rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A jó borász a dûlõt is felismeri

  • Nem mindegy, hogy mondjuk az egri borvidéken belül a Kovászó vagy a Sziráki dûlõben szüretelték-e egy adott borhoz a szõlõfürtöt - hangzott el a közelmúltban egy gasztronómiai eseményen. A jó borász nemcsak az évjáratot, a talajt és az adott földrajzi helyet - hegyet vagy éppen homoki dimbes-dombos vidéket - tudja megkülönböztetni, felismerni egy kortyból, de olykor még a dûlõt is. Lõrincz György ma az egyik legdivatosabb borász Magyarországon. Mondhatni, sztár, híresség a maga szakmájában, amelyet ugyanakkor szerénységgel és nagy szakértelemmel ûz. Borászatának a St. Andrea nevet adta, felesége iránt érzett szerelmét ezzel is kimutatva.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Az egerszalóki borász szakmai sikerei közé tartozik, hogy a legelegánsabb luxus szállodák tartják hûtõben borait és rendeznek a legfrissebb, legizgalmasabb palackokkal kísért különleges vacsorákat. A közelmúltban már másodszor választotta ki borait a Four Seasons Gresham szokásos borvacsorájához, amelyre a meghirdetés napján elfogytak a helyek.

    Miután a borász megállapodik a food and beverage menedzserrel (éttermi igazgatóval), hogy mely borok mellett döntöttek, elkezdõdik a séffel az italokhoz illõ menüsor megtervezése. Elõször mindig nagyon pici, rafinált falatkák érkeznek, de a fõétel és a desszert is mindig különleges. Mondjuk olyan, mint a "roston sült challon-i kacsa zsenge póréhagyma és szarvasgomba Mille Feulle-"jel, vagy a "mangó és golgotagyümölcs kompozíció kókusz morzsával".

    Ilyenkor soha nem a mennyiség számít, hanem a minõség, akárcsak a bor esetében. Egy-egy évjáratból - amely bizonyos dûlõ jellegzetességeit mutatja fel - olykor csak pár száz vagy pár ezer palack kerül forgalomba.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Nem mindegy, hogy mit eszünk edzés után

    A rendszeres mozgás karbantartja a testünket és a lelkünket. A mozgás fontos az egészséges élet megõrzéséért, de a legjobb hatást csak akkor érhetjük el, ha a magunkhoz vett táplálék is a legmegfelelõbb számunkra.

    A szakemberek tanácsai szerint nem az a legfontosabb, hogy állandó és rendszeres edzést végezzünk, hanem szervezetünk szempontjából lényegesebb az edzésmunka elvégzése után elfogyasztott étel. Ugyanis az anyagcserénk egy fizikai terhelés után alapvetõen más jellemzõket mutat, attól függõen, hogy milyen ételeket eszünk.

  • Hogyan fogyasszunk paradicsomot?

    Közvetlen fogyasztásra a teljesen beérett, ép, egészséges és vékony héjú fajták a legjobbak. Konzerv készítéséhez (befõzéshez) csak a teljesen beérett paradicsom alkalmas.

    Akinek alkalma van arra, hogy saját maga szedje le a saját kertjében a napon átmelegedett, illatos paradicsomot, és kicsit megtörölgetve ott helyben beleharapjon, az tudja, hogy ebben az egyszerû eledelben benne van a nyár minden íze, frissessége. De jó salátának szeletelve is.

  • Grapefruit: Különleges citrusfélét az asztalra!

    Kesernyés íze ellenére érdemes kóstolgatni ezt a különleges citrusfélét. Már csak vitamintartalma és fertõtlenítõ hatása miatt is.

    A grapefruitot kesernyés íze miatt sokan egyáltalán nem szeretik, pedig minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetre.

    A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, káliumot, kalciumot, és foszfort, de van benne B, E és K vitamin, biotin, inozit és többféle ásványi anyag is.

  • Folyadékok és az egészség

    Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú üdítõitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket elõidézõ hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban /NIH-AARP Diet and Health Study/ 340.045, 50 és 69 év közötti férfi és 226.945 ugyanilyen korú nõ részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartám tartalmú üdítõitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképzõ rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.

  • Olasz gasztrotitkok: A formaggio és a pasta

    Olaszországban több mint 450 féle különbözõ sajtot (formaggio) állítanak elõ.

