Pataki János, a Cukrász Ipartestület elnöke szerint a jó cukrászda az, ahol minél több munkafolyamat készül kézmûvesen, és kiváló minõségû alapanyagokat használnak. A cukrászatban évtizedek óta a franciák azok, akik a divatot diktálják.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az 1800-as évek végén Dobos C. József volt az, aki a magyar cukrásziparnak Európa-szerte megbecsülést szerzett, majd a hazai cukrászat legszebb évtizedei következtek. A dobostorta, a Rákóczi-túrós, a rigójancsi, a somlói galuska vagy az idiáner ezekben az években lettek híres édességek, amelyeket a mai napig meg lehet találni a világon bárhol egy jobb cukrászában.
Brigadeiros
Ez a brazil nemzeti édesség, pont olyan, mint a többi, nagyon tömény és nagyon édes. Csokoládéból, cukorból és tejbõl sûrû massza készül, ebbõl golyókat formálnak, és kókuszba, csokiba vagy színes cukorba forgatják.
Mocsi
A japán édességet mocsi rizsbõl készítik, egy nyúlós tészta, amelybe azután különféle dolgokat töltenek, vagy kis labdát formálnak belõle, és leöntik pl. édes babszósszal.
Olie Bollen
A hollandok nagyon szeretik az édességeket, a különbözõ fánkféléket. Ez is egy fánk, egy különleges égetett tészta, aszalt gyümölcsökkel, almával és mazsolával.
Tiramisu
Az olaszok legismertebb édessége. Mascarpone sajtból, tejszínbõl, kávéból és babapiskótából készül.
Bündi diótorta
A svájciak ezt ugyanúgy árulják, mint Ausztriában a Sacher-tortát, jól becsomagolva ugyanis sokáig eláll. Ez egy száraz süti, a vékony, omlós tésztarétegek között vastag, nagyon édes, karamelles-diós töltelék van.
Serica
A portugálok egy nem annyira híres, de nagyon régi és hagyományos süteménye. Könnyû, kevert tészta citrommal és fahéjjal fûszerezve.
Fekete-erdõ torta
A németek híres cukrászsüteménye, piskótaalapok között cseresznyepálinkával ízesített tejszínhab, csokoládé és meggy.
Crocant
A svédek pirított, cukrozott mandulából vagy marcipánból készült édessége, amelyet sokféle formában készítenek el.
Baklava
Tucatnyi fajtáját készítik Törökországban és környékén. Leveles, cukorszirupos édesség, amelyet leggyakrabban dióval vagy pisztáciával édesítenek.