rss
  • Öt egyszerû finomság gyerekeknek

  • Szeretnél valami különlegeset, finomat csinálni a gyerekeknek? Néhány recept, ami sikeres lehet a gyerkõcök körében.

    Ajánlott gyermekzsúrokon, gyermekfoglalkozások alkalmával, biztos lehetsz benne, hogy élvezni fogják a kicsik.

    Ki tudja, lehet, hogy ekkor döntik majd el õk is szakácsok lesznek. Aztán anyuci majd örülni fog a mosásnál, de a gyermekek boldogsága mindennél fontosabb.

    Zöldséges palacsinta

    Hozzávalók: 1 répa, 1 cékla, egy marék borsó, 3 evõkanál kukorica, olaj, kevés só, a tésztához: 7 dl langyos tej, 4 evõkanál rétesliszt, 4 tojás, 1 evõkanál olaj, kevés só

    A zöldségeket pucold meg, és vágd apró kockára, amelyiket aprítani lehet. Keverj sûrûbb palacsintatésztát, majd forgasd bele a felaprított zöldségeket. Hevíts olajat egy serpenyõben, majd süsd ki benne a palacsintákat. Ha a gyerekek szeretik, adhatsz mellé ketchupot vagy majonézt.

    Gerze-mürze

    Hozzávalók: 40 dkg fagyasztott málna, 25 dkg babapiskóta, 5 dl tejföl vagy joghurt, 10 dkg porcukor

    A tejfölt a porcukorral keverd simára, aprítsd bele a babapiskótát, majd forgasd bele a fagyasztott málnát. Azonnal fogyasztható, ha ropogósan szeretik a babapiskótát, de jobb, ha áll egy kicsit, így megpuhul a babapiskóta benne. A málnás keveréket össze is turmixolhatod.

    Bólé gyerekeknek

    Hozzávalók: 1 liter kék szõlõlé, 1 liter alkoholmentes pezsgõ, 1 citrom, gyümölcsök ízlés szerint, szegfûszeg, egész fahéj

    Egy nagy tálba öntsd bele a szõlõlevet és a pezsgõt. Keverd bele a fûszereket. A citromból egy teáskanálnyi levet adj hozzá, a héjábol spirál formában vágj le egy darabot, és tedd bele. A gyümölcsöket mosd meg, szeleteld fel, és keverd az italba, de ügyelj arra, hogy mag ne kerüljön a bóléba. Tedd hûtõbe egy órára, majd tálalás elõtt szedd ki a fûszereket.

    Gyümölcsös rakott pirítós sajttal

    Hozzávalók: 8 szelet kenyér, 5 dkg vaj, 20 dkg sárgadinnye, 20 dkg alma, 20 dkg körte, 8 dkg sajt, 8 dkg reszelt sajt

    A kenyérszeleteket a grillsütõbe téve szárazon pirítsd meg, majd a kikevert vajjal vékonyan kend meg. A sárgadinnyét, almát, körtét és a sajtot vágd apró kis kockákra, és halmozd fel a kenyérszeletekre. Szórd meg reszelt sajttal. A grillsütõbe téve 4-5 percig grillezd.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A kávé és a tea is védi a szívet

    Mérsékelten fogyasztva a tea és a kávé is csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapították meg holland kutatók. Egy átfogó, huzamos ideig tartó vizsgálat során a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy napi három-hat csésze tea elfogyasztása akár 45 százalékkal is csökkentheti annak a veszélyét, hogy az illetõ szívbetegség következtében hal meg. Hatnál több csésze esetében a szívbetegségek kialakulásának esélye 36 százalékkal kisebb, mint azoknál az embereknél, akik naponta kevesebb, mint egy csészével isznak.

  • A világ legfinomabb étele maradékból

    A világ legnagyobb és legsikeresebb gasztronómiai magazinjai (Jamie, Every Day, Good Food) a legsikeresebb (értsd: legdrágább) éttermekkel együttmûködödve folyamatosan megkeresik azokat az ételeket, amelyek mindenhol nagy sikernek örvendenek a világon.

    Meglepõ, de azok az ételek kerültek a lista élére, amelyeknek a hozzávalója, valamely másik étel maradéka. Az európai luxus éttermek kínálatában nagy részében megtalálható a klasszikus Somlai Dumplings (Somlói, ma már csak így hívjuk), amely eredetileg maradékból készült.

  • 9 étel, amelytõl lapos lesz a hasunk

    A rossz hír az, hogy még nem találták fel azt a csodapirulát, amelytõl egy csapásra lapos hasa lesz. Jó hír viszont az, hogy vannak ételek, amelyek segíthetnek abban, hogy laposabb legyen a hasfalad.

    Ilyen például a spárga, amely természetes vízhajtó hatással bír, így segít abban, hogy a felesleges vízbõl adódó súlyproblémáknak könnyebben búcsút ints. A spárgából számos ízes fogást készíthetsz, próbáld ki például a spárgakrémlevest vagy a spenótos palacsintát zöld spárgával.

