A turbolya (Anthryscus cerefolium H.) illata kissé az ánizsra emlékeztet, édeskés ízû növény, már a rómaiak is használták. Értékét és érdekes aromáját újabban ismét kezdik felfedezni. Elvadulva akácosokban, cserjésekben, kerítések mentén is megtalálható. A turbolya illó olajat, glikozidát, keserû anyagot tartalmaz. A zöldségleves, húsleves, és a báránysült ízletes fûszere. Kora tavasszal megjelenõ zsenge hajtásaiból salátát lehet készíteni.
Teája vese, hólyag, légzõszervi és emésztõszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos.
Két marék turbolyát csipegessünk le a száráról, vegyünk hozzá 6-8 sóskalevet és ½ kg levescsonttal, sóval, 2 liter vízzel, és lassan forralva másfél óráig fõzzük. Aranysárga rántást készítünk, késhegynyi paprikával törött borssal ízesítjük és rászûrjük a levest. A levesestálba 1 tojás sárgájával elhabart 1 dl tejfölt teszünk és arra szedjük a levest. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Vértisztító teakeverék
1-1 csomag turbolyafû, diólevél, tarackgyökér, édes kömény, bengekéreg keverékébõl 1 evõkanállal veszünk 3 dl vízhez. Pár perc forralással fõzetet készítünk, amelyet este lefekvés elõtt megisszuk.