rss
  • Le a pocakkal!

  • Ön hogy viszonyul a hasához? Naponta hadat üzen neki, vagy elégedett vele, még akkor is, ha korántsem tökéletes? Önben is számtalan kérdés merül fel e kényes testrésszel kapcsolatban? A wellnes alapján összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

    Mitõl puffad fel a has?

    Legtöbbször az egészségesnek számító gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék ballasztanyagai felelõsek a puffadásért. Különösen a hüvelyesek - a bab, borsó - illetve a káposzta, a szilva és a hagyma a ludas.

    Ezek az élelmiszerek sok nehezen emészthetõ szénhidrátot tartalmaznak, ezért okozzák a kellemetlen tüneteket. Az édességekben található cukor is táplálja a bélben lévõ erjesztõ gombákat, amelyek szintén gerjeszthetnek puffadást. A zabkása, a lenmag, a joghurt vagy a kefír ugyanakkor jótékonyan hat az emésztésre. Az is fontos, hogy mindent alaposan megrágjunk, és bõségesen fogyasszunk folyadékot.

    Mindennap végzek hasizom-erõsítõ gyakorlatokat, mégsem tudom eltüntetni a zsírréteget. Mit csinálok rosszul?

    Még mindig sokan elhiszik azt a tévhitet, hogy a felülésektõl elfogy a pocak. Pedig ez nem így van. Mert lehet ugyan kockásra dolgozni a hasizmot, de ki látja ezt a zsírréteg alatt? A fölösleg aerobik edzés és a diéta helyes kombinációjával tüntethetõ el. A zsírégetés a 35-40 perces, intenzív mozgást követõen indul be a szervezetben. Ezért nem árt, ha a has-gyakorlatok elõtt futópadon, lépcsõzõ-gépen, háttámlás vagy normál kerékpáron dolgozik bõ fél órán keresztül. Fontos az is, hogy pulzusát a tréning során a zsírégetõ tartományban tartsa, amelyet a következõ képletbõl tud kiszámolni: alsó határérték (220-életkor (x 0,65, felsõ határérték: (220-életkor (x 0,85). A lényeg, hogy a mozgás során a kapott értékek között maradjon a pulzusa. A pulzusmérõ óra segítségére lehet. A mozgás mellett a tudatos étkezésrõl sem szabad megfeledkezni. Mondjon búcsút a fehér kenyérnek, a sült krumplinak, és fogja vissza az édességek fogyasztását. Részesítse elõnyben a zöldségféléket, a sovány húsokat és a halakat.

    A hashajtó teákkal és teákkal lefogyasztható a has?

    Óvakodjon ezektõl a készítményektõl, mert veszélyesek lehetnek az egészségre. Vízhajtó hatásúak, és a szervezet ásványisó-háztartását is megzavarhatják, emiatt pedig emésztési problémák léphetnek fel.

    A stressz hatására tényleg nõ a has?

    Valóban nem tesz jót az alaknak az állandó feszültség. A kortizol nevû hormon ugyanis idegeskedéskor leblokkolja a zsíranyagcserét, ezenkívül fokozza az édesség utáni vágyat. Az adrenalin, a szervezet stressz hormonja is gátolja az emésztést.

    Milyen az ún. testtekercseléses módszer?

    Íme egy hatékony házi recept: keverjen 10 csepp rozmaring-, citrom- és levendula olajat 10 ml napraforgóolajba, majd töltse egy meleg vízzel teli edénybe. Mártson bele egy kisebb törölközõt, majd helyezze a kínos testrészre. Rögzítse folpackkal, erre tekerjen egy száraz törülközõt, végül bújjon egy vastag takaró alá 40 percre. Ezután zuhanyozzon le váltott hõmérsékletû vízzel. Hetente kétszer végezze el a kezelést.

    Tényleg alma?

