rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Húsvéti sonkavizit

  • Húsvéti sonkavizitA minõségi és mennyiségi dömpingben való eligazodást segítik szakértõk a Teszt plussz magazin húsvéti sonkákról szóló összeállításában. A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazítja a fogyasztót. Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst, és több hozzáadott anyagot tartalmaz. A hagyományos magyar sonkák hozzávetõleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak. Sonkája kizárólag a sertésnek van. Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felsõ része.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Szigorúan véve csakis ezt a húst hívhatjuk sonkának, noha így nevezik az elsõ láb felsõ részét, a lapockát, amelybõl szintén készül sonka. A hagyományosan érlelt, illetve pácolt sonkák mellett az üzletekben igen nagy a gyorspácolt sonkák aránya. Míg az elõbbiek esetében a só hosszú idõ alatt éri el a sonka belsejét, addig a gyorspácolás lényege az, hogy konyhasóoldatot fecskendeznek a húsba. Ezt követõen néhány napig sós vízben áztatják, szárítják, s néhány hét alatt beérik.

    A gyorspácolt terméket állományjavítóval, fehérjével, olykor szójával dúsítják. Erre a gyors érlelés miatt szükség is van, mivel az eljárás során vizet juttatnak a termékbe. Az állományjavítók feladata megtartani a sonkában a viszonylag komoly mennyiségû folyadékot. Ha az ilyen eljárással készült sonkát fóliában árusítják, gyakran látható a kivált lé, ami kisebb mennyiségben nem hiba, csupán ennek a technológiának a következménye. Ha viszont a fólia felpúposodik, vagyis gáz képzõdik benne, akkor ne vegyük meg, mert valószínûleg megindult a romlás. Figyeljünk arra is, hogy a sonka ne legyen túlságosan kemény, illetve beszáradt.

    A felvágatlan sonkáról kívülrõl nem állapítható meg, hogy hagyományosan érlelt vagy gyorspácolt, fõtt terméket lát-e a vásárló. Felvágás után már látható, hogy a hagyományos nyers sonka jellemzõen sötétvörös, a gyorspácolt termék viszont sokkal világosabb.

    A sonkát otthon hideg, szellõs helyen, vagy a hûtõ legfelsõ polcán, körülbelül 5 Celsius fokon kell tárolni. A felhasználásig, illetve a fõzésig ajánlatos meghagyni az eredeti fóliában. Természetesen a fõtt sonka is elromolhat, sõt a füstölés sem védi meg ettõl.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kecsketej, kecskesajt, kecskehús

    Minden jó, ami kecskébõl való

    Kecsketej, kecskesajt, kecskehús. A kecske nemcsak haszonállat, hanem hasznos állat is. Teje gyógyító hatású, sajtját még a tejérzékenyek is ehetik, húsa zsírszegény, egészséges csemege.

    A kecsketej a tejek teje, gyógyító hatású, forralás nélkül is nyugodtan megihatod, hiszen ilyenkor a legmagasabb a vitamintartalma.

  • A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintet

    A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintetA sör 93%-ban vízből áll, így a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet a sörfogyasztók ízletes formában juttathatják szervezetükbe. A sör viszonylag alacsony alkoholtartalmú szomjoltó ital, a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Található benne B-vitamin és folsav. Előnyös tulajdonsága, hogy az ásványi anyagok egészséges arányban találhatók meg benne; sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ez pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához.

  • Ősszel is érdemes minél több brokkolit fogyasztani

    Ősszel is érdemes minél több brokkolit fogyasztaniTartalmaz A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli kitűnő folsav- és ß-karotin-forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.

  • Fogyókúra - ésszerûen érdemes lefogyni!

    Ha a tükör vagy a mérleg azt mondja önnek, hogy túlsúlya van, használja ki a nyári idényt és kezdjen el egy ésszerû fogyókúrát Ezzel nem valami kellemetlen dologra szeretnénk rábeszélni, mert az "okos" fogyókúra nem koplalást jelent, csupán a táplálékok helyes megválasztását, más módon történõ elkészítését.

    A fogyókúra ott kezdõdik, hogy elhisszük: képesek vagyunk és akarunk fogyni.

    Mozgás, mozgás!

  • A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcot

    A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcotA sütőtök szezon már elkezdődött, de az igazi dömping még ezután kezdődik. Finom íze miatt, az egyik legkedveltebb őszi, illetve téli csemegénk, azonban nem csupán az élvezeti értéke miatt fontos, hanem kiváló élettani hatása miatt is. Emellett remekül beilleszthető a diétás táplálkozásba. Érdemes tehát jobban megismerkedni ezzel a rendkívül értékes és tápláló zöldséggel, hogy tudatosan beiktasd a diétádba és segítségével felvehesd a harcot a kilók ellen. Íme 3 ok, hogy miért érdemes fogyasztani a sütőtököt:

  • Öt egyszerû finomság gyerekeknek

    Szeretnél valami különlegeset, finomat csinálni a gyerekeknek? Néhány recept, ami sikeres lehet a gyerkõcök körében.

