Izgalmas ételek és italok készíthetõk a gyümölcsbõl. Valaha a fõurak kiváltsága volt, ma már azonban mindenki számára elérhetõ az eper. Megjelent a pesti piacokon a valódi magyar szabadföldi eper, amely az egyik legfinomabb gyümölcsök - no meg a legizgalmasabb étel és ital alapanyagok - egyike. Az eper valaha luxus volt, fõurak kiváltsága, ma már azonban mindenki számára hozzáférhetõ a gyümölcs. Az elmúlt években akár februárban is vehetünk epret, persze annak nincs annyira zamatos íze, mint az igazi magyar földiepernek.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A szárat sok helyütt nem vágják le róla, mert számos édességhez így praktikus. A legizgalmasabb desszertek egyike a csokoládéba mártott hûtött eperszem. Az eper szinte minden bólé és koktél ideális alapja és díszítõ anyaga. A pezsgõhöz klasszikus kísérõ, de akár fõ étel is lehet, ha valaki egy nagy tállal fogyaszt belõle.
Az eper izgalmas, mint töltelék is: az epresgombóc legalább olyan finom, mint a szilvás. Gyümölcssalátába, tortákba, lepényekbe, gyümölcsrizshez és tejberizs tetejére egyaránt nagyon mutatós. Fagylaltnak, parfénak, dzsemnek, joghurtba immár klasszikus.
Levesnek, omlettnek, borsosan-vaníliásan-szerecsendiósan, köretnek vagy salátának különleges fogás. A levesnél nagyon fontos a gyors munka és a frissesség, mert a tejszínes gyümölcs hamar romlik. Az eperlevest mindig könnyû "feldobni": citromfûvel vagy mentával, egész eperszemekkel és fagylalt gombóccal exkluzív nyári vacsorák nyitó fogása lehet.