg ezeket a rossz berögzõdéseket nem tudatosítjuk, addig igen kicsi az esély, hogy hatékonyan változtatni tudunk rajta. Eszünk például, ha már tele vagyunk...

  • Emésztést-segítõ étkezés

    Napjainkban egyre inkább kiszorultak étrendünkbõl az élettani szempontból elengedhetetlenül fontos növényi rostok, melyek az emésztésünket segítik.Étkezésünkben az állati eredetû élelmiszerek dominálnak, mint a tojás, a tej, a hús és a sajt.

    A modern élelmiszer-ipari eljárások során azonban gyakran kivonják a rostanyagok jelentõs részét az alapanyagokból, és így csak nyomokban tartalmazza e fontos összetevõt.

  • Az almaecet

    Többek között 20 fontos ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaz, emellett tej, ecet, citromsavat, egy sor enzimet, aminosavat, és értékes ballasztanyagokat. A hosszú évtizedes, sõt részben évszázados tapasztalat bebizonyítja, hogy milyen pozitív hatással van az alma és az almaecet az emberi szervezetre.

    Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak, almaecetet vagy almát, egészségesebbek, frissebbek, bõrük rugalmas, feszes.

  • Sütõtök titkai

    A hagyományos magyar konyha egyik kedvelt téli csemegéje az Észak-Amerikából származó sütõtök (Cucurbita maxima), amelynek három változatát termelik ma hazánkban. Kabaktermésébõl változatos édes és sós ételek egyaránt készíthetõk. Régen kemencében sütötték az édes, tápláló tököt és a magját. A tök sok cukrot, fehérjét, emészthetõ rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A benne levõ karotinok, a C-vitamin, valamint a magjában található E-vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél, így csökkentik a daganatos betegségek, az érelmeszesedés és a prosztatabetegségeinek kialakulását.

  • 20 kalória alatti zöldségek

    Szezonját éli a padlizsán, a tök, a cukkíni és a patiszon. Ha arra vágysz, hogy a mérleg nyelve meginduljon lefelé, bizony érdemes közelebbrõl megismerkedned receptjeinkkel, és meglátod, kínszenvedés nélkül szabadulsz meg felesleges kilóidtól! A legtöbb embernek nincs lelki és fizikai ereje ahhoz, hogy a napi talpalás mellett kalóriákat számlálgatva nulla százalékos joghurtokat és répákat rágcsáljon. S ha mégis, estére annyira kiéhezik, hogy hazaérve többet eszik, mint különben, s néhány napos szenvedés után kétségbeesetten konstatálja: a többnapos küzdelem eredménye: + 2-3 kiló.

  • Szebben, karcsúbban, egészségesebben: narancsdiéta

    Nemsokára itt a tavasz, amikor le kell vetnünk a téli nassolások következményeit leplezõ nagykabátot. Szerezzük vissza tavalyi karcsúságunkat az egyik legízletesebb gyümölcs, a narancs segítségével! A nagy víztartalmú, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag narancs amellett, hogy segít visszanyerni a tökéletes alakot, hatékony méregtelenítõ folyamatot indít el a szervezetben, ösztönözve a bélmûködést és a vizeletkiválasztást (a has puffadtságának gyakran a folyadékvisszatartás az oka!).

  • Bélszíncsíkok Stroganoff-módra - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Aki szereti a tartalmas ételeket, annak kötelezõ megkóstolnia.

    Az egyik leghíresebb orosz étel vargányával és tejszínnel készül, bár sok változatot kóstolhat az, aki az itthoni éttermekben próbálja ki az ínyencséget: Magyarországon sok helyen inkább sampiongombával és csemegeuborka nélkül készítik. Sztroganoff mód azt jelenti, hogy a bélszint finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítjuk, fûszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítjük.

  • A citrom és jótékony hatásai

    A citrusfélék csoportjába tartozik, melyeknek jellegzetessége a savanykás íz. Mindegyik faj tüskés örökzöld cserje vagy fa; tojásdad, sötétzöld, fényes levelekkel.

    A legtöbb citromfélét számos változatával együtt termesztik. Közöttük vannak az olyan jól ismert fajok, mint a narancs, citrom, lime-citrom, a grépfrút és több helyi gyümölcs. A citromfélék Kínából és Délkelet- Ázsiából származnak, de már régóta termesztik õket máshol is a világon.

  • Az emberek agyát csapja be az aromadiéta

    Lehet, hogy hamarosan bárki elérheti az ideális testsúlyát egy ízetlen, szagtalan szernek köszönhetõen, ami viszont ízessé teszi az ételt?

    Tavasszal könnyebben fogyunk le, mert a közelgõ bikiniszezon pszichés nyomása, a nehéz ételektõl való megszabadulás vágya, a napsütés és a rügyfakadás keltette derûsebb hangulat növeli a kitartásunkat és az akaraterõnket. Többet mozgunk, sokat járunk a szabad levegõn, valamint idénygyümölcsöket és -zöldségeket eszünk.

