rss
  • Riasztóan sós és zsíros az Angliában árult döner kebab

  • London - Sokkoló eredménnyel zárult a döner kebab minõségét Anglia-szerte vizsgáló felmérés: a britek kedvelt gyorsétele nemcsak túl sós és túl zsíros, hanem alkalmanként olyan húst is tartalmaz, amelyet fel sem tüntettek az összetevõk között.

    A felmérés során országszerte 76 helyszínen összesen 494 kebabot teszteltek a helyi hatóságok élelmiszerszabvány-ellenõrzõ munkatársai. Megállapításaikból kitûnik, hogy bár az angolok ezrei döntenek esti gyorsvacsoraként a hazavihetõ döner kebab mellett, ez valójában rossz választás.

    Az átlagos brit kebab ugyanis egy felnõtt ember napi sószükségletének 98 százalékát tartalmazza, emellett legalább ezer kalóriát, azaz egy nõ napi kalóriaszükségletének felét, továbbá a napi telített zsírbevitel csaknem 150 százalékát.

    A tisztviselõk ugyanakkor olyan kebabbal is találkoztak, amely saláta és szósz nélkül is elérte az 1990 kalóriát, és egy nõ napi telített zsírszükségletének közel 350 százalékát.

    "Sosem gondoltuk, hogy a kebab kímélõ étel, de néhány esetben a telített zsír és a só mennyisége nyomós okot ad az aggodalomra" - mondta Geoffrey Theobald, a felmérést végzõ szervezet elnöke.

    Az elvégzett elemzésekbõl az is kiderült, hogy a jelzett összetevõk között felsorolt húsfélék 35 százalékban eltértek az ételbe került húsoktól. Hat esetben disznóhúst találtak a kebabban, holott nem volt feltüntetve, sõt, két ilyen ételen az is szerepelt, hogy muzulmánok is fogyaszthatják.

    "Teljességgel elfogadhatatlan, hogy bizonyos vallású emberek tudtukon kívül olyan húst egyenek, ami ellentétes a hitükkel. Az összetevõk feltüntetése garanciát nyújt az embereknek, segíti a tájékozott választást, tehát pontosnak kell lennie" - háborodott fel Theobald.

    A török eredetû döner kebabot, vagyis forgónyárson grillezett húst (ami eredetileg ürübõl vagy bárányból készült) manapság fõleg zöldségekkel és szósszal dúsított szendvicsként, pitában szolgálják fel.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Öregedés ellen: spenót, curry, mandula, paradicsom, étcsokoládé

    Nemcsak a különleges hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumokkal, hanem a jól megválasztott ételekkel is megõrizheted fiatalságodat, ragyogó szépségedet.

    Tévedsz, ha azt hiszed, az idõsödés jeleit csak plasztikai sebész vagy méregdrága ránctalanítók segítségével lehet távol tartani! Léteznek olyan élelmiszerek, amik nemcsak finomak, hanem még ahhoz is hozzájárulnak, hogy minél tovább megõrizd a fiatalos megjelenést! Ezek a táplálékok olyan értékes összetevõket tartalmaznak, amelyek segítik a szövetek regenerálódását, valamint feszesebbé, rugalmasabbá, egészségtõl ragyogóvá teszik a bõrt.

  • Cukkini, az egész évben kapható vitaminforrás

    A cukkini egész évben rendelkezésünkre áll, nem drága, kalóriatartalma csekély, és igen változatos ételeket készíthetünk belõle.

    A fogyókúrázók körében rendkívül népszerû ez az ízletes zöldség. Bár júliustól októberig terem, nem kell attól félnünk, hogy cukkini nélkül maradunk.

    Egész évben megtalálhatjuk a zöldséges standokon, vagy a nagyobb bevásárlóközpontokban, de kertünkben is megterem.

  • Az ünnep süteménye: a mézeskalács

    Õseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetõen még az Etelközbõl hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerûségre tett szert. Az Indus-folyó völgyében talált 3000 éves leletek tanúsága szerint az emberiség már nagyon régen ismerte a mézet. A középkorban Magyarországon is fontos kereskedelmi cikk volt. Nem véletlenül, hiszen az emberek ezen a vidéken nem ismertek még más édesítõszert ebben az idõben.

