2020.12.04. - Borbála, Barbara

Egy dán étterem letaszította a trónról a spanyol elBullit

Egy dán étterem letaszította a trónról a spanyol elBullit
A koppenhágai Noma éttermet választották meg idén a világ legjobbjának, letaszítva ezzel a trónról a spanyol elBulli éttermet, amely korábban négy egymást követõ évben szerezte meg a kitüntetõ címet.

"Koppenhága többé nem a gasztronómiai földalatti utolsó állomása" - méltatta a teljesítményt a brit Restaurant Magazine, amely évente felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. A lap Londonban tette közzé a 806 séf, vendéglõs, szakújságíró és élelmiszer szakértõ alkotta testület szavazása nyomán született legújabb listát.
bohócdoktor vizit szja 1%

Mint Paul Wootton, a magazin szerkesztõje hangsúlyozta: az idei lista azért izgalmas, mert jelzi, hogy mennyi fiatal, dinamikus séf gazdagítja új ötletekkel a világ gasztronómiáját.

A Noma újszerû skandináv konyhát kínál vendégeinek. Az elBulliból átigazolt 32 éves séf, René Redzepi többek között pézsmatulokkal, füstölt velõvel, fogassal, éretlen fekete bodzával, szárított kagylóval és vízitormával kápráztatja el az ínyenc közönséget.

A kikötõi raktárból átalakított étterem persze nem a semmibõl került elõ, tavaly már a harmadik helyet foglalta el a rangsorban.

Az elBulli a második, a brit The Fat Duck (Kövér Kacsa) pedig a harmadik dobogóra állhatott az idén. Séfjeik, Ferran Adria (elBulli) és Heston Blumenthal (Kövér Kacsa) a molekuláris gasztronómia úttörõiként vívtak ki maguknak elismerést. A tudomány eszközeivel fejlesztenek ki új technikákat fogásaik megkomponálására. Többek között folyékony nitrogént, centrifugát, precíziós mûszereket használnak forró zselék, grillezett gyümölcsök és olyan újdonságok elõállítására, mint a sárgadinnye kaviár.

Adria januárban bejelentette, hogy jövõre két évre bezárja a boltot, mert szeretné megírni szakácskönyvét azokból az ételkülönlegességekbõl, amelyek konyháját világhírû gasztronómiai mûhellyé tették. A Restaurant Magazine érdemei elismeréséül az idén alapított Az évized séfje címet adományozta neki.

A legjobb tíz étterem között négy spanyol szerepel a listán. Ázsia legjobbja a 24. helyre került Les Creations de Narisawa japán étterem. Az ötvenbe bekerült még két ausztrál vendéglõ - mindkettõ Sydneybõl - és a kilencéves múltra visszatekintõ ranglista történetében elõször egy mexikóvárosi is.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!