rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A banán és amit tudni kell róla

  • A banán õshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon a banánt. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre elõször arab kereskedõk vitték a VII. században.

    A portugálok a XV. század elején banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre. Egy spanyol dominikánus szerzetes, Thomas de Berlengas, Panama késõbbi püspöke vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Innen terjedt el a banán az Amerikai kontinensen. Ez lett az Amerikába hurcolt rabszolgák egyik fõ tápláléka. Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthetõ, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedõknek, ugyanis az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja. A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentõs szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.

    A magyar weboldalakon és táplálkozási tanácsadókban kalcium tartalmáról gyakran 110 mg / 100 g adat szerepel, ami sokkal nagyobb, mint amit a külföldi adatbázisokban olvashatunk. Dr. Bíró György úr megerõsítette, hogy az adat tévesen szerepelt a Bíró-Lindner Tápanyagtáblázat címû könyvben. Ennek megfelelõen, a tej kalciumtartalmának pótlására, vagy a csontritkulás kezelésére a banán nem ajánlható, az ilyen jellegû közlések tévesek lehetnek.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A hosszú élet titka: séta a parkban

    Fél óra napi séta öt évvel hosszabíthatja meg életünket, számolt be egy legújabb életmód-kutatás, amelyet az Egészségügyi Világszervezet rendelt el. Egészségügyi szakemberek szerint a séta vagy a kényelmes tempójú kerékpározás hosszú távon is jótékony hatással van az egészségre.

    A WHO szerint Nagy-Britanniában és Dániában készült kutatások azt mutatják, hogy még az enyhe testmozgás, sõt, a házimunka is meghosszabbíthatja életünket, akár öt évvel is. Szakemberek azt remélik, hogy a rengeteg, tévé elõtt lustálkodó e hír hallatán kimozdul majd, és többször fog tenni valamit egészsége érdekében.

  • Legyen drága az egészségtelen étel!

    Táplálkozástudományi oktatásnál is eredményesebben lehet a fiatalokat az egészségesebb táplálkozásra rávenni, ha emelik a kerülendõ ételek árát - derült ki az Archives of Internal Medicine szaklapban közölt amerikai tanulmányból.

    A túlsúly, elhízás kezelésére már sok szakember javasolta a hizlaló élelmiszerek adójának emelését. Ezt bizonyos helyeken, például New York államban vagy Philadelphiában megtették, de a módszer mindenütt sok vitát váltott ki és eredményességét még nem sikerült bizonyítani.

  • Hal, bárány és zöldség a divat

    Ételtrendek az erfurti szakácsolimpián

    Letisztult stílus, miniatûr adagok, mértéktartó tálalás - ez volt a magyar nemzeti válogatott hidegkonyhás stratégiája az erfurti szakácsolimpián. Konyhamûvészeink a melegkonyhában is sikert értek el, hiszen ezüstéremmel - és sok egyéni elismeréssel - tért haza a 6 fõs csapat a napokban befejezõdött szakmai megmérettetésrõl.

    - A hidegtálak elengedhetetlen alapanyaga ma a hal.

  • Együnk szívünk egészségére

    A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezetõ halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig nõk körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz. Léteznek azonban egyszerû lépések, melyek segítségével szívünk egészsége megõrizhetõ. Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezetõ legbiztosabb utat. Valójában nem könnyû választanunk, s valljuk be õszintén, ha létezik egyszerûbb megoldás, akkor arra szavazunk.

  • Sütõtök titkai

    A hagyományos magyar konyha egyik kedvelt téli csemegéje az Észak-Amerikából származó sütõtök (Cucurbita maxima), amelynek három változatát termelik ma hazánkban. Kabaktermésébõl változatos édes és sós ételek egyaránt készíthetõk. Régen kemencében sütötték az édes, tápláló tököt és a magját. A tök sok cukrot, fehérjét, emészthetõ rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A benne levõ karotinok, a C-vitamin, valamint a magjában található E-vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél, így csökkentik a daganatos betegségek, az érelmeszesedés és a prosztatabetegségeinek kialakulását.

  • Őszi finomság: a sütőtök és a tökmag

    Őszi finomság: a sütőtök és a tökmagA népi gyógyászat is hamar felismerte a sütőtök és a tökmag (olaj, tökmagliszt) fontos jelentőségét. Gyógyító hatása régről ismert, hiszen kitűnő béltisztító, vízhajtó, valamint magas az antioxidáns tartalma is. Színe pedig jól mutatja, hogy karotintartalma is jó hatással van a szervezetünkre! Ha érett, szép narancssárga sütőtököt választunk, az hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, de található benne B és C-vitamin is. Káliumtartalma pedig vértisztító hatású. A tökmag pedig a depressziós tünetek ellen is hatásosnak bizonyult.

