rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A mormonok rendszeres böjtölése egészséges

  • Akik rendszeresen tartanak böjti napokat, azok között lényegesen ritkább a koszorúérbetegség és a cukorbaj. A mormon közösség vizsgálatából származó eredményeket a szívgyógyászat vezetõ folyóirata, az American Journal of Cardiology közölte. Az Egyesült Államok Utah államában a doktorok régóta tudják, hogy az USA többi területéhez képest ott sokkalta kevesebben kapnak szívinfarktust vagy igényelnek cukorbetegség miatt kezelést. A múlt század hetvenes éveiben több vizsgálat bizonyította, hogy ez nem földrajzi kérdés: nem elég ott lakni, úgy is kell élni, ahogy a mormon hit azt megkivánja.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Utah területén lakik a legtöbb mormon vallású amerikai. Amikor mind több adat igazolta, hogy a szív- és érbetegségek egyik legfontosabb kockázati tényezõje a dohányzás, ami a mormonok számára tilos, több kutató úgy vélte, hogy a szívvédõ hatás elsõsorban a cigarettamentes életmód eredménye. A dohányzás közben az ország többi részében is csökkent, a szívbetegek száma viszont nem lett annyival kevesebb másutt, mint amennyire ezt várták.

    A doktorok ezért úgy gondolták, hogy a szívvédelemben egyéb, mormonok között érvényesülõ életviteli tényezõ is szerepet játszhat. A vallás követõi nem csak nem dohányoznak, de alkoholt sem fogyasztanak, nem isznak kévét vagy teát, viszont rendszeresen vesznek részt vallásos összejöveteleken és havonta egyszer, egy napon át böjtölnek. A böjtölést a vallásos mormon családokban nyolcéves életkor után a gyermekek is elkezdik.

    Benjamin D. Horne és munkatársai a koszorúérbetegség elõfordulását vizsgálták azok között, akik mormon vallásuk szerint rendszeresen betartották a böjti elõírásokat, illetve akik ugyancsak az állam fõvárosa, Salt Lake City területén laktak, de nem lévén mormonok, soha nem tartottak böjti napot. A koszorúérbetegség kialakulását a legkorszerûbb módszerrel, szívkatéterezéssel bizonyították.

    Kilenc év alatt négyezernél több vizsgált személy szívkatéteres lelete igazolta, hogy lényegesen ritkább volt a koszorúérbetegség azokban, akik rendszeresen böjtöltek, mint a nem böjtölõk csoportjában. A kutatók ezt a kedvezõ hatást akkor is megtalálták, ha figyelembe vették az életvitel egyéb szempontjait is, például a dohányzást, a testmozgást vagy az alkohol fogyasztását.

    Egy második, kisebb vizsgálatban azt is megnézték, hogy mi a fontos: a mormon vallás elõirásainak követése, de böjtölés nélkül, vagy más vallás gyakorlása, ám a mormonokhoz hasonló böjti napok tartásával. Félezer vizsgált személy adatainak elemzése egyértelmûen bizonyította, hogy nem a mormon vallás, hanem az általuk gyakorolt rendszeres koplalás a koszorúérbetegség megelõzésének fontos tényezõje.

    A munkacsoport azt is kimutatta, hogy a havonta böjtöt tartók a cukorbetegség szempontjából ugyancsak védettebbnek mutatkoztak. Hangsúlyozták, hogy a rendszeres böjtölés nem befolyásolta a vérnyomás alakulását vagy a testsúlyt, s arra is felhívták a figyelmet, hogy ebben a tanulmányban legfeljebb egyes esetekben jegyezték fel a pontos étrendi adatokat, például a kalóriabevitelt és az adatokból az sem tisztázható, hogy volt-e bármilyen, egyéb diétás tényezõ, mint esetleg valamilyen vitamin, étrendkiegészítõ, ami ugyancsak szerepet játszhatott a kedvezõ egészségügyi eredményben.

    A vizsgálatok szerint az átmeneti koplalás befolyásolja a szervezet anyagcsere szabályozását. Ilyenkor az emberi test nem számíthat kívülrõl bekerülõ tápanyagokra, ezért saját kalóriaraktárait mozgósítja. Jó irányba változik a cukoranyagcsere és az inzulin érzékenység. Ha ez rendszeresen megtörténik, olyan viselkedési gyakorlat alakul ki, ami határozottan csökkenti a koszorúérbetegség és a cukorbaj kockázatát.

