rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A szójában gazdag étrend jót tesz az artériáknak

  • Javíthatja a szélütésen átesett páciensek artériáinak állapotát az izoflavon, a szójababban, csicseriborsóban, hüvelyesekben megtalálható kémiai anyag - állapították meg hongkongi kutatók.

    Elsõ ízben vizsgálják az izoflavon étrendkiegészítõ hatását a brachiális artériára, mely a kar fõartériája. A kutatók szerint napi 80 milligramm izoflavon 12 héten át tartó szedése után javult a vérkeringés ebben az artériában, ami különösen fontos azoknál a pácienseknél, akik korábban vérrögképzõdés miatt szenvedtek szélütést.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A kísérlet során 50 páciens kapott izoflavont, 52 pedig placebót tartalmazó étrendkiegészítõt. Az artériában a véráramlást ultrahangos vizsgálattal ellenõrizték egy perccel azután, hogy az alkaron elhelyezett érszorítót eltávolították.

    A tanulmányt vezetõ Tse Hung-fat szerint azonban ebben a szakaszban nem adnak étrendi tanácsokat az izoflavon-tartalmú kiegészítõk használatára, mert a hosszabb távú szedés esetleges mellékhatásait még nem mérték fel.

    A szóját tartalmazó kiegyensúlyozott étrend viszont mindenkinek ajánlható, mert az izoflavonon kívül többszörösen telítetlen zsírsavakat, rostokat és vitaminokat is tartalmaz.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A kefír gyógyító ereje

    Ki ne ismerné a kefirt, ezt a hazánkban is népszerû savanyított tejterméket? Egészségre gyakorolt kedvezõ hatása már eddig is köztudott volt, most viszont újabb erényei láttak napvilágot. Tajvani kutatók szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különbözõ ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz. Erre a felismerésre azt követõen jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az úgynevezett ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent.

  • Bajaiak Európa halevõ rekorderei - VIII. Országos Halfõzõ Verseny gyõztes receptje

    A bajaiak manapság is Európa halevõ rekorderei. Évente fejenként 66 kiló fogy pontyból, kárászból, keszegbõl, harcsából, csukából, a Duna és mellékága, a Sugovica uszonyos kincseibõl.

    Az 1996 óta minden évben megtartják a híres halfõzõ fesztivált. Az idén már négynapos a mulatság. A soknemzetiségû városhoz illõn gazdag folklórprogrammal, kézmûves vásárral, bor- és pálinkaudvarral várják a kíváncsiskodókat a Petõfi-szigeten.

  • Hogyan fogyasszuk a rizst?

    Sósan vagy édesen, pecsenyével, fûszeres mártással, töltelékben vagy akár édes tejben is remek. Nem tartalmaz zsiradékot, cukrot, sót, viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint. A világ népességének több mint fele rizsen él, de nem hiányozhat az ínyencek konyhájából sem. Hiszen a rizs nagyon sokféle lehet, egy-egy fajta a származási helyérõl vagy az alakjáról kapta a nevét. A hosszúkás szemû rizs kevesebb, míg a gömbölyû szemû több keményítõt tartalmaz. Elõbbi a fõzés során kevésbé, utóbbi jobban összetapad.

  • A kenyér, ami nem hiányozhat az asztalról

    Augusztus hazánkban hagyományosan az aratás ideje. A lisztté õrölt gabonából számtalan finom étel, élelmiszer készül, de van közöttük egy – az élet jelképének tartott kenyér – amelynek megkülönböztetett tisztelet jár. A kenyér múltja, a hozzá kapcsolódó szokások, és táplálkozásunkban betöltött szerepe. A kenyér az emberiség egyik fõ tápláléka, amely Magyarországon is alapélelmiszernek számít. Ma már a nagy választéknak köszönhetõen szinte mindenki megtalálja az ízlésének legmegfelelõbb fajtát.

  • A mindenható káposzta

    Szinte nincs olyan betegség, amelyre ne hatna természetes gyógyírként ez a kétéves zöldségnövény, amely frissen és savanyítva egyaránt számtalan étel - és nemzeti konyha - kedvelt alapanyaga. Már az ókorban is ismerték és nagyra tartották, pedig akkor még nem voltak vele tisztában, hogy a mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitûnõbb rákellenes táplálék. Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, A-, B-, C- és U-vitamint.

