rss
  • Az almaecet

  • Többek között 20 fontos ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaz, emellett tej, ecet, citromsavat, egy sor enzimet, aminosavat, és értékes ballasztanyagokat. A hosszú évtizedes, sõt részben évszázados tapasztalat bebizonyítja, hogy milyen pozitív hatással van az alma és az almaecet az emberi szervezetre.

    Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak, almaecetet vagy almát, egészségesebbek, frissebbek, bõrük rugalmas, feszes.

    Az almaecetben megtalálható létfontosságú ásványi anyagok és nyomelemek: kalcium, kálium, nátrium, kén, foszfor, klór, magnézium, szilícium, réz, vas, fluor. A fontos vitaminok: A,-B1,-B2,-B6,-C,-E,-P,- és béta-karotin provitamin.

    Összetételében rejlik a titok. Éppen ezért kérdéses, hogy a mesterségesen elõállított vitaminkészítmények ugyanolyan hasznosak-e a szervezet számára, mint a gyümölcsökben, zöldségekben, vagy akár az almaecetben elõforduló vitaminok.

    Kálium nélkül nem volna élet. Ha egy növény nem kap elég káliumot, megáll a növekedésben, elpusztul. Azoknál az embereknél, akik kevés káliumot visznek be a szervezetükbe, megrövidül a testsejtek életmûködése. Mivel az almaecet káliumban igen gazdag, meglepõen jó eredményt érhetünk el panaszaink esetén a rendszeres fogyasztással. Se kávéra és más serkentõkre nem lesz szükségünk a krónikus kimerültség esetén. Egyébként a bab, borsó, lencse, tengeri alga, mazsola, datolya, avokadó is sok káliumot tartalmaz. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres almafogyasztás segít beállítani a vérnyomást. Ez a kálium víztelenítõ hatásának köszönhetõ, meg az almában található más hatóanyagoknak.

    Az almaecet sokféle szempontból is hatásos az idõ elõtti öregedés ellen. Számos jel mutat arra is, hogy megelõzheti az érelmeszesedést.

    Ezt egy tojáshéjteszttel kipróbálhatjuk. Tegyünk néhány tojáshéjat egy csavaros üvegbe, öntsünk rá annyi almaecetet, hogy ellepje, majd csavarjuk rá a tetejét. Néhány nap múlva meg fogjuk látni, hogy a tojáshéj teljesen eltûnik, csak a vékony, belsõ hártya marad meg. A mésztartalmú tojáshéjban lévõ kalcium feloldódik az almaecetben. Ebbõl arra lehet következtetni, hogy az ereinkben lerakódott mész is feloldódhat az ecet hatására.

    D. C. Jarvis, az almaecet-terápia megteremtõje szerint minden esetre az ecetben található természetes savak és a kálium feloldják az esetleges kalcium-lerakódásokat.

    Az almaecet és az alma, pektint is tartalmaz, amely a koleszterin ellen hatásos. A tapasztalatok szerint az almaecet fogyasztása javítja az emlékezõképességet, növeli a koncentrálóképességet, testünk meleg-érzetét, a kondíciót és minden olyan funkciót, ami a jó vérkeringéstõl függ.

    Betegségek megelõzése, kezelése almaecettel, ami több mindenre jó, pl.: torokgyulladás, torokfájás, ínygyulladás, köhögés, vese és hólyaggyulladás, bélfertõzés, viszketõ aranyér, megfázás, fülgyulladás, bõrgyulladás, bõrszag, sérülések, lábgomba esetén.

    Természetes módon szabályozza az emésztésünket. Aki rendszeresen fogyaszt almaecetet, többszörösen is irányítja az emésztést. Az ecet közvetlenül támadja meg a baktériumokat és más kórokozókat a belekben. Eltûnik a széklet szaga, elmúlik a puffadtság. Ez arra utal, hogy visszaesett a méreganyagok termelése a belekben, egészségesebbé vált a bélflóra. Emellett az ecet fogyasztása csökkenti az éhségérzetet is, serkenti továbbá az anyagcsere-folyamatokat és elõsegíti az emésztéshez szükséges enzimek termelését. Az almaecet tehát természetes, és mellékhatásoktól mentes szerként elõzi meg a belek túlterhelését.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kerti partik italai

