rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Mi történik, amikor megiszol egy kólát?

  • Tudod, miért vigyorogsz a kólától? Mert betépsz tõle. Száz éve még kokainszármazékok is dúsították, de kivették: a cucc így is kiüt.

    Megnéztük mi történik a szervezettel a kóla hatására. Meglepõdsz: potens a szer. Az elsõ néhány percben mintegy tíz teáskanálnyi cukor sokkolja a szervezetet - ez a teljes napi ajánlott cukorbevitelnek felel meg. Az ennyire édes folyadékot máskor azonnal ki is hánynád, de a kólában található foszforsav jórészt elfedi az édességet, és segít lenntartani az üdítõt. A kóla bedöntése után 20 perccel a vér cukorszintje meredeken megugrik, amire a szervezet gyors ütemû inzulintermeléssel reagál.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A máj erre elkezdi zsírrá alakítani az összes cukrot, ami rendelkezésére áll, és cukorból most rengeteg van. Negyven perc múlva a kólában található koffein felszívódása befejezõdik. A pupillák kitágulnak, a vérnyomás nõ, a máj még több cukrot zúdít a vérbe. Az adenozin-receptorok telítõdnek, evvel meggátolják az émelygést.

    Háromnegyed óra elteltével a szervezet fokozza a dopamin-termelést, ezzel stimulálja az agy örömközpontjait. Orvosi szempontból pont így mûködik a heroin is.

    Egy óra múlva a foszforsav elkezdi megkötni a kalciumot, magnéziumot és a cinket, tovább emelve az anyagcsere sebességét. A magas cukordózissal és a mesterséges édesítõszerekkel együtt ez felgyorsítja a kalcium vizeletbe történõ kiválasztását.

    A koffein vízhajtó hatása is életbe lép, így a sav által lekötött ásványi anyagok garantáltan a vizeletben kötnek ki a csontok helyett. Hasonló sorsra jut a nátrium (más elektrolitokkal), és rengeteg vizet is veszít a szervezet.

    Több mint egy óra múlva a szervezet felpörgése véget ér, a vércukorszint leesik. Ingerlékennyé és lomhává válsz. Eddig már távozott a szervezetbõl a kólában található összes víz rengeteg olyan fontos ásványi anyaggal, amelyre a szervezetnek nagy szüksége lenne a csontok és a fogak építéséhez.

    Pár óra múlva következik a kávétól is ismert, rettegett koffeinvölgy: az agy lelassul, álmosság lép fel, a szervezet követeli a pihenést a fokozott munkatempó után.

    A szervezet azonban elég rugalmas, hogy ilyen sokkokon könnyedén túllépjen, ha nem történik meg mindennap. Harminckilenc gramm cukor elfogyasztása és egy kávényi koffein ledöntése nyilván nem hasonlítható a kemény drogok hatásához, hosszútávon azonban megváltoznak a hangsúlyok.

    Itt már nincsenek meglepetések. Kutatások szerint a rendszeres kólafogyasztás hizlal. Hetente egyszeri fogyasztása négyévente másfél kilót ad a testsúlyunkhoz. A kóla növeli a cukorbetegség kockázati faktorát is: a napi rendszerességgel üdítõt fogyasztók esetében kétszeres eséllyel lépett fel cukorbetegség azokhoz képest, akik csak ritkán nyúltak ilyen örömökhöz.

    A kóla (és az üdítõk általában) jelentõsen növelik a szívproblémák kockázatát is. Egy 2007-es kutatás szerint a minden nap üdítõt fogyasztók negyedénél fejlõdött ki magas vércukorszint, és 32 százalékkal csökkent a ‘jó’ koleszterinek szintje. A kutatások arra is rámutattak, hogy az infarktus esélye 40 százalékkal nõtt a naponta üdítõzõk körében.

    Az üdítõfogyasztás más káros szenvedélyekkel is együtt jár - így függetlenül attól, hogy cukormentes vagy sima üdítõt iszunk, nagy eséllyel olyan életstílust alakítottunk ki, amelyben kevés a mozgás, és a táplálkozás is távol áll az egészségestõl. Ilyen értelemben az üdítõ pont olyan, mint a marihuána: kapu a könnyû ‘drogoktól’ a szó szerint nehézsúlyú életvitel felé.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Egészség: erjesztett ételek!

