rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Az idei nyár slágere: a jegeskávé

  • Mi kell hozzá? Jó erõs szemeskávé, valamilyen fagylalt és sok-sok igazi tejszínhab! Meg egy kis szabadidõ... A kávé ismét slágercikk lett a magyar vendéglátásban - de másképp mint hajdanán, a presszók fénykorában. Az idén a jeges kávék, kávés "long drinkek" és koktélok a legdivatosabbak, miközben a jó erõs fekete híveinek száma nõ. Az alkoholos kávés koktélok közül az idén is a krémlikõrös és a Cointreau-val megbolondított fajták vezetnek. Néhol - nosztalgiaként - a rum is felbukkan.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A sláger kétségkívül a jegeskávé, amelynél azonban óriási minõségi különbségek tapasztalhatók.

    A fagylalt ilyenkor nem maradhat el, de nem mindegy, hogy milyen állagú és ízû. Legyen érezhetõen fagylalt jellegû, tehát hideg - ezért gyors munkára van szükség a felszolgálásnál.

    A fagylalt többnyire vanília, de a dió sokkal izgalmasabb zamatot ad. A capuccinós, kávés vagy marcipános-csokis gombóc sem tesz rosszat egy jeges kávés költeménynek.

    A tejszínhabnak valódinak kell lennie, és nem afféle kinyomós, spray-es, "borotvahabos" készítménynek. A kávé pedig készüljön jó erõs szemeskávéból, ne pedig neszkávéból - vallják az illetékesek. Az sem árt, ha a tejszínhab tetején egy-két szem kávészem alakú csoki csücsül. A szívószál praktikus, de szebb a hosszú, vékony kanál.

    Az erõs, igazi olasz kávék iránt megint megnõtt az igény, azzal párhuzamosan, hogy egyre erõsebb a versenyhelyzet az olasz és más nemzetiségû kávés beszállítók között, akik készségesen küldik a reklámeszközként funkcionáló vastag falú csészéket és tányérkákat, emblémás csokikat is a tálaláshoz.

    A kávé sehol nem mellékes árucikk. "Ha nyitáskor napi száz adag kávét forgalmaznak" - olvasható egy szakmai magazinban - "és abból harmincat nyereségvágyból az alkalmazott nem megfelelõen készít el, akkor abból a száz vendégbõl holnap már csak hetven fog betérni".

    A jobb éttermekben is érdemes tehát széles választékú, különleges ízesítésû, tálalású kávét forgalmazni, mert a vendég hálás érte és rendel belõle.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • 4 szexre hívó finomság - használd vacsi-randikon!

    Ha te fõzöl, vagy ha együtt rendeltek, ügyelj arra, hogy az alábbi ételek egyike legalább szerepeljen valahol és valamikor a tányéron. Biztos, hogy ezektõl felbuzdul a vágy! Kagyló - A mediterrán ételek kedvelt összetevõje serkenti a nemi vágyat, hatékonyan segítséget nyújthat az impotencia és a frigiditás elleni küzdelemben. Csokoládé, kávé, kakaó - Világszerte az egyik legkedveltebb desszert, sütemények kiegészítõjeként és önmagában fogyasztva is remek vágykeltõ szer. A szerelem a szervezetben hormonális változásokat idéz elõ, s az agy egy fenil-etil-amin nevû vegyületet termel.

  • Lassítja az öregedést a sárgarépa

    A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezõje is.

    A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nõk semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.

  • Az idei nyár slágere: a jegeskávé

    Mi kell hozzá? Jó erõs szemeskávé, valamilyen fagylalt és sok-sok igazi tejszínhab! Meg egy kis szabadidõ... A kávé ismét slágercikk lett a magyar vendéglátásban - de másképp mint hajdanán, a presszók fénykorában. Az idén a jeges kávék, kávés "long drinkek" és koktélok a legdivatosabbak, miközben a jó erõs fekete híveinek száma nõ. Az alkoholos kávés koktélok közül az idén is a krémlikõrös és a Cointreau-val megbolondított fajták vezetnek. Néhol - nosztalgiaként - a rum is felbukkan.

  • Céklából nemcsak savanyúság készíthető

    Céklából nemcsak savanyúság készíthetőA cékla minden szempontból sokkal több mindenre jó, mint egy átlagos savanyúság. Ez az olcsó zöldség gazdag B1-, B2- C-vitaminban, bőséggel tartalmaz biotint, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, vasat és mangánt, amelyek figyelemreméltó vitamin és ásványianyag forrássá teszik. Ráadásul édes-földes karaktere finom és különleges, így a felhasználási területi legalább olyan izgalmasak, mint a benne megtalálható mikronutriensek. A fűszerek különösen nagy játékteret adnak, ha a céklát lének préselik ki és azt ízesítik.

  • Egyre több gyerek alszik el az iskolában

    Az Egyesült Államokban egyre több a kialvatlan gyerek: 28 százalékuk legalább hetente egyszer elalszik az órán, 22 százalék elszundít a házi feladat írása közben, 14 százalékuk pedig elkésik az iskolából, mert nem bír felkelni reggel idõben. Szakértõk az éjszakai életmódot, a televíziót és a számítógépet okolják. Az amerikai Országos Alvás Alapítvány felmérése szerint a 11 évesek átlagosan 8,4 órát alszanak hét közben, a 17 éveseknek azonban már csak 6,9 óra jut egy átlagos iskolai napon.