    Nem vitatható, hogy a kerti összejövetelek és bográcsozások legfontosabb itala a sör. Azonban ha egy kis változatosságra vágysz, és már unod a megszokott sör-ásványvíz-limonádé összeállítást, más hûsítõkkel is megkínálhatod a barátokat. Ha kerti parti, akkor hideg sör - amit nem mindig könnyû produkálni. Ha kicsi a hûtõd, készíts ki egy-két lavórt vagy vödröt és töltsd meg összetört jéggel - ez már a benzinkutaknál kapható - s ebbe állítsd a palackokat. Sokan alábecsülik a szükséges üdítõitalok mennyiségét is. Az autóval érkezõ vendégek, a fogyókúrázók és a gyerekek is szeretnék a szomjukat oltani.

  • Bizonyos tápanyagok a vegetáriánusok szervezetéből sem maradhatnak ki

    Bizonyos tápanyagok a vegetáriánusok szervezetéből sem maradhatnak kiAmikor valaki inkább a növényi eredetű ételek fogyasztása mellett dönt, vigyáznia kell arra, hogy kerülje az egészségtelen és hizlaló ételeket, mint a csokoládé, a péksütemények, a sajtos pizza, stb. Fontos, hogy tisztában legyen vele, mely tápanyagokra van szüksége szervezetének. A fehérje fontos része a napi étrendnek, a nők számára 45, a férfiak számára 55 mg az irányadó napi beviteli érték. Megtalálható a hüvelyesekben, a babban, a lencsében, a borsóban, a tojásban, a tejben, a sajtban, a joghurtban, a diófélékben és egyéb magvakban.

  • Kevés energia, sok értékes összetevõ, rost, vitamin és ásványi anyag: Ez a leves!

    A napjainkban mind több embert érintõ kóros elhízás egyik fõ oka a mozgásszegény életmód mellett az, hogy a fejlett országokban túlságosan magas energiatartalmú élelmiszereket fogyasztanak.

    Táplálkozáskutatók szerint az ideális élelmiszerek 100 grammja nem tartalmazhat 107 kalóriánál többet. Ehhez képest az átlagos közép-európai ételben 155 kalória van, a gyorséttermekben kapható ételek kalóriatartalma pedig 100 grammonként 290 kalória. A megoldás kézenfekvõ: olyan élelmiszerekbõl kellene összeállítani a napi étrendet, amely a legmegfelelõbb tartalommal rendelkezik.

  • Rémséges a keresztallergia

    A görögdinnye hasonló allergiás reakciókat válthat ki, mint a parlagfû – a Mokkában sokat megtudhattunk a részletekrõl!

    Talán már unalmasnak tûnhet, ha újra szóba kerül az allergia, bár az ország lakosságának egynegyedét érinti a betegség. Ráadásul van egy új rém, az egyre gyakoribb görögdinnye-parlagfû keresztallergia. A részleteket megtudhattuk a Mokka két vendégétõl, Gábor Edinától, az OEFI fõigazgatójától és professzor Nékám Kristóf fõorvostól.

  • Terítsünk meg - így kezdõdik az igazi étkezés!

    A terítés, az étkezés külsõ körülményeinek ideális megteremtése. Ahhoz, hogy teljesen kiélvezzük az asztali örömöket, nem elég az ételt felszolgálnunk, de meg kell adnunk a módját. Még a legkitûnõbb étel sem esik jól, ha csak futtában, vagy egy fapadon kell elfogyasztanunk. A szépen megterített, tiszta, ízléses étkezõasztal kellemes keretet ad az étkezésnek, emeli annak élvezeti értékét. Itt most összegyûjtöttük az alapszabályokat. Ha terítõt használunk, annak méretét...

  • Életmódunk és a rák

    A Harvard kutatói kimutatták, hogy a rák megelõzésében különös jelentõsége van az életmódnak. A rák megelõzésében különös jelentõsége van az életmódnak - állapították meg az amerikai Harvard egyetem kutatói, s ez azért is nagyon fontos felismerés, mert a rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus bajoké áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) legfrissebb közleményében. A statisztikák szerint 2001-ben 7 millió halálesetet okozott a rák, és 2,43 millió elhunyt (35 százalék) beteg esetében a szakemberek úgy találták, az általuk lehetségesnek tartott kilenc kockázati tényezõ valamelyike szerepet játszott a végkifejletben.

