2025.12.13. - Luca, Otília

Soha többet: virsli, szalonna és sonka

Soha többet: virsli, szalonna és sonka
A sonka, a virsli, a szalonna és más feldolgozott hústermékek napi rendszerességgel való fogyasztása növelheti egy esetleges szívprobléma, vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Amerikai kutatások, amelyek a rendszeres húskészítmény-fogyasztás és a belekben kialakuló rák közötti összefüggést vizsgálták, arra mutattak rá, hogy a vizsgált személyeknél 42%-al nagyobb volt a szívbetegségek és 19%-al a kettes típusú diabétesz elõfordulása. Ez a jelenség a napi legalább 50 g húskészítményt fogyasztóknál volt kimutatható.
20 világszerte publikált tanulmány adatait (közel egymillió ember) kiértékelve kiderült, hogy a feldolgozatlan húsok viszont nem növelik a szívbetegségek kialakulási kockázatát. A különbség a húskészítmények só- és tartósítószer-tartalmában keresendõ.

A szakemberek tehát mindenképpen azt javasolják, hogy együnk soványabb hússzeleteket, melyet fõzve, sütve vagy grillezve készítsünk el, és só helyett használjunk szárított vagy friss fûszereket az ízesítéshez.