rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A baconos szendvics csökkenti a másnaposságot

  • London - A sültbaconos szendvics csökkenti a másnaposságot - állítják brit kutatók.

    Elin Robert, a Newcastle-i Egyetem Élettudományi Központjának kutatója szerint az étel ugyan nem szívja fel az alkoholt, ám felgyorsítja az anyagcserét, megkönnyítve ezáltal a szervezet méregtelenítését. Ily módon az étkezés után javul a tivornyázó közérzete. "A kenyér gazdag szénhidrátforrás, a bacon viszont tele van fehérjével, amely aminosavakra bomlik le. A szervezetünk pedig igényli az aminosavakat" - magyarázta Elin Roberts.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Mint kifejtette, a túlzott alkoholfogyasztás kimeríti az agy ingerületátvivõ anyagait, az úgynevezett neurotranszmitterek készleteit is. A baconban lévõ proteinek aminosavakká bomlanak le, ezek pedig felszaporítják az ingerületátvivõ anyagokat, s ezáltal kitisztul a tivornyázó feje.

    A baconos szendvics jótékony hatása azonban nem merül ki az anyagcsere fokozásában és az ingerületátvivõ anyagok szintjének emelésében. A piruló szalonna ínycsiklandó illata is szükséges, amely a brit kutató szerint komplex vegyi reakciót indít el a szervezetben. Ez az illat Elin Roberts szerint még a megrögzött vegetáriánust is kísértésbe viheti.

    "Valami mélyebb dolog van a háttérben. Nem csupán egy ízletes étel gondolata ötlik fel bennünk, hanem valamilyen komplex vegyi reakció indul be szervezetünkben" - emelte ki a kutató.

    A hús gyakorlatilag vízbõl és fehérjébõl áll, utóbbi biztosítja a szervezet számára szükséges aminosavakat.

    "Szükségünk van azonban egy kis zsírra is. Minden diétázó tudja, hogy a teljesen zsírtalanított húsnak egészen más az íze. Kell egy kis zsiradék, hogy ízletes legyen az étel" - mondta Elin Roberts, aki szerint az illat hozza lázba az étkezõt, elõsegítve a gyomornedvek kiválasztását.

    "Az illat és az íz szorosan összetartoznak. Amennyiben nem érezzük az illatokat, az étel sem ízlik majd annyira" - magyarázta a kutató.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Vége az evés utáni haspuffadásnak!

    Bele szeretne férni a nadrágjába?

    Táplálkozáskor figyeljen a szénhidrátokra! - tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nõknek címû könyv szerzõje.

    A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítõ, az alkoholban található cukor és a gallaktán mind nehezen emészthetõek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Hogy megelõzzük a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

  • Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségért

    Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségértA fűszerek nemcsak nagyszerűen megízesítik az ételeinket, de kedvező hatásaik vannak az egészségre is. A fűszereket és bizonyos zöldségeket hosszú ideje használják gyógyításra, az egészségi állapot javítására. A hagyomány és a népi tapasztalatok mellett az elmúlt évtizedekben már kutatások is bizonyították a kedvező hatásokat: a fokhagymáról, a vöröshagymáról és a gyömbérről is kiderült, hogy igen pozitívan befolyásolják a megfázás és az influenza lefolyását (sőt rendszeres fogyasztásukkal megerősíthetjük az immunrendszerünket, így az még ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben).

  • Megjelent a szupergyümölcs: jóval több benne a C-vitamin

    Az Egyesült Királyság piacain árulni kezdtek egy olyan afrikai gyümölcsöt, mely háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot, mint a tej.

    A baobab nevû gyümölcsöt Afrikában már évezredek óta nagy becsben tartják egészségügyi hatásai miatt. Az Európai Unió szabályozása pedig most elsõ ízben tette lehetõvé, hogy a gyümölcs pépjét importjálják az Egyesült Királyságba. A brit gyártók már megkezdték a termékek gyártását ebbõl az alapanyagból.

  • Táplálkozz egészségesen és magasabb IQ-d lesz

    Egészségesen táplálkozó kortársaikhoz képest valamivel alacsonyabb intelligencia-hányadossal számolhatnak késõbbi életük során azok a kisgyermekek, akik túlságosan sok egészségtelen ételt fogyasztanak - figyelmeztetnek a brit szakemberek.

    Az intelligencia-hányados és a táplálkozási szokások közötti összefüggés már régóta vitatott kérdés, mivel számos más tényezõ, így a gazdasági és társadalmi körülmények is befolyásolhatják. "A szemétkajára alapozó étrend nagyon nem kedvez az agy megfelelõ fejlõdésének" - figyelmeztetett a szakember.

  • A vörösbor finom, elegáns, és lassítja az öregedést!

