rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A cukrozott élelmiszerek növelik a szívbetegségek kockázatát

  • A cukrozott élelmiszerek, a sok édesség nemcsak az elhízás valószínûségét növelik, hanem fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, miután "közremûködésükkel" megszaporodnak a vérben a trigliceridek, és csökken a "jó koleszterin", a HDL (magas sûrûségû lipoprotein) szintje - derült ki egy amerikai kutatásból. A vizsgálat eredményeit az Amerikai Orvosi Szövetség publikálta. A tanulmány révén fokozódhat az amerikai élelmiszeriparra nehezedõ nyomás annak érdekében, hogy egészségesebb termékeket állítsanak elõ.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A tekintélyes amerikai Orvostudományi Intézet (Institute of Medicine) állásfoglalásában már fel is szólította a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságot (FDA), hogy szabályozza a feldolgozott élelmiszerek sótartalmát.

    Mint a tanulmány egyik szerzõje, Miriam Vos, az Emory School of Medicine kutatója rámutat, az utóbbi évtizedekben a feldolgozott élelmiszereknek és az üdítõitaloknak "köszönhetõen" jelentõs mértékben megnõtt az amerikaiak napi cukorbevitele és étrendjük kalóriaértéke. Ugyanakkor még egyetlen nagyszabású vizsgálat sem készült annak elemzésére, hogy miként hat a túlzott cukorfogyasztás a vérzsírok szintjére.

    Miriam Vos kollégáival 6000 felnõtt amerikait faggatott ki étrendjérõl. A vizsgálat részvevõit cukorfogyasztásuk és koleszterinszintjük szerint csoportosították.

    Mint kiderült, a napi kalória-bevitel csaknem 16 százaléka származott a hozzáadott cukorból. A legtöbbet fogyasztók csoportja naponta 46 teáskanálnyi hozzáadott cukorral terhelte a szervezetét, míg a legmértékletesebbek csupán hárommal. "A hosszú távú egészségügyi hatásokat figyelembe véve az embereknek oda kellene figyelniük, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz ételük és italuk, mi több, lehetõség szerint csökkenteniük kellene a fogyasztást" - hangsúlyozta Vos.

    Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) szerint a túlzott cukorfogyasztás nemcsak az elhízást "segíti elõ", hanem hozzájárul a diabétesz, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke (agyi érkatasztrófa) kialakulásához is. Ennek jegyében a szervezet felhívta a figyelmet a cukorfogyasztás mérséklésének szükségességére: az AHA ajánlásai szerint a nõk naponta legfeljebb 25 gramm - vagy 6 teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.

    Kelly Brownell, a Yale Egyetem professzora a cukrozott üdítõitalok megadóztatását javasolja. Számításai alapján 28 grammonkénti 1 centes adó révén az amerikai lakosság egy fõre számított átlagos üdítõital-fogyasztása az évi 189 literrõl 146 literre apadna. A professzor szerint az adóztatással 10 év alatt az egészségügyi költségek 50 milliárd dollárral (9880 milliárd forinttal) csökkennének, ezzel párhuzamosan az intézkedés 150 milliárd dollár (29 647 milliárd forint) pótlólagos adóbevételt eredményezne.

    Az Amerikai Italgyártók Szövetsége álláspontja szerint a cukrozott üdítõk nem jelentenek semmiféle specifikus egészségkockázatot, és nem minõsülnek az egyedüli rizikófaktornak az elhízás és a szívbetegségek szempontjából.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • "Természetellenes" a bébiétel

    "Természetellenes és szükségtelen" pürésített étellel etetni a csecsemõket - állítják az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF szakértõi. Szerintük a babákat hathónapos korig kizárólag anyatejjel, illetve tápszerrel, utána pedig azonnal szilárd táplálékkel kell etetni. Gill Rapley, az UNICEF szakértõje azt állítja, hogy a pürésített ételek a késõbbiekben egészségügyi problémákat okozhatnak a gyerekeknek. Szerinte a több milliárd dolláros forgalmú bébiétel-gyártók sulykolják a szülõkbe, hogy pürével etessék a gyerekekt.

  • Gyümölcsök melyekből szinte bármennyit fogyaszthatunk, ugyanis zsírégetőek

    Gyümölcsök melyekből szinte bármennyit fogyaszthatunk, ugyanis zsírégetőekSzerencsére nemcsak olyan ételek vannak, amelyek hizlalnak, hanem akadnak olyanok is, amelyek épp az ellenkező hatást váltják ki: segítenek eltüntetni a felesleges kilókat. A zsírégető gyümölcsök egészségesek, hiszen amellett, hogy segítenek fogyni, rengeteg folyadékot juttatnak a szervezetbe, valamint méregtelenítenek is. Ebből következően nem csak esztétikailag javítjuk külsőnket, hanem egészségünkért is sokat teszünk. Sokan nem csupán szebbek, de energikusabbak is szeretnének lenni, mely által a jó közérzet is garantált.