    Az erjesztett ételek visszatértek! Az erjesztett ételek újabb példái annak, amikor valamilyen régi módszer újra elõtérbe kerül.

    Hagyományosan szinte minden civilizáció rendszeresen elõállított és fogyasztott legalább egy, baktériumtenyészet segítségével létrehozott ételféleséget. Bár a mi generációnk szinte teljesen el is feledkezett az erjesztési eljárásról, az aktív baktériumkultúrákat tartalmazó erjesztett ételek egészségre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások nyomán.

  • A legnehezebben emészthetõ ételek

    Vajon melyek azok az ételek, amik garantáltan nehezen emészthetõek, megterhelik a gyomrot? Összeállításunkból kiderül, mi az, amit csak ritkábban vagy kis mennyiségben érdemes fogyasztanod, ha szeretnéd megkímélni a pocakodat. Egy nagyobb lakomázás vagy mennyiségét tekintve kisebb ékezés után, bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különbözõ ételek telítõ értéke - tehát az az idõ, ameddig jóllakottá tesznek minket, vagyis ameddig az étel a gyomrunkban tartózkodik - bizony elég eltérõ.

  • Az egyik legjobb téli gyógyszer: a méz

    A téli idõszakban a méz az egyik legjobb gyógyszer a meghûléses, megfázásos betegségek tüneteinek enyhítésére. Bár magas cukortartalma miatt sokan félnek a fogyasztásától, egyéb gyógyító hatásainak köszönhetõen nem érdemes lemondani róla. A méz az egyik legjobb természetes édesítõszer. 80 százalékban szõlõcukorból és gyümölcscukorból épül fel. Bár sokan félnek fogyasztásától magas cukortartalma miatt, jó hír, hogy a mézben lévõ cukrot az izmok gyorsan elégetik, a felesleg pedig a májban raktározódik el, nem pedig zsírrá alakul.

  • Libasült és újbor Márton napján

    A libavacsora kalkulált ára általános környezetben:

    2010-ben a libalakoma átlagos helyen, de jó minõségû alapanyagokból készítve megfizethetõ.

    Libamell kilója 3000-3800 forint volt, a combot 1800-1900 körül számolták. A libatepertõt 1200-ért mérték, a farhát 180-200 körül volt. A hízott libamájért egészben 8000, darabjáért 5-6 ezer forintot kértek, a háj kilóját 680-750 forintért mérik. A liba szívét 360-530-ért kínálták.

  • Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormát

    Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormátCsípőssége miatt lehet imádni vagy éppen mellőzni a tormát, ennek a gyógy- és fűszernövénynek azonban számos jótékony hatása van. Leginkább fűszerként használjuk, de így is hatékony gyógyító. Erős, jellegzetes illatát intenzív illóolaj-tartalma biztosítja - az illóolaj belélegzése tisztítja a légutakat. Bronchitis-re (hörghurut) érdemes bevetni, ha pedig a felső légutak hurutja áll fenn, a tormát keverjük össze mézzel, és így fogyasszuk! A torma hatóanyagai a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok. C-vitamint és káliumot is tartalmaz.

  • Nem a sörtõl nõ a sörhas

    A sör, azaz a folyékony kenyér a közhiedelemmel ellentétben nemhogy nem hizlal, hanem egyenesen fogyaszt – vélik lengyel kutatók.

    Ám mielõtt a sörkedvelõk túlzottan fellelkesülnének, nem árt tudni, hogy súlycsökkentõ hatását eleddig még csupán a patkányokon sikerült megfigyelni - olvasható a JNews címû orosz nyelvû hírportálon. A Varsói Nemzeti Közegészségügyi Intézet által végzett kísérletek során a kutatók eredetileg a sörnek a magas vérnyomásban szenvedõ betegekre gyakorolt hatását kívánták vizsgálni.

  • Barna kenyér, lazac és whiskey!

    Lankás dombok, meredek, sziklás tengerpartok, pubok és jellegzetes gasztronómia. Ez vár, ha Írországba látogatsz.

