rss
  • Mi is az a turbolya

  • A turbolya (Anthryscus cerefolium H.) illata kissé az ánizsra emlékeztet, édeskés ízû növény, már a rómaiak is használták. Értékét és érdekes aromáját újabban ismét kezdik felfedezni. Elvadulva akácosokban, cserjésekben, kerítések mentén is megtalálható. A turbolya illó olajat, glikozidát, keserû anyagot tartalmaz. A zöldségleves, húsleves, és a báránysült ízletes fûszere. Kora tavasszal megjelenõ zsenge hajtásaiból salátát lehet készíteni.

    Teája vese, hólyag, légzõszervi és emésztõszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos.

    loading...

    Turbolyaleves

    Két marék turbolyát csipegessünk le a száráról, vegyünk hozzá 6-8 sóskalevet és ½ kg levescsonttal, sóval, 2 liter vízzel, és lassan forralva másfél óráig fõzzük. Aranysárga rántást készítünk, késhegynyi paprikával törött borssal ízesítjük és rászûrjük a levest. A levesestálba 1 tojás sárgájával elhabart 1 dl tejfölt teszünk és arra szedjük a levest. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

    Vértisztító teakeverék

    1-1 csomag turbolyafû, diólevél, tarackgyökér, édes kömény, bengekéreg keverékébõl 1 evõkanállal veszünk 3 dl vízhez. Pár perc forralással fõzetet készítünk, amelyet este lefekvés elõtt megisszuk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére

    Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is.Cukor is, zöld is, hüvelyes is és legalább úgy ragaszkodunk hozzá, mint a borsó a héjához. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó.

    A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát.

  • A török konyha jellegzetességei

    A török konyhát, a francia és a kínai mellett, a három nagy vonulat egyikének tartják. Friss, helyben elõállított alapanyagokból készül, és gyakran érdekesen fûszerezett és meglepõen finom.

    Egy hagyományos menü mezével kezdõdik, ami különféle elõételek széles választéka. Egyszerûen túl könnyû már ezekkel jólakni: hummous (csicseri borsókrém), füstölt padlizsánpüré, töltött szõlõlevelek olívaolajban, fasírt, bab, fokhagymás joghurt (török találmány), és miniatûr, töltött kenyértészták.

  • Csapvíz, vagy ásványvíz?

    Elsõ számú élelmiszerünk, legfontosabb italunk, testünk legtömegesebb összetevõje, legjobb mosó- és oldószerünk: a víz. Annyira fontos és annyit beszélnek róla, hogy már nem tudunk kiigazodni az információkon, milyen vizet is kellene innunk.

    A naponta megivott víz nélkül nem tudna szervezetünk megszabadulni a fölösleges mennyiségû szervetlen sótól és a táplálkozáskor keletkezõ salakanyagoktól, az élvezeti cikkekkel vagy élelmiszerrel óhatatlanul bevitt mérgektõl, tartósítószerektõl, gyógyszermaradványoktól.

  • A rostban gazdag táplálkozás véd a cukor- és szívbetegség ellen

    A rostban gazdag táplálkozás véd a cukor- és szívbetegség ellenAzoknál, akik rostdús teljes kiőrlésű magvakban gazdag étrendet fogyasztanak, kisebb valószínűséggel jelentkezik cukorbetegség vagy szívbetegség - áll egy, az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság megbízásából elvégzett metaelemzésben. A Társaság állásfoglalása szerint a rostdús magvak fogyasztása és a csökkent betegségkockázat között \"gyenge összefüggés\" mutatható ki, a legerősebb hatást a gabona eredetű rostok esetében írták le. Rostdús gabonafélének számítanak egyes reggelizőpelyhek és pékáruk, továbbá a barna rizs.

  • Étel vagy tabletta formában érdemes vitamint fogyasztani?

    Érdemes kikérni az orvos véleményét, mielõtt bárki fokozott vitamin- vagy ásványianyag-pótlásba kezd, különösen, ha állandó gyógyszert szed, valamilyen betegséggel küzd, vagy az idõsebb korosztály tagja. A túl sok vitamin és ásványi anyag ugyanis problémákat okozhat bizonyos laborvizsgálatoknál, illetve megzavarhatja a betegségekre szedett gyógyszerek hatását. A vitaminok és ásványi anyagok úgynevezett mikrotápanyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van kis mennyiségben, de egyenletes eloszlásban. E tápanyagok többségét a szervezet maga nem tudja elõállítani.

