A felmérés során országszerte 76 helyszínen összesen 494 kebabot teszteltek a helyi hatóságok élelmiszerszabvány-ellenõrzõ munkatársai. Megállapításaikból kitûnik, hogy bár az angolok ezrei döntenek esti gyorsvacsoraként a hazavihetõ döner kebab mellett, ez valójában rossz választás.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A tisztviselõk ugyanakkor olyan kebabbal is találkoztak, amely saláta és szósz nélkül is elérte az 1990 kalóriát, és egy nõ napi telített zsírszükségletének közel 350 százalékát.
"Sosem gondoltuk, hogy a kebab kímélõ étel, de néhány esetben a telített zsír és a só mennyisége nyomós okot ad az aggodalomra" - mondta Geoffrey Theobald, a felmérést végzõ szervezet elnöke.
Az elvégzett elemzésekbõl az is kiderült, hogy a jelzett összetevõk között felsorolt húsfélék 35 százalékban eltértek az ételbe került húsoktól. Hat esetben disznóhúst találtak a kebabban, holott nem volt feltüntetve, sõt, két ilyen ételen az is szerepelt, hogy muzulmánok is fogyaszthatják.
"Teljességgel elfogadhatatlan, hogy bizonyos vallású emberek tudtukon kívül olyan húst egyenek, ami ellentétes a hitükkel. Az összetevõk feltüntetése garanciát nyújt az embereknek, segíti a tájékozott választást, tehát pontosnak kell lennie" - háborodott fel Theobald.
A török eredetû döner kebabot, vagyis forgónyárson grillezett húst (ami eredetileg ürübõl vagy bárányból készült) manapság fõleg zöldségekkel és szósszal dúsított szendvicsként, pitában szolgálják fel.