Nem igaz, hogy hízunk tõle! A burgonyachips valóban az energiadús élelmiszerek közé tartozik, ám egy magyar fogyasztó évente még 500 g chips-et sem eszik meg, miközben egy angol 12-13-szor ennyit. A hazai fogyasztó az energiabevitelének csak 0,25%-át fedezi chips-bõl, azaz a chips szinte egyáltalán nem tehetõ felelõssé az elhízásért.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Sõt, a gyártáshoz speciális chips-burgonyát használnak, mert abból finomabb chips készül. Nálunk a Bakonyban, Komárom megyében és a Dél-Alföldön terem a legtöbb chips-burgonya. A gyártás hámozásból, szeletelésbõl, sütésbõl és fûszerezésbõl áll. Az otthoni krumplisütéshez képest a különbség csak annyi, hogy a burgonyát vékonyabb szeletekre vágják és így a nedvesség szinte teljesen kisül belõle. A burgonya-chips 70% burgonyát tartalmaz. A fennmaradó részt a növényolaj és fûszerek teszik ki.
Nem igaz, hogy haszontalan, üres mûkaja
50g (kb. fél zacskó) készre sütött burgonyachips napi E-vitamin szükségletünk 20%-át, B6-vitaminból 40%-ot, niacin ekvivalensbõl 18%-ot, káliumból 18%-ot, magnéziumból és foszforból 11-12%-ot, rézbõl 36%-ot tartalmaz.
Nem igaz, hogy magas a sótartalma
A chips sótartalma kb. 1,5-2,3%, ami nagyjából megegyezik a kenyér sótartalmával. A burgonyachips viszont nagyon kis arányban szerepel a napi táplálkozásunkban, így sóbevitelünknek csak 0,01-0,02 %-át nyerjük innen. A sós ízérzetet az okozza, hogy a chips teljes sótartalma a termék felületén, nagyrészt olajban feloldódva helyezkedik el, így azonnal és intenzíven hat a nyelv ízlelõbimbóira.
Nem igaz, hogy tele van E-számmal
A burgonyachips-ben nincs több vagy többfajta élelmiszeradalék, mint egy átlagos élelmiszeripari termékben. A benne gyakran elõforduló és ízfokozóként ható glutamátok a természetes élelmiszerekben is megtalálhatók, pl. a különféle húsokból fõzött levesekben.
A burgonyachips semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, só- és olajtartalma, valamint nagyon alacsony víztartalma természetes tartósító mechanizmusként hat.
A csak sózott burgonyachips egyike a legtermészetesebb élelmiszeripari termékeknek. Kizárólag burgonyát, növényolajat és sót tartalmaz.
Nem igaz, hogy gyerekek nem fogyaszthatják
Mértékkel a kicsik is ehetnek burgonyachips-et, de valóban figyelni kell a fegyelmezetlenebb gyerekekre, nehogy fõétkezés helyett nassoljanak. Az egyetlen hazai chips-gyártó havonta többszáz zacskó chips-szel támogatja a SOTE I. sz. gyermekkórházat, ahol az orvosok és a dietetikusok chips-szel derítik jobb kedvre a kis betegeket.