rss
  • Salátának, levesnek, töltve, fõzve, sütve - itt a paradicsomszezon

  • A legsokoldalúbb és ínycsiklandóbb zöldségfélék egyikét, a káliumban, cinkben és sejtvédõ likopinban gazdag, kalóriát alig tartalmazó paradicsomot most kell enni, hiszen a szabadföldi érésûnek eljött a csúcsszezonja. A júliusban-augusztusban érõ magyar paradicsom zamatának nincs párja - állítják nemcsak a háziasszonyok, hanem a termelõk és a mezõgazdászok is.

    Régen csak ilyen íze volt a paradicsomnak, ugyanis nem évben évbenlehetett kapni egész, hanem csak amikor szezonja volt.

    loading...

    Ezért a sápadt, kissé halízû, ámde soha el nem rothadó, merthogy tartósított, külföldrõl behozott piros gömbölyûséget egyáltalán nem szabadna megvenni a bio- és ökohívõk szerint, mert nincs benne semmi "igazi".

    Augusztusban aztán mindent bele! A lecsószezon újdonsága már a múlté, de mindig ki lehet próbálni a klasszikus paradicsomlevest, amelynek zamata egészen más a friss zöldségbõl, mint konzervbõl, és ugyanez vonatkozik a töltött paprikára is.

    A töltött paradicsom olcsó és mutatós hideg elõétel, amellyel nemcsak a vendégeket lehet meglepni, hiszen olcsó és fél óra alatt elkészül. Tölteléke lehet egyszerû virsli- vagy hússaláta, de jól mutat benne színe folytán a kukorica-, sajt- vagy tojáskeverék is. A tetején elkerülhetetlen dísz a kis petrezselyem vagy zellerbóbita. A tálon fejes salátalevelekkel kell neki megágyazni.

    Leves, de másképp: a paradicsom az alapanyaga a Magyarországon is elterjedõben lévõ spanyol hideg levesnek, a gazpacho-nak, amely kánikulában ideális kezdõ fogás.

    Nagyon divatos elõétel a koktélos pohárban feltálalt fûszeres-chilis paradicsomszósz, amelybe kis nyárson sült csirkedarabkákat vagy megpárolt koktélrákokat mártanak. Narancsszelettel és citromfûvel díszítik a kehely szélét, a csábító színkavalkád kedvéért.

    A paradicsom-befõzések klasszikus korszaka elmúlt - gondolhatnánk. Ám soha nem volt annyira divatos az eltevés, mint manapság, amikor a vásárlók már tudják, mennyi fölös só és tartósító, meg festék van a gyári készítményekben.

    A paradicsom fontos alapanyaga a különféle csatniknak, azaz indiai sós-csípõs-édes mártásoknak is.

    Újra kezdik felfedezni a 19. század végén kedvelt paradicsomlekvárt, amely kiváló mártás mindenféle sülthöz, és egészségesebb mint a ketchup, mert nincs benne annyi fölös só, cukor és színezõanyag.

    A fifikásabb háziasszonyok megpróbálkozhatnak a szárítással, majd a marinálással is, bár az eredeti olasz szárított-marinált paradicsom fûszerezését nehéz visszaadni.

    A nyers, nyári paradicsomot, ha a hûtõben megfonnyad, megpuhul, de még fogyasztható, érdemes lefagyasztani. Darabonként jó betekerni átlátszó fóliába, majd télen egy-egy darabbal ízesíteni a levest, a pörköltet.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Olivaolaj a folyékony arany

    Sok féle jótékony hatása lehet az olivaolajnak, mint például segíti az anyagcserét, a zsírok biológiai funkcióit.

    Az olajfa a Földközi-tenger keleti partvidékének kultúrnövénye. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas termésébõl elõállított zöldessárga, édeskés ízû folyadék, mely nagyon egészséges. A legjobb minõségû az extra szûz olívaolaj, amelyet válogatott bogyókból, a leszedésüket követõ 24 órán belül sajtolnak.