    Szinte minden megtalálható Írországban, amit az ínyencek megkívánhatnak: frissen fogott lazac és pisztráng a tiszta édesvizekbõl, osztriga – aminek még igazi tengervíz íze van – Galway-Baybõl. A bárányhús nemzeti ételükhöz, az irish stew-hoz nélkülözhetetlen. Ebédre gyakran rendelnek kedvenc kocsmájukban pub grubot: ez lehet leves, füstölt lazac kapribogyóval vagy fél tucat osztriga barna kenyérrel.

  • Teázzunk vagy kávézzunk?

    Ha a reggeli ébredéshez koffeinre van szükségünk, a teában és kávéban egyaránt megtaláljuk, ám közel sem mindegy, melyiket fogyasztjuk. A két népszerû ital nagyon különbözõ hatásairól meglepõ felfedezéseket tettek amerikai tudósok.

    A fekete és zöld tea, valamint a kakaó is tartalmaz az élénkítõ hatóanyagból, s emiatt a statisztikák tanulsága szerint egyre inkább kiszorítja a reggeli asztalról a feketekávét. Hogy melyik is a jobb választás: kávé, tea vagy kakaó? A kutatók tudományos módszerekkel segítenek eldönteni a kérdést.

  • Veszélyes ásványvizek!

    William Shotyk, aki többféle ásványvizet vizsgált meg, kutatásának eredményeinek tükrében kijelentette, hogy nem szeretne ezentúl ásványvizet inni. A kutató a Heidelbergi Egyetemen elvégzett 2006-os vizsgálatának eredményeit a Royal Society of Chemistry's címû lapban publikálta. Ezek szerint az úgynevezett PET (polietilén tereftalát) -palackokban (az ásványvizek mûanyag palackjáról van szó) antimon nyomokat találtak. Ez a fém mérgezõ hatású: kis mennyiségben levertséget és depressziót, nagyobb mennyiségben pedig akár életveszélyes hányást okozhat, illetve halálhoz is vezethet.

  • Jönnek a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek

    Brit szakemberek fontolóra vették, hogy a jövõben D-vitaminnal dúsított élelmiszereket dobjanak a piacra, miután egy friss felmérésbõl kiderült: az ország lakosságának 40 százaléka D-vitamin hiányban szenved.

    A vitamint a jövõben számtalan élelmiszerhez hozzáadhatják, például a tejhez, hogy megóvják az emberek egészségét. Mivel a britek majdnem felének szervezetében annyira alacsony a D-vitamin szint, hogy az már az egészségükre is veszélyes lehet, a tudósok úgy gondolták, fontolóra veszik, hogy a jövõben vitaminnal dúsított termékeket dobjanak a piacra.

  • A kivi és gyógyhatásai

    A kivi kúszónövény, Új-Zélandban honos. Tyúktojás alakú és nagyságú gyümölcs. Ma már elterjedt a világban, mert gyümölcse egzotikus, érdekes íze lehetõvé tette, hogy nem maradhat ki a gyümölcssalátából. Magában is fogyasztható. Ha nincs teljesen megérve, a citromnál is savanyúbb, egyébként, ha érett az íze kissé sós-édeskés, különleges. A kivirõl bebizonyították, hogy az egyik azok közül, amelyeknek legjobb hatása van az egészségre. A kivi értéke az ásványtartalmában van. Sok káliumot tartalmaz, valamint van benne boron is.

  • 5 étel a mellrák ellen

    A mellrák a nõket fenyegetõ halálokok között továbbra is az elsõ helyen áll. Ugyanakkor talán ez az egyetlen olyan rákos megbetegedés, amelynek kockázatát egy kis odafigyeléssel és egészséges életvitellel szinte a nullára csökkenthetjük. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek a mammográfiai szûrések fontosságát: a korai felismerés akár életeket menthet! A mellrák megelõzéséért azonban az egészséges életvitellel, a megfelelõ táplálkozással is sokat tehetünk.

  • Csokoládé: az istenek eledele

    Az istenek eledele, ami sok nõ szerint jobb mint a szex, de legalább ugyanolyan élvezetet okoz. Ez a csokoládé, amelybõl húsvét környékén a szokásos bonbonok, táblás csokik és csokoládészeletek mellett szinte végtelen mennyiségben jelennek meg a tojások, a nyulak, a csibék és a bárányok is.