    Az utóbbi évek tanulmányai azt is jelezték, hogy a kalóriabevitel csökkentésére a kisérleti állatok tovább élnek, részben azért, mert a szívbetegségek gyakorisága mérséklõdik. A böjt, szaknyelven átmeneti éhezés különleges szabályozást indít el. Ez a sejtek önvédelmi, stresszellenes válaszlépése, ami ilyenkor megvédi az egészséges szöveteket a túlságosan nagy adagban használt daganatellenes gyógyszerek ellen is, miközben a rákos sejtek elpusztulnak.

    A munkacsoport szerint a rendszeres böjtöt tartók általában a szív- és érbetegségek szempontjából kis kockázatú emberek közé tartoznak: egészségesen élnek, táplálkoznak, átlagosnál többet mozognak, ugyanakkor megtartják a pihenõ napokat is. Elképzelhetõ, hogy ilyenkor nem a böjtölés önmagában, hanem az általa kiváltott személyiségformálás számít.

    A kutatók szerint a böjtölés kedvezõ egészségügyi tulajdonságai igen biztatóak és további tanulmányozást igényelnek. Megjegyzést érdemel, hogy az alapos vizsgálat adatainak matematikai elemzése alapján viszont semmiféle szívvédõ hatás nem volt tulajdonítható a mormon vallás által eredetileg engedélyezett többnejûségnek.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ennyi mindenre jó az olívaolaj

    Ennyi mindenre jó az olívaolajOlyan országokban, mint Görögország, Olaszország vagy Spanyolország, évezredekkel ezelőtt felfedezték már az olívaolaj jótékony hatásait. Segít a vér magas koleszterinszintjének csökkentésén, szív- és érrendszeri betegségeken, jó székrekedésre, gyomorpanaszokra, száraz bőrre és terhességi csíkokra. Már több mint 3000 éve termesztik a mediterrán országokban, és az olajbogyóból vonják ki az olívaolajat. A mediterrán országokban az olívaolaj fogyasztásának köszönhetően az emberek kisebb hányada szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben.

  • Vitaminok, ásványi anyagok és a táplálkozás hatása az agyunkra

    A friss gondolatok megõrzéséhez egészséges életmód, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás szükséges.

    A nehéz, zsíros ételek fogyasztása nem tesz jót a szervezetnek, rövid távon az agy mûködését is hátráltatja. Ilyenkor testünk átcsoportosítja erõforrásait, és minden energiáját az emésztésre összpontosítja. Nem véletlen, hogy a vasárnapi ebéd után elnehezülnek a szempillák. A zsírszövetek az idegpályákon is lerakódnak, védõburkot képezve körülöttük, bágyadtságot okozva.

  • Húsvét, a tavaszvárás ünnepe

    Húsvéti ételek és népszokások Szabolcs-Szatmár-Beregben

    Rituális mosakodás a Tiszában, melytõl megtisztulást, termékenységet reméltek, a szigorú böjt az istenfélés miatt és pazar lakoma a locsolódók számára: õseink gazdag húsvéti hagyatéka mára lassanként feledésbe merül.

    Több mint kétezer éve a húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe: a tavasz legelsõ jelentõs eseménye, amely Jézus kereszthalálát és feltámadását is jelenti egyben.

  • Olivaolaj a folyékony arany

    Sok féle jótékony hatása lehet az olivaolajnak, mint például segíti az anyagcserét, a zsírok biológiai funkcióit.

    Az olajfa a Földközi-tenger keleti partvidékének kultúrnövénye. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas termésébõl elõállított zöldessárga, édeskés ízû folyadék, mely nagyon egészséges. A legjobb minõségû az extra szûz olívaolaj, amelyet válogatott bogyókból, a leszedésüket követõ 24 órán belül sajtolnak.

  • Dúsított gyógyvíz a sebre

    Amerikai kutatók olyan szuperoxidált vizet fejlesztettek ki, amely jelentõsen gyorsítja a sebek gyógyulását. Az Ocoltus nevû kaliforniai vállalat olyan vizet állított elõ, sós membránon szûrve át a folyadékot, mely megöli a vírusokat, baktériumokat és gombákat. A New Scientist beszámolója szerint a szer az igen veszélyes MRSA "szuperbaktérium", a Staphylococcus aureus methicillinnek ellenálló változatát is elpusztítja, s a cukorbetegek lábfekélyét is képes gyógyítani.

