
A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a tavaszi / nyári szezon egyik társasági programja. Hétvégi vagy esti kerti, terasz / erkély grill partik alkalmával sok-sok finomsággal tudjuk vendégeinket meglepni. Azonban akkor lesznek igazán sikeresek ezek az összeröffenések, ha megfelelõ ételekkel készülünk rájuk. Az alábbi grill praktikák ebben segíthetnek!

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A grillezés általában a vendégek körében történik, így nagyon fontos az, hogy amíg a parázson sülnek az ételek, vendégeink már valamit kóstolgassanak vagy rágcsáljanak. Ezért elõre készítsünk mártogatósokat vagy törögetõseket – amelyeket tálaljunk rágcsálnivalókkal (pl chips, sós aprósütemények, friss zöldségdarabok stb).
Grill ételek
Legegyszerûbb a grillkolbászok grillezése. Ezek elõnye, hogy nem igényelnek elõkészítést, pácolást, és nagyon gyorsan elkészülnek, így az elsõ nagy éhséget könnyen csillapíthatjuk velük. A gyerekek is szívesen megeszik a grill kolbászt, vagy egy sajttal és ketchuppal töltött, szalonnába tekert grillezett virslit. A grillkolbászok széles kínálatából választhatunk a grill szezonban, érdemes azonban kizárólag minõségi árut vásárolni. Nem utolsó sorban, akár nyársak készítésére is felhasználhatjuk a kolbászokat.
Grillezni érdemes még natúr virslit, szalonnát, szeletelt húsokat (comb, mellehús, stb), de akár zöldségeket, gyümölcsöt is!
Kombináljuk a grillezést szalonnasütéssel, és egyéb nyalánkságokkal is!
Ezen kívül érdemes és javasolt különlegesen pácolt húst, halat és zöldségeket is kínálni. De -
* Vigyázzunk arra, hogy olyan húsokat válasszunk, amelyek nem túl zsírosak – pl csirkecomb, csirkemell, steak, bárány borda, tarja stb. A hússzeletek ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok. A vastagabb húsokat vágjuk fel kockákra, és készítsünk nyársakat belõlük.
* A grillezendõ ételek legyenek egyszerûek, azaz semmi szükség flancos elõkészítésre és csomagolásra.
* A nyársak elkészítése a legegyszerûbb, és a sütésük is kevesebb idõt igényel. Használhatunk fém nyársakat vagy fapálcikát (de ezeket ne felejtsük el beáztatni fél órával sütés elõtt!)
* A zöldségekkel sok mindent lehet kezdeni – pl feldarabolhatjuk õket kis kockákra, amikbõl nyársakat készíthetünk. Némely zöldséget csak meg kell mosni, és lehet is grillezni pucolás, pác nélkül. Krumplit, kukoricát érdemes félig megfõzni vízben, majd a grillen egy kicsit átpirítani.
* A grillezett ételek általában szárazak, így érdemes bepácolni õket – lásd pácolás tippek - és elõre készíteni néhány egyszerû mártást vagy szószt is. Azonban csakis közvetlenül sütés elõtt sózzuk meg!
* Ne feledkezzünk meg köretekrõl és salátákról – néhány szelet kenyér nem elég!
* Vigyázzunk arra, hogy az ételek ne égjenek oda – de feltétlenül legyenek kellõen átsülve.
* A grillezést általában egy könnyû, nyárias desszert zárja, ez lehet fagylalt grillezett gyümölcsökkel, vagy egy egyszerû gyümölcs saláta, vagy gyümölcshab!
* Az ételek mellett az italokra is ügyeljünk – vigyázzunk az alkoholra, nyáron szomjasabbak vagyunk, és hamar eltûnik egy üveg bor! Inkább készítsünk gyenge nyári koktélokat, üdítõket.
VIGYÁZAT!
* Gyerekeket (ittas vagy labilis felnõtteket) a parázsló grillszénhez, tábortûzhöz, elektromos szerkezetekhez ne engedjük oda.
* A hegyes nyársak is balesetet okozhatnak, ezek elhelyezésére is ügyelni kell.
* Grillezés közben kerüljük a túlzott alkohol fogyasztását!
Kellemes idõtöltést kívánunk!