    Északon a tehéntejbõl készült sajtok vannak túlsúlyban, amelyek élén a Parmigiano Reggiano és a Grana Padano áll. A Parmezan a leghíresebb enyhén csípõs sós olasz sajt, melyet felhasználás elõtt 2–4 évig is érlelnek. Ezeket a szemcsés textúrájú sajtokat reszelt sajtként fogyasztják, habár friss állapotban, falatnyi darabokban is asztalra kerülnek.

  • Vannak veszélyes ételfestékek

    Különféle élelmiszerek színezésére használatos festékek között vannak olyanok, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre, ezért fogyasztóvédõ szervezetek szerint használatukat sürgõsen be kellene tiltani.

    Különféle készételek, üdítõ italok és édességek látványos színben kerülnek az üzletek polcaira. A feltûnõ szín még az állítólag gyümölcsbõl készült csemegék esetén is gyakorta valamilyen szintetikus kémiai festéknek köszönhetõ.

  • Tea ABC

    A hideg utcáról a lakásba lépve nagyon jól tud esni egy csésze gõzölgõ, illatos tea, amely ellazítja a testet és a lelket. Ahány teafajta, annyi hatás és hangulat. Érdemes megismerkedni velük! Teázni idõigényes dolog, valóságos szertartás, ha megadjuk a módját. A kapkodva leforrázott, félig kiázott, majd felhörpintett filteres tea persze nem az igazi. Egészen más élmény az illatos teafüvek között megtalálni és szabályosan elkészíteni a hangulatnak megfelelõt. A teázás népszerûségének egyik titka a változatosságban rejlik: ahány fajta, annyiféle ízvilág.

  • A gyorséttermek rabságában!

    Az Egyesült Államokban csaknem 600 kamaszkorú és nem idõs felnõtt rendszeres megkérdezésével folyik az a vizsgálat, amelyben a kutatók elsõsorban arra kíváncsiak, hogy az ételek összetételének, kalóriatartalmának feltüntetése milyen módon és mértékben befolyásolja az étlapról történõ választást.

    A gyorsétteremláncok mind népszerûbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat közölte.

  • Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádó

    Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádóAz avokádó héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Közepén tojás vagy gömb alakú kőmag található, mely a vajszerű állagú, világoszöld illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, jégkrém, kis cukorral és lime-mal elkeverve édesség, illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is.

  • A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van

    A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van Ez a mennyiség a gesztenyét kiemeli ebből a szempontból a gyümölcsök csoportjából – ahová táplálkozástanilag sorolják. A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is. Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték.

  • Szívünket védi az étcsokoládé?!

    Egy kis kockányi étcsokoládé naponta védi szívünket a gyulladástól és más szívproblémáktól, állítják olasz kutatók. A tejcsokoládé nem felel meg erre a célra.

    A Moli-sani elnevezésû projekt az egyik legnagyobb eddig lefolytatott egészségügyi tanulmány Európában - írja a LiveScience címû internetes tudományos portál. A tanulmány - amely teljes terjedelmében a Journal of Nutrition címû táplálkozástudományi folyóirat legutóbbi számában jelent meg - napi 6,7 gramm étcsokoládé elfogyasztását találja optimálisnak.

  • Itt az eperszezon!

    Izgalmas ételek és italok készíthetõk a gyümölcsbõl. Valaha a fõurak kiváltsága volt, ma már azonban mindenki számára elérhetõ az eper. Megjelent a pesti piacokon a valódi magyar szabadföldi eper, amely az egyik legfinomabb gyümölcsök - no meg a legizgalmasabb étel és ital alapanyagok - egyike. Az eper valaha luxus volt, fõurak kiváltsága, ma már azonban mindenki számára hozzáférhetõ a gyümölcs. Az elmúlt években akár februárban is vehetünk epret, persze annak nincs annyira zamatos íze, mint az igazi magyar földiepernek.

  • Sör, bor, pálinka…és a másnaposság

    Az alkohol különleges anyag. Fogyasztása okozhat élvezetet, de ugyanakkor szenvedést is: káros hatást gyakorolhat az egészségre, a családi életre, a munkára. A kérdés tehát az, hogy megtaláljuk-e az egyensúlyt, és hallgatunk-e józan eszünkre? Fontos, hogy ismerjük az alkohol hatásait.

