rss
  • Az egészséges bioélelmiszer

  • Dán kutatók egy tanulmányban különbözõ mûvelési módokból származó termékeket hasonlítottak össze. Az eredmény szerint a biológiai termesztésbõl származó zöldség és gyümölcs nem tartalmaz több tápanyagot és nyomelemet, mint a hagyományosan elõállított. Jóval fontosabb az idõjárás szerepe - írják az élelmiszerkutatók a Journal of the Science of Food and Agriculture címû szaklapban.

    A koppenhágai egyetem kutatója, Susanne Bügel és csapata két éven át termesztett három szomszédos földön sárgarépát, káposztát, borsót, almát és burgonyát.

    A bioföldön csak istállótrágyát szórtak ki, növényvédõszert nem vetettek be, a hagyományos földet mûtrágyával és növényvédõszerrel kezelték, a harmadikat pedig vegyesen. A termékek tápanyagtartalmát megmérték, majd patkányokkal etették meg hogy megtudják, hogyan hasznosítják azokat a rágcsálók.

    A minták többségénél nem volt eltérés a különbözõ termesztési módokból származó termények tápanyag-, ásványi anyag- és nyomelemtartalma közt. Egyes elemek esetében akadt némi eltérés, de jóval csekélyebb, mint ami két, azonos helyen termesztett, de különbözõ évjáratú növény között jelentkezett. Tehát az idõjárás sokkal inkább befolyásolta az értékeket, mint a termesztési mód.

    Van azért elõnye a biotermesztésnek, ugyanis mégiscsak kevesebb növényvédõszert tartalmaz, mint a hagyományosan elõállított termékek. A biotermékek hátránya viszont, hogy kevésbé tartósak, tehát könnyebben telepszenek meg rajtuk kórokozók, mivel többek közt nem tartalmazhatnak mesterséges tartósítószert. Az állati trágyában pedig szalmonella és bélbaktérium leselkedhet. Ezek a hasmenést okozó mikrobák nem csak a saláta és a paradicsom külsejére tapadnak, hanem fel is szívódnak a növényekbe.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A fokhagyma - Az egészséges ételek része

    Az õsi egyiptomiak annyira megbecsülték a fokhagymát, hogy fizetési eszközként is használták.

    Lehet, hogy ma nem tudsz egy-két gerezd fokhagymáért X-boksz játékot venni, de a vírusok támadásai ellen jó hasznát veheted a csípõs fûszernövénynek. A fokhagyma olyan allicin vegyületet tartalmaz, amely elpusztítja a baktériumokat és jelentõs mértékben csökkenti a vírusok életképességét. Egy 2001-ben megjelent tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy azok az emberek, akik valamilyen allicin készítményt szedtek, fele akkora valószínûséggel hûltek meg, mint mások.

  • Természetes orvosság cukorbetegség ellen

    A fekete tea tartalmaz egy olyan összetevõt, amely a II-es típusú cukorbetegség kezelésére használt akarbóz és miglitol hatását utánozza, ebbõl a poliszacharidból a fekete teában jóval több található, mint a zöld teában. Kínában és Japánban a sencha teát a cukorbetegek terápiájában alkalmazzák. Haixia Chen, a Tiencsini Egyetem kutatója munkatársaival kimutatta, hogy a teában található poliszacharidok gátolják a keményítõt glükózzá alakító alfa-glukozidáz enzimet, ugyanúgy, mint ahogyan az akarbóz és a miglitol hatnak.

  • Mit reggeliznek gyermekeink?

    A szülõk, elsõsorban az édesanyák tájékoztatását tûzte ki céljául a Nagyranövök Mozgalom, melynek fõ vezérlõ elve a gyermekek egészséges táplálkozására való nevelés. A Nagyranövök Mozgalom megújítja honlapját is, és ez idáig egyedülálló, - a Szonda Ipsos nevével fémjelzett - országos reprezentatív felmérés készül az általános iskolások étkezési, elsõsorban reggelizési szokásairól. Alig valamivel több, mint fél éve kelt életre a Nagyranövök Mozgalom, mely nem elégszik meg a szülõk puszta tájékoztatásával, hanem figyelemfelkeltõ kampányba is kezd annak érdekében...

  • A baconos szendvics csökkenti a másnaposságot

    London - A sültbaconos szendvics csökkenti a másnaposságot - állítják brit kutatók.

    Elin Robert, a Newcastle-i Egyetem Élettudományi Központjának kutatója szerint az étel ugyan nem szívja fel az alkoholt, ám felgyorsítja az anyagcserét, megkönnyítve ezáltal a szervezet méregtelenítését. Ily módon az étkezés után javul a tivornyázó közérzete. "A kenyér gazdag szénhidrátforrás, a bacon viszont tele van fehérjével, amely aminosavakra bomlik le. A szervezetünk pedig igényli az aminosavakat" - magyarázta Elin Roberts.

