rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Újév: szerencsefőzés lencsével!

  • Újév: szerencsefőzés lencsével!A karácsonyi ünnepek alatt többszörösét ettük meg annak a kajamennyiségnek, mely egészségesen jól eshetne. Volt túlevés, gyomorrontás, túlzott süti, káposzta, husi bevitel. Teljesen lemérgeztük magunkat a jobbnál jobb finomságokkal... Mit együnk az újév elsõ napjaiban? Kifejezetten üdítõ, hogy a kötelezõ újévi ételek java része sós. A hagyomány szerint az óév búcsúztatása után lencsés, pikkelyes ételeket kell magunkhoz venni, hogy egész évre biztosítsuk magunk számára a szerencsét.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Javasolt a disznó, bármilyen formában, hisz õ hivatott kitúrni a szerencsénket, halat is lehet enni, ha abban a kultúrközegben nõttünk fel, ahol a halpikkelyek száma fokmérõje lehet az új évben befolyó pénzünknek, de tilos, ha családunk régi hiedelemvilágában a hallal elúszik a szerencsénk.

    A magyar újévi ételek közül viszont vitathatatlanul a legnépszerûbb a lencse. Ez a biztos, ha meggazdagodni vágyunk. Könnyen elkészíthetõ, kellemesen sós és nagyon finom.

    A babona szerint kerülendõ még minden szárnyasból készült húsétel, hiszen ezek elkaparhatják a szerencsénket!

    Keress a többezres receptgyûjteményünkben!

    B.U.É.K.!



Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A kefír gyógyító ereje

    Ki ne ismerné a kefirt, ezt a hazánkban is népszerû savanyított tejterméket? Egészségre gyakorolt kedvezõ hatása már eddig is köztudott volt, most viszont újabb erényei láttak napvilágot. Tajvani kutatók szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különbözõ ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz. Erre a felismerésre azt követõen jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az úgynevezett ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent.

  • Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárga

    Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárgaA spárgát mint értékes táplálékot tartják számon a szakemberek, mert nagyon gazdag K, C, A-vitaminban és folátban. Jól ellátja szervezetünket tryptophannal, B1,B2, B6, B3 vitaminnal, mangánnal, rézzel, foszforral, fehérjével, potassziummal, rosttal. Találunk benne vasat, cinket, magnéziumot, szelént és kalciumot is. A folsav a szív, érrendszer fontos védelmezője. Fontos szerepet játszik a szervezet számára életfontosságú folyamatokban. Ha a folsav-szint alacsony, akkor megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata is.

  • Baktérium okozza a csokoládéfüggõséget?

    A csokiimádóknak másfajta baktériumok élnek a beleikben, mint az édesség iránt közömbös társaiknak - állapították meg svájci kutatók. Az ötnapos kísérlet alatt vér- és vizeletvizsgálatokat végeztek 11 csokoládét soha nem fogyasztó férfin, és adataikat másik 11 olyan férfi eredményeivel hasonlították össze, akik mindennap fogyasztanak a finomságból. Kiderült, hogy az utóbbi csoport szervezetében egy különleges bélbaktérium található, amely felelõssé tehetõ imádatukért. A bélbaktériumok és a csokoládé iránti vágy közöttii összefüggés még korántsem világos, ezért további kutatások szükségesek.

  • A tokány mestersége

    Egy szakácskönyvet lapozgattam nemrég, a tokánykészítés misztériumainak felfedezõkörútján. Megtalálva a receptet, döbbenten csuktam be a könyvet, amikor azt ajánlották, hogy a hagymát futtassam meg az olajon, aztán hintsem meg pirospaprikával, és így tovább. A leírt recept tulajdonképpen jó. Csak éppen nem a tokány receptje. Ezt az ételt úgy hívják, hogy pörkölt.Ekkor gondoltam, talán érdemes lenne némi tokánytani fejtegetésbe kezdeni, mert szakírói szinten is közeleg a sötétség, az orkok élesítik szablyáikat – és nincs az a gyûrû, amelynek elpusztításával meg lehetne állítani a tragédiát.

  • Ezeket az ételeket fogyasszuk, ha egészséges és szép hajat szeretnénk

    Ezeket az ételeket fogyasszuk, ha egészséges és szép hajat szeretnénkMinden ember egészséges és szép hajra vágyik, hogy ez ne csak álom legyen, figyeljünk oda arra, milyen ételeket fogyasztunk, mert akadnak olyan ételek, amelyek kifejezetten erősítik a hajhagymákat, ezáltal egészséges fejbőrt és hajat eredményeznek, de vannak olyan ételek is, melyek negatívan hatnak a haj egészségére. Távol-keleti szakértők szerint tíz olyan étel van, melyek erőt és fényt kölcsönöznek hajszálainknak. Ha meg akarunk szabadulni száraz, vagy éppenséggel zsíros, netán kopasz fejtetőnktől, az alábbi ételeket pakoljuk a tányérunkra rendszeresen.

