rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A világ legfinomabb étele maradékból

  • A világ legnagyobb és legsikeresebb gasztronómiai magazinjai (Jamie, Every Day, Good Food) a legsikeresebb (értsd: legdrágább) éttermekkel együttmûködödve folyamatosan megkeresik azokat az ételeket, amelyek mindenhol nagy sikernek örvendenek a világon.

    Meglepõ, de azok az ételek kerültek a lista élére, amelyeknek a hozzávalója, valamely másik étel maradéka. Az európai luxus éttermek kínálatában nagy részében megtalálható a klasszikus Somlai Dumplings (Somlói, ma már csak így hívjuk), amely eredetileg maradékból készült.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Az éttermek egy része ma már külön direk ehhez a desszerthet készíti el az alapanyagokat. Amerikai legsikeresebb háziasszonya Martha Stewart rendszeresen arra tanítja a fõzõ showmûsorának nézõit, hogy a maradékokat is használják fel a következõ ételkészítéskor.

    Jamie Oliver könyveiben, és mûsoraiban is rendszeresen nyúl a megmaradt alapanyagok felhasználásához.

    A megmaradt szószok, húsok összedarálva sok étteremben a következõ rakott ételek alapanyaga lesz. Nem beszélve a tésztákról, amelybõl az ember nem szívesen eszik 2-nél több alkalommal. Ha az összetevõket összekeverve sütõbe tesszük, akkor egy teljesen más kaliberû ételét tehetünk az asztalra a család elé. Persze ez teljesen ugyanaz lesz, mint amit már kétszer ettünk, de más formában.

    Önöknél mi volt a reggeli, és az ebéd? És, mit lehet belõlük összetenni vacsorára?


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A kefir jótékony hatása a szervezetre

    A savanyított tejtermékek évszázadok óta ismert és elõszeretettel fogyasztott táplálékok.

    Felfedezésük a hûtési eljárások hiányának köszönhetõ: a kifejt tej hûtés nélkül megsavanyodott, ezáltal õseink felfedezték, hogy az így keletkezett étel fogyasztható, ráadásul jóval tovább eltartható, mint a tej. A kefirt a Kaukázusban az õsidõktõl fogva ismerték. Amellett, hogy vitaminokban (B-vitamin, folsav, niacin, és biotin) gazdag, immunrendszer-erõsítõ, elõsegíti az emésztést, gyomorregeneráló, csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást.

  • Allergének a karácsonyi asztalon

    Közeleg a karácsony és a gondos háziasszonyok már kezdik tervezgetni, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. Amit lehet, elõre megvásárolnak, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindenrõl gondoskodni. Vendégeket várunk, de sajnos lehetnek köztük olyanok, akik allergiásak valamilyen ételre. Mire kell miattuk odafigyelni? A hal tipikus karácsonyi étel, van, aki az ünnepet el sem tudja nélküle képzelni. Ám a halra többen allergiásak lehetnek. Õket nem szabad kínálgatni, hogy "csak egy falatot kóstoljál meg", mert még kis mennyiség is súlyos reakciót (fulladást, nehézlégzést, kipirulást, kiütéseket) válthat ki.

  • Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhús

    Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhúsA különböző halak már az ősember táplálkozásának is a részét képezték. A halhús egészséges tápanyagforrást jelent kedvező zsírsavösszetétele, teljes értékű fehérjéje, kedvező aminosav összetétele, valamint könnyű emészthetősége miatt. Emellett nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat (A-, D-, K-, B1-, B2-vitaminokat), valamint ásványi anyagokat (Ca, Mg, P, Fe és Cu, a tengeri halak húsában jód is található, mely segíti a pajzsmirigy működését) és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

  • Lombikhús állatok vágása nélkül - a jövõ a mûhús?!

    Sülthusi mûhusiból?!

    Ma már nem csak a sci-fi filmekben létezik a Petri-csészében növesztett csirkefalat. Egy kutatócsoport rájött, hogyan lehet laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségben ehetõ húst elõállítani.

    A kutatás során két teljesen új szövettani technikát vetett be Jason Matheny, a Marylandi Egyetem doktorandusza. Ezek segítségével egy nap megvalósítható a mesterségesszövet-elõállítás, írta a BBC.

  • A cappuccino fizikája

    "Hab mindenütt, a cappuccinótól a kozmoszig" címmel jelent meg nemrég egy amerikai fizikaprofesszor könyve, melyet bõ terjedelemben ismertettek és ajánlottak különbözõ fizikai és ismeretterjesztõ lapokban.

    A könyv a jelenségek fizikai hátterének szakszeru magyarázatán túl sok kultúrhistóriai érdekességet is tartalmaz.