  • Étrendtõl függ a férfiasság?

    Azt már tudjuk, hogy azok vagyunk, amit megeszünk. Azt is, hogy az a miénk, amit megeszünk. Az viszont újdonság lehet, hogy a férfierõ mennyire függ az elfogyasztott ételek mennyiségétõl és minõségétõl...

    A férfiak tesztoszteronszintjét (a Klinikai Endokrinológia és Metabolizmus címû amerikai folyóirat szerint) az egészségtelen étkezés negatívan befolyásolja. A kutatók több mint 1600 férfi életét követték figyelemmel, csaknem 17 éven keresztül. Nézték mit esznek, mennyit mozognak, dolgoznak, mi a rendszeres otthoni programjuk.

  • Az egészségre és a szépségre is jó hatással van a füge

    Az egészségre és a szépségre is jó hatással van a fügeA füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja, de B-vitaminban és cinkben is gazdag. A benne lévő káliumnak köszönhetően elősegíti a vér tisztulását. A B-vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, a cink pedig prosztataproblémák esetén nyújthat enyhülést. Hűsít, és jó hatással van a légzőszervekre is. Gyógyítja a gyulladásos megbetegedéseket, csökkenti a vérzékenységet. Kiváló idegnyugtató tulajdonsága is ismert. Ha tehetjük, elsősorban friss formában fogyasszuk, szárítva pedig édesítésre használhatjuk.

  • Útápam - Kóstolja meg az indiai lepényt

    Az útápam indiai lepényféleség, mely más indiai lepényektõl eltérõen nem vékony és ropogós, hanem vastagabb, belsõ állagát tekintve pedig puha.

    További különbség, hogy ezt a lepényfélét nem szokták tölteni – helyette a tésztába sütik bele a kívánt kiegészítõket, mely jellemzõen darabolt paradicsom, illetve chili-hagyma keverék. Szintén gyakori kiegészítõje a kókusz és a vegyes zöldség. Az uttapam tésztája száraz hüvelyesek és rizs keverékébõl készül, fermentálással (más néven erjesztéssel).

  • Nulla kalóriás ételek: uborka, paradicsom és a káposzta

    A kúrát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek és emésztõszervi megbetegedésben szenvedõk nem alkalmazhatják.

    A kúra során naponta minimum 2 liter szénsavmentes ásványvíz vagy gyógytea elfogyasztása ajánlott. Mielõtt elkezdenéd, kérd ki háziorvosod véleményét!

    Uborka:

    Az uborka több mint 90%-a víz, ezért annyit ehetsz belõle, amennyit csak akarsz. Kiváló vízhajtó.

  • A kisgyerek és az egészéges táplálkozás

    Egészséges, tápláló étkeket adni kisgyerekünknek egyszerû, de ne feledjük, ami jó a felnõtteknek, nem feltétlenül jó a kisgyereknek is. Az egy éves kisgyerek már egy asztalnál eszik a felnõttekkel. A különbség az lehet, hogy bármit, amit eszünk, általában pürésítsük a gyereknek. Kerüljük a túlzottan sós vagy fûszeres ételeket, mert a fûszeres ételeket például még nem emészti meg olyan könnyen a gyomra, mint a felnõtteké. Amint kicsit nõnek, fokozatosan bevezethetjük a texturáltabb étkeket, amik rostosabbak, két éves korában pedig már ugyanazt az ételt ehetik, amit mi.

  • Erdélyi - örmény ételek

    Regényes hangulatokat kelt bennünk az örmény népnév: a Kaukázus és az Ararát mesék ködfelhõivel körülvett bérceit, drága kenetekkel, gyönyörûséges szõnyegekkel, izgató fûszerekkel megrakott karavánokat idézi és különös édességeket, mennyei ízük és tömény zamatuk összhangban van azoknak a dobozoknak és kendõknek pompázatos díszítésével, amelyekben hordozzák õket. De, hogy jön a távoli Örményország és az õ gasztronómiai kultúrájuk ide?

  • Étrend-kiegészítõvel a rák ellen?

