2025.11.01. - Marianna

Nem hízunk el, ha lassan eszünk?

Nem hízunk el, ha lassan eszünk?
Az édesanyák évszázadok óta figyelmeztetik gyermekeiket az étkezõasztalnál, hogy ne kapkodjanak, hanem alaposan rágják meg az ételt. Úgy tûnik, õk már régóta tudnak valamit.

Kutatók ugyanis az utóbbi években találták meg annak bizonyítékát, hogy az ételt gyorsan felfalók jóval több kalóriát fogyasztanak el, mint amikor visszakapcsolják a sebességet, és lassan esznek. Az eltérés a gyors táplálékfelvétel hormonokra gyakorolt hatására vezethetõ vissza.
Egy múlt havi tanulmányban a tudósok tesztalanyok egy csoportjának különbözõ alkalmakkor azonos mennyiségû jégkrémet adtak, és megállapították, hogy a résztvevõk szervezetében jóval több jóllakottsági hormon termelõdött, ha öt perc helyett fél óra alatt ették meg adagjukat.

A kutatók a kísérlet elõtt, alatt és után vett vérmintákat összehasonlítva vizsgálták az inzulin és a bélhormonok szintjét.