  • Vitaminok mindenre!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Hiszen a kínai gyógyászat szerint egy ember bõrének a színe és a szem környéki bõr színárnyalata megmutatja az elemeknek megfelelõ szervek belsõ egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • Lassítja az öregedést a sárgarépa

    A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezõje is.

    A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nõk semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.

  • A tarhonya a magyar konyhában

    Tarhonya - milyen szépen hangzik ez a szó. Nagysága, színe, elnevezése, de felhasználása is helyenként változik. Általában több tojásból, megfelelõ finomságú lisztbõl, sóval és vízzel gyúrják, mint a közönséges tésztát. Ezután az úgynevezett tarhonyarostán átdörzsölik, és nagyság szerint osztályozzák. A tarhonya elnevezést már egy 16. sz-i kézzel írott szakácskönyvben is megtaláljuk. A kutatók véleménye különbözõ az eredetérõl.

  • Narancslé - A multi gyógyító

    Az érelmeszesedés különös, lassú gyulladásos folyamat, mely a verõerek belsõ falán indul és nagy, egyéni különbségekkel halad elõre. Ma már az egész világon ennek következményei, az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa foglalják el a halálozási statisztika elsõ helyét.

    Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelzõ változásokat.

  • Fogyni vágyók figyelem! 3 tuti saláta a kilók ellen!

    Ha még ezen a nyáron fogyni szeretne, de nem akarja, hogy az Ön diétájába a családja is belebetegedjen, fõzzön olyat, ami a fogyókúrázóknak ideális, de mindemellett isteni finom is! Recept oldalunkon most egybõl 3 saláta recepttel kedveskedünk azoknak, akik fogyni szeretnének! Sok saláta tényleg fogyaszt, de az ízük nem az igazi, viszont ezeknek a salátáknak isteni az íze és így nem esik nehezünkre ez a kúra. Sok kilót kívánunk mínuszban és jó étvágyat!

  • Veszélyes élelmiszerek!

    Mindannyian tudjuk, hogy az emésztõrendszerünk megfelelõ mûködése nagy mértékben függ attól, hogy mit fogyasztunk. Ám hogy pontosan melyek azok az ételek, amelyeket kerülnünk kell, abban a legtöbben nem vagyunk biztosak. A jó emésztéshez és a bélbetegségek elkerüléséhez a kulcsszó a rostban gazdag étkezés, mindegyik táplálkozási szakember ezt emeli ki. A növényekben lévõ rostokat a szervezetünk nem tudja hasznosítani, bár az emésztõcsatornában lévõ baktériumok feldolgozzák, melléktermékként ekkor gázok, illetve rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek.

  • A világ leghizlalóbb ételei

    Kíváncsi arra, melyek azok az ételek, amelyek garantáltan elhízáshoz vezetnek? Számos hír kering egyik-másik hozzávalóról, gyümölcsrõl, zöldségrõl. De vajon igazak-e? Most kiderítjük! Igen, a zsír a leghizlalóbb, bár felvetõdtek olyan vélemények is, amelyek szerint mégis egészségesebb, mint az olaj. Valóban, a szakemberek szerint az elhízáshoz nem elég csak a sok zsírbevitel, a tartós túlsúlyt a túltápláltság és a magas zsírkalória kombinációja eredményezi.

  • Hamburger koleszterincsökkentõvel?

    A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentõ gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását.

    A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetõknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszûrõ.

  • Szelektív étkezés: Inkább árt, mint használ!

    Aki érdekel a pszichológia és az étkezés összefüggése, biztosan hallott már a táplálkozási zavarokról.

    Az alábbiakban két újonnan felfedezett típust mutatunk be. Felmerül azonban néhány kérdés velük kapcsolatban. Az elsõ az úgynevezett „szelektív étkezés”. Fõleg gyerekeknél fordul elõ, tünete, hogy az érintett nagyon kevés ételt hajlandó megenni. Gyakran úgy válogat, hogy csak a világos színû fogásokat – például a csirkemellet vagy a sült krumplit – szereti. Szakemberek szerint ez a viselkedésmód könnyen vezethet késõbb kényszerességhez.