    Ajánlott gyermekzsúrokon, gyermekfoglalkozások alkalmával, biztos lehetsz benne, hogy élvezni fogják a kicsik.

    Ki tudja, lehet, hogy ekkor döntik majd el õk is szakácsok lesznek. Aztán anyuci majd örülni fog a mosásnál, de a gyermekek boldogsága mindennél fontosabb.

  • Étrend-kiegészítõvel a rák ellen?

    Egyre több ember szed valamilyen étrend-kiegészítõt annak érdekében, hogy táplálkozását kiegyensúlyozottabbá tegye, és hogy csökkentse az olyan súlyos betegségek kialakulásának esélyét, mint például a rák.

    A Texasi Egyetem szakértõje, Sally Scroggs szerint azonban nem biztos, hogy ezek a készítmények valóban mûködnek, hiszen egyelõre nincsenek egyértelmû bizonyítékok arra nézve, hogy hozzájárulnak a szervezet erõsítéséhez.

  • Karcsúsító kálcium - Igyunk tejet, eltûnnek a zsírszövetek

    Ha a tej lenne a kedvenc italunk, és kitartanánk mellette legalább 18 hónapon át, sikerülne megállítani a zsírsejtek, a zsírszövet szaporodását, növekedését - olvasható az Elhízás (Obesity) címû folyóirat legfrissebb számában. Az amerikai Purdue University (Indiana) kutatói 51 normál testsúlyú, egyetemista korú nõ életmódját követték. A nõket a vizsgálatot megelõzõen egy éven át sajátos életmódra készítették fel. Ennek során azt figyelték, hogy a magas tej- és tejtermék fogyasztás miként hat a zsírtömegükre. Hat hónappal azután, hogy az eredeti vizsgálat befejezõdött, a nõknek továbbra is magas kalcium bevitelt kellett elérniük.

  • Az ünnep süteménye: a mézeskalács

    Õseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetõen még az Etelközbõl hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerûségre tett szert. Az Indus-folyó völgyében talált 3000 éves leletek tanúsága szerint az emberiség már nagyon régen ismerte a mézet. A középkorban Magyarországon is fontos kereskedelmi cikk volt. Nem véletlenül, hiszen az emberek ezen a vidéken nem ismertek még más édesítõszert ebben az idõben.

  • Veszélyes élelmiszerek!

    Mindannyian tudjuk, hogy az emésztõrendszerünk megfelelõ mûködése nagy mértékben függ attól, hogy mit fogyasztunk. Ám hogy pontosan melyek azok az ételek, amelyeket kerülnünk kell, abban a legtöbben nem vagyunk biztosak. A jó emésztéshez és a bélbetegségek elkerüléséhez a kulcsszó a rostban gazdag étkezés, mindegyik táplálkozási szakember ezt emeli ki. A növényekben lévõ rostokat a szervezetünk nem tudja hasznosítani, bár az emésztõcsatornában lévõ baktériumok feldolgozzák, melléktermékként ekkor gázok, illetve rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek.

  • Ártalmas a túl sok alvás

    Széles körben ismertek annak a veszélyei, ha valaki túl keveset alszik, azonban egy kaliforniai vizsgálat szerint azoknak is számolniuk kell bizonyos következményekkel, akik túl sokat alszanak.

    Azok, akik napi 9-10 órát alszanak, nehezebben alszanak el, és nem képesek tartósan aludni, ezen kívül más alvászavaraik is lehetnek - állítják a San Diego-i University of California kutatói. Alvászavarnak minõsül az alvajárás, a hajnali felébredés és a visszaalvásra való képtelenség, valamint a napközben tapasztalt fáradtságérzés.

  • Kérek 2 gombóc Crema Italiana Premiumot!

    Sokan nem merik megkockáztatni, hogy a fagyiújdonságokból kérjenek, mert azt sem tudják mit jelent a neve...

    Magyarországon egyre rafináltasbb fagylaltújdonságokat kínálnak, miközben külföldön ismét hódítanak a régi klasszikusok: a fantázianevek illetve a készítmények lassan már egyáltalán nem emlékeztetnek - sem nevükben, sem színükben - a hagyományos fagylaltokra. Sokan azért nem vásárolnak például Creme Brulée néven kínált, s gyakorlatilag karamellás ízû gombócot, mert egyrészt nem ismerik.