    Európába Kolumbusz Kristóf hozta magával az elsõ zsák kakaóbabot, ajándékul pártfogójának, a spanyol királyi párnak. Európa azonban csak lassan fedezte fel magának a csokoládét: az elsõ kereskedelmi szállítmány 1585-ben érkezett Sevilla kikötõjébe.

  • A sima vagy a grillezõs mikrosütõ a jobb?!

    A hagyományos mikrohullámú sütõk melegítenek jobban

    A mikrohullámú sütõk "veleszületett" rendellenességére még nincs gyógymód: nem melegítenek egyenletesen, de a grillezõsök még kevésbé, mint a hagyományosak - állapította meg egy átfogó európai uniós teszt, amelynek során a hagyományos és a grillezõ funkcióval ellátott, kombinált készülékeket egyaránt vizsgálták. A Kosár, a fogyasztók magazinja hétfõn tájékoztatta a recept.zug.hu szerkesztõségét a teszt eredményérõl.

  • Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik a vöröshagyma

    A hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélõhagyma.

    A népi orvoslásban a különbözõ baktériumok ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípõs ízét az allilszulfid nevû, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertõtlenítõ és baktériumölõ hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény.

  • Miért vágyódunk a csokoládéra?

    A hormonok vagy más sejtszintû jelzések felelnek-e azért a kellemes érzésért, amit sok ember tapasztal édességek, különösen csokoládé fogyasztásakor? A szakemberek erre keresik a választ. Számos kutatás bizonyítja, hogy az édességek ingerlõen hatnak szervezetünkre. A cukortartalmú ételek fogyasztása serkenti az inzulintermelést, amely ahhoz szükséges, hogy a cukor a test minden részébe eljusson, kivéve az agyat és az izmokat. Az agyunk ugyanis képes arra, hogy a glükózt az inzulin jelenléte nélkül is hasznosítsa - írja a NewsMax.

  • Ajándékok a gyerekszobában

    Az ajándék értékét nem az ára, mérete, csillogása, hanem személyessége határozza meg. Ez a szemlélet már kicsi gyermekkorban kialakítható, sõt: kialakítandó. Mit és hogyan ajándékozzunk gyermekeinknek? Hogyan változik meg a karácsonyi ünnep, ha egy kisbabával bõvült a család, errõl is olvashatnak írásunkban. A kisbabáknak a karácsony még inkább nyûg, mint ünnep. Õk annyit érzékelnek az egészbõl, hogy nagy a felfordulás, és ismeretlen, viszont annál illatosabb nagynénik puszilgatják, ahelyett, hogy békén hagynák a megszokott anyaölben.

  • Az élvezeti cikkek hatása a szívünkre

    Édes-keserû összefüggések

    A tea és a csokoládé fogyasztása kifejezetten ajánlott, naponta egy-két deci bor is egészségvédõ hatású, s a mértéktartó kávézás megengedhetõ. Így foglaltak állást a világ vezetõ szívgyógyászai, akik csaknem 10 ezer elõadás tervezetét "harmadolva" állították össze müncheni nemzetközi kongresszusuk ötnapos programját. Nyitányként az élvezeti cikknek minõsülõ élelmiszerek, italok egészségünkre gyakorolt hatását elemzõ elõadásokat választották.

  • Fõzni spórolva, idõt megtakarítva

    Két dologgal kell spórolni decemberben: a pénzünkkel, hogy mindenkinek jusson ajándék és finom étel, és az idõnkkel, mert ilyenkor abból is kevés van. Segítünk, hogyan legyen idõ, pénz és étel is. Kész, megkezdõdött, itt a karácsonyi stresszroham ideje. Egyik szempontból persze Advent és várakozás a fényre, gyertyák, forralt bor, másrészrõl vásárláslista, görcsök, halmozódó teendõk, és idegrohamok minden mennyiségben.

  • Szilveszter: Ételek és italok

    Szilveszter: Ételek és italokHa csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik. Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fõ) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetőek, vagy szinte teljes egészében elkészíthetőek és laktatók. A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...