  • Gyomorkímélõ káposzta

    A kutatások kiderítették, hogy a káposztalé remek gyógyszer a gyomorfekély kezelésére. Igyunk meg naponta 0,4-1 liter káposztalevet, ezt keverhetjük vízzel vagy sárgarépalével is. A termesztett termékek olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítenek a H pylori ellen.

    Emellett lehetõleg minden nap fogyasszunk kefírt, tejet vagy joghurtot. A cink karbantartja az emésztõrendszert. A tökmag és az egész cikk fokhagyma is nagyon egészséges. Fogyasszunk fokhagymát, mivel a növény kimutatottan jótékony hatással van a szervezetre.

  • A fûszernövények nemcsak ízletesek, de szervezetünkre is jó hatással vannak

    Az illatos, aromás gyógynövények nem csak egészségünk megõrzésében lehetnek segítségünkre, hanem a konyhában is széleskörûen felhasználhatóak. A hazánkban megtermõ fûszereket már elõdeink is elõszeretettel termesztették és fogyasztották. A fûszerek jelentõs szerepet játszanak táplálkozásunkban, mivel kellemes aromájuknak és zamatuknak köszönhetõen amellett, hogy élvezetesebbé teszik ételeinket, elõsegítik az emésztési folyamatokat. Fontos megemlíteni, hogy egyes fûszerek gyakran igen erõsek, csípõsek, irritáló hatásúak. Így nem tanácsos túl nagy mennyiséget fogyasztani ezekbõl.

  • Sportolás, korhatár nélkül

    A test mozgásigénye nem függ a kortól. Sõt! A test gyorsabban öregszik, ha nem tornáztatjuk és nincs állandó edzésben. Nem túlzás azt állítani, hogy egy aktív negyvenévesnek lehet a teste olyan, akár egy 30 évesé. Függetlenül attól, hány évesek is vagyunk, a biológiai óra lelassításához a kulcs mindig ugyanaz marad: a rendszeres testmozgás. Nagy buzgalmunkban azért éveink számát sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert életvitelünk és testünk igénye változik.

  • Szeretjük a gesztenyepürét és a gesztenyét

    Szeretjük a gesztenyepürét és a gesztenyét A téli évszak slágere a sült gesztenye és gesztenyepüré, mely nagyon szeretni való csemege. Utóbbit hungarikumnak is tekintjük, talán azért, mert más formában ritkán kerül a tüskés bundájú téli gyümölcs az asztalra. Pedig micsoda lehetőségek rejlenek benne – a sós és édes kóstolni valókra mindinkább oda figyelhetünk. Együk a gesztenyét, a gesztenyepürét magányunkban, szerelmünkkel, ebéd utáni desszertként vagy esti csemege gyanánt. A gesztenyepüré, jókora tejszínhab dombocskákkal, sokunknak ellenállhatatlan csemege.

  • Túrótorták - Egy túrótortával mindig sikert arathatunk!

    A túró szinte a magyar konyha egyik sajátos élelmiszere. Könnyedén alkalmazkodik bármilyen ízesítõhöz, fûszerekhez, gyümölcshöz, így meglehetõsen változatos és zamatos ízhatást ad az ételnek. Nézzünk körül a túró háza táján. Mit is nevezünk túrónak, pontosabban milyen alapanyag kell egy túrótortához? Legfõképpen túró. Ez ügyben ugyanis van egy kis zavar, mert gyakran a mascarponéból vagy a tejszínes krémsajtokból készült édességeket is...

  • Itt az allergiaszezon - mire jó figyelni

    A kései kitavaszodásnak köszönhetõen kissé eltolódott az évrõl évre ismétlõdõ allergiaszezon kezdete. Most azonban már sorra virágoznak a lakosságnak mintegy egynegyedét pollenjükkel megbetegítõ fák, bokrok, fûfélék, és ez a szezon eltart majd egészen október közepéig, végéig. Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének allergológus szakfelügyelõ fõorvosa, dr. Kósa Lajos arra hívja fel a figyelmet, hogy mostanában elsõsorban a mogyoró, az éger, a nyír- és nyárfa, valamint a kõris virágpollenje okozhat légúti allergiás megbetegedéseket, súlyosabb esetben asztmát.

  • Egészségtelen anyagok a sültekben?

    Azok az ételek - például a hamburger, sült krumpli és más magas hõmérsékleten sütött zsíros étkek -, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukorbomlási végtermékeket, rövid ideig tartó, ám súlyos érmûködési zavart okoznak, ami hosszú távon akár szívbetegség kialakulásához is vezethet - jelent meg a Diabetes Care c. folyóiratban. "A káros anyagok hatása csak idõleges, azonban idõvel a cukorbeteg és az egészséges emberek ereinek épségét is veszélyezteti" - nyilatkozta Dr. Jaime Uribarri, a Sínai Hegy-i Orvosi Egyetemen zajló kutatás vezetõje.