  • Ételek, a fogaink védelmében

    A száj egészsége szempontjából jó ételek a rostokban gazdag ételek, mint például a friss gyümölcsök és zöldségek – ezek növelik a nyál termelését, amely semlegesíti a savakat, segít a fogak ételdaraboktól és cukortól való megtisztításában a rágás során.

    Jók még a cukormentes gazdag ételek – tej, joghurt, rizs, hús, hal, és a nagy víztartalmú gyümölcsök és zöldségek – körte, dinnye, zeller és uborka. Az alacsony pH értékû savas italok károsítják a fogzománcot (például a kóla). A ragadós ételeket nem tudja a nyál könnyen lemosni a fogak felszínérõl.

  • Fogyaszthatnak az aromákkal felturbózott ételek?!

    Washington - A túlsúlyos emberek jó néhány kilótól megszabadulhatnak, amennyiben speciális fûszerekkel és édesítõszerekkel "turbózzák fel" ételeiket - derítették ki amerikai kutatók.

    Az ötlet Alan Hirsch, a chicagói székhelyû Smell and Taste Treatment and Research Foundation (Illat- és ízkezelési és kutatási alapítvány) alapítója és ideggyógyász fõorvosa agyából pattant ki, õ ugyanis megfigyelte, hogy az íz- és illatérzékeléséért felelõs agyközpontok sérülése után a betegek testsúlya 10-20 fonttal (4,5-9 kilóval) gyarapodott.

  • A napozás is lehet függõség

    Korunk divatja kétségtelenül a bronzbarna bõr, de azt nem gondoltuk volna, hogy a sok napozás ugyanolyan függõség lehet, mint az alkoholizmus vagy a kábítószerfogyasztás. Amerikai kutatók szerint pedig erre igen komoly esély van. A Galveston egyetem kutatói nemrégiben számoltak be arról, hogy a napimádó emberek ugyanolyan kedélybetegek, mint az alkoholisták vagy a kábítószerfüggõk.

  • Kenyér álomdiéta módra

    Ki ne szeretne kenyeret enni?

    Praktikus az elkészítéshez egy kenyérsütõgép, mely egyre több háztartásban megtalálható, ha nem szeretnénk az újabban divatos kertvégi kemencét szolgálatba állítani. A kenyérnek ma már több száz formája és íze közül tudunk választani. Ki emlékszik a régi szép idõkre, amikor még csak fehér kenyér volt, és a legnagyobb változatosságot a fél, illetve negyed kilós kiszerelés jelentette. Egy jó kenyér, ma már az egészséges táplálkozás és étrend része, így ehhez szeretnénk egy receptet ajánlani.

  • Ezért érdemes nyírfacukrot fogyasztani

    Ezért érdemes nyírfacukrot fogyasztaniÍze, megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője. A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást. Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.

  • Demokratikus francia kaviár

    Véget érhet az orosz és iráni kaviár hosszú ideje tartó egyeduralma: a tokhaltenyésztésre berendezkedõ Franciaország olcsóbb és kevésbé sós ikrával készül meghódítani a piacot.

    Az 1872 óta mûködõ Prunier kaviárvállalat legismertebb éttermét a párizsi Champs Elysées fényei ragyogják be és kínálatának legfontosabb alapanyagát a "szürke aranyként" emlegetett, házi készítésû kaviárja képezi. Az értékes összetevõt a Párizstól 550 kilométerre délnyugatra fekvõ Dordogne-folyó festõi szépségû torkolatánál nevelkedett tokhalak szolgáltatják.

  • Együnk kevesebb húst!

    A World Watch szervezet idei jelentésében, amely a Világ Helyzetét (State if the World ) elemzi, foglalkozik a világ étlkezési kultúrájával is. Amerika háromszor annyi húst fogyaszt páldául, mint Európa, az európai farmergazdaságok pedig egyre szivesebben költöznek Amerikába, mert itt kevésbé szigorúak az állattartási és környezetvédelmi elõírások. 25. alkalommal készíti el a világ helyzetérõl szóló jelentését a World Watch szervezet, amely alapvetõen zöld-, azaz környezetvédelmi szempontok figyelembevételével mérlegeli az adatokat.

  • Folyadékok és az egészség

    Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú üdítõitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket elõidézõ hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban /NIH-AARP Diet and Health Study/ 340.045, 50 és 69 év közötti férfi és 226.945 ugyanilyen korú nõ részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartám tartalmú üdítõitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképzõ rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.

  • Hizlal a mesterséges édesítõ?

    A Behavioral Neuroscience-ben nemrég megjelent egy közlemény, mely szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítõszerrel készült ételek fogyasztása nem segíti elõ a fogyást, sõt, éppen ellentétes hatást fejt ki. Egyelõre csak állatkísérletekben bizonyították, hogy a kalóriamentes édesítõszerek megnehezítik a táplálékbevitel kontrollálását és így a testtömeg csökkentését. A Purdue Egyetem Táplálkozási Magatartást Kutató Központjának pszichológusai glükózzal (melynek kalóriatartalma az asztali cukorral megegyezõen 15 kalória teáskanalanként), illetve kalóriamentes szaharinnal édesített joghurtot etettek patkányokkal.

