2021.01.19. - Sára, Márió

A tinédzser fiúk valóban sokat esznek

A tinédzser fiúk valóban sokat esznek
A tinédzser fiúkat nevelõ szülõk gyakran hiszik, hogy gyerekük kieszi a hûtõt - és mint egy frissen készült tanulmány rámutatott, nem is alaptalanul: a kamasz fiúk ugyanis valóban sokat esznek.

A vizsgálat során kétszáz 8 és 17 év közötti gyerekeket vizsgáltak, és kiderült, hogy a fiúk rendszerint többet esznek a velük egykorú lányoknál. A legfalánkabbnak - ebédenkénti közel kétezer kalóriával - a tinédzser éveik közepén járó srácok voltak.
bohócdoktor vizit szja 1%

A minta logikus, mivel a fiúk általában a késõ pubertás korban nõnek rohamosan, és szednek fel súlyt, izomtömeget - vélekedett Jack A. Yanovski, a gyermekegészséggel és az emberi fejlõdéssel foglalkozó országos amerikai intézet vezetõ kutatója. Mint magyarázta, régóta beszélik, hogy a fiúk tetemes mennyiséget tudnak elfogyasztani, de mindezidáig ezt nemigen támasztották alá adatokkal.

A hiány pótlására a kutatók lányokat és fiúkat vontak be a vizsgálatba, a gyerekeket két étkezés alkalmával figyelték meg. Az elsõ nap ebédjén annyit ehettek, amennyit máskor is szoktak kapni, a második napon viszont annyit, amennyit csak akartak.

Az összehasonlításból kiviláglott, hogy a fiúk a serdülõkór minden szakaszában többet esznek a lányoknál. A pubertás elõtt álló, 8-10 éves fiúknál 1300 kalória az ebéd átlagos energiaértéke, a lányoknál csak 900.

A lányok étvágya a serdülõkór korai és középsõ szakaszában ugrik meg, nagyjából 10 és 13 év között. A vizsgálati eredmény alapján abban az életkorban 1300 kalóriára emelkedik az érték. A késõi pubertás idején ennél csak hajszálnyival "gazdagabb" az ebédjük.

A fiúk fejlõdése ezzel szemben késõbb vesz lendületet, kalóriaszükségletük 14 és 17 év között növekszik jelentõsen, a késõi serdülõkórban kétezer kalóriás ebédeket is képesek eltüntetni. "Ez a mennyiség még aktív gyerekeknél is fedezi a napi szükségletet. Szóval, a tinédzser fiúk valóban tudnak enni" - jegyezte meg Yanovski.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!