  • A füge élettani hatásai

    A fügét sokan csak aszalt formában ismerik, pedig frissen is igazán élvezetes, édes gyümölcs. Gyógyhatása igen sokrétû, nemcsak szívünk jobb mûködését segíti, de emésztési, gyomorégési panaszok esetén is kiválóan alkalmazható.
    A füge, fügefa, vagy fikusz a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába tartozó nemzetség. Keletrõl származik, de elvadulva egész Dél-Európában elterjedt. Termesztik Spanyolországban, Portugáliában, Dél-Franciaországban, Dél-Olaszországban, Törökországban, Cipruson. Nálunk is sok kertben ültetik.

  • Az uborka nem csak egészséges, de jót tesz a bõrnek is

    Az uborkának szervezetünkre nézve rengeteg pozitív hatása van, de elõszeretettel használják kozmetikai alapanyagként is a szépségiparban.

    Ráadásul az uborka egy õsi, frissítõ gyümölcs, melyet zöldségként fogyasztunk. Igen kevés kalóriát tartalmaz. Víztartalma eléri a 96%-ot, így részt vesz a szervezet vízháztartásának kiegyensúlyozásában. Gazdag nátriumban, vasban, foszforban, káliumban, kalciumban, szénhidrátban és vitaminokban (A1, B1, B2, B6, C). Káliumtartalma segíti a vesék mûködését.

  • Minden ami ételsûrítés

    A gasztronómia világába újonnan csöppenteknek és a kísérletezõkedvûeknek néhány alapvetõ fogalom jelentésével, és az ehhez kapcsolódó fõzési eljárás trükkjeivel mindenképpen tisztában kell lenniük.

    A fõzés egyik alapja a különbözõ ételek sûrítési módszereinek elsajátítása.

    Ételeink sûrítésére többféle módszer is alkalmazhatunk: habarást, rántást, tojássárgájával való sûrítést, beforralást, liszt nélküli sûrítést vagy staubolást.

  • Elkezdõdött a grill idõszak

    Gyors, elegáns vagy éppen látványos. Az étel készítésének és fogyasztásának ezerféle módja van.

    A gyorséttermekben alig néhány perc alatt hozzájuthatunk a kiválasztott ennivalóhoz, míg egy elegánsabb helyen kényelmesen leülve hódolhatunk a gasztronómia örömeinek. Vagy választhatjuk a kerti grillezést is. De vajon a konyhai koszt, vagy a szabad tûzön grillezett étel az egészségesebb? Ezt a magyar találmányt, a multi grillking-et használtuk fel ahhoz, hogy választ kapjunk kérdésünkre. A szerkezet rozsdamentes acélból készült, összerakásához nem kell speciális szerszám.

  • Öt egyszerû finomság gyerekeknek

    Szeretnél valami különlegeset, finomat csinálni a gyerekeknek? Néhány recept, ami sikeres lehet a gyerkõcök körében.

    Ajánlott gyermekzsúrokon, gyermekfoglalkozások alkalmával, biztos lehetsz benne, hogy élvezni fogják a kicsik.

    Ki tudja, lehet, hogy ekkor döntik majd el õk is szakácsok lesznek. Aztán anyuci majd örülni fog a mosásnál, de a gyermekek boldogsága mindennél fontosabb.

  • Az óegyiptomi papok igen egészségtelenül étkeztek

    Az óegyiptomi isteneknek felajánlott étkek nem a hallhatatlanságot, hanem a korai halált eredményezték - derült ki egy angliai kutatásnak köszönhetõen, amelynek eredményeit a Lancet brit orvosi hetilapban közölték. A szentélyek falán olvasható feliratok legújabb fordításából megtudható, hogy a templomokban napjában háromszor pazar lakomát szolgáltak fel az isteneknek. És hogy az istenek által "meghagyott" étkek ne vesszenek kárba, a takarékos papok hazavitték a "maradékot", hogy családjuk körében fogyasszák el õket - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

  • A sok halhús káros a magzatra

    Azok a terhes nõk, akik hetente több mint három alkalommal fogyasztanak halat, veszélynek teszik ki magzatukat a vérükben felgyülemlett túl sok higany miatt - mutatták ki tajvani kutatók. Rendszeres fogyasztás esetén a halak szervezetében rejlõ higany a nõk vastagbelébõl belekerül a véráramukba, majd onnan a méhlepényen át a magzat szervezetébe. A higany fõként akkor jelent veszélyt a magzatra, amikor belsõ szervei növekednek, és hatására fejlõdési rendellenesség alakulhat ki az agyban és a vesében.

  • Itt a jó idõ - Fagylaltok házilag

    A fagylaltgépben készített fagylalt krémesebb állagú, mert a gépi keverés közben több levegõ kerül az anyagba, ezért a kézzel készített fagylaltot kétszer verjük fel, hogy megelõzzük az apró jégkristályok képzõdést.

