2024.03.29. - Auguszta

Mit jó tudni kajarendelés elõtt?!

Mit jó tudni kajarendelés elõtt?!
Élelmiszerbiztonsági tanácsok ételrendelésnél

A pizza, a bolognai spagetti, a csirkemájjal töltött sertésborda vagy más étel rendelésekor érdemes figyelni a részletekre: nem mindegy, hogyan, mivel, milyen hõfokon érkezik meg az ebéd - figyelmeztetnek a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) szakemberei.
Ma már egyre többen rendelnek interneten ételt. Míg egy étterem sok mindent elárul a hely színvonaláról és tisztaságáról, addig ezt nem ellenõrizheti senki a házhozszállításnál.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Rendelés elõtt mindig érdemes tehát meggyõzõdni arról, hogy az ételt elkészítõ vállalkozás neve, elérhetõsége fel van-e tüntetve a honlapon vagy a szórólapon. Elõfordulhat ugyanis, hogy olyan cégek hirdetik szolgáltatásaikat, amelyeknek nincs mûködési engedélyük, netán a konyha nem felel meg a szabályoknak és az étel magánlakásban készül.

Érdemes olyan termelõ ételeit választani, aki megadja azt a címet, telefonszámot, ahol reklamálni lehet.

Kockázatos lehet gyorsan romló, nyers tojást tartalmazó vagy félig átsütött ételt rendelni. Ilyen a tatárbifsztek, a madártej, az alig átsütött hússzelet (steak), a majonézes saláta, a tojásos galuska.

A kiszállító feladata és felelõssége - áll a MÉBIH anyagában -, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, méghozzá úgy, hogy az ne nyílhasson ki és ne szennyezõdhessen.

A dobozon szerepelni kell az étel nevének, származási helyének, fogyaszthatósági, minõségmegõrzési idejének, valamint annak, hogyan kell azt tárolni, fogyasztani.

Azt sem mindenki tudja, hogy az étel kiszállítása kizárólag engedélyezett gépjármûvel, például motorral vagy autóval történhet, mûködõ, melegen tartó vagy hûtõtáskában, ládában. Kosárban, mûanyagládában, de szobahõmérsékleten nem szállítható olyan étel, amely melegen tartást vagy hûtést igényel.

A hideg és meleg fogásokat egymástól jól elkülönítve szabad csak szállítani. Hûtést igénylõ ételt hûtõtáskában, 5 Celsius fok felett szabad kivinni a megrendelõhöz.

A szállítást végzõnek egészségügyi kiskönyvvel szükséges rendelkeznie. Ruházatának láthatóan tisztának kell lennie és az ételkihordó nem dohányozhat fuvarozás közben.

Az otthoni bánásmódhoz is ad tanácsokat a MÉBIH. A házhoz érkezett melegételt javasolt felforrósítani - azaz nem elég csak megmelegíteni. Ez különösen fontos kisgyermekek és idõsebbek esetében, mert õk érzékenyebbek az esetleges fertõzésre - emlékeztetnek a MÉBIH munkatársai.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!