  • Az ideális reggeli összetétele

    A táplálkozási szakértõk azt javasolják, ébredés után legfeljebb egy órát várjunk a reggelivel, és lehetõleg rostokban és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, így hosszú idõ elteltével leszünk csak éhesek.

    Sokan azzal a kifogással hagyják ki a legfontosabb étkezést, a reggelit, hogy azért nem esznek ébredés után, mert akkor éhesebbek, mintha semmit nem is ettek volna reggelire. Ennek az oka, hogy az emberek többsége helytelenül reggelizik. Az egyik fõ probléma, hogy kevés fehérjét fogyasztunk a reggeli során.

  • Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádó

    Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádóAz avokádó héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Közepén tojás vagy gömb alakú kőmag található, mely a vajszerű állagú, világoszöld illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, jégkrém, kis cukorral és lime-mal elkeverve édesség, illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is.

  • Kreatív halloweeni sütemények

    Kreatív halloweeni süteményekNéhány éve itthon is egyre népszerűbb Halloweent ünnepelni, töklámpást készíteni, mindenféle kísérteties, beöltözős összejöveteleket szervezni és élvezni az együttlétet, amikről persze az ijesztő sütik sem maradhatnak el! Ilyenkor a legegyszerűbb süteményeknek is lidércessé, rémisztővé változik a megjelenésük és a megszokott formák helyett csontvázak, szellemek, koponyák, boszorkányok és múmiák kerülnek a tányérra. Elkészítésüket a frappáns kinézet miatt, a gyerekek is nagyon élvezik, így őket is be lehet vonni a munkába :)

  • Kecsketej, kecskesajt, kecskehús

    Minden jó, ami kecskébõl való

    Kecsketej, kecskesajt, kecskehús. A kecske nemcsak haszonállat, hanem hasznos állat is. Teje gyógyító hatású, sajtját még a tejérzékenyek is ehetik, húsa zsírszegény, egészséges csemege.

    A kecsketej a tejek teje, gyógyító hatású, forralás nélkül is nyugodtan megihatod, hiszen ilyenkor a legmagasabb a vitamintartalma.

  • Rákölõ hatású élelmiszerek a mindennapokban

    Egyes kutatók szerint a rák egy ember élete során legalább néhány alkalommal felbukkan a szervezetben. Az ember soha nem gondolná, hogy a szervezetben mennyi rákos sejtmutáció történik, mert az immunrendszer hamar azonosítja a rosszindulatú daganatsejteket és elpusztítja azokat. Miért hal meg akkor sok ember rákban, míg mások 100 évig is elélnek ilyen probléma nélkül? Miért nem vet soha gyökeret ez a halálos betegség az õ szervezetükben? Természetesen, a genetika jelentõs szerepet játszik. A környezeti hatások, a stressz és a táplálkozás szintén tényezõk.

  • Egyre népszerûbb étel a gyros

    A görög konyha remeke a Gyros.

    A függõlegesen forgó nyársra rátûzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belõle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült. A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha. Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi.

  • Kurkuma a csodafûszer

    Egy érdekes fûszernövényre szeretném felhívni a figyelmet, amely a fogyókúrában sikeresen lehet alkalmazni. Ez a csoda növény: a kurkuma (sáfránygyökér).

    Nálunk eddig elsõsorban fûszernövényként alkalmazták, fõleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Nemcsak az ételek ízesítésére és színezésére kiváló, de tartósítószerként is hatásos. Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, a húslevest pedig aranysárgává varázsolja. Erõteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz.

  • Sonka és tojás - egy kicsit másként

    Fõtt sonka, kemény tojás, bárányhús és különféle péksütemények kerülnek Húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek a tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évrõl évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük õket - csak egy kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk. Furcsa is lenne a Húsvét sonka és tojás nélkül. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy amilyen finomak és laktatóak ezek az ételek az ünnep elsõ napján, olyannyira válnak nehézzé és megszokottá ugyanazok az ízek az ünnepek után. Kivéve, ha felhasználjuk õket.

  • Az emberi étrend fõtt és magas tápértékû

    Chicago - Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükbõl szinte mindent megkóstolt.

    "Úgy találtam, nagyon éhes lennék. Az embernek nehéz lenne egy csimpánz étkeivel túlélnie" - számolt be Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége (AAAS) ülésén, a fõzést nevezve meg az emberi táplálkozás megkülönböztetõ jegyeként.

  • Mit együnk és igyunk a hõségben?

    Tévhit, hogy a hideg ételek és italok hûtik a szervezetet a nagy melegben.

    A rekkenõ hõségben forrásvízzel, forró mentateával vagy hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcslével oltsuk a szomjunkat. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal fõigazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy kánikula idején fokozottabban kell ügyelnünk az élelmiszerek tárolására. Nagyon fontos, hogy milyen ételeket fogyasztunk hõségben. Az orvosok szerint a hideg ital inkább gyomorgörcsöt okoz, fõleg ha valaki gyorsan issza azokat.

