A fagyaltot legjobb a készítés után pár órával tálalni, mivel az ízek ezalatt összeérnek és a fagylalt megfelelõen megszilárdul. A sörbet elkészítés után azonnal tálalható. A fagylaltot akár egy hónapig is tárolhatjuk a mélyhûtõben, de a sörbetet és a joghurt alapú fagylaltot 2-3 héten belül fogyasszuk el.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Eper sörbet
500 g eper
60 ml citromlé
60 ml víz
55 g cukor
Robotgéppel keverjük össze a hozzávalókat, míg sima nem lesz. Öntsük át egy fémedénybe és fedjük le. Tegyük a mélyhûtõbe 15 percre vagy amíg megszilárdul. Kanálla adagoljuk fagylaltkehelybe, díszítsük néhány szem friss eperrel.
Vaníliafagylalt
165 g cukor
4 cm vaníliarúd, hosszában kettéhasítva
600 ml tejszín
Keverjük össze a vaníliarudakat a cukorral és a tejszín felével. Folytonos kevergetés közben melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a maradék tejszínt és szedjük ki a vaníliarudakat. Öntsük egy formába, fedjük le és tegyük mélyhûtõbe, míg megszilárdul. Vegyük ki, vágjuk nagyobb darabokra, keverjük ki mixerrel, míg krémes nem lesz. Öntsük újra formába és tegyük ismét a mélyhûtõbe, ismételjük újra a mixelést. Újra tegyük mélyhûtõbe, ezúttal utoljára, míg megszilárdul. Gyümölccsel, tejszínhabbal, csokoládé- vagy karamellöntettel tálaljuk.