    Egyre több ember szed valamilyen étrend-kiegészítõt annak érdekében, hogy táplálkozását kiegyensúlyozottabbá tegye, és hogy csökkentse az olyan súlyos betegségek kialakulásának esélyét, mint például a rák.

    A Texasi Egyetem szakértõje, Sally Scroggs szerint azonban nem biztos, hogy ezek a készítmények valóban mûködnek, hiszen egyelõre nincsenek egyértelmû bizonyítékok arra nézve, hogy hozzájárulnak a szervezet erõsítéséhez.

  • Sóból is megárt a sok

    Ne sózzuk túl az ételeinket?!

    Ha az USA lakói konyhasófogyasztásukat felére csökkentenék, évente 150 ezer amerikai halálát lehetne elkerülni az Amerikai Orvostársaság számításai szerint.

    Mivel a napi sóbevitel háromnegyedét az emberek a készételekbõl, konzervekbõl, gyorséttermek ételeibõl kapják, mind az egészségügyi hatóságok, mind a társadalmi szervezetek az élelmiszeripartól várják a társadalom egészségét alapvetõen javító lépéseket.

  • Tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye: a medvehagyma

    A medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Értékes hatóanyagainak köszönhetõen kiváló erõsítõszer, szívvédõ hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztetõ, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelõ növény. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fûszernövény, hogy a tömeges gyûjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyûjtése.

  • Tortadivat: a franciák már nem használnak tejszínhabot

    Budapest - A dzsungelharcos nõ csokoládészobrával gyõzött a francia csapat a lyoni Bocuse D,Or cukrászbajnokságon, a magyar csapat a részt vevõ 80 ország közül a 20. helyen végzett. A franciák desszertjei más világot tükröznek, mint amilyen a magyar cukrászdák kínálata.

    A tejszínhab kiment a divatból, a francia csapat egészen más trendet követ mind a hétköznapokban, mind a szakmai megmérettetéskor - mondta el Nesztovidisz Zoltánné, az Intercontinental cukrásza, a magyar csapat egyik tagja szerkesztõségünknek.

  • Együnk kevesebb húst!

    A World Watch szervezet idei jelentésében, amely a Világ Helyzetét (State if the World ) elemzi, foglalkozik a világ étlkezési kultúrájával is. Amerika háromszor annyi húst fogyaszt páldául, mint Európa, az európai farmergazdaságok pedig egyre szivesebben költöznek Amerikába, mert itt kevésbé szigorúak az állattartási és környezetvédelmi elõírások. 25. alkalommal készíti el a világ helyzetérõl szóló jelentését a World Watch szervezet, amely alapvetõen zöld-, azaz környezetvédelmi szempontok figyelembevételével mérlegeli az adatokat.

  • Durumtészta: könnyen emészthetõ, finom és nem hizlal

    Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

    Az áthidaló megoldást a tésztafélékbõl készült ételek jelentik Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

  • Egy dán étterem letaszította a trónról a spanyol elBullit

    A koppenhágai Noma éttermet választották meg idén a világ legjobbjának, letaszítva ezzel a trónról a spanyol elBulli éttermet, amely korábban négy egymást követõ évben szerezte meg a kitüntetõ címet.

    "Koppenhága többé nem a gasztronómiai földalatti utolsó állomása" - méltatta a teljesítményt a brit Restaurant Magazine, amely évente felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. A lap Londonban tette közzé a 806 séf, vendéglõs, szakújságíró és élelmiszer szakértõ alkotta testület szavazása nyomán született legújabb listát.

  • A wellness-életfilozófa

    Testünk és lelkünk felüdülésre szomjas, regenerálódásunkat a hozzánk illõ pihenési forma kiválasztásával, és a pihenésre való ráhangolódással érhetjük el. Gyógyírként hat a stresszes, fárasztó hétköznapokra, egy megfelelõ helyen eltöltött wellness hétvége. A wellness életfilozófa szerint ûzzünk ki minden gondot a fejünkbõl, hogy ez a pár nap a legfontosabb dologról szóljon: az egészségünkrõl. A pihenésen és a nyugalmon kívül találjuk meg a magunkban a harmóniát. Vegyük figyelembe, hogy az ellazulás receptje személyenként más és más.