2025.11.05. - Imre

Mennyire egészségesek az almás ételek?

Mennyire egészségesek az almás ételek?
Azt gondolnánk, hogy az almás ételekben, például az almaszószban ugyanannyi az egészséges, antioxidáns hatású vegyület, mint a nyers almában.

Vigyázat, ez tévedés! A cukor nélkül készült almaszósz nemcsak finom, hanem egészséges is: kicsi a kalóriatartalma, és hasznos antioxidánsokat juttathatunk be vele a szervezetünkbe. Az elsõ veszteségek a hámozáskor következnek be, de a fõzés sem tesz jót az antioxidáns-tartalomnak.
Ráadásul a hámozott alma, és a belõle készült almaszósz csak fele annyi élelmi rostot tartalmaz, mint a héjastul fogyasztott gyümölcs. Ám az almaszósz még ezeket a veszteségeket beleszámolva is jó választás, mert az alma annyira koncentrált antioxidáns-forrás, hogy a belõle készült mártás is többet tartalmaz ezekbõl a hasznos vegyületekbõl, mint egyes gyümölcsök és zöldségek.

Ám érdemes vigyázni, hiszen az így feldolgozott alma korántsem olyan gazdag antioxidánsokban, mint a friss, hámozatlan gyümölcs: az almában levõ összes antioxidánsnak körülbelül 30 százaléka vész el a feldolgozás során, az egyik különösen egészséges vegyületnek, a quercetinnek pedig nagyjából a fele.

Mivel azonban a nyers almával teheted a legjobbat a szervezeteddel, érdemes minél többet beiktatni belõle az étrendedbe: tedd bele például a salátádba, vagy tálald köretként, párolva.