  • Álmatlanság és az éjszakai evés

    A stressz, az idegeskedés, a túlfeszített munkatempó sokak számára álmatlanságot és alvásproblémákat okoz.

    Napjainkban egyre gyakoribb azoknak a száma, akik nem tudnak nyugodtan aludni, gyakorta felébrednek és ennek következtében napközben fáradtság, kimerültség jellemzi õket, ami sajnos a munkájukra is kihat. A régi bölcs tanácsok, hogy lefekvés elõtt igyunk meg egy pohár tejet, vagy miután álomra hajtottuk a fejünket, számoljuk a bárányokat, nem mindenkinek nyújtanak tökéletes megoldást.

  • A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van

    A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van Ez a mennyiség a gesztenyét kiemeli ebből a szempontból a gyümölcsök csoportjából – ahová táplálkozástanilag sorolják. A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is. Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték.

  • 10 dolog, amit tudni kell a sóról

    A só talán a legismertebb ételízesítõ. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ez az ásvány a megfelelõ mennyiségben fogyasztva mennyire hasznos lehet szervezetünk számára.

    10 dolog a sóról, amit érdemes tudni:

    Védi a sejteket, különösen az agysejteket az elsavasodástól. A vesének szüksége van sóra a szervezetben felhalmozódott savak leépítésére és kiválasztására. Ha nincs elég só a szervezetünkben, akkor az könnyen elsavasodik.

  • Így készíthető el a Mikulás formájú süti

    Így készíthető el a Mikulás formájú sütiEgy nagy tálban keverjünk össze 2 csésze lisztet,a cukorral, élesztővel és sóval. Egy kis fazékban melegítsük fel a tejet, a vizet és a vajat. Keverjük össze a lisztes, és a tejes keveréket. Keverjük fel a tojásokat és adjuk hozzá s maradék lisztet. Keverjük össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapjunk. Majd minden keveréket gyúrjunk össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapjunk. Egy olajozott tálban forgassuk meg a tésztát, majd fedjük le valamivel, és hagyjuk pihenni kb. 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia.

  • Itt a csokis szarvasgomba

    Az extravagáns eledeleket piacra dobó horvátországi férfi már a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Egy 56 éves isztriai férfi édességet is készít a szarvasgombából, amely a félsziget egyik különlegessége - adta hírül a Jutarnji List címû horvát napilap. Giancarlo Zigante családi birodalmat alapozott a szarvasgombára. Õ maga 1971-ben kezdte "vadászni" az isztriai erdõkben a ritka kincset, ma már erre 50 embere van. 1999-ben Zigante bekerült a Guinness rekordok könyvébe is, mert 1310 grammos fehér szarvasgombát talált.

  • Zsírégetõ hatású gyümölcsünk: a citrom

    A citrom zsírégetõ hatásának egyik kulcsa a citrom savasságában rejlik. A citromban található citromsav az emésztõrendszerbe kerülve kölcsönhatásba lép az ott lévõ egyéb savakkal és enzimekkel.

    Így a reggel éhgyomorra elfogyasztott citromos víz (magas rosttartalma miatt is) természetes módon támogatja az egészséges emésztést. A citromos víz fogyasztása tisztítja a vastagbelet, és segít megszabadulni a salakanyagoktól. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A lerakódott salakanyagoktól való megszabadulás kilókban is mérhetõ változást okoz.

  • Ezzel a zöldséggel gyorsan, egészségesen fogyhat!

    Jó hír az erõs ételek kedvelõinek: úgy tûnik, a kapszaicin, a paprika és a bors csípõsségéért felelõs anyag gátolja a zsírképzõdést - legalább is tajvani kutatók szerint. A kapszaicin a szakemberek szerint ugyanis a fejlõdõ zsírsejteket önmegsemmisítésre késztetheti. Azért nem érdemes a vacsorát csípõs borsmártásba áztatni. A tajvani kutatócsoport ugyanis a kapszaicin zsírsejtekre kifejtett hatását még csak laboratóriumi körülmények között tesztelte.

  • Barát, vagy ellenség a tojás?

    A tojásban igen magas tápértékû fehérjék vannak, melyek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, ráadásul számos, egyéb élelmiszerekben alig fellelhetõ vitamin, és különféle biológiai folyamatokban nélkülözhetetlen ásványi só is jelentõs mennyiségben, és biológiailag könnyen hasznosítható formában van jelen a tojás különbözõ részeiben. Érdekes, és igen elgondolkodtató, hogy ennek ellenére az 1960-as évek végén egy félreértelmezett összefüggés mégis letaszította a tojást táplálkozástani piedesztáljáról, és mintegy három évtizeden át az elsõ számú népegészségügyi közellenségnek minõsítette.