  • Hogy bánjunk a tojással?

    Tojásfelhasználás elõtt és után mindig alaposan mossunk kezet melegvízzel és szappannal, s tojásfõzéshez mindig friss tojást használjunk - javasolja a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉBIH). Jó ügyelni a részletekre, mert a koszos tojás konyhába kerülésével tömeges ételmérgezést is szenvedhetnek a család vagy a tágabb közösség tagjai!

    A tojás frissességét vízbe merítéssel könnyen ellenõrizni lehet: a friss tojás lesüllyed, az állott tojás fenn lebeg. Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez.

  • A szépség és a fiatalság megőrzése avokádóval

    A szépség és a fiatalság megőrzése avokádóvalTöbb mint 25 féle nélkülözhetetlen tápanyagot és vitamint tartalmaz (többek közt A-, E- és B-vitamint, luteint). Telítetlen zsírsav-, rost-, kálium- és antioxidáns-tartalmánál fogva a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, valamint a szívbetegségek leküzdésében egyaránt hatékony. Rendszeres fogyasztása csökkenti az ízületi fájdalmakat, és még a rák és cukorbetegség megelőzésében is segít! Magas olajtartalma miatt kiváló bőrápoló szer, még a legérzékenyebb bőr ápolására is alkalmas.

  • A meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag

    A meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyagA kutatók szerint a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag valamennyi élelmiszer közül, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget. A meggylében található antioxidánsok javítanak az ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotán - hangzott el az Amerikai Sportorvosok Kollégiumának idei kongresszusán San Franciscóban. a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag valamennyi élelmiszer közül, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget.

  • Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!

    Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!A csípős gyömbér nem csupán megfázás ellen jó, akkor is segít, ha fogyni akarsz. A gyömbért legtöbben úgy ismerik, mint a hányinger és rosszullét természetes ellenszerét. A latinul Zingiber officinale elnevezésű növény hatása azonban ennél jóval szélesebb körű. A benne található illóolajok és csípős vegyületek serkentik a vérkeringést és az emésztést, fokozzák a gyomornedvek kiválasztását. Ezen kívül megfázás ellen is sikerrel alkalmazhatod. A gyömbér tea (mint minden más gyógyhatású tea) elkészítési módja sem lényegtelen!

  • Naspolya, az õsi gyógyító

    Nevének eredete kétséges, a latin mespila szó elolaszosodott nespula változatából származhat. Népies elnevezése lasponya, és a miszpolya.

    A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtõirõl származó növény, a Fekete-tenger vidékén vadon is terem. Magyarországra valószínûleg olasz közvetítéssel került. Gyümölcse miatt, de díszfaként is termesztik. Érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található. A naspolya gyümölcse utóérõ, vagyis a fáról leszedve frissen nem fogyasztható.

  • Együnk kevesebb húst!

    A World Watch szervezet idei jelentésében, amely a Világ Helyzetét (State if the World ) elemzi, foglalkozik a világ étlkezési kultúrájával is. Amerika háromszor annyi húst fogyaszt páldául, mint Európa, az európai farmergazdaságok pedig egyre szivesebben költöznek Amerikába, mert itt kevésbé szigorúak az állattartási és környezetvédelmi elõírások. 25. alkalommal készíti el a világ helyzetérõl szóló jelentését a World Watch szervezet, amely alapvetõen zöld-, azaz környezetvédelmi szempontok figyelembevételével mérlegeli az adatokat.

  • Nem vagyunk elég merész koktélozók

    Egyre izgalmasabb trendek alakulnak ki a nemzetközi koktéliparban, amelyekre Magyarországon nemcsak a mixereknek, hanem maguknak az italozóknak is fel kell készülniük. Cikkünkben a legnagyobb divatteremtõ országok irányzatait vázoljuk fel, ugyanakkor a lassan közelgõ, hûvösebb idõjárásra is adunk néhány izgalmas koktéltippet. Új szelek fújnak néhány éve az európai koktélszakmában, amelyekrõl a magyar közvéleménynek és a bártendereknek ugyan van tudomása, azonban a nyugati irányzatok kifejezetten lassan terjednek el hazánkban.

  • 5 étel a mellrák ellen

    A mellrák a nõket fenyegetõ halálokok között továbbra is az elsõ helyen áll. Ugyanakkor talán ez az egyetlen olyan rákos megbetegedés, amelynek kockázatát egy kis odafigyeléssel és egészséges életvitellel szinte a nullára csökkenthetjük. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek a mammográfiai szûrések fontosságát: a korai felismerés akár életeket menthet! A mellrák megelõzéséért azonban az egészséges életvitellel, a megfelelõ táplálkozással is sokat tehetünk.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...