2021.01.23. - Zelma, Rajmund

Levédetnék a Yorkshire-pudingot a helyi készítõk

Levédetnék a Yorkshire-pudingot a helyi készítõk
Európai védettséget kérnek a Yorkshire-puding, az angol konyha lisztbõl, tojásból, tejbõl sütött és marhasültekhez kínált kedvelt körete számára helyi készítõi, de a brüsszeli bizottság illetékese pénteken nem tartotta valószínûnek, hogy próbálkozásukat siker koronázza.

A vita elõzménye, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban elfogadta a yorkshire-i rebarbara eredetvédelmérõl szóló kérelmet.
bohócdoktor vizit szja 1%

A növény sajátossága, hogy melegházakban, fénytõl elzárva termesztik, és lehetõség szerint gyertyafénynél takarítják be, különben beindul a fotoszintézis, amely megvastagítja és megkeményíti a rostokat, így savasabb aroma képzõdik.

Az elsõ siker ismeretében a Yorkshire-puding három helyi készítõje az egyik térségbeli élelmiszeripari lobbicsoport, a Regional Food Group (RFG) támogatásával úgy döntött, hogy hasonló eljárást kezdeményez terméküknek. Kérelmüket egy XVIII. századi, régi recepttel indokolják. "Az étel eredetvédelme megakadályozna más készítõket a világ különbözõ tájain abban, hogy az általuk sütött készítményeket Yorkshire-pudingnak hívják" - hangsúlyozta Sarah Knapper, az RFG kutatási és fejlesztési igazgatónõje.

Brüsszel azonban szkeptikus. "Valószínûtlen, hogy a Yorkshire-puding európai eredetvédelmet kapjon" - vélekedett az Európai Bizottság egyik neve elhallgatását kérõ tisztségviselõje.

A lépés Nagy-Britanniában is kiválthatná a Yorkshire-pudingot évek óta sütõ, számtalan ellenlábas készítõ nemtetszését.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!