
A betegségek elleni védelmet több fitotápanyag együttes hatása alakítja ki, és egy-egy fitotápanyag izolált állapotban sokkal kevésbé hasznos az ember számára, mintha elfogyasztaná a teljes élelmiszert, amelyben az megtalálható. A narancssárga és a sötétsárga szín a béta-karotint jelöli. Minél sötétebb a szín, annál több béta-karotint tartalmaz az adott élelmiszer. A sárgarépa, az édesburgonya, a sárgabarack, a sütõtök, a mangó, a papaya és a sárgadinnye mind-mind tartalmaznak béta-karotint, amely segít a szervezetnek a szabadgyökök lekötésében, és csökkenti a rákbetegségek kockázatát.
A piros szín a likopint jelzi. A likopin a béta-karotinhoz hasonlóan a karotinoidok közé tartozik. Megtalálható a paradicsomban, paradicsompürében és -sûrítményben, a rózsaszín grapefruitban és a görögdinnyében. A likopin csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.
A sötétzöld szín annak a jele, hogy a zöldség luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezek a vegyületek a spenótban, a kelkáposztában, a paszternákban, a sötétzöld zöldségekben és a káposztában vannak jelen nagy mennyiségben. A zeaxantin a kukoricában is megtalálható. Ezek az összetevõk a szemre és a látásra vannak jótékony hatással, csökkentve az idõskori sárgafolt-elfajulás, azaz retinakárosodás kockázatát.
A bíbor, sötétpiros és kék színek egy másik típusú fitovegyület, a flavonoidok jelenlétét jelzik. Flavonoidokat tartalmaz például valamennyi bogyós gyümölcs, a piros szõlõ, a cékla, a cseresznye, a vöröskáposzta és a vörös héjú burgonyafélék. A flavonoidok hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez, és a rák ellen is nyújthatnak bizonyos védelmet. A tõzegáfonyában található flavonoidok pedig valószínûleg segítenek a húgyúti fertõzések megelõzésében.
A zöld, fehér és bíbor színû keresztesvirágú növények erõteljes ízû téli zöldségek; ilyen például a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó, a póréhagyma, a vöröshagyma, a fokhagyma és a karfiol. A színek különbözõk lehetnek, de egy dolog mindegyikben közös: mindegyik zöldség tartalmaz kéntartalmú fitovegyületeket. Ezek a rák, a szív- és érrendszeri problémák és a magas koleszterinszint megelõzésében játszanak szerepet.
Nestlé