2025.12.19. - Viola

Riasztóan sós és zsíros az Angliában árult döner kebab

Riasztóan sós és zsíros az Angliában árult döner kebab
London - Sokkoló eredménnyel zárult a döner kebab minõségét Anglia-szerte vizsgáló felmérés: a britek kedvelt gyorsétele nemcsak túl sós és túl zsíros, hanem alkalmanként olyan húst is tartalmaz, amelyet fel sem tüntettek az összetevõk között.

A felmérés során országszerte 76 helyszínen összesen 494 kebabot teszteltek a helyi hatóságok élelmiszerszabvány-ellenõrzõ munkatársai. Megállapításaikból kitûnik, hogy bár az angolok ezrei döntenek esti gyorsvacsoraként a hazavihetõ döner kebab mellett, ez valójában rossz választás.
Az átlagos brit kebab ugyanis egy felnõtt ember napi sószükségletének 98 százalékát tartalmazza, emellett legalább ezer kalóriát, azaz egy nõ napi kalóriaszükségletének felét, továbbá a napi telített zsírbevitel csaknem 150 százalékát.

A tisztviselõk ugyanakkor olyan kebabbal is találkoztak, amely saláta és szósz nélkül is elérte az 1990 kalóriát, és egy nõ napi telített zsírszükségletének közel 350 százalékát.

"Sosem gondoltuk, hogy a kebab kímélõ étel, de néhány esetben a telített zsír és a só mennyisége nyomós okot ad az aggodalomra" - mondta Geoffrey Theobald, a felmérést végzõ szervezet elnöke.

Az elvégzett elemzésekbõl az is kiderült, hogy a jelzett összetevõk között felsorolt húsfélék 35 százalékban eltértek az ételbe került húsoktól. Hat esetben disznóhúst találtak a kebabban, holott nem volt feltüntetve, sõt, két ilyen ételen az is szerepelt, hogy muzulmánok is fogyaszthatják.

"Teljességgel elfogadhatatlan, hogy bizonyos vallású emberek tudtukon kívül olyan húst egyenek, ami ellentétes a hitükkel. Az összetevõk feltüntetése garanciát nyújt az embereknek, segíti a tájékozott választást, tehát pontosnak kell lennie" - háborodott fel Theobald.

A török eredetû döner kebabot, vagyis forgónyárson grillezett húst (ami eredetileg ürübõl vagy bárányból készült) manapság fõleg zöldségekkel és szósszal dúsított szendvicsként, pitában szolgálják fel.