A tanulmányt 140 allergiás gyermek körében vizsgálták, amibõl kiderült, hogy a gyermekeknél átlagosan 14 hónapos korban jelentkezett az allergia, míg az 1998 és 1999 között születetteknél 22-24 hónapos korban. "Idõsebb korban könnyebb felismerni az allergiás reakciót, hiszen a gyerekek el tudják mondani a maguk módján, ha furcsán érzik magukat.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az Amerikai Pediátriai Akadémia szaklapjában megjelent tanulmány szerint, ha egy családban elõfordult már allergiás betegség, a szülõknek nem kellene mogyorót adniuk a gyermekeknek 3 éves korukig. A gyermekek 1 %-a allergiás valamilyen ételre.
"Még több kutatást kellene végezni, hogy megállapíthassuk, miért emelkedett meg a gyermekek körében a mogyoró allergia, illetve hogyan tudnánk ezt megállítani." - mondta Anne Munoz-Furlong, a Fairfax-i Ételallergia és Anafilaxis Hálózat elnöke.
Amerikában a 12 millió allergiás betegbõl közel 2 millió allergiás a földimogyoróra, habár 20 % idõvel kinövi ezt. A vizsgálatban részvevõk többsége más ételekre is allergiás, leggyakrabban a tojásra, szójára, búzára, kagylóra.
A betegek egyharmadánál a mogyoróallergia nehéz légzést, vérnyomásesést, emésztési problémát okoz.
Évente közel 200 ember hal meg Amerikában valamilyen allergia következtében, leggyakrabban a mogyoró okozta roham miatt, tudhatjuk meg egy másik tanulmányból, melyet Dr. Wesley Burks, a Duke Egyetem professzora készített.
Általában az étel elfogyasztása utáni percekben már jelentkezik az allergiás reakció, viszketõ kiütés, duzzanatok a bõrön, légzési nehézség és fulladás.
Burks tanácsa az allergiás betegek számára, hogy legyen otthon mindig antihisztamin készítmény, és ha azzal csillapították a tüneteket, forduljanak orvoshoz.
Dr. Green szerint az ételallergiánál az allergia injekció általában nem használ, bár Duke kutatásai szerint a kis mennyiségekben beadott szer növeli az étellel szembeni toleranciát.