rss
  • Amit a földimogyoró-allergiáról tudni kell

  • A mogyoró és más ételallergia hamarabb kialakul a gyermekeknél, mint a korábbi években. Az ok egyelõre ismeretlen, a szülõknek ezért azt tanácsolják, hogy minél késõbb adjanak allergiára hajlamos gyermekeiknek földimogyorót.

    A tanulmányt 140 allergiás gyermek körében vizsgálták, amibõl kiderült, hogy a gyermekeknél átlagosan 14 hónapos korban jelentkezett az allergia, míg az 1998 és 1999 között születetteknél 22-24 hónapos korban. "Idõsebb korban könnyebb felismerni az allergiás reakciót, hiszen a gyerekek el tudják mondani a maguk módján, ha furcsán érzik magukat.

    loading...

    Emiatt is érdemes lenne minél késõbb adni mogyoró tartalmú élelmiszert fõként az allergiára hajlamos gyerekeknek." - állítja Dr. Todd Green a Pittsburgh-i Gyermekkórház professzora.

    Az Amerikai Pediátriai Akadémia szaklapjában megjelent tanulmány szerint, ha egy családban elõfordult már allergiás betegség, a szülõknek nem kellene mogyorót adniuk a gyermekeknek 3 éves korukig. A gyermekek 1 %-a allergiás valamilyen ételre.

    "Még több kutatást kellene végezni, hogy megállapíthassuk, miért emelkedett meg a gyermekek körében a mogyoró allergia, illetve hogyan tudnánk ezt megállítani." - mondta Anne Munoz-Furlong, a Fairfax-i Ételallergia és Anafilaxis Hálózat elnöke.

    Amerikában a 12 millió allergiás betegbõl közel 2 millió allergiás a földimogyoróra, habár 20 % idõvel kinövi ezt. A vizsgálatban részvevõk többsége más ételekre is allergiás, leggyakrabban a tojásra, szójára, búzára, kagylóra.

    A betegek egyharmadánál a mogyoróallergia nehéz légzést, vérnyomásesést, emésztési problémát okoz.

    Évente közel 200 ember hal meg Amerikában valamilyen allergia következtében, leggyakrabban a mogyoró okozta roham miatt, tudhatjuk meg egy másik tanulmányból, melyet Dr. Wesley Burks, a Duke Egyetem professzora készített.

    Általában az étel elfogyasztása utáni percekben már jelentkezik az allergiás reakció, viszketõ kiütés, duzzanatok a bõrön, légzési nehézség és fulladás.

    Burks tanácsa az allergiás betegek számára, hogy legyen otthon mindig antihisztamin készítmény, és ha azzal csillapították a tüneteket, forduljanak orvoshoz.

    Dr. Green szerint az ételallergiánál az allergia injekció általában nem használ, bár Duke kutatásai szerint a kis mennyiségekben beadott szer növeli az étellel szembeni toleranciát.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja

    A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az idõskori csonttörések megelõzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok.

    A korábbi kutatások a specifikus étrend-kiegészítõk, például a kalcium, a D-vitamin szerepét vizsgálták a csontritkulás alakulásában, ugyanakkor a tudósokat nem igazán foglalkoztatta, hogy az étrend egészében miként hat a csonttömegre.

  • Magvak a táplálkozásban

    A diónak, mandulának, egyéb magvaknak ott a helye az asztalunkon, mert az egészséges táplálkozás részei. Tárolásuk, beszerzésük egyszerû, és nyersen is fogyaszthatók, így nem károsodnak a bennük lévõ hasznos anyagok.

    Telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezért védik a szív, érrendszert. Akik hajlamosak ezekre a betegségekre, vagy már szenvednek is valamelyiktõl, azok jól teszik, ha különféle nasik helyett diót vagy mandulát rágcsálnak. A diófélék, a mandula, csökkenti az LDL, vagyis a káros koleszterin szintjét a vérben.