    A sör, a bor, a pálinka, a likõrök és az egyéb alkoholos italok különböznek az alkoholtartalom tekintetében. Mégis bármelyikbõl iszunk egy-egy pohárral, az többé-kevésbé ugyanannyi tiszta alkoholt tartalmaz. Ennek az az oka, hogy az italok poharainak tervezésekor gondoltak erre.

  • Szervezetünk megsínyli a kialvatlanságot

    Nem csak a növésben lévõ gyermekeknek van szükségük elegendõ alvásra, hanem mindnyájunknak, ezért nem érdemes az alváson spórolni. Hajlamosak vagyunk egy rendkívüli esemény, vagy program miatt felborulni hagyni bioritmusunkat, és úgy nekivágni egy fárasztónak ígérkezõ napnak is, hogy nem pihentük ki megfelelõen magunkat. Pedig a nem megfelelõ mennyiségû ésminõségû alvás hiányában csökken a teljesítõképességünk, romlik a hangulatunk, a szervezetünk védõbástyájaként funkcionáló immunrendszer károsodik, s az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

  • Egyik legfontosabb téli alapanyagunk: a dió

    A dió egyik legfontosabb téli termésünk és alapanyagunk. Egészségmegõrzõ szerepe kiemelkedõ a hideg hónapokban, de bõrünk ápolására is használhatjuk.
    A nemzetség 21 Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától Kaliforniáig, délre Argentínáig elõfordul. A Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehetõ diót termõ közönséges dió, a másik az Észak-Amerikából származó, Európában díszfaként ültetett, illetve néhol erdõgazdasági jelentõségû fekete dió.

  • A méz pergetése

    A méz egyik legfontosabb táplálékunk. Elsõ jelek a Cromagnoni õsember sziklarajzáról származnak. A Fáraók korában legértékesebb adománynak tartották. A görögöknél Isten eledele néven emlegették. Hippokratész mennyei csodaszernek titulálta, sõt kozmetikumként is emlegették Rómában. Az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szõlõ és gyümölcscukrot, 18 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szacharózt. Ennek következtében gyorsan szívódik fel.

  • Brokkoli a légutak szolgálatában

    Budapest - A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek elõállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyû Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" címû szaklapban látott napvilágot. A kísérleti személyek orrüregében a brokkoli-csírák elfogyasztását követõen az antioxidáns enzim akár a háromszoros koncentrációt is elérte, így ezt a természetes hatóanyagot gyulladásgátlóként valamint többféle légúti megbetegedés kezelésében is lehetne alkalmazni - magyarázta a kutatás vezetõje, Marc Riedl.

  • Forralt bor másképp: zselének, muffinba

    Budapest - A forralt bor fûszeres, pikáns zamata megihletett több amatõr és profi szakácsot is. Az egyik legfinomabb téli italból izgalmas édességeket is lehet készíteni.

    A recept egyszerû: az elkészített forralt borba - amelybõl nem hiányozhat a narancslé, a méz, a citromhéj és a szokásos fûszerek - az 5 percig áztatott zselatinlapokat bele kell tenni, majd boros üvegpoharakba vagy mini mûanyag poharakba önteni és lehûteni.

  • Méregteleníts dinnyével!

    A nagy kánikulában a behûtött dinnye kiváló felfrissülést hoz. A nyár méregtelenítésre is igen alkalmas, mert ilyenkor sokkal több folyadékot kívánunk, mint télen. Aktiválhatjuk vízháztartásunkat, ezt a sejtek felgyorsult anyagcseréje is segíti. Zöldségekhez, gyümölcsökhöz pedig könnyen és olcsóbban juthatunk. Háromnapos léböjtöt ajánlunk. A rendszeres gyümölcsfogyasztás a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillére.

  • A papaja rákellenes hatását igazolták kutatók

    A papaja levelébõl készült kivonat és a belõle készült tea igen hatékony a rák elleni küzdelemben - közölték amerikai kutatók. Nam Dang, a Floridai Egyetem kutatója és japán kollégái bizonyítani tudták a népi tapasztalatot, mely szerint a papaja nagyon hatékony számos ráktípus, például az emlõ, a méhnyak, a máj, a tüdõ és a hasnyálmirigy tumorja ellen. A kutatók szárított papajalevelekbõl készítettek kivonatot. Kimutatták, hogy ez a kivonat elõsegítette egy citokin nevû molekula termelõdését, amely fontos jelzõanyagként vesz részt az immunrendszer szabályozásában.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...