    Washington - A vörösbor egyik összetevõje kalóriadús táplálkozás mellett is véd egy sor, korral járó megbetegedéstõl. Javítja a szív állapotát, erõsíti a csontokat, megelõzi a szemen a hályog kialakulását - bizonyítja egy egereken végzett kétéves utánkövetéses vizsgálat eredménye.

    A reszveratrol nevû anyag, mely a polifenolok közé tartozik, a szõlõben, a vörösborban és a gránátalmában található meg nagyobb mennyiségben. Középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre amerikai kutatók, ráadásul az energiabevitel 60 százalékát zsírban kapták a kísérleti állatok.

  • A cukrozott élelmiszerek növelik a szívbetegségek kockázatát

    A cukrozott élelmiszerek, a sok édesség nemcsak az elhízás valószínûségét növelik, hanem fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, miután "közremûködésükkel" megszaporodnak a vérben a trigliceridek, és csökken a "jó koleszterin", a HDL (magas sûrûségû lipoprotein) szintje - derült ki egy amerikai kutatásból. A vizsgálat eredményeit az Amerikai Orvosi Szövetség publikálta. A tanulmány révén fokozódhat az amerikai élelmiszeriparra nehezedõ nyomás annak érdekében, hogy egészségesebb termékeket állítsanak elõ.

  • A banán és amit tudni kell róla

    A banán õshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök i. e. 333-ban már ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon a banánt. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre elõször arab kereskedõk vitték a VII. században.

    A portugálok a XV. század elején banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre. Egy spanyol dominikánus szerzetes, Thomas de Berlengas, Panama késõbbi püspöke vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba.

  • Itt az allergiaszezon - mire jó figyelni

    A kései kitavaszodásnak köszönhetõen kissé eltolódott az évrõl évre ismétlõdõ allergiaszezon kezdete. Most azonban már sorra virágoznak a lakosságnak mintegy egynegyedét pollenjükkel megbetegítõ fák, bokrok, fûfélék, és ez a szezon eltart majd egészen október közepéig, végéig. Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének allergológus szakfelügyelõ fõorvosa, dr. Kósa Lajos arra hívja fel a figyelmet, hogy mostanában elsõsorban a mogyoró, az éger, a nyír- és nyárfa, valamint a kõris virágpollenje okozhat légúti allergiás megbetegedéseket, súlyosabb esetben asztmát.

  • A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eper

    A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eperAz eper finom és egészséges! Hogy miért? A természetes körülmények között, napon süttetett, földben termesztett földieper egy ízletes, rendkívül vitamin-gazdag gyümölcs. Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte a pályafutását, később dísznövénnyé avanzsált. Gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják Kevesen tudják, hogy külsőleg is hatékonyan használható! A bőrbe dörzsölve bőrápoló hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket, napozás után hűsíti a bőrt, és véd az ultraibolya sugárzástól is, de kedvező hatással van a bőrzúzódásokra is.

  • Grillezett egészség

    Itt a nagy grillszezon! Végre elállt az esõ, az esték melegek, a kertvárost belengi a faszénfüst és a sülõ hús illata.

    Mindenfélét sütünk, húst, kolbászt, szalonnát, gombát, zöldségféléket, vagy akár sajtot és gyümölcsöket. A roston sütött étel finom, de ha az elõkészítési vagy sütési folyamatba hiba csúszik, szerencsétlen esetben súlyos ételmérgezés lehet a vége. A következõkben összegyûjtöttünk néhány jó tanácsot a betegség elkerülésére.

  • A retek a diétás étrendhez is tökéletes

    A retek a diétás étrendhez is tökéletesSzámos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. Jó hírét leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalmának köszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin.

  • A húsvét története

    A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban.

    A történet szerint két nappal elõtte, pénteken, feszítették keresztre õt a római katonák, azzal gyanúsították, hogy forradalmat indíthatott volna a tanításaival és hogy õ akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatûztek egy papírt, amin ez állt: I.N.R.I. - Iesus Nazarensis, Rex Iudeae. Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya. Szegény, meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy, nehéz kõvel takarták be a sírt.

  • A rosttal teli táplálkozás csökkenti a koleszterinszintet

    A rosttal teli táplálkozás csökkenti a koleszterinszintetAz élelmi rost tulajdonképpen nem más, mint a növények ehető része, mely szervezetünkben nem tud megemésztődni, és a vékonybélben felszívódni, ezért érintetlenül halad tovább a vastagbélbe. Mindeközben, mint egy kefe söpör végig a beleken, és megtisztítja azokat az ott lerakódott salakanyagoktól. De a rostok nemcsak emésztésünket javítják, csökkentik a vér koleszterinszintjét, és lassítják a szénhidrátok emésztését is, így szabályozva a vércukorszint hirtelen megemelkedését. A teljes kiőrlésű gabona nagyszerű rostforrás.

