Szinte a világon mindenhol ismerik és szeretik ezt a vidám, illatos gyümölcsöt. Már az ókori rómaiaknak is nagy kedvencük volt, késõbb Európában is elterjedt, bár sokáig luxuscikknek számított, és csak a kiváltságosak kényeztethették érzékeiket a zamatos gyümölccsel.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az eper és az egészségünk
Ma már azt is tudjuk, hogy az eper nem csak szép és finom, de emellett számos jótékony élettani hatással is bír. Antioxidáns-tartalmának köszönhetõen védi a sejtek szerkezetét, megelõzi azok oxidációját. A szervezet számára védelmet nyújt a káros hatásokkal szemben, fenol tartalma révén különösen a szívünk, érrendszerünk mûködését segíti.
Az eper egészségmegõrzõ szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erõsebb az immunrendszerük, ellenállóbb a szervezetük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára elõnyös a fogyasztása.
A szépségipar is felfedezte az eper jótékony hatásait, mivel hatóanyagai erõsítik a bõr kötõszöveteit, és kisimítják a ráncokat, számos kozmetikum alkotóeleme is az eper.
Az eper és a design
A divattervezõket sem hagyja hidegen az eper. Erre bizonyíték, hogy szinte minden nagy márkának megtalálható a kollekciójában az eper motívum. Ékszeren, pénztárcaként, blúzon, kardigánon, zoknin, de kenyérpirítón, és egyéb használati eszközökön is látható ez a mindenki számára kedves gyümölcs. Méltán, hiszen az eperre nem lehet másképp gondolni, mint vidáman. Viseljük bátran, az eper széppé tesz!
Az eper és a csábítás
Az eperrõl sokan a csábításra is asszociálnak. Az eper kacéran mosolyág ránk, csokoládéba márthatjuk, pezsgõben fürdethetjük. Élénk, piros színe szinte vibrál, szív alakja pedig kétségtelenül arra predesztinálja, hogy a csábítás szolgálatába álljon. Ha kiszemeltünket egy doboz eperrel lepjük meg, biztosan nem marad majd el a hatás!
Fogyasztása
Rengeteg formában fogyaszthatjuk, magában, gyümölcssalátaként,mousse-ként, turmixban, süteményeken, lekvárként pedig az év minden szakában élvezhetjük zamatos ízét.