  • A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy fejlõdését

    A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy robbanásszerû fejlõdését kétmillió évvel ezelõtt - vélekedik az a nemzetközi kutatócsoport, amely 2004 óta végez feltárásokat Kenya északnyugati részén, a Rudolf-tó (Turkana-tó) keleti partján. A csoport, amely ausztrál, brit, dél-afrikai, egyesült államokbeli és kenyai tudósokat tudhat tagjai között. A kutatók 2004 és 2009 között végeztek ásatásokat a térségben, ahol a vastag hamurétegnek köszönhetõen pontosan meghatározhatták, hogy 1,95 millió éves helyszínrõl van szó - olvasható a George Washington Egyetem honlapján.

  • Francia ételkülönlegesség, amely meghódította a világot: A majonéz

    A majonéz (francia: mayonnaise) tojássárgájából és növényi olajból készülõ mártás, melyet citromlével, tárkonnyal, tormával, ecettel, fokhagymával vagy mustárral is lehet ízesíteni.

    A majonéz (mayonnaise) szó eredete bizonytalan, elképzelhetõ, hogy a francia moyeunaise szóból származik, aminek az alapja a moyeeu régen a tojássárgáját jelentette a francia nyelvben. Antoine Carème francia séf szerint a manier, kavarni szóból származik. Története ugyanúgy bizonytalan, mint nevének eredete.

  • A túl sok evés összezavarja az agyat

    A túlevés megzavarja az agyat, ezzel olyan károsodások sorozatát indítja el, melyek diabéteszt, szívproblémákat és más betegségeket okoznak - közölték amerikai kutatók a Cell címû tudományos szaklapban.
    Úgy tûnik, hogy a túl sok evés aktiválja az immunrendszer általában nyugvó útvonalait az agyban, amely immunsejteket küld szét a szervezetben. Ezek a védõsejtek megtámadják és elpusztítják a betolakodókat, ebben az esetben olyanokat is, amelyek ott sincsenek - állítja Dongsheng Cai, a Wisconsini Egyetem kutatója és csoportja.

  • Zsírforradalom az Egyesült Államokban

    Az Egyesült Államokban felfedezik a zsírsertést, valóságos zsírforradalom kezdõdik - idézte a legbefolyásosabb amerikai üzleti lap, a The Wall Street Journal Heath Putnamet, a világhírû magyar sertésfajtát, a mangalicát tenyésztõ Wooly Pigs cég vezetõjét.

    A washingtoni Wooly Pigs az elsõ olyan amerikai vállalat, amelyik mangalica sertést importál. A cég a göndör szõrû magyar sertésfajtát már saját telepein tenyészti osztrák módszerek alkalmazásával. A Wooly Pigs vezetõje szerint a mangalicából készült ételeket sok étterem fel akarja venni kínálatába.

  • Dzsemek és lekvárok készítése forralt borral

    Dzsemek és lekvárok készítése forralt borralA forralt bort inkább a téli, hidegebb hónapokban helyezzük előtérbe, de nyáron is kiválóan hasznosíthatjuk. Ez a kiválóan felmelegítő ital remek ízesítője lekvárjainknak is, sőt, egy kis zselésítő anyag hozzáadásával ő maga is alkalmas eltenni télire. Az így készült borlekvár nem csak ajándéknak kiváló: képzeljük el, amint egy ráérős reggelinél a friss péksüteményt kenjük meg vele. Mivel a forralás következtében csak minimális mennyiségű alkohol marad meg bennük, attól sem kell tartanunk, hogy fogyasztásuk után nem tudnánk felvenni a napi ritmust.

  • Az egészségre és a szépségre is jó hatással van a füge

    Az egészségre és a szépségre is jó hatással van a fügeA füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja, de B-vitaminban és cinkben is gazdag. A benne lévő káliumnak köszönhetően elősegíti a vér tisztulását. A B-vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, a cink pedig prosztataproblémák esetén nyújthat enyhülést. Hűsít, és jó hatással van a légzőszervekre is. Gyógyítja a gyulladásos megbetegedéseket, csökkenti a vérzékenységet. Kiváló idegnyugtató tulajdonsága is ismert. Ha tehetjük, elsősorban friss formában fogyasszuk, szárítva pedig édesítésre használhatjuk.

  • A cukros üdítõitalok növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát

    A cukor- és gyümölcscukor-tartalmú gyümölcslevek akár 85%-kal is növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát a férfiak esetében - erre a következtetésre jutott egy amerikai és kanadai kutatókból álló munkacsoport az egyik neves orvosi szaklapban, a British Medical Journal-ban megjelent új tanulmányában. A köszvény ismétlõdõ rohamokban jelentkezõ, fájdalmas ízületi gyulladás, amelynek oka a vérben található, túlzott mennyiségû húgysav nátrium-urát kristályok formájában történõ lerakódása az ízületek körül.

  • Téli vitaminpótlás

    Téli vitaminpótlás Ennek eredménye, hogy a tavasz kezdetére néhány kilóval többet nyom a mérleg, sőt még fáradtak, levertek is vagyunk, amit a téli hónapokban kialakult vitaminhiánynak tulajdonítunk. Egy kis odafigyeléssel csökkenthetők a szervezetünket terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségek. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a helyes életvitel, a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is megvalósítható. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottság télen is kivitelezhető.