rss
  • Veszélyes az autós étkezés?

  • Beállni egy gyorsétterem autósokat kiszolgáló sorába kényelmes ugyan, de sokan nem is gondolnák, hogy milyen veszélyeket rejt a fülkében történõ táplálkozás, illetve az azután maradó szennyezõdések.

    Egy közelmúltban készült brit kutatás szerint az autóban található ételmaradékok olyan baktériumoknak lehet a melegágya, melyek akár komoly fertõzéseket is okozhatnak. Szakértõk szerint az autó belsejének a rendben tartása legalább annyira fontos, mint az autómosás. A felmérés szerint amennyiben a ragyogó kasztni mögött a piszok kerekedik felül, akkor az autóvezetõ, illetve az utasok akár fertõzéseket is elkaphatnak.

    Elég, ha a hamburgerbõl leesik egy darabka az ülésre és nem sikerül feltakarítani, csak belekenjük a szövetbe.

    A bacik másik melegágya a ropogtatnivalók és a szendvicsek utáni ülésbe dörzsölt morzsák, apró ételmaradékok. Az ilyen - nem ritkán csak véletlenül okozott - szennyezõdések egy idõ után egészségügyi kockázatokkal járhatnak.

    A kutatók által vizsgált átlagos családi jármûvekben olyan baktériumokat találtak (bacillus cereus, staphylococcus), amelyek kellemetlen tünetekkel járó fertõzéseket okozhatnak. Egyéb baktériumok tekintetében a legveszélyeztetettebb területek a kormánykerék, a sebességváltó, az ajtók, a kilincsek és rádiós konzol voltak.

    A megkérdezett autósok 70%-a vallotta be, hogy rendszeresen eszik, vagy iszik a jármûvében, de a maradékoktól csak ritkán szabadul meg aznap. A kukába való dolgok napokig az autóban maradnak, a baktériumok pedig könnyen elszaporodhatnak. A válaszadók fele elismerte, hogy a kocsija belsejét csak ritkábban, mint havonta egy alkalommal takarítja ki.

    A felmérést végzõ társaság vezetõje elmondta, hogy vannak az emberre ártalmatlan baktériumok, de akad néhány veszélyes is. Ez nem jelenti azt, hogy az autó belsejének olyan tisztának kellene lenni, mint egy ebédlõasztalnak, de használattól és a szennyezõdések mértékétõl függõen havonta egyszer-kétszer illik kitakarítani egy kocsit.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A vörös hús fogyasztása növeli a halálozási kockázatot

    Washington - Azoknak, akik több vörös vagy feldolgozott húst esznek, nagyobb a halálozási kockázatuk - állapította meg egy nagyszabású követéses amerikai tanulmány, melynek eredményét hétfõn tették közzé az Archives of Internal Medicine címû szaklapban.

    Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH) és egy civil érdekvédelmi szervezet együttmûködésében 1995-ben kezdõdött az a felmérés, melyben félmilliónál több, 50 és 71 év közötti férfi és nõ étkezési szokásait és egészségi állapotát követték nyomon.

  • Egy kis fûszertan - milyen növénnyel ízesítsük ételeinket

    Minden nap tüsténkedünk a konyhában, elkészítünk sok féle finomságot.

    Az ételkészítés egyik elengedhetetlen kelléke a fûszer. Rengeteg féle fûszerrel találkozhatunk. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy melyiket milyen ételbe kell tenni.

    A következõkben láthatják, hogy milyen fûszerekkel ízesíthetjük a különféle leveseket, húsokat, halakat, vadakat, zöldségeket.

  • A reggeli presszókávé a szív legnagyobb ellensége

    Egyetlen csésze presszókávé is káros hatással lehet a szív mûködésére - állapította meg olasz kutatók egy új vizsgálata.

    A Palermói Egyetem szakemberei önkénteseken azt vizsgálták, mi történik a vérkeringéssel egyetlen csésze presszókávé elfogyasztásakor, szemben azzal, amikor koffeinmentes kávét iszunk. A presszókávé mintegy 107 milligramm koffeint tartalmaz, egy csésze instant kávé pedig 75 milligrammot. A kutatók azt találták, hogy 22 százalékkal kevesebb vér áramlott a szívbe a presszókávé megivása után egy órával.

  • A tökéletes karácsonyi töltött káposzta

    A tökéletes karácsonyi töltött káposztaA karácsonyi menüből szinte sehol ne maradhat ki a tökéletes töltött káposzta. A töltött káposzta - azon kívül, hogy az egyik kedvenc ünnepi ételünk - igazi hagyományos magyar étel. Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné a töltött káposztát, nem is kell hozzá alkalom, hogy elkészítsük, nem csak ünnepekkor, hétköznapokkor is bármikor szívesen fogyasztjuk. Ahány ház, annyi féle szokás, így a töltött káposzták variációja is szinte megszámolhatatlan, hányan hányféleképpen készítik el, mindegyikben van egy kis plusz, ki ezt, ki azt tesz még bele ízléstől függően.

