2024.03.29. - Auguszta

A cukrozott élelmiszerek növelik a szívbetegségek kockázatát

A cukrozott élelmiszerek növelik a szívbetegségek kockázatát
A cukrozott élelmiszerek, a sok édesség nemcsak az elhízás valószínûségét növelik, hanem fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, miután "közremûködésükkel" megszaporodnak a vérben a trigliceridek, és csökken a "jó koleszterin", a HDL (magas sûrûségû lipoprotein) szintje - derült ki egy amerikai kutatásból. A vizsgálat eredményeit az Amerikai Orvosi Szövetség publikálta. A tanulmány révén fokozódhat az amerikai élelmiszeriparra nehezedõ nyomás annak érdekében, hogy egészségesebb termékeket állítsanak elõ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tekintélyes amerikai Orvostudományi Intézet (Institute of Medicine) állásfoglalásában már fel is szólította a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságot (FDA), hogy szabályozza a feldolgozott élelmiszerek sótartalmát.

Mint a tanulmány egyik szerzõje, Miriam Vos, az Emory School of Medicine kutatója rámutat, az utóbbi évtizedekben a feldolgozott élelmiszereknek és az üdítõitaloknak "köszönhetõen" jelentõs mértékben megnõtt az amerikaiak napi cukorbevitele és étrendjük kalóriaértéke. Ugyanakkor még egyetlen nagyszabású vizsgálat sem készült annak elemzésére, hogy miként hat a túlzott cukorfogyasztás a vérzsírok szintjére.

Miriam Vos kollégáival 6000 felnõtt amerikait faggatott ki étrendjérõl. A vizsgálat részvevõit cukorfogyasztásuk és koleszterinszintjük szerint csoportosították.

Mint kiderült, a napi kalória-bevitel csaknem 16 százaléka származott a hozzáadott cukorból. A legtöbbet fogyasztók csoportja naponta 46 teáskanálnyi hozzáadott cukorral terhelte a szervezetét, míg a legmértékletesebbek csupán hárommal. "A hosszú távú egészségügyi hatásokat figyelembe véve az embereknek oda kellene figyelniük, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz ételük és italuk, mi több, lehetõség szerint csökkenteniük kellene a fogyasztást" - hangsúlyozta Vos.

Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) szerint a túlzott cukorfogyasztás nemcsak az elhízást "segíti elõ", hanem hozzájárul a diabétesz, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke (agyi érkatasztrófa) kialakulásához is. Ennek jegyében a szervezet felhívta a figyelmet a cukorfogyasztás mérséklésének szükségességére: az AHA ajánlásai szerint a nõk naponta legfeljebb 25 gramm - vagy 6 teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.

Kelly Brownell, a Yale Egyetem professzora a cukrozott üdítõitalok megadóztatását javasolja. Számításai alapján 28 grammonkénti 1 centes adó révén az amerikai lakosság egy fõre számított átlagos üdítõital-fogyasztása az évi 189 literrõl 146 literre apadna. A professzor szerint az adóztatással 10 év alatt az egészségügyi költségek 50 milliárd dollárral (9880 milliárd forinttal) csökkennének, ezzel párhuzamosan az intézkedés 150 milliárd dollár (29 647 milliárd forint) pótlólagos adóbevételt eredményezne.

Az Amerikai Italgyártók Szövetsége álláspontja szerint a cukrozott üdítõk nem jelentenek semmiféle specifikus egészségkockázatot, és nem minõsülnek az egyedüli rizikófaktornak az elhízás és a szívbetegségek szempontjából.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!