    Mielõtt belelovalná magát, hogy elviselhetetlen méretû a hasa, gyõzõdjön meg róla, hogy ön valóban az alma típusú alkatúak közé tartozik-e. Fény derül az igazságra, ha az alábbi módon kiszámolja a derék-csípõ hányadosát:

    1. Mérje le derékbõségét a köldök felett egy-két ujjal.

    2. Ezután a csípõbõséget ellenõrizze.

    3. Végül ossza el az elsõ értéket a másodikkal. Hasi zsírfeleslegre nõknél a 0,8 feletti, férfiaknál a 0,9 feletti érték utal.

    doszerk, Életforma


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gyümölcsök, melyek nem csak finomak, de segítik meggátolni a rák kialakulását is

    Augusztusban a nyári zöldségek mellé egyre több idénygyümölcs is felsorakozik. Ilyenkor érdemes minél több vitaminban, ásványi anyagban és antioxidáns hatású vegyületben gazdag friss csemegét fogyasztanod.

    A tartósítószert nem tartalmazó, nem konzervált és nem kompót, ámde mosott gyümölcs rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatsz a rák megelõzéséhez.

    Leghasznosabb a görögdinnye, sárgadinnye, kék szõlõ, fekete szeder, kajszibarack, füge, szilva és az alma.

  • A fahéj nem csak kellemes ízt ad, de csökkenti a cukorbetegség kockázatát is

    Ha egy kanálnyi fahéjat szórunk a reggelinkre, azzal a kellemes íz mellett drámai mértékben csökkenthetjük vércukorszintünket, ezáltal pedig a cukorbetegség kockázatát is.

    Jo Carol Chezem kimutatta, hogy amikor egészséges testsúlyú és elhízott felnõttek 6 gramm fahéjjal fogyasztották reggeli gabonapelyhüket, a következõ két órában 25 százalékkal csökkent a vércukorszintjük azokhoz a kísérleti alanyokhoz viszonyítva, akik nem ettek a fûszerbõl.

  • Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik a vöröshagyma

    A hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélõhagyma.

    A népi orvoslásban a különbözõ baktériumok ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípõs ízét az allilszulfid nevû, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertõtlenítõ és baktériumölõ hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény.

  • Olasz gasztrotúra Milánó környékén

    Az olasz konyha ismert fogásai mellett Milánó és vidékének vendéglõiben számos jellegzetes helyi specialitás rendelhetõ.

    Ezek közül megemlítendõ a hüvelyesekkel együtt fõzött és növényekkel fûszerezett busecca nevû pacalleves és a zuppa pavese nevû zöldséglevest tojással, pirított fehér kenyérrel és sajttal, amely tulajdonképpen a minestrone észak-olasz változata. A spagetti alla Milanese (spagetti milánói módra) a világ étlapjairól is ismert. Kedvelt étel még a risotto alla Milanese (rizottó milánói módra), amelybe húsdarabkákat, esetleg májat és gombát is belefõznek.

  • A korszerû táplálkozás

    Minden élõlény, így az ember létfenntartásának az alapja a környezetével folytatott szüntelen anyagcsere, melynek során a szervezet különbözõ anyagokat vesz fel, azokat átalakítja, a szükségteleneket pedig a környezetébe visszajuttatja. Az anyagcsere folyamatok legfontosabbika a táplálkozás, amikor a szervezet a test ellátása, mûködtetése, fejlesztése, növelése érdekében táplálékot fogyaszt. A szükséges anyagokat felhasználja, a salakanyagot pedig kiválasztja a szervezetbõl.

  • Grapefruit: Különleges citrusfélét az asztalra!

    Kesernyés íze ellenére érdemes kóstolgatni ezt a különleges citrusfélét. Már csak vitamintartalma és fertõtlenítõ hatása miatt is.

    A grapefruitot kesernyés íze miatt sokan egyáltalán nem szeretik, pedig minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetre.

    A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, káliumot, kalciumot, és foszfort, de van benne B, E és K vitamin, biotin, inozit és többféle ásványi anyag is.

  • Miért egészségesek a rostos ételek?

    A rostokban dús ételek jótékony hatása régóta ismert, azonban most arra is fény derült, hogy pontosan miért: a rostok "durva" felületének hatására a bélcsatorna falában fokozódik a nyáktermelés, amely megkönnyíti a táplálék továbbjutását a béltraktus további részeibe. Paul L. McNeill (Medical College of Georgia) és munkatársainak új tanulmánya arra enged következtetni, hogy amikor rostos ételeket - teljes kiõrlésû gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket - fogyasztunk, azzal folyamatos sérüléseknek tesszük ki a bélcsatorna falának sejtjeit. Azonban az említett ételek jótékony hatásának magyarázata éppen ebben a gyulladásos reakciókat kiváltó folyamatban rejlik.

