2024.04.25. - Márk

A baconos szendvics csökkenti a másnaposságot

A baconos szendvics csökkenti a másnaposságot
London - A sültbaconos szendvics csökkenti a másnaposságot - állítják brit kutatók.

Elin Robert, a Newcastle-i Egyetem Élettudományi Központjának kutatója szerint az étel ugyan nem szívja fel az alkoholt, ám felgyorsítja az anyagcserét, megkönnyítve ezáltal a szervezet méregtelenítését. Ily módon az étkezés után javul a tivornyázó közérzete. "A kenyér gazdag szénhidrátforrás, a bacon viszont tele van fehérjével, amely aminosavakra bomlik le. A szervezetünk pedig igényli az aminosavakat" - magyarázta Elin Roberts.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mint kifejtette, a túlzott alkoholfogyasztás kimeríti az agy ingerületátvivõ anyagait, az úgynevezett neurotranszmitterek készleteit is. A baconban lévõ proteinek aminosavakká bomlanak le, ezek pedig felszaporítják az ingerületátvivõ anyagokat, s ezáltal kitisztul a tivornyázó feje.

A baconos szendvics jótékony hatása azonban nem merül ki az anyagcsere fokozásában és az ingerületátvivõ anyagok szintjének emelésében. A piruló szalonna ínycsiklandó illata is szükséges, amely a brit kutató szerint komplex vegyi reakciót indít el a szervezetben. Ez az illat Elin Roberts szerint még a megrögzött vegetáriánust is kísértésbe viheti.

"Valami mélyebb dolog van a háttérben. Nem csupán egy ízletes étel gondolata ötlik fel bennünk, hanem valamilyen komplex vegyi reakció indul be szervezetünkben" - emelte ki a kutató.

A hús gyakorlatilag vízbõl és fehérjébõl áll, utóbbi biztosítja a szervezet számára szükséges aminosavakat.

"Szükségünk van azonban egy kis zsírra is. Minden diétázó tudja, hogy a teljesen zsírtalanított húsnak egészen más az íze. Kell egy kis zsiradék, hogy ízletes legyen az étel" - mondta Elin Roberts, aki szerint az illat hozza lázba az étkezõt, elõsegítve a gyomornedvek kiválasztását.

"Az illat és az íz szorosan összetartoznak. Amennyiben nem érezzük az illatokat, az étel sem ízlik majd annyira" - magyarázta a kutató.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!