  • Lencseleves

    Lencse = szerencse?!

    A lencse az egyik legõsibb kultúrnövény, már az újkorban is termesztették. Közel-Keletrõl származik, Ázsiában még a ma napig alapételnek számít, de népszerûvé vált Amerikában és Európában is.

    A lencse sokak szerint az 5 legegészségesebb zöldség egyike, mert magas a rost, A, B1 vitaminok, vas, kálium, magnézium, folsav tartalma is, valamint tisztítja a beleket, ezért alkalmas méregtelenítésre.

  • A Csicsóka - egy kis történelem, egy kis tudomány

    Amerikából származik. Európában, a nehéz idõkben emberek százezreit mentette már meg az éhhaláltól. Gumói károsodás nélkül vészelik át a telet a földben. Bár a burgonyának nem rokona ugyanúgy fogyasztható, mint a burgonya. Édeskés ízén sózással, változtathatunk. De a nyers salátákban az édeskés íz elõnyt is jelent. A nyers saláták összetevõjeként elkészítve legutoljára adjuk hozzá a lereszelt csicsókát, így érik össze kellõen az íze. A gumóban lévõ poliszacharidok megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, mivel ezek zöme gyümölcscukorrá, fruktózzá alakítható.

  • Szülõ + reklám = elrontod a gyerekedet a helytelen táplálkozással!

    A védõnõk szerint szülõk és a reklámok befolyásolják leginkább a gyermekek étkezési szokásait!

    A Meki, a Burger, meg a hambi... amitõl dagadhat a máj és beteggé tehet!

    A védõnõk véleménye szerint az általános iskolás korú gyermekek étkezési szokásait a szülõk és a reklámok alakíthatják a legnagyobb mértékben, az iskolai büfé és menza szerepérõl megoszlanak a véleményeik - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felmérésébõl.

  • Energiaital túladagolás: Valós probléma, így figyeljünk a feliratokra

    Ausztrál kutatók sürgetik, hogy helyezzenek el egészségügyi figyelmeztetéseket a koffeintartalmú energiaitalokon, miután megugrott azok száma, akiknél egészségügyi problémák jelentkeztek az elfogyasztásuk után.

    A Sydneyi Egyetem orvosi karának szakemberei szerint míg 2004-ben csupán tizenkét nemkívánatos hatásról érkezett jelentés az energiaitalokkal kapcsolatban, addig 2010-ben már 65 ilyen eset volt. A telefonos egészségügyi szolgálatok az eltelt hét év alatt 297 segélykérõ hívásról számoltak be, legalább 128 ember kórházi kezelésre szorult olyan tünetekkel, mint szívremegés (palpitáció), erõs nyugtalanság és gyomorproblémák.

  • 7 tipp, hogy az egészséges pizza választáshoz

    A pizza sokak kedvence, de tény, hogy nem tartozik a kalóriaszegény ételek közé. Néhány tipp pizzarendeléshez, hogy a lehetõség szerinti legegészségesebbet válaszd.

    A vékony tészta kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a vastag pizza. Néhány helyen már teljes kiõrlésû lisztbõl készült tésztát is kínálnak, ha teheted, emellett dönts!

  • Levesbetétek

    A levesben lévõ alapanyagokon kívül belefõzött jellemzõ nyersanyag vagy készítmény (pl. tésztafélék, rizs, burgonyagombóc), amely fokozza a leves telítõértékét, energia- és tápanyagtartalmát, növeli élvezeti értékét.

    Egyeseket közvetlenül a levesbe fõzünk, például a csipetkét, galuskát, másokat külön fõzünk ki, és csak közvetlenül a tálalás elõtt tesszük a levesbe - daragaluska, májgaluska -, de vannak olyan levesbetétek is, amelyeket külön tálalunk a leveshez, hogy mindenki tetszése szerint vegyen belõle.

  • Egészség, és megfelelõ testsúly káposztával

    Zöld, fehér, lila színekben pompázó vidám színes zöldség növény, amely ráadásul igen olcsón kapható egész évben a zöldségesnél.

    Ma a kutatók a káposztaféléket elõtérbe helyezték, mert egyre több jó tulajdonságukat fedezik fel. Magyarországon a káposzta fogyasztás háttérben szorult, fõleg a nyers fogyasztás, helyette ismerjük a jó zsíros székelykáposztát a hizlaló káposztás tésztát, vagy a szintén nem épp diétás rakott káposztát. Pedig a káposzta egy olyan értékes zöldség, amit érdemes nyersen is fogyasztani.

  • Nem szívvédõ a zöld tea

    Eddig mást hittünk...

    Budapest - A zöld tea legfontosabb hatóanyagai nem javították a koszorúér-betegség kockázati tényezõit, de ez semmit nem von le a teázás élvezeti értékébõl. A fontos kérdéssel foglalkozó nemzetközi vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition közölte.

    A teakedvelõk körében általánosan elterjedt nézet, hogy kiváltképp a zöld teában lévõ alkotórészek, a polifenolok erélyes antioxidánsok és ezért csökkentik a koszorúér-betegség kockázatát.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...