Tavasszal könnyebben fogyunk le, mert a közelgõ bikiniszezon pszichés nyomása, a nehéz ételektõl való megszabadulás vágya, a napsütés és a rügyfakadás keltette derûsebb hangulat növeli a kitartásunkat és az akaraterõnket. Többet mozgunk, sokat járunk a szabad levegõn, valamint idénygyümölcsöket és -zöldségeket eszünk.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ám az aromák nem csak így fejtik ki jótékony hatásukat. Aromadiéta néven ugyanis nemrégiben új fogyókúrás programot kísérletezett ki egy kaliforniai orvos. A világszerte elismert dr. Alan Hirsch az emberi érzékszerveket kutatta. Öt éven át tartó kísérletezései közben azt figyelte meg, hogy akik balesetben elveszítették ízlelésüket és szaglásukat, hirtelen indokolatlan mértékben meghíztak. Ebbõl vonta le azt a következtetést, hogy bizonyos szagok és ízek befolyásolják az éhségérzetet agyunkban.
Új diétás módszerének lényege, hogy a szaglás és az ízlelés kiteljesítésével hamarabb telítõdhetünk evés közben. "Ha arra összpontosítunk, hogy milyen íze van egy ételnek, akkor kevesebbet eszünk belõle, mivel úgy érezzük, hogy hamarabb tele leszünk tõle" - állítja a kutató, s kikísérletezett egy olyan íztelen, szagtalan anyagot, amely az ételre hintve fokozza annak íz- és illatintenzitását. Az ezzel a módszerrel "felturbózott" falatoktól hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak, mintsem valóban azok lennénk, így nem eszünk fölöslegesen, csak amennyire valóban szükségünk van.