  • A só boldoggá tesz

    Budapest/Des Moines - Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz.

  • Szebben, karcsúbban, egészségesebben: narancsdiéta

    Nemsokára itt a tavasz, amikor le kell vetnünk a téli nassolások következményeit leplezõ nagykabátot. Szerezzük vissza tavalyi karcsúságunkat az egyik legízletesebb gyümölcs, a narancs segítségével! A nagy víztartalmú, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag narancs amellett, hogy segít visszanyerni a tökéletes alakot, hatékony méregtelenítõ folyamatot indít el a szervezetben, ösztönözve a bélmûködést és a vizeletkiválasztást (a has puffadtságának gyakran a folyadékvisszatartás az oka!).

  • A kelbimbó

    A kelbimbó - bimbós kel vagy brüsszeli kel - a káposzta félék közé tartozik, és neki van a legkisebb fogyasztható része. Igazi téli zöldségféle, az elsõ fagyok után alakul ki sajátos íze, így ezt a növényt is csak az elsõ csípõsebb éjszakák után érdemes szüretelni. A hajtások, amelyeken a kelbimbók nõnek, a téli hónapok alatt a legjobb tápanyag raktárt jelentik a növénynek. A kelbimbó szezonja szeptembertõl februárig tart. Vásárláskor a kicsi, szorosan zárt, sötétzöld kelbimbókat vegyük meg. Ha a zöldség fonnyadt vagy sárgásak a külsõ levelei, akkor már régóta tárolták valamilyen meleg helyen. A frissen vásárolt kelbimbót papírzacskóban kb. egy hétig tudjuk
    hûtõszekrényben tárolni.

  • Gazdag galambleves

    Egy finom, zöldségekben gazdag húsleves megfelel az egészséges táplálkozás kívánalmainak, mivel elegendõ energiát szolgáltat és tartalmazza a legfontosabb tápanyagféléket, mint a fehérjét (hús), szénhidrátot (tészta, burgonya), rostot (zöldségek), ásványi anyagokat és vitaminokat, melyek a levesben feloldódva könnyebben felszívódnak.

    A húsleves a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan fogása, amely sokféle húsból készülhet.

  • Amit a francia konyháról tudni kell

    A francia konyha alapvetõen a római kori, valamint az olasz sütés-fõzési módszereket vette át, és fejlesztette tovább, mely utóbbit fõleg az uralkodói osztály igényei indították el.

    Ebben a tevékenységben különösen XIV. Lajos fõudvarmestere, Béchamel márki jeleskedett olyannyira, hogy mára már a francia lett a gasztronómia nyelve. Miután a XVI. századi francia konyhát a pazarlás jellemezte, a kor elõrehaladtával szükségessé vált némi reformáció.

  • Téli ínyencség: a naspolya

    A naspolya igazi téli gyümölcs, leginkább akkor érik, amikor a nyári-õszi gyümölcsszezonnak már vége. Fogyasztása egy kis változatosságot ígér a téli citrusfélék választéka mellett, egészen karácsonyig is kitarthat.

    A naspolya a melegen termõ vidékeket szereti, a mediterrán térségben, és fõként a Balkán-félszigeten vadon termõ cserje. Kinézetében és felépítésében is az almához, leginkább a birsalmához hasonlít, bár magháza kemény, megenni nem lehet. A naspolya igazi különlegesség a téli gyümölcsök választékában.

  • A léböjt kúra méregtelenít

    A léböjt elsõsorban méregtelenítési folyamat, ha nem járna néhány kiló súlyfelesleg leadásával is. A súlyvesztés pusztán pozitív hozadéka a méregtelenítési folyamatnak. Nézzük, milyen mérgekrõl beszélünk?

    A toxémia szó ma már szinte mindenki számára érthetõ. Esetünkben azt jelenti, hogy az anyagcsere közben keletkezõ káros anyagok gyorsabban halmozódnak fel, mint amilyen tempóban szervezetünk meg tud tõlük szabadulni. Ehhez hozzáadódik még mintegy 86 milliárd körüli elhalt sejt is, amelyektõl testünknek minden áldott nap meg kell szabadulnia.