Feltalálták a vegetariánus csirkehúst az amerikai Missouri Egyetem kutatói. Bár különbözõ húsutánzatok már évek óta forgalomban vannak, a csirkehús finom, rostos szövetének elõállítása különösen nehéz feladatnak bizonyult. Fu-Hung Hsieh és Harold Huff egyetemi tudósok azonban úgy tûnik, megtalálták azt a bonyolult módszert, amely a tökéletes csirkeíz mesterséges megteremtéséhez kell. Több mint egy évtizedig kísérleteztek, és állításuk szerint sikerült elõállítaniuk egy olyan szójaalapú terméket, amely nemcsak csirkeízû, hanem ugyanúgy omlik szét a szájban, mint az igazi szárnyasból készült ételek.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A két kutató találta meg az ideális hõmérsékletet (pontosan 175 Celsius fok), amelyre fel kell hevíteni a szójaprotein, búzaliszt és víz keverékét, és õk jöttek rá arra is, hogy lehet a keveréket nagyon gyorsan, még azelõtt lehûteni, hogy megolvadna.
A Time szerint valódi áttörésrõl van szó, az álcsirkehús megoldhat egy õsi dilemmát: nem kell állatokat ölni az emberek élelmezéséhez. Ezenkívül annak a problémának a megoldásában is elõre lehet lépni, amelyet a csirkék, sertések és tehenek által kibocsátott gázok jelentenek.
A mesterséges csirkehús ellenzõi szerint azonban a tudósok azzal, hogy megoldottak egy problémát, újat kreáltak. Mint hangsúlyozzák, a húsfogyasztásról a növényi alapú étkezésre való átállás kedvezõ hatású az emberek szervezetére és a Földre, de a mûhús elõállításához egy sor nem természetes, laboratóriumi folyamat szükséges.