  • Céklából nemcsak savanyúság készíthető

    Céklából nemcsak savanyúság készíthetőA cékla minden szempontból sokkal több mindenre jó, mint egy átlagos savanyúság. Ez az olcsó zöldség gazdag B1-, B2- C-vitaminban, bőséggel tartalmaz biotint, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, vasat és mangánt, amelyek figyelemreméltó vitamin és ásványianyag forrássá teszik. Ráadásul édes-földes karaktere finom és különleges, így a felhasználási területi legalább olyan izgalmasak, mint a benne megtalálható mikronutriensek. A fűszerek különösen nagy játékteret adnak, ha a céklát lének préselik ki és azt ízesítik.

  • Nincsen farsang fánk nélkül

    Vízkereszttõl - január 6-tól - egészen a negyvennapos böjt kezdetéig tart a a farsangi, báli szezon. A magyar farsang hagyományos tésztája a fánk, ismerkedjünk meg a történetével, receptjével. A legenda szerint a fánk története Bécsben kezdõdõtt. Amikor egy Krapfen nevû pék meghalt, a felesége vette át a pékmûhely vezetését. A pékség híres volt finom kenyerérõl, a város végébõl is elzarándokoltak az emberek, hogy megvegyék. Egyik nap a kenyér nem készült el idejében.

  • A daganatos betegségek ellen a vitaminokkal és a rostokkal

    A mediterrán országok lakossága kétszer annyit fogyaszt a gyümölcs- és zöldségfélékbõl, mint amennyi a hazai étrendbe kerül, ez is hozzájárul ahhoz, hogy náluk sokkal kisebb a keringési és a tumoros betegségek miatt bekövetkezõ halálozás. Már hazánkban is kezdenek az emberek egyre nagyobb hangsúlyt helyezni az egészséges táplálkozásra, de még mindig nagyon elmaradunk a mediterrán országokhoz képest.

  • Kicsik egészségmegõrzése lazacos bébiétellel

    Az Illinois-i Egyetem táplálkozástan professzora szerint a kisgyermekeknek nagy mennyiségû omega-3 zsírsavra van szükségük az agy, az idegek és a szem fejlõdéséhez, azonban a szilárd ételekre történõ áttérés után a legtöbben nem jutnak hozzá ehhez a fontos tápanyaghoz.

    "A gyermekeknél ötéves korra már nagyjából kialakul, milyen ételeket szeretnek, ezért ha a szülõk azt szeretnék, hogy gyermekük szeresse a halat és a tenger gyümölcseit, idejekorán meg kell ismertetniük velük ezeket az ízeket" - mondta el Susan Brewer professzor, okleveles dietetikus.

  • Rengeteg ásványi anyag és vitamin található az almában

    Az alma jó hatással van az emberi szervezetre. A csecsemõk elsõ táplálékai közt is szerepel, ráadásul bizonyítottan hatásos mind a hasmenés, mind a székrekedés ellensúlyozására. Ezt a kedvezõ hatás a pektinnek köszönhetõ, amely megköti a toxikus anyagokat, és védõréteget képez a belek nyálkahártyáján. Az alma C-vitamin tartalma közepes, azonban jelentõségét az adja, hogy az almában található más egészségmegóvó és gyógyhatású anyagok a C-vitaminnal együtt sokkal aktívabbak! Az almában a C-vitamin zöme a héj alatti húsrétegben található, tehát az almát a héjával együtt érdemes fogyasztani.

  • Savanyú káposzta: egészséges és fogyókúrához is tökéletes

    A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthetõ, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta, és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal, a bélrendszerre jótékony hatással van, fogyaszt és a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja. A savanyú káposzta – ami fejeskáposztából készül – fõzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is gazdag vitamin- és tápanyagforrás. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas (100 gramm 20 milligramm C-vitamint tartalmaz), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevõit sem – így rendszeres fogyasztásával a náthás megbetegedéseket is távol tarthatod.