  • Nem elég csak a csomagoláson lévõ reklámszöveget elolvasni

    Az amerikai élelmiszeráruházakban a vásárlók csak rápillantanak a csomagolásra, és ha az azt állitja, hogy a termék hozzáadott cukrot nem tartalmaz vagy szénhidrátban szegény, egészségesnek és testsúlycsökkentõnek gondolják. A most megjelent tanulmány elõzménye, hogy az Egyesült Államok polgárai, gyerekek és felnõttek egyaránt feltartózhatatlanul híznak. Nagy reklámmal meghirdetett diéták lettek népszerûek, különösen azok, melyek a cukor és általában a szénhidrátok fogyasztásának csökkentését, sõt leállítását hirdették egyedül üdvözítõ megoldásnak.

  • Valentin-napi szerelmes ízek

    Ha úgy döntünk, hogy saját magunk készítjük a Valentin-napi vacsorát, akkor a jól megválasztott fogásokkal meglephetjük a szerelmünket vagy a szerelemkeltõ ételek éppen elõsegítik a hódítást.

    A bazsalikom, borsmenta, chili, édeskömény, fagyöngy, fahéj, koriander, petrezselyem, sáfrány, szegfûszeg, szerecsendió, ánizs, vanília és zeller mind -mind olyan fûszer, amelyet bátran felhasználhatunk a szerelmi csábításra. Egy jól összeválogatott ételsor élvezetes elfogyasztása után vacsorapartnerünknek minden bizonnyal máshoz is kedve támad.

  • A hús csak mértékletes fogyasztás mellett egészséges

    A hús alapvetõ emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. A húsfogyasztás az utóbbi 40 évben világszerte megháromszorozódott.

    A hús egy fontos táplálék. Értékes fehérjéket, vitaminokat, és sok vasat szolgáltat szervezetünknek. Azonban a hús fajtájától és az elkészítési módtól függõen lehet egészséges és egészségtelen étel is. Függ ez a benne rejlõ zsíroktól, sótól, tartósító szerektõl és az esetleges antibiotikumoktól.

  • A borsmenta jótékony hatásai

    A borsmenta erõs, tiszta, friss aromával rendelkezik. Hatékonyabbá teszi az emésztést, valamint jótékony hatással van a májra és a légúti megbetegedésekre is. A borsmentát már õsidõk óta termesztik Kínában és Japánban. A Földközi-tengernél õshonos, de megtalálható Olaszországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is. Évelõ növény, ami akár egy méter magasra is megnõhet. Nagyon alacsony a nátrium- és koleszterintartalma, valamint telített zsírokban sem bõvelkedik. Jó forrása a foszfornak, cinknek, élelmi rostoknak, C-vitaminnak. Tartalmaz folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt is.

  • A színdiéta

    A változatos táplálkozás az egészség egyik alapelve - és ez ételeink színeire is igaz. Minden árnyalat különbözõképp hat ránk, nemcsak fizikailag, de érzelmileg, lelkileg és spirituálisan is.
    A színdiéta segít a szervezet harmonikus egyensúlyának megtartásában, ráadásul fõként zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz, amelyek fontos kerekei a méregtelenítésnek is. Mivel minden egyes nap egy azonos színcsoportból választunk ételt, a változatosság is garantált, könnyedén biztosíthatjuk az étrendünkbõl hiányzó tápanyagokat.

  • Micsoda disznóságok!

    A kolbász tisztára mosott bélbe vagy mûbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fûszerpaprikával és egyéb fûszerekkel készült disznóvágási finomság.
    A kolbászfélék füstöléssel történõ tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának.

  • Már a halolaj-kapszulák sem megbízhatóak?

    Osztrák kutatók különbözõ preparátumokat tesztelnek, amelyek elvileg védenek a szívbántalmaktól. A tudósok szerint a kapszulák tartalmában igen nagy különbségek vannak. Tudományos vizsgálatok alapján a halolaj - amelyben sok az Omega-3 zsírsav - megvéd a hirtelen szívhaláltól. Ugyanakkor a piacon található preparátumok esetében az aranyszínû folyadékról elmondható, hogy nem mind arany, ami fénylik, vagyis gyakran nincs meg a szükséges adag a kapszulában.

  • Az emberi étrend fõtt és magas tápértékû

    Chicago - Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükbõl szinte mindent megkóstolt.

    "Úgy találtam, nagyon éhes lennék. Az embernek nehéz lenne egy csimpánz étkeivel túlélnie" - számolt be Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége (AAAS) ülésén, a fõzést nevezve meg az emberi táplálkozás megkülönböztetõ jegyeként.

  • Cayenne-i bors vagy csípõs chili: Megfázás ellen is!

    Ha úgy érzed, mintha abroncsba lenne szorítva a fejed, hagyd a gyógyszereket a csodába, kapj be egy kis chilit helyette.