  • A titok: 2 bögre rum

    Az elsõ rumos koktél elkészítése is a brit haditengerészethez, pontosabban Sir Edward Vernon angol admirális nevéhez fûzõdik.

    A rum a koktélok alapja, de az a legény, aki tisztán issza. A brit haditengerészetnél például ez volt a napi betevõ, a rumos koktélokat is egy admirálisnak köszönhetjük, a minõségi rumot pedig a karibi klímának. Az óceánok uraként ismert brit haditengerészet már az 1600-as években bevezette, hogy minden 18 év feletti tengerésze sör helyett naponta kétszer egy bögre nyolcvanszázalékos rumot kapjon.

  • A kék mozzarella rejtélye

    Kivontak a forgalomból 70 ezer zacskó, német importból származó mozzarellát Olaszországban, miután több vásárló is jelezte a hatóságoknak, hogy a tejfehér sajt a csomagolás felbontása után, a levegõvel érintkezve kékes árnyalatot ölt.

    Nincs hír arról, hogy a "kék mozzarella" megbetegedést okozott volna, mindenesetre az olasz hatóságok a teljes szállítmányt elkobozták és elrendelték a termék laboratóriumi vizsgálatát, és értesítették az Európai Unió élelmiszer-egészségügyi hatóságait is. Olasz lapok szerint az a legvalószínûbb, hogy bakteriális szennyezõdés okozza a kékülést.

  • A kávé és a tea is védi a szívet

    Mérsékelten fogyasztva a tea és a kávé is csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapították meg holland kutatók. Egy átfogó, huzamos ideig tartó vizsgálat során a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy napi három-hat csésze tea elfogyasztása akár 45 százalékkal is csökkentheti annak a veszélyét, hogy az illetõ szívbetegség következtében hal meg. Hatnál több csésze esetében a szívbetegségek kialakulásának esélye 36 százalékkal kisebb, mint azoknál az embereknél, akik naponta kevesebb, mint egy csészével isznak.

  • Egyre több gyerek alszik el az iskolában

    Az Egyesült Államokban egyre több a kialvatlan gyerek: 28 százalékuk legalább hetente egyszer elalszik az órán, 22 százalék elszundít a házi feladat írása közben, 14 százalékuk pedig elkésik az iskolából, mert nem bír felkelni reggel idõben. Szakértõk az éjszakai életmódot, a televíziót és a számítógépet okolják. Az amerikai Országos Alvás Alapítvány felmérése szerint a 11 évesek átlagosan 8,4 órát alszanak hét közben, a 17 éveseknek azonban már csak 6,9 óra jut egy átlagos iskolai napon.

  • Töltsük fel a szervezetünk természetes vitaminokkal

    Töltsük fel a szervezetünk természetes vitaminokkalA legjobb, ha helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz. A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök pedig nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni. A helyileg termelt zöldségeknek, gyümölcsöknek nemcsak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is.

  • Észvesztõ cukor

    Eddig is tudtuk a cukorról és a fehér lisztrõl, hogy nem tartoznak az egészséges táplálékok közé - de mára bizonyítottá vált a magatartásra való negatív befolyásuk is.

    Elgondolkodtató két amerikai vizsgálat eredménye. Tanulási nehézségek illetve magatartászavarok miatt kisegítõ iskolába járó gyerekek egyik csoportjánál a tanárok és szülõk közremûködésével reformtáplálkozást vezettek be, míg a másik csoport szokásos módon étkezett.

  • Az arab konyha titkai

    Az arab konyha története az arab világnak a története: ételeik a múlt gyõzelmeinek és vereségeinek emlékét õrzik.

    A pásztor- és kereskedõ-életmódot folytató régi arabok mindössze néhány egyszerû ételt fõztek: sûrû, zöldséges húslevesbe morzsolt kenyeret (szeridet), datolyából, vajból és tejbõl kevert hajszot. Ezek Mohamed próféta kedvenc ételei voltak. A kevés húsból, sok zöldséggel készült ragufélék (marakák) fûszeresebb változatai ma is a leggyakoribb arab ételek.

  • Gyors tipp: Mit csináljunk, ha elsóztuk a levest?

    Szerelmes a szakács — mondjuk gyakran, ha sós étel kerül az asztalra.

    Semmi baj, ha egy kicsit eltúlozzuk az étel ízesítését, megoldás ugyanis erre is van. Máris helyrehozhatjuk az ételt, ha egy nyers krumplit fõzünk bele, de egy késhegynyi szódabikarbónával is segíthetünk. Az elsózott fõzelék újra fenséges lesz, ha egy kiskanálnyi almaecetet és ugyanennyi cukrot teszünk bele, de sótalaníthatunk tejföllel és tejjel is. A leveseknél is bevethetjük ezt a módszert, ám az igazi ízeket víz hozzáadásával is visszavarázsolhatjuk.