  • A fûszernövények nemcsak ízletesek, de szervezetünkre is jó hatással vannak

    Az illatos, aromás gyógynövények nem csak egészségünk megõrzésében lehetnek segítségünkre, hanem a konyhában is széleskörûen felhasználhatóak. A hazánkban megtermõ fûszereket már elõdeink is elõszeretettel termesztették és fogyasztották. A fûszerek jelentõs szerepet játszanak táplálkozásunkban, mivel kellemes aromájuknak és zamatuknak köszönhetõen amellett, hogy élvezetesebbé teszik ételeinket, elõsegítik az emésztési folyamatokat. Fontos megemlíteni, hogy egyes fûszerek gyakran igen erõsek, csípõsek, irritáló hatásúak. Így nem tanácsos túl nagy mennyiséget fogyasztani ezekbõl.

  • Szederből és nektarinból is készíthetünk befőttet

    Szederből és nektarinból is készíthetünk befőttetA nyári időszakban fontos szerep jut a befőzésnek: kedvenc gyümölcseinkből lekvárt és befőttet is készíthetünk. A hagyományos eper, kajszi és szilva mellett érdemes nektarinból és szederből főzött téli csemegékkel is megtölteni a kamra polcait. Nektarinlekvár: Olyan gyümölcsöket válasszunk, amelyek értettek, de még kemények és könnyen leválnak a magról. Miután meghámoztuk, félbe vágtuk és kimagoztuk őket, kockákra vágjuk. Amennyiben nagyobb mennyiséggel dolgozunk, vagy biztosan nem szeretnénk gyümölcsdarabokat hagyni a lekvárban, le is darálhatjuk.

  • Angliában kínálják a világ legdrágább piknikjét

    Egy brit luxusszálló különleges, romantikus és meglehetõsen költséges programot ajánl a gasztronómia és a természet szerelmeseinek. A windermere-i Storrs Hall szálloda által kínált piknik nem csak exkluzív, hanem 1600 fontos árával minden bizonnyal a világ legdrágább hasonló szolgáltatása. Különleges élményben lehet részük azoknak, akik az Anglia északnyugati részén fekvõ Windermere-be látogatnak. Itt, a régió egyik legkellemesebb, vadregényes környezetében kínálja a világ legdrágább piknikjét az exkluzív Storrs Hall szálloda, méghozzá közel 1600 fontos, vagyis 640 ezer forintos áron.

  • Pizza mindhalálig!

    Drága a pizza, de az olaszok mégsem mondanak le róla

    Róma - Az alapanyagok nem kerülnek többe két eurónál, de egy étteremben mégis átlag ötször többet kell fizetni a világ egyik legnépszerûbb és legegyszerûbb olasz ételéért, a margherita pizzáért.

    A drágulás ellenére azonban az olaszok nem mondanak le kedvencükrõl.

  • Tea ABC

    A hideg utcáról a lakásba lépve nagyon jól tud esni egy csésze gõzölgõ, illatos tea, amely ellazítja a testet és a lelket. Ahány teafajta, annyi hatás és hangulat. Érdemes megismerkedni velük! Teázni idõigényes dolog, valóságos szertartás, ha megadjuk a módját. A kapkodva leforrázott, félig kiázott, majd felhörpintett filteres tea persze nem az igazi. Egészen más élmény az illatos teafüvek között megtalálni és szabályosan elkészíteni a hangulatnak megfelelõt. A teázás népszerûségének egyik titka a változatosságban rejlik: ahány fajta, annyiféle ízvilág.

  • Figyelj, a színes ételek az orvosságod!

    A The Times 1991augusztusi számában megjelent egy cikk néhány libanoni túszról, akik kaptak egy tál piros cseresznyét. Három éve nem láttak semmiféle színt, és csak ültek és "egész nap bámulták a cseresznyét annak ellenére, hogy ellenállhatatlan vágyuk volt arra, hogy megegyék". A cikk arról szólt, hogy a túszok nem tudták levenni a szemüket a piros színû cseresznyérõl. Lilian Verner Bonds szeint: "A szín esszenciális táplálék. A színéhség létezõ dolog. A szín éppoly szükséges számunkra, mint az étel a gyomrunk, vagy a levegõ a tüdõnk számára."

  • Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségért

    Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségértA fűszerek nemcsak nagyszerűen megízesítik az ételeinket, de kedvező hatásaik vannak az egészségre is. A fűszereket és bizonyos zöldségeket hosszú ideje használják gyógyításra, az egészségi állapot javítására. A hagyomány és a népi tapasztalatok mellett az elmúlt évtizedekben már kutatások is bizonyították a kedvező hatásokat: a fokhagymáról, a vöröshagymáról és a gyömbérről is kiderült, hogy igen pozitívan befolyásolják a megfázás és az influenza lefolyását (sőt rendszeres fogyasztásukkal megerősíthetjük az immunrendszerünket, így az még ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben).

  • A garciniával búcsút mondhatunk a plusz kilóknak

    A garciniával búcsút mondhatunk a plusz kilóknakA garcinia úgy segít a zsírpárnák eltüntetésében ,hogy csökkenti az éhségérzetet! A felszedett kilóktól csak kitartó munka árán tudunk általában megszabadulni, és az öröm legtöbbször nem tart sokáig. Ilyenkor a visszafogott étkezéseknek köszönhetően nem csak éhezés kínozza az embert, de a csökkentett tápanyagbevitelnek köszönhetően még el is fárad. Ekkor nyúlunk a különböző nassolnivalókhoz, mely tönkre teheti addigi próbálkozásinkat. Kevesen tudják, hogy lehet úgy is fogyókúrázni, hogy zsírégető gyümölcsöt iktatunk rendszeresen az étrendünkbe.

  • Kis koffein a terhesség alatt

    Napi egy-két csésze kávé terhesség alatt vélhetõen nem emeli a vetélés és koraszülés kockázatát - közölte csütörtökön az amerikai szülész- és nõgyógyászkollégium (ACOG).

    A csoport két nemrégiben elkészült tanulmányt elemzett, melyek mindegyikében 1000 várandós nõt követtek nyomon. A legutóbbi idõkig ellentmondásos eredményre jutottak a tanulmányok arról, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás milyen kapcsolatban van a terhességi és szülési szövõdményekkel.

  • A souflaki - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Tengerbe hullott falevél a térképen a Peloponnészosz. Annak tekintették már a régi görögök is. A tenger vizét ezernél is több szigettel szórta meg az idõtlen idõk óta gigászi vulkánikus erõvel munkálkodó természet, északon a zord Olümposzt istenekkel népesítette be a képzelet. Egykor istenek földje, ma vendégszeretõ embereké, akik a nyáron mindig csillagos ég alatt a görög táj utánozhatatlan színeivel, gasztronómiai kultúrájuk kifinomult ízeivel várják a világ minden tájáról a látogatókat.

  • Grillezve, fõzve, sütve, pirítva, töltve - a cukkíni a nyári 'mindenes'

    Az utóbbi években az egyik legnagyobb karriert elért zöldségféle a tökfélék családjába tartozik. Közvetlen rokona az uborka, a patisszon és a padlizsán. A cukkíni - alacsony kalóriatartalma miatt - kiváló alapanyaga a fogyókúráknak, ugyanakkor nagyon sokoldalú zöldségféle.

    Levesnek, salátának, rakva, töltve, étvágygerjesztõnek és fõételnek egyaránt népszerû. A grillpartik kedvence, ugyanis megpirítva és jól megfûszerezve olcsó és mutatós köret, de a vegetáriánusok számára kiválóan pótolja a húst is.

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

    Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

  • Miért eszünk tonhal helyett szardíniát?

    Ha változtatunk táplálkozási szokásainkon, és a tonhal helyett inkább a szardíniát választjuk, egy kicsit már hozzájárultunk a tengerek biológiai egyensúlyának megõrzéséhez...