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

    Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

  • Megjelent a szupergyümölcs: jóval több benne a C-vitamin

    Az Egyesült Királyság piacain árulni kezdtek egy olyan afrikai gyümölcsöt, mely háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot, mint a tej.

    A baobab nevû gyümölcsöt Afrikában már évezredek óta nagy becsben tartják egészségügyi hatásai miatt. Az Európai Unió szabályozása pedig most elsõ ízben tette lehetõvé, hogy a gyümölcs pépjét importjálják az Egyesült Királyságba. A brit gyártók már megkezdték a termékek gyártását ebbõl az alapanyagból.

  • Van olyan, hogy hamburgerfüggõség?

    Egy a 80-as években megjelent cikk szerint a kokain használata nem okoz nagyobb függõséget, mint a sültkrumpli élvezete.

    Akkoriban sokat támadták ezt a nézetet, ám most szinte ugyanez a téma került az újságok címoldalára, csak épp fordítva: a zsíros ételek ugyanúgy függõséget okoznak, mint a heroin vagy a kokain. A Daily News-ban megjelent cikk állításait alátámasztani látszik az a tény, hogy az amerikaiak egyre kövérebbek, a felnõttek kétharmada elhízottnak tekinthetõ.

  • Zsíros ételek

    Chipsek, csokitorta, vagy egy böcsöletes szelet zsírosdeszka hagymával?

    Összefut a szánkban a nyál, ha csak rájuk gondolunk. Ausztrál kutatók azt állítják, megtalálták az okát: a zsír, ha nem is a hetedik világcsodája, de lehetséges, hogy a hatodik alapíz. Kisiskolás korunk óta tudjuk, hogy nyelvünk öt alapízt tud érzékelni, az édest, a sóst, a savanyút, a keserût és a nátrium-glutamát ízét, vagyis az umamit.

  • Egészség: erjesztett ételek!

    Az erjesztett ételek visszatértek! Az erjesztett ételek újabb példái annak, amikor valamilyen régi módszer újra elõtérbe kerül.

    Hagyományosan szinte minden civilizáció rendszeresen elõállított és fogyasztott legalább egy, baktériumtenyészet segítségével létrehozott ételféleséget. Bár a mi generációnk szinte teljesen el is feledkezett az erjesztési eljárásról, az aktív baktériumkultúrákat tartalmazó erjesztett ételek egészségre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások nyomán.

  • A korszerû táplálkozás

    Minden élõlény, így az ember létfenntartásának az alapja a környezetével folytatott szüntelen anyagcsere, melynek során a szervezet különbözõ anyagokat vesz fel, azokat átalakítja, a szükségteleneket pedig a környezetébe visszajuttatja. Az anyagcsere folyamatok legfontosabbika a táplálkozás, amikor a szervezet a test ellátása, mûködtetése, fejlesztése, növelése érdekében táplálékot fogyaszt. A szükséges anyagokat felhasználja, a salakanyagot pedig kiválasztja a szervezetbõl.

  • Véres Mária itala: 75 éves a Bloody Mary koktél

    New York - Hetvenöt éve, 1933-ban keverték az elsõ Bloody Mary koktélt.

    Az ital New Yorkban született, alkotója a hagyomány szerint egy francia származású kocsmáros. Legfõbb összetevõi a vodka, a paradicsomlé, a tabasco paprikaszósz és a worcestershire szósz.

    A koktél születési neve Red Snapper. Mai elnevezését valószínûleg I. Mária XVI. századi angol uralkodóról kapta, aki különös kegyetlenséggel próbálta helyreállítani a katolikus egyház uralmát országában, és a Véres Mária (Bloody Mary) gúnynevet ragasztották rá.

  • Teltségérzetet kelt és csökkenti az étvágyat az olivaolaj

    Az étrendbe iktatott olívaolaj teltségérzetet kelt az emberi szervezetben és elnyújtja az étkezések közötti idõt - idézi az EFE spanyol hírügynökség a California egyetem, a New York-i Yeshiva egyetem és a római egyetem kutatóinak közös tanulmánya.

    Az olívaolaj és más telítetlen olajok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat. A nemzetközi kutatócsoport által végzett kutatás feltárta, hogy a patkányokban a zsírsav - egy CD36 nevû vivõanyag segítségével - a vékonybélbe jut és hormonná alakul át.

  • Magas vérnyomás ellen - Próféták kölese: sokáig titkos volt a recept

    A monda szerint a tejterméket maga Mohamed ajándékozta híveinek, ezért az oltótelepeket "a próféták kölesének" is nevezik. Azt pontosan tudjuk, hogy a kefirt a Kaukázus északi részén már régóta házilag készítették.