  • A karácsony jellegzetes ételei, étkezési szokásai

    A karácsony jellegzetes ételei, étkezési szokásaiA karácsony a keresztények szent ünnepe. A szokásokban és hiedelmekben az évkezdethez, a téli napfordulóhoz és Jézus születéséhez fűződő hagyományok egyaránt megtalálhatók. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amit általában a böjtösebb, szegényesebb ételek jellemeznek. Ez a böjt szenteste ér véget. A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, amelyek elemeiben fellelhetők a régi nemzeti hagyományok. Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, hiszen az étkezés a családi és a társadalmi élet egyik szerves alkotója.

  • Megoldás a krónikus fáradtságra

    A Stanford Orvosi Egyetem kutatói a krónikus kimerültség szindróma okait kezdték el kutatni a közelmúltban, és úgy tûnik, megoldást találtak a probléma kezelésére. A krónikus kimerültség tünetei többek között a hónapokig tartó gyengeség, az étvágytalanság és az állandó fáradtság. A különbség az egyszerû kimerültséghez képest, hogy nem múlik el egy nagyobb alvástól, és akár éveken keresztül is megkeserítheti a beteg életét. A német Die Welt címû napilap tudósítása szerint egyedül Németországban közel háromszázezer embert érint a probléma.

  • Immunrendszerünk erősítésére az egyik leghatékonyabb gyümölcs a szőlő

    Immunrendszerünk erősítésére az egyik leghatékonyabb gyümölcs a szőlőSok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, vas, foszfor, magnézium, szelén és kálium. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, mely nagymértékben támogatja a sejtek öregedése elleni küzdelmet. A szőlőnek nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása. Magas vas- és folsavtartalma miatt a vérképzésben is fontos szerepet játszik, ezért vérszegénység ellen is hatásos. Remek izomregeneráló.

  • Meglepõ, de igaz: nem az amerikaiak eszik a legtöbb hamburgert

    A britek eszik a legtöbb gyorséttermi ételt, õket alig lemaradva követik az amerikaiak - derült ki abból a nemzetközi felmérésbõl, amely az elhízást és az evési szokásokat vizsgálta. Világszerte 13 ország 9000 lakosát kérdezték meg étkezési szokásairól, illetve arról, milyen gyakran ellenõrzi a súlyát. A leghiúbbnak a franciák bizonyultak: õk naponta állnak mérlegre. A legritkábban viszont a szingapúriak mérik a testsúlyukat. Az emberek világszerte egyre kövérebbek - ez alól csak az Ázsia bizonyos részein élõk jelentenek kivételt.

  • Néhány vitamin elvesztõdik befõzés közben a gyümölcsökbõl

    Tél végére mindenki ráun az almára, narancsra, fekete retekre, a távolról érkezõ friss gyümölcsök, zöldségek nagy része pedig vízízû vagy drága. Ilyenkor jó elõvarázsolni a fagyasztóból vagy a befõttesüvegbõl a hiányzó ízeket - kérdés, hogy az ízek mellett mennyi vitamin õrzõdött meg ezekben a termékekben? A felpúposodott konzervet mindig ki kell dobni! A gyümölcsök, zöldségek legértékesebb tápanyagai közé tartoznak a vitaminok, ám ezekhez csak akkor juthatunk hozzá hiánytalanul, ha a gyümölcsöt-zöldséget leszedés után azonnal, hámozás és darabolás nélkül, nyersen megesszük.

  • Az uborka harca a kalóriákkal

    Alapvetõen nem gondolunk rá sûrûn. Zöld, vékony, olykor vastag, jelentéktelennek tûnõ, rántott husi mellé kiváló.

    Nagyjából eddig jutunk. Pedig elképesztõ rejtett tartalékokkal rendelkezik, akár fogyásról, fittségrõl vagy szépülésrõl legyen szó!

    Ez pedig nem más, mint a negatív kalóriás ételek közé sorolható: uborka! Az, hogy a fogyókúra nem egyenlõ a koplalással az olyan negatív kalóriás ételek esetén, mint az uborka, különösen igaz.

  • Az asztali etikett szabályai

    Ha az étkezésrõl esik szó, az emberek általában az ételekre és a hozzá kapcsolódó különbözõ receptekre, fõzési tippekre gondolnak. Pedig ehhez a témakörhöz hozzátartozik az is, hogy az etikettrõl beszéljünk. Mit és hogyan illik elkészíteni, ha vendégeket hívunk, illetve hogy az asztali etikett alapszabályai mit is tartalmaznak. Kerekes Gábor protokollszakértõ a Pantene Szép­ség­hétvégén tartott elõadásában elmondta: ha vendéget hívunk, mindenképpen érdemes idõben tisztázni, hányan fogadták el a meghívásunkat.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...