  • A rozmaring nemcsak kiváló fűszer, hanem értékes gyógynövény is

    A rozmaring nemcsak kiváló fűszer, hanem értékes gyógynövény isKülönösen a túl alacsony vérnyomás kezelésében alkalmazható jó eredménnyel. Ehhez némi rozmaring illóolajat meleg vízhez adunk, majd mindkét karunkat néhány percre ebbe a vízbe mártjuk. Ha gyógynövényként alkalmazzuk a rozmaringot, felhasználhatjuk mind a levelét, mind a virágát. A levelekből elsősorban rozmaringteát készítünk, a virágokból nyert illóolajat ellenben krémek vagy gélek formájában külsőleg használjuk. Az alacsony vérnyomás elleni hatása révén a rozmaring nagyon alkalmas szívritmuszavarok és keringési problémák elleni szerként is.

  • A fiatalító eper

    Az eper serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítõ folyamatokat.

    Bõséges C- és E-vitamin tartalmának köszönhetõen kitûnõ vértisztitó hatással bír.

    Csökkenti a szívbetegségek, az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulásának esélyét.

    A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.

  • Öt egyszerû finomság gyerekeknek

    Szeretnél valami különlegeset, finomat csinálni a gyerekeknek? Néhány recept, ami sikeres lehet a gyerkõcök körében.

    Ajánlott gyermekzsúrokon, gyermekfoglalkozások alkalmával, biztos lehetsz benne, hogy élvezni fogják a kicsik.

    Ki tudja, lehet, hogy ekkor döntik majd el õk is szakácsok lesznek. Aztán anyuci majd örülni fog a mosásnál, de a gyermekek boldogsága mindennél fontosabb.

  • Túl sok só van a kenyérfélékben

    A legtöbb só, amit az emberek elfogyasztanak, a kenyérfélékbõl származik – állítja a CDC, az amerikai Járványvédelmi és Megelõzési Központ legújabb jelentésében.

    Ugyanis az Egyesült Államokban a só fogyasztása olyan népszerû ételekhez kötõdik, mint a péksütemények, felvágottak, pácolt húsok, pizza, baromfi, levesek, szendvicsek sajt, tészta és a snack-félék, vagyis a perec és a chips. A tanulmány, amely közel hétezer résztvevõvel készült, megállapította, hogy bár a kenyér adagonként nem tartalmaz túl sok sót.

  • Mitõl édes a karácsony? - Czukkedlit vagy tejbevonót is rejthet a máz

    A legenda szerint az elsõ karácsonyfát Luther Márton állította 1536-ban - Wittenbergben - gyermekeinek. Jelenlegi ismereteink szerint Jézus születésnapját karácsonyfával elõször 1605-ben, Strassburg környékén ünnepelték meg. Írásos feljegyzések tanúskodnak arról, hogy ekkor már almával, aranyfüsttel, papírrózsával és cukorral díszítették a karácsonyfát. A szaloncukor csak a 19. században jött divatba. Magyarországon Brunszvik Teréz, az elsõ magyarországi óvoda megalapítója és báró Podmaniczky Frigyes evangélikus édesanyja állított elõször fenyõfát karácsonykor, az 1820-as években.

  • Babér - Újra divatban, újra a konyhában

    A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fûszernövények közé tartozik.

    A Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de fõleg kultúrákban növõ örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele (Lauri folium) értékes karakterû fûszer. Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut a magyar kereskedelembe, nálunk üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabadföldben tartható (ld. pl.: Corvinus Egyetem, Villányi úti arborétum). A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik.

  • Leszerepeltek a kakaók

    Rosszul szerepeltek a kakaós és tejes italok a Kosár magazin tesztjén. A tizenhat vizsgált termékbõl összesen kettõ kapott kiváló minõsítést, a legtöbb azonban csak közepeset vagy elégségeset. A fogyasztóvédelmi magazin fõszerkesztõje az InfoRádióban elmondta: érdemes odafigyelni, hogy a kakaóként árult termékek valóban tejbõl vannak-e, vagy olyan alapanyagból készültek, mint a reggeli italok. Az sem mindegy, hogy ha tej van benne, akkor hány százalékban. Fontos szempont az is, hogy valódi kakaóport raktak-e bele vagy zsírszegényt, esetleg csokoládéport - közölte Pavlovics Ágota.

  • Ételkészítési fogalmak és eljárások II.

    Olyan mûveleteket, fortélyokat mutattam be az elsõ részben, mint az abálás és a blansírozás. Ezek az eljárások segítik a kezdõ, avagy gyakorló háziasszonyok munkáját.
    Fõzési módszereket, technikai fogásokat ismertetek a továbbiakban is, amik egyszerûsítik mindennapi konyhai tevékenységeinket.

    A fõzési módszerek helyes kiválasztása nagyon fontos, hiszen sokkal ízletesebbek lesznek ételeink és jobban megõrzik a táplálékban lévõ értékes anyagokat.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...