    Ezt a terméket itt 2500 méter magasságban, relatíve alacsony és erõsen váltakozó hõmérsékleten, 5-23 °C között állítják elõ, és ehhez bõrbõl készült edényeket használnak. A magokhoz tejet öntenek, az elegyet erjedni hagyják, és amikor néhány nap múlva készen lesz a kefir, leöntik és aztán újból tejet adnak a telepekhez.

  • Itt a jó idõ - Fagylaltok házilag

    A fagylaltgépben készített fagylalt krémesebb állagú, mert a gépi keverés közben több levegõ kerül az anyagba, ezért a kézzel készített fagylaltot kétszer verjük fel, hogy megelõzzük az apró jégkristályok képzõdést.

    A fagyaltot legjobb a készítés után pár órával tálalni, mivel az ízek ezalatt összeérnek és a fagylalt megfelelõen megszilárdul. A sörbet elkészítés után azonnal tálalható. A fagylaltot akár egy hónapig is tárolhatjuk a mélyhûtõben, de a sörbetet és a joghurt alapú fagylaltot 2-3 héten belül fogyasszuk el.

  • A földieper finom, egészséges és még fogyaszt is

    A földieper finom és egészséges, ráadásul még fogyaszt is! Kiváló vértisztító, baktériumölõ, ráadásul bõrünkre is jótékony hatással van.

    Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. Megtalálható benne a szalicilsav, ami az aszpirin egyik hatóanya. Javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére.

  • Olasz gasztrotitkok: A formaggio és a pasta

    Olaszországban több mint 450 féle különbözõ sajtot (formaggio) állítanak elõ.

    Északon a tehéntejbõl készült sajtok vannak túlsúlyban, amelyek élén a Parmigiano Reggiano és a Grana Padano áll. A Parmezan a leghíresebb enyhén csípõs sós olasz sajt, melyet felhasználás elõtt 2–4 évig is érlelnek. Ezeket a szemcsés textúrájú sajtokat reszelt sajtként fogyasztják, habár friss állapotban, falatnyi darabokban is asztalra kerülnek.

  • Együnk, hogy laposabb legyen a hasunk!

    Akik laposabb, feszesebb hasat szeretnének, fogyasszanak teljes kiõrlésû termékeket - javasolja a szakértõ.

    Az alma típusú elhízást nemcsak esztétikai okokból érdemes elkerülni, de a jelentõs egészségügyi kockázatok miatt is. Ehhez pedig a mozgás mellett hasznosak lehetnek bizonyos élelmiszerek. A Pennsylvania State University 50 elhízott személyt vont be egy táplálkozási szempontból összeállított vizsgálatba. A nõket és férfiakat egyaránt egy 12 hetes, csökkentett kalóriatartalmú diétára fogták, miután két csoportra osztották õket.

  • Ráncos leszel a rágótól

    A plasztikai sebészek szerint a rágózás lehet, hogy jót tesz a fogaknak, de kifejezetten elõnytelen az arcbõrnek, mivel elõsegíti a ráncosodást.

    Dr. Joel Schlessinger Omahában dolgozó plasztikai sebész nyilatkozott az MSNBC-nek, a rágógumi által okozott kozmetikai panaszokról. A szakértõ arról beszélt, hogy több páciense is gyakran rágózik, és esetükben kivétel nélkül megfigyelhetõ egy olyan ráncosodási folyamat, amely csak a rágógumi fogyasztásából eredeztethetõ. Ez jellegzetes ráncokat hoz létre, amelyek a száj körüli bõrfelületeken alakulnak ki.

  • A bennünk rejlõ boldogság

    A szakember szerint a boldogság elsõsorban képesség kérdése. És a képesség fejleszthetõ. "Boldogság, gyere haza, késõ van, gyere haza" - énekelte híres dalában Cserháti Zsuzsa. A szöveg banális, valamire azonban figyelmeztet: a boldogságra szükségünk van. De mit jelent a fogalom? "Többféle boldogság létezik" - mondja a pszichológus. "Az egyéni boldogságot akkor éljük át, amikor pályánkon sikeresek vagyunk" - fejtegeti Rusz Edit. Az önmegvalósítással azzá válhatunk, akinek, aminek születtünk. A hivatástudat aktívvá tesz, és az állandóság érzetével együtt a megújulás lehetõségét adja.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...