    A tengeri csúcsragadozók túlhalászása olyan mértékû, hogy napjainkra 66%-kal csökkent a tõkehalak, tonhalak, sügérek és egyéb ragadozó halak állománya – derül ki a British Columbia Egyetem Halászati Központjának vezetõinek legutóbbi tudományos vizsgálatából. A csúcsragadozó halak hiánya ugyanakkor azt eredményezi, hogy túlszaporodnak a kicsik.

  • Egészségtelen ételeket adnak el a gyerekeknek különbözõ mesefigurákkal

    Népszerû mesehõsökkel befolyásolják a legkisebbek ízlését a gyorséttermek és az élelmiszeripari cégek, és nem éppen jó irányba, állítja egy új amerikai tanulmány.

    Az élelmiszereket olyan népszerû mesehõsökkel reklámozva, mint például Scooby Doo, az óvodáskorúakat arra ösztönzik, hogy a magas kalóriatartalmú, egészségtelen ételeket válasszák a tápláló, egészséges ételek helyett. A kutatás során 40, 4 és 6 év közötti óvodást teszteltek, akik new-haveni gyermekotthonok lakói (itt található az egyetem kutatóközpontja).

  • Napi 1 alma az egészségünkért

    Napi egy alma elfogyasztása rendkívül fontos az egészségünk megõrzése szempontjából – derítették ki nemrég táplálkozástudománnyal foglalkozó tudósok.

    A Norwichi Táplálkozáskutató Intézet munkatársai szerint a múltban jelentõs mértékben alábecsülték azoknak az antioxidánsoknak a jelentõségét, amelyek például az almában, barackban, vagy éppen a nektarinban találhatóak. Véleményük szerint ezeknek az úgynevezett polifenoloknak a szintje körülbelül ötször magasabb az említett gyümölcsökben, mint korábban gondolták.

  • Csokoládé helyett gyümölcsöt a sulibüfékbe is!

    Jelentõsen nõtt az egészséges ételeket kínáló iskolai büfék száma

    Budapest - Konyhai eszközöket és kisgépeket vásároltak, valamint "egészségnapokat", "egészségheteket" szerveznek azok az iskolák, amelyek az Egészséges Településekért Alapítvány, valamint a Generali a Biztonságért Alapítvány meghívásos pályázatán kaptak 2 millió forintos támogatást, hogy egészségesebben táplálkozzanak az ott tanuló diákok.

  • A sztárok étrendje és a Makrobiotika

    Boldog pillanatokat akkor élünk át, amikor harmóniában vagyunk mikro-, és makrokörnyezetünkkel. Ha ebbõl az egyensúlyi állapotból valamilyen oknál fogva kibillenünk, a kitérés irányától függõen különféle kórok „támadnak meg” bennünket. Azért, hogy ez ne törtéjen meg, mindig a középsõ vonal mentén kell mozognunk, az élet minden területén. Mivel betegségeink kialakulásához nagymértékben hozzájárul a nem megfelelõ étrend, a kiegyensúlyozó, az ökológiai renddel összhangban lévõ étkezési módot, azaz a makrobiotikát tanácsos alkalmaznunk. Modern életünk étkezési szokásai meglehetõsen távol állnak nagyanyáink bölcs táplálkozási szokásaitól.

  • New York-i ízek

    A helyiek Big Apple-nek, vagyis Nagy Almának hívják szeretett városukat. Íme egy kis kóstoló belõle!

    Úgy tûnik, New York soha nem alszik. Az üzleti, a divat- és a reklámvilág fellegvárának tartott város 8 millió lakosa állandóan rohan, nehogy valamirõl lemaradjon, vagy valamibõl kimaradjon – ezt az utazó is érzékelheti. A metropoliszban megannyi kulturális és kulináris élménnyel gazdagodhat, ám ezek élvezetéhez szerencsére nem kell felvennie a helyi tempót.

loading...