    A hab nem más, mint buboréksokaság, a buborékok fala szilárd vagy folyadék, a belsejét pedig gáz tölti ki.

  • A sok zsírt tartalmazó étrend emeli a szélütés kockázatát a nõknél

    Jelentõsen növeli az ötven év fölötti nõknél a szélütés kockázatát a sok zsírt tartalmazó étrend - állapította meg egy nagyszabású követéses tanulmány. Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján szerdán ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely az étrend és szélütés kockázatnövekedése közötti kapcsolatot vizsgálta a nõknél. A 87 230 nõ részvételével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjában 44 százalékkal magasabb volt a szélütés leggyakoribb típusának kockázata, mint a skála másik végén, a legkevesebb zsírt fogyasztó nõk csoportjában.

  • Ciprus ízei

    Ciprus három kontinens találkozásánál fekszik, és már ez is elég magyarázat arra, hogy miért érte olyan sokféle hatás a ciprusi konyhát, azonban ha vetünk egy pillantást a történelmére,akkor azonnal kiderül hogy hány hódító fordult meg a szigeten. Akik erre jártak, azok hozták magukkal a receptjeiket is. A ciprusi konyha leginkább a göröghöz hasonlít, de felfedezhetjük a török, örmény, arab, olasz, francia és angol hatást is. Ezeknek az ízeknek a kombinációját élvezhetjük a mai ciprusi konyha remekmûveit ízlelgetve. A ciprusi konyha nagyon különleges.

  • Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik a vöröshagyma

    A hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélõhagyma.

    A népi orvoslásban a különbözõ baktériumok ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípõs ízét az allilszulfid nevû, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertõtlenítõ és baktériumölõ hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény.

  • Sokrétűen felhasználható zöldségünk: a zöldbab

    Sokrétűen felhasználható zöldségünk: a zöldbabAkik kedvelik a zöldbabot, tucatszám válogathatnak a jobbnál jobb receptek között, ugyanis a zöldbab számos módon elkészíthető és nagyon sok finom étel alapja lehet. Lehet sütni, főzni, párolni, tálalhatjuk levesben vagy főételként is, ennek csak a fantáziánk szab határt. Ízletessége mellett még egy érv a fogyasztásra, hogy a brokkoli után a zöldbab a leghatásosabb zöldséges, mellyel megelőzhető a rák. Tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint a burgonyának, így igazán közkedvelt zöldség. Vásárláskor mindig az élénk színű és kemény zöldbabokat válasszuk.

  • Melyik csokoládéhoz melyik bor illik? - Íz-szüret és egészség

    A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt fõleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el - hangzott el a csütörtöki, Íz-szüret elnevezésû sajtótájékoztatón.

    A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepõen izgalmas, új ízharmónia.

  • A mormonok rendszeres böjtölése egészséges

    Akik rendszeresen tartanak böjti napokat, azok között lényegesen ritkább a koszorúérbetegség és a cukorbaj. A mormon közösség vizsgálatából származó eredményeket a szívgyógyászat vezetõ folyóirata, az American Journal of Cardiology közölte. Az Egyesült Államok Utah államában a doktorok régóta tudják, hogy az USA többi területéhez képest ott sokkalta kevesebben kapnak szívinfarktust vagy igényelnek cukorbetegség miatt kezelést. A múlt század hetvenes éveiben több vizsgálat bizonyította, hogy ez nem földrajzi kérdés: nem elég ott lakni, úgy is kell élni, ahogy a mormon hit azt megkivánja.

  • Elkészült a Giga saláta

    Feltehetõen a világ legnagyobb adag - 13,8 tonnás - salátáját készítették el a hét végén a görögországi Kréta szigetén, Ierapetra kikötõvárosban.

    A görög televízió jelentése szerint 6,5 tonna paradicsomot, 3 tonna uborkát, 2 tonna paprikát, egy tonna hagymát, 800 kiló feta sajtot és 500 kilónyi olívaolajat használtak fel a salátához, amelyhez 100 négyzetméternyi terület kellett. A salátakészítésben jelenleg Izrael a csúcstartó a Guinness Rekordok Könyve által is igazolt 10,2 tonnás adaggal, amelyet 2007-ben állítottak össze.

  • Cukorbetegség kialakulásához vezethet a tejfogyasztás

    A tejrõl azt gondolnánk, hogy magas kalciumtartalma véd a csontritkulás ellen, valamint magas vitamintartalma révén óvja egészségünket.

    A legújabb kutatások szerint azonban a tejfogyasztásnak több hátránya van, mint elõnye: cukorbetegség kialakulásához vezethet, növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát, és súlyos gyomorpanaszokat okozhat! A dús, frissen fejt tejben ugyanis számos olyan kórokozó található, ami súlyos bélgyulladást okozhat.