  • Erõs, mint a halál és édes, mint a szerelem - ez a kávé

    A kávé legyen fekete, mint az ördög, erõs, mint a halál, és édes, mint a szerelem. (Török közmondás) A kávé napjaink egyik közkedvelt itala. A világ népességének jelentõs része fogyasztja, általában naponta többször. Az egyes országok lakói jelentõs különbségekkel készítik el kedvenc fekete italukat. Az Egyesült Államokban laza hosszúkávét isznak. Hasonlóan készítik a németek is, de mégis érezni a különbséget, erõsebbre fõzik, mint Amerikában és tejjel hígítják.

  • A mák régi kultúrnövényünk, termesztik, de nem csak a háztartásban hasznosítják!

    Papaver somniferum, népies neve: közönséges mák.

    A növény leírása: A mák a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik. Régóta termelt kultúrnövényünk, melynek termése a mákszem. Eredete még nem tisztázott, egyes források szerint õshazája lehet Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán. Nem csak mákossütihez jó, a vegyipar, a gyógyszeripar a gubóját, a elsõsorban a szárát hasznosítja.

    A hazai éghajlat alatt kiskertekben termelhetõ.

  • A svédasztal hódít Magyarországon is!

    Holland hering, a füstölt szardínia, a füstölt libamell, különféle felvágottak és ropogós száraz svéd kenyerek mellett nem hiányozhat a whisky és a rum sem az asztalról. A magyar vendéglátásban, társasági életben és a parti szervizek gyakorlatában egyre terjedõ svédasztal eredete a XIX. század elejére nyúlik vissza. Egy ismert svéd ínyenc, Dean Christian Wa:hlin számolt be elõször az akkori nevén "aquavit buffet" szokásáról. Ennek az étkezési módnak, amint nevébõl is kiderül, szerves része volt a hagyományos svéd pálinka, az aquavit, valamint vaj, sajt, különféle kenyerek, halfélék és borok.

  • Nem segített a szívbetegeken az omega-3 zsírsavas margarin

    Nem védte meg a korábban szívrohamon átesett pácienseket az újabb infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin fogyasztása - közölték eredményüket vasárnap holland kutatók.

    Több mint 4800 páciens egészségét 40 hónapig követték nyomon.

    A vizsgálat során kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarint fogyasztó pácienseknél nem csökkent a súlyos szívrohamok és más szívérrendszeri események kockázata azokhoz képest, akik nem ilyen margarint ettek.

  • Az arab konyha titkai

    Az arab konyha története az arab világnak a története: ételeik a múlt gyõzelmeinek és vereségeinek emlékét õrzik.

    A pásztor- és kereskedõ-életmódot folytató régi arabok mindössze néhány egyszerû ételt fõztek: sûrû, zöldséges húslevesbe morzsolt kenyeret (szeridet), datolyából, vajból és tejbõl kevert hajszot. Ezek Mohamed próféta kedvenc ételei voltak. A kevés húsból, sok zöldséggel készült ragufélék (marakák) fûszeresebb változatai ma is a leggyakoribb arab ételek.

  • A túl sok evés összezavarja az agyat

    A túlevés megzavarja az agyat, ezzel olyan károsodások sorozatát indítja el, melyek diabéteszt, szívproblémákat és más betegségeket okoznak - közölték amerikai kutatók a Cell címû tudományos szaklapban.
    Úgy tûnik, hogy a túl sok evés aktiválja az immunrendszer általában nyugvó útvonalait az agyban, amely immunsejteket küld szét a szervezetben. Ezek a védõsejtek megtámadják és elpusztítják a betolakodókat, ebben az esetben olyanokat is, amelyek ott sincsenek - állítja Dongsheng Cai, a Wisconsini Egyetem kutatója és csoportja.

  • Az ár miatt nem veszünk bioterméket?

    Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék).

    A vásárlók zömének fõ motívuma, hogy az ökotermékeket egészségesebbnek tartják. A vásárlástól való elzárkózást azonban a legtöbben azzal magyarázzák (hazánkban és másutt is), hogy túl drágák a biotermékek. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon is elvégzett felmérése. A megkérdezett magyar bio-vásárlók 84 százalékának véleménye szerint a biotermékek egészségesebbek.

  • A korszerû táplálkozás

    Minden élõlény, így az ember létfenntartásának az alapja a környezetével folytatott szüntelen anyagcsere, melynek során a szervezet különbözõ anyagokat vesz fel, azokat átalakítja, a szükségteleneket pedig a környezetébe visszajuttatja. Az anyagcsere folyamatok legfontosabbika a táplálkozás, amikor a szervezet a test ellátása, mûködtetése, fejlesztése, növelése érdekében táplálékot fogyaszt. A szükséges anyagokat felhasználja, a salakanyagot pedig kiválasztja a szervezetbõl.