  • Elkészült a Giga saláta

    Feltehetõen a világ legnagyobb adag - 13,8 tonnás - salátáját készítették el a hét végén a görögországi Kréta szigetén, Ierapetra kikötõvárosban.

    A görög televízió jelentése szerint 6,5 tonna paradicsomot, 3 tonna uborkát, 2 tonna paprikát, egy tonna hagymát, 800 kiló feta sajtot és 500 kilónyi olívaolajat használtak fel a salátához, amelyhez 100 négyzetméternyi terület kellett. A salátakészítésben jelenleg Izrael a csúcstartó a Guinness Rekordok Könyve által is igazolt 10,2 tonnás adaggal, amelyet 2007-ben állítottak össze.

  • Egy csésze tea

    A tea Kína déli tartományaiban, a Kínai-tengertõl Tibetig húzódó sávban õshonos. A teacserje külsõ megjelenésében a rózsabokorhoz hasonlít, virága pedig a csipkerózsára emlékeztet. A termesztett növényeket megnyesik, azok csúcsát a két felsõ levéllel együtt leszedik, kiszárítják, feltekerik, erjesztik, szárítják.

    A kínaiak a teáról azt tartották: ápolja és meghosszabbítja az életet. Eleinte orvosság gyanánt itták. A kínai bölcsek szerint aki a teát issza, annak szellemi képességei tiszták és frissek lesznek. Európa csupán a 16. században fedezte fel.

  • A füge gyógyító ereje

    A füge frissen és szárítva is fontos táplálék- és gyógynövény. Húsos, magas cukortartalmú gyümölcshúsát alkohol, bor és kávéadalék elõállítására is felhasználják. A fügérõl már a Bibliában olvashatunk, Mózes elsõ könyve (3:7) is megemlíti. Köztudott, hogy Ádám és Éva leveleibõl készített "körülkötõket" maguknak, de az Ótestamentum több könyve és az Újtestamentum is hivatkozik rá különbözõ példázatokban. Ézsaiás próféta például fügekalács-pakolással gyógyítja Ezékiás fekélyeit és ez a felhasználás a mai napig fennmaradt, hiszen például szájnyálkahártya-gyulladás esetén a tejben fõzött vagy áztatott fügét kell a gyulladt területre tenni.

  • Mérgezõ bejgli?

    Ételmérgezést okozhat a szennyezett mák, mert a gubóból ópiátszármazékok kerülhetnek a mákszemek közé. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal ezért óvatosságra int, de a szakemberek azt mondják: néhány egyszerû óvintézkedéssel kivédhetõ a baj. Az elmúlt években többször elõfordult az országban mákfogyasztással kapcsolatos ételmérgezés. Ennek az az oka, hogy a mákgubóban maradhatnak ópiátszármazékok, és ezek a törmelékkel bekerülhetnek a mákmagba - a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal fõigazgatója.

  • A sok vörös hús növeli a nõk kockázatát a szélütésre

    Nagyobb a szélütés kockázata azoknál a nõknél, akik sok vörös húst esznek - állapították meg egy tíz évig tartó, több tízezer nõ bevonásával készült tanulmány eredményeként svéd kutatók.

    A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai Susanna Larsson vezetésével 34670, 39 és 73 év közötti nõ egészségi állapotát követték nyomon 1997-tõl kezdõdõen. A tíz évig tartó követéses vizsgálat kezdetén egyik résztvevõnek sem volt kardiovaszkuláris problémája. A felmérés elemzésénél tíz csoportba osztották a nõket aszerint, hogy mennyi vörös húst fogyasztottak.

  • Hogyan rendezzünk gyerekzsúrt

    Vagy inkább bulit?

    Hatéves kor felett, fõleg ha fiú csapat jön össze valamelyik barát születésnapján, kizárt, hogy a zsúr szó kicsússzon a szájukon. Ahogy az is kizárt, hogy lányokat is meghívjanak. Már az is ront egy kicsit a hangulaton, ha az ünnepeltnek történetesen van egy húga, aki képes otthon tartózkodni, amikor a "nagyfiúk" játszanak.

  • Hogy bánjunk a tojással?

    Tojásfelhasználás elõtt és után mindig alaposan mossunk kezet melegvízzel és szappannal, s tojásfõzéshez mindig friss tojást használjunk - javasolja a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉBIH). Jó ügyelni a részletekre, mert a koszos tojás konyhába kerülésével tömeges ételmérgezést is szenvedhetnek a család vagy a tágabb közösség tagjai!

    A tojás frissességét vízbe merítéssel könnyen ellenõrizni lehet: a friss tojás lesüllyed, az állott tojás fenn lebeg. Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...