  • Nélkülözhetetlen gyümölcsök a nyári forróságban

    Az élelmiszerekkel kapcsolatos kutatások eredményei alapján napjainkban szinte már mindenki számára ismert, hogy a gyümölcsök táplálkozás-élettani tulajdonságai rendkívül elõnyös szerepet játszanak a szervezet mûködésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is. A melegebb hónapokban nagyon sokféle, hazánkban is termõ gyümölcs közül választhatunk, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és egyéb, a különféle betegségek hatékony megelõzésében komoly szerepet játszó vegyületet tartalmaznak.

  • Lóbabkrémleves fahéjas fagyival - osztrák séfek vendégeskedtek Budapesten

    Júliusban az egyik legnépszerûbb osztrák szálloda étteremfõnöke és séfje fõz egy divatos pesti belvárosi étteremben. A Magyarországon vendégeskedõ osztrák szakácsok szerdán délelõtt tájékoztatón számoltak be gasztronómiai hitvallásukról és a legújabb konyhai trendekrõl.

    A vendégszereplésnek helyt adó pesti étteremben az úgynevezett fúziós konyha trendjét követik, azaz különbözõ nemzetek ízeit, fogásait házasítják össze egy-egy menüsor keretében.

  • Szerelmi bánatra egyen középkori észt marcipánt!

    Középkori recept alapján készülõ marcipánnal gyógyítják az összetört szíveket az észt fõváros egyik õsrégi, 1442-ben alapított patikájában, amely évszázadokon át egy magyar származású orvos család kezében volt. A Tallinn középkori negyedének piacterén álló Raeapteek már 588 éve várja a betegeket, és valószínûleg Európa legrégebbi gyógyszertára. A középkor óta készítenek és árulnak itt egy különleges marcipánt a szerelmi bánat enyhítésére - mesélte az üzlet egyik alkalmazottja, Ulle Noodapera.

  • A legnehezebben emészthetõ ételek

    Vajon melyek azok az ételek, amik garantáltan nehezen emészthetõek, megterhelik a gyomrot? Összeállításunkból kiderül, mi az, amit csak ritkábban vagy kis mennyiségben érdemes fogyasztanod, ha szeretnéd megkímélni a pocakodat. Egy nagyobb lakomázás vagy mennyiségét tekintve kisebb ékezés után, bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különbözõ ételek telítõ értéke - tehát az az idõ, ameddig jóllakottá tesznek minket, vagyis ameddig az étel a gyomrunkban tartózkodik - bizony elég eltérõ.

  • Álmatlanság és az éjszakai evés

    A stressz, az idegeskedés, a túlfeszített munkatempó sokak számára álmatlanságot és alvásproblémákat okoz.

    Napjainkban egyre gyakoribb azoknak a száma, akik nem tudnak nyugodtan aludni, gyakorta felébrednek és ennek következtében napközben fáradtság, kimerültség jellemzi õket, ami sajnos a munkájukra is kihat. A régi bölcs tanácsok, hogy lefekvés elõtt igyunk meg egy pohár tejet, vagy miután álomra hajtottuk a fejünket, számoljuk a bárányokat, nem mindenkinek nyújtanak tökéletes megoldást.

  • Kis koffein a terhesség alatt

    Napi egy-két csésze kávé terhesség alatt vélhetõen nem emeli a vetélés és koraszülés kockázatát - közölte csütörtökön az amerikai szülész- és nõgyógyászkollégium (ACOG).

    A csoport két nemrégiben elkészült tanulmányt elemzett, melyek mindegyikében 1000 várandós nõt követtek nyomon. A legutóbbi idõkig ellentmondásos eredményre jutottak a tanulmányok arról, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás milyen kapcsolatban van a terhességi és szülési szövõdményekkel.

  • Szõlõvel a rák és a kilók ellen

    Itt a szõlõszezon. Nagy hibát követsz el, ha legalább egy fürtöt nem eszel meg ebbõl a csodás gyümölcsbõl naponta!