  • Édesítõszerek kávéba, üdítõbe és egyebekbe

    A light élelmiszerek és üdítõitalok szinte mindegyike szintetikus édesítõszereket tartalmaz. A cukorbetegek és a fogyókúrázók az ilyen mesterségesen ízesített termékeket fogyasztják. Bár nincs bizonyítható mellékhatásuk, a kismamáknak és a gyerekeknek érdemes természetes édesítõszereket választani.

    A light üdítõkben, gyümölcslevekben, egyes joghurtokban és még a cukormentes rágóban is édesítõszerekkel helyettesítik a cukrot.

  • Mibõl készül a kenyér?! - Vegyipari technológia a sütõiparban is

    Predmerice nad Labem - A sütõiparban ma két egymással ellentétes irányzat uralkodik. Az elsõ esetében az élelmiszer-áruházak és a kisebb pékáruüzletek számára a lehetõ legegyszerûbb eljárással készítenek pékárut, általában búzalisztbõl. Az ilyen pékáru tetszetõs, és a legújabb élelmiszer-adalékok hozzáadásával kemencében sütik jól képzett szakemberek. A különbözõ adalékok segítségével "feljavított" gyorspékáru minõsége azonban különbözik azoktól a termékektõl, amelyeket hagyományos módon készítenek rozs- és búza-, illetve csak búzalisztbõl.

  • Üdítõ gyümölcsök

    Összefoglaló neve a gyümölcsbõl készült, frissítõ hatású folyadékoknak. Megkülönböztetjük a cukrot nem tartalmazó natúr, rostos leveket és a cukrot tartalmazó szénsavas, vagy szénsavmentes italokat. Fogyasztásuk nagymértékben növekszik az utolsó években az egész világon. Rengeteg fajtájukkal találkozhatunk, vannak, amelyekben csak fajta gyümölcs dominál, napjainkban viszont többféle gyümölcs keverékébõl is elõállítják. Az egészséges táplálkozásba nem ajánlott a cukrot tartalmazó üdítõk fogyasztás a magas cukortartalom miatt.

  • Szobanövények és az allergia

    Az Allergy folyóiratban publikált adatok alapján a nyugati országok lakosságának megközelítõleg 40 százaléka szenved az allergia rhinitis, másnéven szénanátha tüneteitõl.

    Az allergia rhinitis okozta orrfolyás, tüsszögés az esetek mintegy 20 százalékában a szobanövények által kiváltott mellékhatásként lép fel. Egy 1985-ben készült tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina , másnéven csüngõágú fikusz nedvébõl, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe.

  • Hússal, vagy hús nélkül egészségesebb az élet?

    Egészséges a hús megvonása? Teljesen le kell róla mondani vagy elég, ha idõnként tisztítókúrát tartunk? Mennyire veszélyesek a radikális tisztítókúrák?

    A vegetáriánus étrend és a hosszabb-rövidebb ideig tartó böjtök egészségre gyakorolt hatásai körül sok vita alakult ki. Kutatások szerint a húsmentes táplálkozással több betegség – így a cukorbetegség, szívpanaszok és elhízás – kialakulásának kockázata csökkenthetõ, emellett a daganatos megbetegedések elõfordulása is visszaszorítható.

  • Együnk tojást vagy ne?!

    Nem árt a tojásevés

    Kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása alig befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeirõl az angol Nutritional Bulletin számolt be.

    Az emberek évezredeken keresztül élvezettel ették a tojást, ha hozzájutottak.

  • A tejtermékek közül a nyers tej okozza a legtöbb megbetegedést

    A legtöbben a pasztõrözetlen tejet tartják számon a legegészségesebb terméknek.

    Egy tanulmány rámutatott, hogy az 150 százalékkal nagyobb eséllyel okoz élelmiszer-eredetû megbetegedést, mint a pasztõrözött tejek és tizenháromszor több a kórházban megfordulók aránya is.

    A tejtermékekkel kapcsolatos megbetegedések 60 százaléka a pasztõrözetlen tejek fogyasztására, míg 39 százalékuk a pasztõrözöttekre vezethetõ vissza.

  • Nincsen farsang fánk nélkül

    Vízkereszttõl - január 6-tól - egészen a negyvennapos böjt kezdetéig tart a a farsangi, báli szezon. A magyar farsang hagyományos tésztája a fánk, ismerkedjünk meg a történetével, receptjével. A legenda szerint a fánk története Bécsben kezdõdõtt. Amikor egy Krapfen nevû pék meghalt, a felesége vette át a pékmûhely vezetését. A pékség híres volt finom kenyerérõl, a város végébõl is elzarándokoltak az emberek, hogy megvegyék. Egyik nap a kenyér nem készült el idejében.

  • Miért gyógyítjuk levessel a betegeket?

    Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves.

    Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepõ eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerûségét. A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsesség is tápláló, erõsítõ és könnyen emészthetõ ételt, fõleg leveseket és kásákat ajánlott.

  • A szervezet méregtelenítése articsókával

    Gyógyteákkal, vény nélkül kapható készítményekkel segíthetjük májunk mûködését, serkenthetjük regenerálódását, drasztikus "méregtelenítõ" kúrákba azonban ne kezdjünk. A máj az emberi test legnagyobb belsõ szerve, több száz feladata van, melyekben fontos, vagy egyedüli szerepet játszik. Részt vesz többek között az anyagcserében, az ásványianyag- és vitaminellátásban, úgynevezett "elõvitaminokból" vitaminokat állít elõ és vitaminokat tárol. A szervezetben található koleszterinmennyiségnek hozzávetõlegesen a felét a máj állítja elõ.

  • A sör segít megelõzni a csontritkulást

    Egy új tanulmány szerint a sör gazdag szilíciumforrás, miáltal képes javítani a csontok denzitását, azaz sûrûségét.

    A Kaliforniai Egyetem Élelmiszertudományi és Élelmiszertechnológiai Intézetének munkatársai a sörgyártás technikája és a sör szilíciumtartalma közötti összefüggést vizsgálta. Korábbi tanulmányok alapján felmerült, hogy a mérsékelt sörfogyasztás kedvezõ hatást fejteni ki a csontritkulásban, melynek során csökken a csontok tömege. Aki eddig nem szerette az "arany" színû italt mondván, hogy keserû az íze, az sem árt ha alkalmanként elpusztít egy korsónyit.

  • Nem mindegy, hogy milyen sót fogyasztunk

    Nem mindegy, hogy milyen sót fogyasztunkSokat hallani arról, hogy túl sok sót fogyasztunk, mely könnyen szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet. Ám arról már kevesebbet szólnak, hogy melyik fajta só a leginkább hasznos szervezetünknek. Konyhasó: Másképpen nátrium-klorid, mely a leginkább elterjedt sófajta a háztartásokban. Kissé erőteljes, csípős ízű, a sós íz eléréséhez kevés is elegendő, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Mivel mesterséges formában előállított só, egyes szakemberek szerint a legkevésbé hasznos a szervezetünk számára.

  • Az amaránt mag mint élelmiszer

    Napjaink táplálkozásának pozitív divatirányzata, miként állítsuk össze étrendünket az emberi szervezet számára lehetõ ideálissá. A helyes összetétel megtalálása gyakran nem egyszerû, amit a táplálék-kiegészítõk gyártásának egész iparággá fejlõdése is bizonyít. A különbözõ hiánytünetek elkerülése fokozott problémát jelent az ételallergiában szenvedõknek, vagy - bármennyire meglepõ - a vegetáriánusoknak is. Az amaránt, ez a Magyarországon még kevéssé ismert növény, sok szempontból jelent megoldást.

  • Francia kaviár szibériai tokhalból

    Szibériai tokhalnak köszönhetõen visszakerül a francia éttermi kínálatba a francia kaviár. Bordeaux környékén, a Gironde-folyóban tenyészõ közönséges, vagy atlanti tokhal (Acipenser sturio) 1982-ben a túlhalászás és a vízszennyezés miatt csaknem kihalt, ezért védetté nyilvánították. Oroszországban és Iránban, a két fõ kaviártermelõ országban a túlhalászás és az orvhalászat miatt igencsak csökkent a tokállomány, így korlátozták az exportot. A kaviárkedvelõk segítségére végül a lénai tok, az Acipenser baerii "sietett" - jelenleg a halat négy francia cég tenyészti.

  • Élelmiszerekkel az öregedés ellen

    Egyre gyakrabban hallunk az öregedésgátló táplálkozásról, antioxidáns hatású készítményekrõl, és termékekrõl, így felmerülhet bennünk a kérdés: vajon túlmisztifikált divatjelenségrõl beszélünk, vagy valóban léteznek ilyen hatóanyagok, növények a természetben is?

    A legfrissebb élelmiszer kutatások is egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentõségét, és hangsúlyozzák: ezek a források valóban védõhatással rendelkezhetnek. A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban (például a teában vagy a kávéban) nagy mennyiségben elõforduló természetes vegyületek.

  • Mit esznek igazából a gyermekeink?

    Az egészséges életmód hirdetésével és terjesztésével megbízott brit hatóság kiszámolta, mennyi cukros és zsíros ételt eszik meg egy 5-10 éves korú gyerek Nagy-Britanniában.
    Hirdetés

    A The Foods Standards Agency egy évtizede azért harcolt, hogy csökkentse a zsíros táplálkozás okozta halálozási adatokat. Mivel az új konzervatív kormány már nem tart igényt szolgálataira, azaz nem korlátozhatják a hamburger és egyéb gyártók zsír- és cukorfelhasználását.