A vita elõzménye, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban elfogadta a yorkshire-i rebarbara eredetvédelmérõl szóló kérelmet.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az elsõ siker ismeretében a Yorkshire-puding három helyi készítõje az egyik térségbeli élelmiszeripari lobbicsoport, a Regional Food Group (RFG) támogatásával úgy döntött, hogy hasonló eljárást kezdeményez terméküknek. Kérelmüket egy XVIII. századi, régi recepttel indokolják. "Az étel eredetvédelme megakadályozna más készítõket a világ különbözõ tájain abban, hogy az általuk sütött készítményeket Yorkshire-pudingnak hívják" - hangsúlyozta Sarah Knapper, az RFG kutatási és fejlesztési igazgatónõje.
Brüsszel azonban szkeptikus. "Valószínûtlen, hogy a Yorkshire-puding európai eredetvédelmet kapjon" - vélekedett az Európai Bizottság egyik neve elhallgatását kérõ tisztségviselõje.
A lépés Nagy-Britanniában is kiválthatná a Yorkshire-pudingot évek óta sütõ, számtalan ellenlábas készítõ nemtetszését.