2024.07.21. - Dániel, Daniella

Grillezzünk otthon - szabadidõs sütés - fõzés udvaron / teraszon / erkélyen

Grillezzünk otthon - szabadidõs sütés - fõzés udvaron / teraszon / erkélyen
A fincsi grillételekkel nagyon jól lehet lakatni a vendégeinket! Az elõkészületek kevés pénzbõl kijönnek, a kész étel bõséges és laktató!A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a tavaszi / nyári szezon egyik társasági programja. Hétvégi vagy esti kerti, terasz / erkély grill partik alkalmával sok-sok finomsággal tudjuk vendégeinket meglepni. Azonban akkor lesznek igazán sikeresek ezek az összeröffenések, ha megfelelõ ételekkel készülünk rájuk. Az alábbi grill praktikák ebben segíthetnek!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Nasi grill elõttre

A grillezés általában a vendégek körében történik, így nagyon fontos az, hogy amíg a parázson sülnek az ételek, vendégeink már valamit kóstolgassanak vagy rágcsáljanak. Ezért elõre készítsünk mártogatósokat vagy törögetõseket – amelyeket tálaljunk rágcsálnivalókkal (pl chips, sós aprósütemények, friss zöldségdarabok stb).Grill ételek

Legegyszerûbb a grillkolbászok grillezése. Ezek elõnye, hogy nem igényelnek elõkészítést, pácolást, és nagyon gyorsan elkészülnek, így az elsõ nagy éhséget könnyen csillapíthatjuk velük. A gyerekek is szívesen megeszik a grill kolbászt, vagy egy sajttal és ketchuppal töltött, szalonnába tekert grillezett virslit. A grillkolbászok széles kínálatából választhatunk a grill szezonban, érdemes azonban kizárólag minõségi árut vásárolni. Nem utolsó sorban, akár nyársak készítésére is felhasználhatjuk a kolbászokat.Grillezni érdemes még natúr virslit, szalonnát, szeletelt húsokat (comb, mellehús, stb), de akár zöldségeket, gyümölcsöt is!Kombináljuk a grillezést szalonnasütéssel, és egyéb nyalánkságokkal is!Ezen kívül érdemes és javasolt különlegesen pácolt húst, halat és zöldségeket is kínálni. De -* Vigyázzunk arra, hogy olyan húsokat válasszunk, amelyek nem túl zsírosak – pl csirkecomb, csirkemell, steak, bárány borda, tarja stb. A hússzeletek ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok. A vastagabb húsokat vágjuk fel kockákra, és készítsünk nyársakat belõlük.* A grillezendõ ételek legyenek egyszerûek, azaz semmi szükség flancos elõkészítésre és csomagolásra.* A nyársak elkészítése a legegyszerûbb, és a sütésük is kevesebb idõt igényel. Használhatunk fém nyársakat vagy fapálcikát (de ezeket ne felejtsük el beáztatni fél órával sütés elõtt!)* A zöldségekkel sok mindent lehet kezdeni – pl feldarabolhatjuk õket kis kockákra, amikbõl nyársakat készíthetünk. Némely zöldséget csak meg kell mosni, és lehet is grillezni pucolás, pác nélkül. Krumplit, kukoricát érdemes félig megfõzni vízben, majd a grillen egy kicsit átpirítani.* A grillezett ételek általában szárazak, így érdemes bepácolni õket – lásd pácolás tippek - és elõre készíteni néhány egyszerû mártást vagy szószt is. Azonban csakis közvetlenül sütés elõtt sózzuk meg!* Ne feledkezzünk meg köretekrõl és salátákról – néhány szelet kenyér nem elég!* Vigyázzunk arra, hogy az ételek ne égjenek oda – de feltétlenül legyenek kellõen átsülve.* A grillezést általában egy könnyû, nyárias desszert zárja, ez lehet fagylalt grillezett gyümölcsökkel, vagy egy egyszerû gyümölcs saláta, vagy gyümölcshab!* Az ételek mellett az italokra is ügyeljünk – vigyázzunk az alkoholra, nyáron szomjasabbak vagyunk, és hamar eltûnik egy üveg bor! Inkább készítsünk gyenge nyári koktélokat, üdítõket.VIGYÁZAT!* Gyerekeket (ittas vagy labilis felnõtteket) a parázsló grillszénhez, tábortûzhöz, elektromos szerkezetekhez ne engedjük oda.* A hegyes nyársak is balesetet okozhatnak, ezek elhelyezésére is ügyelni kell.* Grillezés közben kerüljük a túlzott alkohol fogyasztását!Kellemes idõtöltést kívánunk!

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!