  • A színdiéta

    A változatos táplálkozás az egészség egyik alapelve - és ez ételeink színeire is igaz. Minden árnyalat különbözõképp hat ránk, nemcsak fizikailag, de érzelmileg, lelkileg és spirituálisan is.
    A színdiéta segít a szervezet harmonikus egyensúlyának megtartásában, ráadásul fõként zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz, amelyek fontos kerekei a méregtelenítésnek is. Mivel minden egyes nap egy azonos színcsoportból választunk ételt, a változatosság is garantált, könnyedén biztosíthatjuk az étrendünkbõl hiányzó tápanyagokat.

  • A tökéletes reggeli

    Egy nagy pohár tej nemcsak kálciumhoz juttat bennünket, hanem optimális napkezdést is biztosít. Különösen azoknak ajánlott, akik ügyelnek a vonalaikra - derült ki a Western Australia egyetem kutatásából.

    Hogy miért?

    Azért, mert a vizsgálati eredmények szerint az, aki reggeli étkezésébe beépíti a tejet, kevésbé lesz nagyétkû, amikor az ebédre kerül a sor. A kutatás vezetõje hangsúlyozta, hogy ez az örvendetes következmény a tejfehérjének köszönhetõ.

  • Étrend és elhízás: a szénhidrát az ellenség vagy a zsír?

    Világszerte aggasztó mértékû az elhízás mind a fejlett, mind a fejlõdõ országokban. Nem esztétikai problémáról vagy szó, hanem krónikus betegségrõl, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1998-ban deklarálta betegségnek a tekintélyes túlsúlyt - hangzott el a Magyar Elhízástudományi Társaság hétfõi ülésén.

    A mûhelyvita és az azt megelõzõ tájékoztató fõ témája az volt, miképpen hat az étrend a fogyókúrára.

  • Sokrétűen felhasználható zöldségünk: a zöldbab

    Sokrétűen felhasználható zöldségünk: a zöldbabAkik kedvelik a zöldbabot, tucatszám válogathatnak a jobbnál jobb receptek között, ugyanis a zöldbab számos módon elkészíthető és nagyon sok finom étel alapja lehet. Lehet sütni, főzni, párolni, tálalhatjuk levesben vagy főételként is, ennek csak a fantáziánk szab határt. Ízletessége mellett még egy érv a fogyasztásra, hogy a brokkoli után a zöldbab a leghatásosabb zöldséges, mellyel megelőzhető a rák. Tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint a burgonyának, így igazán közkedvelt zöldség. Vásárláskor mindig az élénk színű és kemény zöldbabokat válasszuk.

  • Csokoládé helyett gyümölcsöt a sulibüfékbe is!

    Jelentõsen nõtt az egészséges ételeket kínáló iskolai büfék száma

    Budapest - Konyhai eszközöket és kisgépeket vásároltak, valamint "egészségnapokat", "egészségheteket" szerveznek azok az iskolák, amelyek az Egészséges Településekért Alapítvány, valamint a Generali a Biztonságért Alapítvány meghívásos pályázatán kaptak 2 millió forintos támogatást, hogy egészségesebben táplálkozzanak az ott tanuló diákok.

  • Isteni gyors, nyári leves - ezzel fél kilót is leadhat!

    Legyen kicsit olasz - Itáliában ugyanis a minestrone az egyik nyári kedvenc. A tésztás-zöldséges leves finom, laktat, miközben fogyaszt. Az új zöldségekbõl (karalábéból, répából, zöldbabból) bõ fél óra alatt összeütheti a minestronét. Mivel kalóriában szegény, tulajdonképpen annyit ehet belõle, amennyit bír (a lényeg, hogy lehetõleg a napi tésztaadagot ne lépje túl...). A levessel beindíthatja a zsírégetést és megelõzheti az éhezést. A szénhidrátban és rostokban gazdag durum (vagy tönköly) tészta ugyanis órákra megemeli a vércukor szintjét. Csak így elõzhetõk meg az éhségrohamok.

  • Betiltanák a világ legdrágább kávéjának fogyasztását

    Indonézia legfelsõbb iszlám csoportosulása megtiltaná a hívõk számára, hogy fogyasszanak a világ legdrágább kávéjából, amelynek szemeit a cibetmacskák ürülékébõl gyûjtik össze, ezért a muszlimok szerint tisztátalannak számít.

    A Kopi Luwak kávé babja a cibetmacskák táplálékául szolgál, majd a kávészemek fermentálódnak az állat bélrendszerében. Az ürülékbõl kiválogatott szemeket megpörkölik. Hívei lelkesednek a Kopi Luwak lágy ízéért, illetve a specialitás utóízéért, amely nélkülöz minden kesernyésséget.

