2025.12.24. - Ádám, Éva

Minden országnak saját süti

Minden országnak saját süti
A cukrászat a gasztronómiának az a területe, amely a leginkább divatérzékeny. Színekben, formákban, de még a felhasznált alapanyagokban is idõrõl idõre változik a trend. Ezt Magyarországon talán tucatnyi cukrász követi naprakészen, a többség legfeljebb a torták esetében változtat.

Pataki János, a Cukrász Ipartestület elnöke szerint a jó cukrászda az, ahol minél több munkafolyamat készül kézmûvesen, és kiváló minõségû alapanyagokat használnak. A cukrászatban évtizedek óta a franciák azok, akik a divatot diktálják.
A francia cukrászatban könnyed, légies sütemények készülnek, elõszeretettel alkalmaznak akár egy édességhez is többféle gyümölcstölteléket, meglepõ párosítást, a díszítés pedig egyedülálló, színes és változatos.

Az 1800-as évek végén Dobos C. József volt az, aki a magyar cukrásziparnak Európa-szerte megbecsülést szerzett, majd a hazai cukrászat legszebb évtizedei következtek. A dobostorta, a Rákóczi-túrós, a rigójancsi, a somlói galuska vagy az idiáner ezekben az években lettek híres édességek, amelyeket a mai napig meg lehet találni a világon bárhol egy jobb cukrászában.

Brigadeiros

Ez a brazil nemzeti édesség, pont olyan, mint a többi, nagyon tömény és nagyon édes. Csokoládéból, cukorból és tejbõl sûrû massza készül, ebbõl golyókat formálnak, és kókuszba, csokiba vagy színes cukorba forgatják.

Mocsi

A japán édességet mocsi rizsbõl készítik, egy nyúlós tészta, amelybe azután különféle dolgokat töltenek, vagy kis labdát formálnak belõle, és leöntik pl. édes babszósszal.

Olie Bollen

A hollandok nagyon szeretik az édességeket, a különbözõ fánkféléket. Ez is egy fánk, egy különleges égetett tészta, aszalt gyümölcsökkel, almával és mazsolával.

Tiramisu

Az olaszok legismertebb édessége. Mascarpone sajtból, tejszínbõl, kávéból és babapiskótából készül.

Bündi diótorta

A svájciak ezt ugyanúgy árulják, mint Ausztriában a Sacher-tortát, jól becsomagolva ugyanis sokáig eláll. Ez egy száraz süti, a vékony, omlós tésztarétegek között vastag, nagyon édes, karamelles-diós töltelék van.

Serica

A portugálok egy nem annyira híres, de nagyon régi és hagyományos süteménye. Könnyû, kevert tészta citrommal és fahéjjal fûszerezve.

Fekete-erdõ torta

A németek híres cukrászsüteménye, piskótaalapok között cseresznyepálinkával ízesített tejszínhab, csokoládé és meggy.

Crocant

A svédek pirított, cukrozott mandulából vagy marcipánból készült édessége, amelyet sokféle formában készítenek el.

Baklava

Tucatnyi fajtáját készítik Törökországban és környékén. Leveles, cukorszirupos édesség, amelyet leggyakrabban dióval vagy pisztáciával édesítenek.