    A kapszaicin, az az anyag, amitõl a chili csípõs, egyszerre hármas hatást fejt ki: csökkenti a nyálkahártya duzzadtságát, elõsegíti a köpetürítést és csillapítja a fájdalmat.

    Emlékezz csak vissza, hogyan folyt egybe orrod, szemed, szád, amikor a barátod egy kis jalapeno paprikát adott rágcsálni! Képzeld el ugyanezt a hatást, amikor a megfázástól teljesen el van dugulva a fejed.

  • Zsírosabbak a magyar gyorsétteremek

    Az elvileg egyenételeket kínáló nemzetközi gyorséttermeink is zsírosabbak - a magyar konyha mellett - a többinél. Legalábbis ezt állapította meg az a dán kutatás, amely szerint akár 40 százalékkal zsírosabb lehet a nálunk kínált csirkeszárny, mint ugyanazon cég terméke más országban. Mint az egy nemzetközi vizsgálatból kiderült, a hagyományosan zsíros magyar konyha mellett a világon mindenütt elvileg egyenételeket kínáló gyorséttermeink is egészségtelenebbek a nemzetközi átlagnál.

  • Barát, vagy ellenség a tojás?

    A tojásban igen magas tápértékû fehérjék vannak, melyek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, ráadásul számos, egyéb élelmiszerekben alig fellelhetõ vitamin, és különféle biológiai folyamatokban nélkülözhetetlen ásványi só is jelentõs mennyiségben, és biológiailag könnyen hasznosítható formában van jelen a tojás különbözõ részeiben. Érdekes, és igen elgondolkodtató, hogy ennek ellenére az 1960-as évek végén egy félreértelmezett összefüggés mégis letaszította a tojást táplálkozástani piedesztáljáról, és mintegy három évtizeden át az elsõ számú népegészségügyi közellenségnek minõsítette.

  • Gyógyító olajok

    A növényi olajok nem csak a konyhában használhatók, sokuknak különleges gyógyhatása is van.

    Fontos, zsírban oldódó vitaminokat szolgáltatnak, létfontosságú összetevõket tartalmaznak, és még ízesítik is ételeinket. A tudomány néhány éve az esszenciális zsírsavak egészségmegõrzõ értéke mellett terápiás felhasználhatóságukra is felfigyelt. Ismerkedj meg te is a legnemesebb növényi olajokkal és azok gyógyhatásaival! Az egészségünk megköveteli, hogy különbözõ olajokat használjunk és ne sajnáljuk rá a pénzt.

  • Húsvét, a tavaszvárás ünnepe

    Húsvéti ételek és népszokások Szabolcs-Szatmár-Beregben

    Rituális mosakodás a Tiszában, melytõl megtisztulást, termékenységet reméltek, a szigorú böjt az istenfélés miatt és pazar lakoma a locsolódók számára: õseink gazdag húsvéti hagyatéka mára lassanként feledésbe merül.

    Több mint kétezer éve a húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe: a tavasz legelsõ jelentõs eseménye, amely Jézus kereszthalálát és feltámadását is jelenti egyben.

  • Karácsonyi menü a legkisebbek örömére is

    Karácsony napjára a legtöbb háziasszony szépen megterített, csillogó-villogó ünnepi asztalról és káprázatos menürõl álmodozik – közben pedig egy totyogó csimpaszkodik a lábába, hogy anyát játszótársnak kisajátítsa magának. A fõzés gyerek mellett sokszor nem könnyû, mert a munkálatokat gyakran nehezíti egy nyolcvan-kilencven-száztíz centis hátrahúzó erõ. Gyakori jelenség a konyhában tébláboló gyerek, aki anyát követelve folyton kiszökik a játszószobából, mert az izgalmas dolgok ott kinn történnek, a kanálcsilingelõ, robotgépzúgó világban, és nem bent a szobában.

  • Egyre több fiatal kap bõrrákot

    Szeretünk órákig napozni, szépen lesülni, nagyokat úszni. De ilyenkor nyáron érezzük leginkább a bõrrák fenyegetését is, amelynek leghatékonyabb megelõzése még mindig a fényvédelem és a rendszeres vizsgálat. Úgy tûnik idén késik a nyár, de semmi kétség, elõbb utóbb beköszönt a verõfényes idõ. A napozástól elszokott bõr védelme a hosszúra nyúlt tél és tavasz után még nagyobb figyelmet igényel. A káros hatásokat a fényvédõ krémek segítenek megelõzni. Ezek a készítmények azonban csak részben nyelik el a sugarakat s nem helyettesítik teljes egészében a napozáshoz szükséges óvintézkedéseket sem.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...