  • A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van

    A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van Ez a mennyiség a gesztenyét kiemeli ebből a szempontból a gyümölcsök csoportjából – ahová táplálkozástanilag sorolják. A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is. Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték.

  • A megfelelõ méregtelenítés!

    Méregteleníteni kell, csak nem mindegy, hogyan is csináljuk. Néhány alapvetõ szabályt kínálunk útmutatásul.

    A háromnapos méregtelenítést havonta egyszer (de legalább évszakonként egyszer) érdemes elvégezni. A 72 órás programot lehetõleg a hétvégére tegyük, amikor tudunk sokat pihenni és nem vagyunk kitéve mindenféle kísértésnek. A rendszeres méregtelenítés az egészséges életmód egyik alapköve. Ez a program az egynapos méregtelenítés három variációjára alapszik.

  • Immunerõsítõ tavaszi növényünk: a sóska

    A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerõsítõ tulajdonságának köszönhetõen a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdítheti szervezetünket. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti. Márciustól egészen késõ õszig (tenyészidõ) gyûjthetõ, de a legízletesebb a virágzás elõtti (március-április) idõszakban. A mezei sóska a juhsóskával könnyen összetéveszthetõ, de ez utóbbi ugyan úgy felhasználható emberi fogyasztásra.

  • A kávécserje levelébõl készült tea jótékony hatással bír az egészségre

    Nemcsak a kávébabból készült italt érdemes fogyasztani! Az emberi egészségre jótékony hatással bíró összetevõket tartalmaz a kávécserje levelébõl fõzött tea - állítják a szakemberek.

    A kutatók szerint a kávécserje (Coffea) levele ez idáig a kávébabot övezõ kiemelt figyelem miatt szorult a háttérbe, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevõt tartalmaz. Kutatók szerint a kávélevélbõl fõzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövõben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának.

  • Gusztustalan ételek a nagyvilágból

    Polip, ami a torkunkban küzd az életéért, három hónapig rothasztott cápa - mit ne kóstoljunk meg, ha külföldön járunk

    Ezzel az étellel meg kell küzdeni. Szó szerint. Abban nincs semmi különös, hogy egy tengeri herkentyût nyersen eszünk meg - gondoljunk csak a szusira -, ám, hogy étkünk még a torkunkban is az életéért küzdjön, na az azért egy kicsit erõs. Márpedig a Sannakji, ez a dél-koreai ínyencség pont errõl híres. A polipot apró darabkákra vágják, és szezámmagos olajjal tálalják.

  • A megfelelõ emésztés titka: a káposzta

    A bélrendszer egészséges mûködéséhez, s ezzel együtt az egészséges élethez elengedhetetlen az, hogy a káposztafélék családjából megfelelõ mennyiségben fogyasszunk. A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport. Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekezõ rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak.

  • Téli vitaminpótlás

    Téli vitaminpótlás Ennek eredménye, hogy a tavasz kezdetére néhány kilóval többet nyom a mérleg, sőt még fáradtak, levertek is vagyunk, amit a téli hónapokban kialakult vitaminhiánynak tulajdonítunk. Egy kis odafigyeléssel csökkenthetők a szervezetünket terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségek. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a helyes életvitel, a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is megvalósítható. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottság télen is kivitelezhető.

  • Fenyegetõ táplálékallergia

    Az allergia, így a táplálékallergia egyre több embert érint világszerte, már lassan népbetegségnek számít, bár sokan nem fordulnak orvoshoz panaszaikkal.

    Szerencsére az életet veszélyeztetõ reakciók még nem annyira gyakoriak, de az "enyhe" tünetek is megkeseríthetik az ember életét. Az allergiás reakciók a szervezet immunrendszerének eltúlzott mértékû válaszreakciója. Az allergiás reakciókat bizonyos idegen anyagokkal vagy allergénekkel történõ érintkezés váltja ki. Az allergének többnyire fehérjék vagy fehérjékhez kötõdõ idegen anyagok.

  • 105 évesen a hosszú élet receptjérõl

    Hogy és mit egyél, hogy hosszabb ideig élhess?!

    Egy 105 éves brit aggastyán szerint a hosszú élet receptje az õ reggeli receptje: minden napot egy komplett brit villásreggelivel kell kezdeni, egyebek közt hurkával, kolbásszal.

    Ennek fõbb elemei: négy szelet sültszalonna, egy kolbász, két tojás, gomba, paradicsom, egy darab véres hurka és három szelet pirítós. Hogy azért némi egészségeset is belevigyen, a bácsi megeszik még egy tálka gabonapelyhet is - adta hírül a brit sajtó.