    Hogy meggyõzzünk, öt érvet gyûjtöttünk össze, amik miatt biztosan érdemes szõlõt enned! Az ókori népek közül a görögök Dionüszosznak, a latinok pedig Bacchusnak áldoztak a jó termésért. Nem véletlenül. A szõlõ ugyanis nemcsak mennyeien édes és zamatos, de a világ egyik legegészségesebb gyümölcse is. Ha mindez még mindig nem gyõzött meg, akkor íme öt ok, ami miatt érdemes minél több szõlõt enned!

  • Kávéivás nemcsak finom és élénkítõ, de véd a cukorbetegség ellen is

    Szingapúr - A rendszeres kávé- vagy a feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl, míg a zöld teának ilyen jótékony hatását nem észlelték. A kávékedvelõk számára biztató vizsgálati eredményt az American Journal of Clinical Nutrition októberi száma közölte.

    A világ számos részében foglalkoztak azzal, hogy az utolsó évtizedben mind gyakoribb cukorbetegség kialakulását miként lehetne csökkenteni. A skandináv országokban több tanulmány igazolta, hogy a rendszeres kávézás gátolja a cukorbaj kialakulását.

  • A sajt lehet penészes, szagos mégis szeretjük

    A sajtokról az elsõ írásbeli megemlékezés a suméroktól és a Bibliából származik. Feltehetõ, hogy készítését más-más idõkben és helyeken a különbözõ népek egymástól függetlenül találták fel. Az antik népeknél a kifejt tejet az elejtett állatok kitisztított gyomrában tárolták. Ez a tejalvasztási mód a kaukázusi népeknél még ma is megtalálható. Ez az alvadt "tej" tekinthetõ a sajt õsének. A gyomorban való tárolást az ember fejlõdésével felváltották a cserépedények, ebben azonban nem aludt meg a tej. Felfedezték azonban, hogy ha a tejbe az oltógyomor egy darabkáját belelógatják, akkor a tej megalszik.

  • Feng shui a konyhában

    A feng shui a feng (szél) és a shui (víz) kínai írásjelek összetételébõl áll. A szót a régi taoista mesterek alkották, akik a hegyekben vándorolván a halhatatlanság keresésének szentelték életüket. A feng shui célja, hogy olyan állapotot hozzon létre, amelyben az ember és a természet harmóniában van.
    Az õsi Kínában úgy gondolták, hogy a konyha és a tûzhely kedvezõ elhelyezésével kedvükbe járnak a „konyha istenének”.

  • Kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha lassabban eszünk

    A kingstoni Rhode Island Egyetem kutatóinak elsõként sikerült valódi bizonyítékot találniuk rá, hogy ha lassabban fogyasztjuk el az ételt, akkor valójában "kevesebbet eszünk", vagyis kisebb kalóriamennyiséget juttatunk a szervezetünkbe. A ráérõsebb étkezés további elõnyei, hogy egyúttal élvezetesebb lesz az evés és jóllakottabbnak fogjuk érezni magunkat. Kathleen Melanson és munkatársai elsõként végeztek tudományos vizsgálatot annak alátámasztására, hogy aki lassabban eszik, annak csökken az étvágya, így összességében kevesebbet eszik majd a nap folyamán, mint az, aki sietõsen ebédel.

  • A csokoládé története

    Az elsõ kakaóültetvényeket Közép- és Dél-Amerika forró dzsungeljeiben gondozhatta emberi kéz az azték és maja civilizációk fénykorában.

    A kakaófa egy 10-15 méter magas trópusi fa, termése 20-30 cm hosszú és ez tartalmazza azt a kakaómagot, melybõl kakaóport és kakaóvajat gyártunk. A dél-amerikai bennszülöttek viszont mámorító hatású italokat készítettek. A kakaóitalt fõként ünnepeiken és szertartásaik alkalmával itták. Varázslatos, gyógyítóhatást tulajdonítottak neki. Ezért a fa termését nagy becsben tartották és csereeszközként pénz helyett is használták.

  • Együnk tojást vagy ne?!

    Nem árt a tojásevés

    Kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása alig befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeirõl az angol Nutritional Bulletin számolt be.

    Az emberek évezredeken keresztül élvezettel ették a tojást, ha hozzájutottak.