    A fagyaltot legjobb a készítés után pár órával tálalni, mivel az ízek ezalatt összeérnek és a fagylalt megfelelõen megszilárdul. A sörbet elkészítés után azonnal tálalható. A fagylaltot akár egy hónapig is tárolhatjuk a mélyhûtõben, de a sörbetet és a joghurt alapú fagylaltot 2-3 héten belül fogyasszuk el.

  • A növény alapú étrend nemcsak az alaknak tesz jót, hanem a szervezetnek is

    A sok zöldségen és gyümölcsön alapuló diéta nemcsak hatékonyan segít leadni a téli hónapok alatt felszedett kilókat, hanem tanulmányok által bizonyítottan hatékonyan elõzi meg az egyes rákos megbetegedéseket, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A növényi alapú étrend, amely gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, valamint teljes kiõrlésû gabonákban és babfélékben, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát" - magyarázta Clare McKindley, a Texas Egyetem Anderson Rákközpontjának klinikai dietetikusa.

  • Almával megelõzhetõ az asztma kialauklása

    Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint, terhesség alatt a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma kialakulását. A tanulmányban több mint 1200 gyermeket figyeltek meg. Végigkövették a terhesség alatt az édesanya táplálkozási szokásait, majd kérdõívek segítségével és orvosi vizsgálatokkal ellenõrizték a gyerekek egészségi állapotát. Végül megállapították, hogy azon anyák, akik a várandósság ideje alatt rendszeresen almát fogyasztottak születendõ gyermekükben csökkent az asztma kialakulásának kockázata.

  • A híres magyar gulyás

    Mi is a gulyás? A mi fogalmaink szerint bõ lére eresztett marhapörkölt burgonyával és csipetkével. Tulajdonképpen egy tartalmas leves. Bár ezt nem mindenki gondolja így. A gasztronómiai lexikon mintegy ötvenféle gulyást ír le. Többek között: Alföldi, Bécsi, Betyár, Béka, Csórgó, Hal, Ürü, Svejk, Székely, ami nem székely és még kevésbé gulyás, znaimi, stb. Bizonyára nagyon régi étel. Talán már ették a Honfoglalás korában is.

  • Egészségtelen anyagok a sültekben?

    Azok az ételek - például a hamburger, sült krumpli és más magas hõmérsékleten sütött zsíros étkek -, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukorbomlási végtermékeket, rövid ideig tartó, ám súlyos érmûködési zavart okoznak, ami hosszú távon akár szívbetegség kialakulásához is vezethet - jelent meg a Diabetes Care c. folyóiratban. "A káros anyagok hatása csak idõleges, azonban idõvel a cukorbeteg és az egészséges emberek ereinek épségét is veszélyezteti" - nyilatkozta Dr. Jaime Uribarri, a Sínai Hegy-i Orvosi Egyetemen zajló kutatás vezetõje.

  • A leghatásosabb lúgosító zöldségek

    A lúgosító étrend lényege, hogy étkezés során túlnyomó többségében lúgos kémhatást kiváltó alapanyagokból készült ételeket fogyasztasz.

    Ezek általában megfelelnek az egészséges táplálkozás kritériumainak, így hozzájárulnak szervezeted egészségének megõrzéséhez.

    A következõkben öt, olyan növénnyel találkozhatsz, mint a zeller, spenót, paradicsom, burgonya, vagy a cukkini. Ezek a finom zöldségek segítenek a lúgosításban.

  • Hogyan fogyasszunk paradicsomot?

    Közvetlen fogyasztásra a teljesen beérett, ép, egészséges és vékony héjú fajták a legjobbak. Konzerv készítéséhez (befõzéshez) csak a teljesen beérett paradicsom alkalmas.

    Akinek alkalma van arra, hogy saját maga szedje le a saját kertjében a napon átmelegedett, illatos paradicsomot, és kicsit megtörölgetve ott helyben beleharapjon, az tudja, hogy ebben az egyszerû eledelben benne van a nyár minden íze, frissessége. De jó salátának szeletelve is.

  • Nem élsz tovább, ha kevesebbet eszel

    Több állatkísérlet azt jelezte, hogy kevesebb kalória evése lassítja az öregedést: a koplaló állatok tovább élnek.

    Egy vizsgálat, melynek eredményeit a PLoS-Biology közölte, azt mutatja, hogy az éhezéssel elérhetõ magas életkor csak laboratóriumi körülmények között lehet igaz.

    A gyümölcslegyek, egerek, sõt majmok is hosszabb ideig élhetnek, ha nem kapnak annyi kalóriát, mint amennyit egyébként megennének.

loading...