Európai védettséget kérnek a Yorkshire-puding, az angol konyha lisztbõl, tojásból, tejbõl sütött és marhasültekhez kínált kedvelt körete számára helyi készítõi, de a brüsszeli bizottság illetékese pénteken nem tartotta valószínûnek, hogy próbálkozásukat siker koronázza.
A vita elõzménye, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban elfogadta a yorkshire-i rebarbara eredetvédelmérõl szóló kérelmet.
Az elsõ siker ismeretében a Yorkshire-puding három helyi készítõje az egyik térségbeli élelmiszeripari lobbicsoport, a Regional Food Group (RFG) támogatásával úgy döntött, hogy hasonló eljárást kezdeményez terméküknek. Kérelmüket egy XVIII. századi, régi recepttel indokolják. "Az étel eredetvédelme megakadályozna más készítõket a világ különbözõ tájain abban, hogy az általuk sütött készítményeket Yorkshire-pudingnak hívják" - hangsúlyozta Sarah Knapper, az RFG kutatási és fejlesztési igazgatónõje.
Brüsszel azonban szkeptikus. "Valószínûtlen, hogy a Yorkshire-puding európai eredetvédelmet kapjon" - vélekedett az Európai Bizottság egyik neve elhallgatását kérõ tisztségviselõje.
A lépés Nagy-Britanniában is kiválthatná a Yorkshire-pudingot évek óta sütõ, számtalan ellenlábas készítõ nemtetszését.