  • Jótevõ mediterrán ételek

    Ikerpárok vizsgálata bizonyította, hogy a mediterrán étrend nemcsak azért tesz jót a szívnek, mert egészséges ételeket tartalmaz, hanem a szívmûködés idegi szabályozását is kedvezõ irányba befolyásolja.

    Az orvosok már régen megfigyelték, hogy Franciaországban vagy a görög szigeteken lényegesen kevesebb a koszorúér-betegség és ennek megfelelõen a szívinfarktus, mint Európa más részein. A táplálkozáskutatók ezt jórészt a mediterrán étrend javára írták.

  • A svédasztal hódít Magyarországon is!

    Holland hering, a füstölt szardínia, a füstölt libamell, különféle felvágottak és ropogós száraz svéd kenyerek mellett nem hiányozhat a whisky és a rum sem az asztalról. A magyar vendéglátásban, társasági életben és a parti szervizek gyakorlatában egyre terjedõ svédasztal eredete a XIX. század elejére nyúlik vissza. Egy ismert svéd ínyenc, Dean Christian Wa:hlin számolt be elõször az akkori nevén "aquavit buffet" szokásáról. Ennek az étkezési módnak, amint nevébõl is kiderül, szerves része volt a hagyományos svéd pálinka, az aquavit, valamint vaj, sajt, különféle kenyerek, halfélék és borok.

  • A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy fejlõdését

    A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy robbanásszerû fejlõdését kétmillió évvel ezelõtt - vélekedik az a nemzetközi kutatócsoport, amely 2004 óta végez feltárásokat Kenya északnyugati részén, a Rudolf-tó (Turkana-tó) keleti partján. A csoport, amely ausztrál, brit, dél-afrikai, egyesült államokbeli és kenyai tudósokat tudhat tagjai között. A kutatók 2004 és 2009 között végeztek ásatásokat a térségben, ahol a vastag hamurétegnek köszönhetõen pontosan meghatározhatták, hogy 1,95 millió éves helyszínrõl van szó - olvasható a George Washington Egyetem honlapján.

  • Édes italok és a döntéseink kapcsolata

    Hogyan döntene, ha választania kellene: ma kap egy kisebb összeget vagy a következõ hónapban egy nagyobbat?

    Rossz várni a nagyobb nyereményre, de néha megnõ a kísértés az azonnali lehetõségek után. Egyszerûen nem tudunk ellenállni neki. Az azonnali jutalom miatt nem számolunk a jövõvel, és ez gyakran azt jelenti, hogy nincs önuralmunk. Kutatások kimutatták, hogy van kapcsolat a vércukorszint és a gondolkodás között.

  • Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás a szervezetünknek

    Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás a szervezetünknekA szárított és aszalt gyümölcs nem csak különleges ízű, de az elpárologtatott víz miatt tápanyag-koncentrációja is jelentős.Ahhoz, hogy a hideg hónapokban pótolhassuk az ásványi anyagok hiányát, avagy kiegyensúlyozhassuk azt, nincs mindig táplálékkiegészítőkre szükségünk! Legtöbbször már az is elegendő, ha étrendünkbe a friss zöldségek és gyümölcsök mellé beiktatjuk a szárított gyümölcsöt is. Miután a száradási folyamat során a gyümölcs tápanyagtartalma megnő, az aszalt gyümölcs valóságos energiabombát jelent szervezetünk számára.

  • A legegészségesebb ételek!

    Az amerikai Orvosi Súlycsökkentõ Program megalkotói, a Summa Health System munkatársai összegyûjtötték a vitaminban, antioxidánsban és fitonutriensekben leggazdagabb élelmiszereket, melyek nemcsak megelõzni segíthetnek a betegségeket, hanem gyógyíthatnak is, valamint - a szabad gyökök visszaszorításával - az öregedés folyamatát is késleltethetik. A listán szerepel a fekete áfonya, melyben több antioxidáns és fitonutriens van, mint bármelyik másik gyümölcsben.

  • Rákot okoz, vagy daganatellenes csodaszer a szója?

    Évtizedekkel korábban föltételezték, hogy a szója rendszeres fogyasztása csökkenti az emlõrák kockázatát, hiszen Ázsiában, ahol a nõk már kislány koruktól rendszeresen esznek szójaételeket, ritkább ez a rosszindulatú daganat. Az utóbbi években viszont megfigyelték, hogy a szója természetes összetevõi az ösztrogén hormonhoz hasonlítanak, amely éppen hogy fokozhatja az emlõrák kialakulásának esélyét.

    Az Amerikai Rákkutató Intézet minapi közleménye igyekszik kiegyenlített módon állást foglalni ebben a kérdésben.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...