2024.04.19. - Emma

Riasztóan sós és zsíros az Angliában árult döner kebab

Riasztóan sós és zsíros az Angliában árult döner kebab
London - Sokkoló eredménnyel zárult a döner kebab minõségét Anglia-szerte vizsgáló felmérés: a britek kedvelt gyorsétele nemcsak túl sós és túl zsíros, hanem alkalmanként olyan húst is tartalmaz, amelyet fel sem tüntettek az összetevõk között.

A felmérés során országszerte 76 helyszínen összesen 494 kebabot teszteltek a helyi hatóságok élelmiszerszabvány-ellenõrzõ munkatársai. Megállapításaikból kitûnik, hogy bár az angolok ezrei döntenek esti gyorsvacsoraként a hazavihetõ döner kebab mellett, ez valójában rossz választás.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az átlagos brit kebab ugyanis egy felnõtt ember napi sószükségletének 98 százalékát tartalmazza, emellett legalább ezer kalóriát, azaz egy nõ napi kalóriaszükségletének felét, továbbá a napi telített zsírbevitel csaknem 150 százalékát.

A tisztviselõk ugyanakkor olyan kebabbal is találkoztak, amely saláta és szósz nélkül is elérte az 1990 kalóriát, és egy nõ napi telített zsírszükségletének közel 350 százalékát.

"Sosem gondoltuk, hogy a kebab kímélõ étel, de néhány esetben a telített zsír és a só mennyisége nyomós okot ad az aggodalomra" - mondta Geoffrey Theobald, a felmérést végzõ szervezet elnöke.

Az elvégzett elemzésekbõl az is kiderült, hogy a jelzett összetevõk között felsorolt húsfélék 35 százalékban eltértek az ételbe került húsoktól. Hat esetben disznóhúst találtak a kebabban, holott nem volt feltüntetve, sõt, két ilyen ételen az is szerepelt, hogy muzulmánok is fogyaszthatják.

"Teljességgel elfogadhatatlan, hogy bizonyos vallású emberek tudtukon kívül olyan húst egyenek, ami ellentétes a hitükkel. Az összetevõk feltüntetése garanciát nyújt az embereknek, segíti a tájékozott választást, tehát pontosnak kell lennie" - háborodott fel Theobald.

A török eredetû döner kebabot, vagyis forgónyárson grillezett húst (ami eredetileg ürübõl vagy bárányból készült) manapság fõleg zöldségekkel és szósszal dúsított szendvicsként, pitában szolgálják fel.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!