  • A világ egyik legegészségesebb alapélelmiszere: a rizs

    A világ egyik legegészségesebb alapélelmiszere: a rizsA rizs az emberiség több mint 60 százalékának fő tápláléka. A világ legegészségesebb alapélelmiszerei közé tartozik, mert számos, a szervezet számára fontos anyagot tartalmaz. Vannak benne szénhidrátok, fehérjék, zsír, ásványi anyagok, vitaminok és ballasztanyagok. A rizsben lévő keményítő lényeges szerepet játszik a szervezet energiaellátásában, fehérjéi révén pedig - amelyekből sokkal többet tartalmaz, mint a többi gabonaféle - különösen magas a biológiai értéke. Összetétele nagyon hasonló az anyatejben lévő aminosavéhoz.

  • A helyes táplálkozás alapjai

    A helyes táplálkozás alapjai Ez utóbbi azt jelenti, hogy a legfontosabb tápanyagokat nem szabad elhanyagolnunk a napi étkezés során, akkor sem, ha fogyni, vagy méregteleníteni akarunk. És segítsük elő a vitalitást, az életerőt olyan táplálékokkal, melyek energiát adnak. Bio-, kiskertekben termesztett, szezonális zöldség-gyümölcs, fehér hús, hal – ez a helyesen összeállított étrend és tisztító kúra lényege a táplálkozási szakemberek szerint. Akkor járunk el kellőképpen, ha a helyi termelők standját vásároljuk a vegyszermentes, friss zöldséget, gyümölcsöt.

  • Milyen a kánikulai étrend?

    Saláták, grillezett húsok, gyümölcsdesszertek - ezek a kánikulai étrend alapelemei. A zsíros ételeket, fõzelékeket, a sûrû, habart, húsos leveseket, sült hurkát, kolbászt, gazdagon megrakott lángosokat ilyenkor jobb elfelejteni - tanácsolják az éttermi szakemberek. Ha a házigazdának a 40 fokban nincs kedve elõszedni a barbecue-sütõt, egy bordás teflontepsiben, a konyhai tûzhelyen is meg lehet pirítani ropogósra a zöldségeket, valamint a pulyka-, csirke- és halszeleteket.

  • Az olasz konyha két fõ étkezéssel

    Az olaszok két fõ étkezése az ebéd és a vacsora. Az üzemek, hivatalok, iskolák, üzletek bezárnak déli 1 és 2 óra között, a család az ebédasztalnál találkozik. Egy átlag család ebédje a következõbõl áll: elsõ fogás: valamilyen tésztaféle (spagetti, lasagne, csõtészta) az ízletes mártások egyikével, esetleg rizs második fogás: húsféle vagy hal, zöldségkörettel vagy salátával édesség, majd az évszaknak megfelelõ gyümölcs. Este nyolc óra felé vacsoráznak, zöldség vagy húslevest, majd különféle sajtokat, tojást, felvágottat, friss gyümölcsöt.

  • A fûszernövények nemcsak ízletesek, de szervezetünkre is jó hatással vannak

    Az illatos, aromás gyógynövények nem csak egészségünk megõrzésében lehetnek segítségünkre, hanem a konyhában is széleskörûen felhasználhatóak. A hazánkban megtermõ fûszereket már elõdeink is elõszeretettel termesztették és fogyasztották. A fûszerek jelentõs szerepet játszanak táplálkozásunkban, mivel kellemes aromájuknak és zamatuknak köszönhetõen amellett, hogy élvezetesebbé teszik ételeinket, elõsegítik az emésztési folyamatokat. Fontos megemlíteni, hogy egyes fûszerek gyakran igen erõsek, csípõsek, irritáló hatásúak. Így nem tanácsos túl nagy mennyiséget fogyasztani ezekbõl.

  • A csoki segíthet a fogyásban

    A csoki segíthet a fogyásbanEzt az igazán jónak hangzó diétát csokoládénapnak is nevezhetjük. Különlegessége, hogy a nap minden egyes étkezése tartalmaz csokoládét, mégis fogyhatsz vele fél-egy kilót. A legfrissebb kutatások szerint a csokoládé antioxidáns hatása nagyobb, mint a zöld teáé, sőt a vörösbort is kenterbe veri. Bizonyítottan magas antioxidáns-tartalma elősegíti az emésztést, megvédi a szervezetet az oxidációs sejtkárosodástól, és lassítja az öregedési folyamatokat. Ugyancsak magas flavonidtartalma jótékonyan hat a szív- és érrendszerre.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...