  • A tél vitaminbombája: a cékla

    A cékla nemcsak kiváló savanyúság, hanem megfelelõ mennyiségben jó adag vitamint jelent a szervezetnek. Egészségre gyakorolt hatásai régóta ismertek. Már az asszírok és a rómaiak is használták fogyasztásra és lázcsillapításra. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Gyógyhatását - mely nyersen a legnagyobb - a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban, béta-karotinban, niacinban és biotinban. Jó hatással van az emésztõrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítõ hatása közismert.

  • Itália és a tészták világa

    Már a gondolatára is mûködésbe lépnek az ízlelõbimbóink. Néhány jó tanács és megfelelõ hozzávalók segítségével hipp-hopp az asztalra varázsolhatjuk Itáliát. És ne lepõdjünk meg, ha az egész család így kiált majd fel: mamma mia! Lasagne, farfalle, tortellini, ravioli, penne vagy makaróni -színes vagy fehér, száraz vagy friss- tésztából egyszerûen mindenki talál kedvére valót. Mivel Olaszországban minden étkezéskor esznek tésztát, érthetõ, miért a rengeteg fajta.

  • Érdemes gránátalmát fogyasztani, ugyanis lassítja az öregedést

    Érdemes gránátalmát fogyasztani, ugyanis lassítja az öregedéstA gránátalmában rengeteg antioxidáns található, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, sőt a gyümölcs hatóanyagai arra is képesek, hogy helyreállítsák a károsodott DNS-t. Emellett nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Már napi egy pohár gránátalmalé segíthet megelőzni a betegségeket. A legújabb kutatások bizonyították, hogy a gránátalmában olyan hatóanyagok vannak, melyek védik a májat és a vesét a toxinoktól, sőt a korábbi károsodások regenerálásához, kijavításához is hozzájárulnak.

  • A szervezet méregtelenítése articsókával

    Gyógyteákkal, vény nélkül kapható készítményekkel segíthetjük májunk mûködését, serkenthetjük regenerálódását, drasztikus "méregtelenítõ" kúrákba azonban ne kezdjünk. A máj az emberi test legnagyobb belsõ szerve, több száz feladata van, melyekben fontos, vagy egyedüli szerepet játszik. Részt vesz többek között az anyagcserében, az ásványianyag- és vitaminellátásban, úgynevezett "elõvitaminokból" vitaminokat állít elõ és vitaminokat tárol. A szervezetben található koleszterinmennyiségnek hozzávetõlegesen a felét a máj állítja elõ.

  • Inkább fehér, és ne zöld teát fogyasszunk

    Bár fekete teát már nagyon régóta iszunk, a zöld és fõleg a fehér tea, nem is olyan régóta ismert Magyarországon. Vajon igaz az, hogy a fehér tea még a zöldnél is egészségesebb?

    A fehér, zöld és fekete tea ugyanarról a növényrõl származik (Camellia sinensis), csak a fehér tea a növény még ki nem nyílt rügyeibõl, míg a zöld tea az érettebb, kinyílt levelekbõl készül. A fekete tea is az érett, kinyílt levelekbõl készül, de egy szabályozott fermentációs folyamaton esik át, amely a sötét színét eredményezi.

  • A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseket

    A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseketA csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket. A sárgabarackban is jelen lévő B17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület.

  • A kávécserje levelébõl készült tea jótékony hatással bír az egészségre

    Nemcsak a kávébabból készült italt érdemes fogyasztani! Az emberi egészségre jótékony hatással bíró összetevõket tartalmaz a kávécserje levelébõl fõzött tea - állítják a szakemberek.

    A kutatók szerint a kávécserje (Coffea) levele ez idáig a kávébabot övezõ kiemelt figyelem miatt szorult a háttérbe, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevõt tartalmaz. Kutatók szerint a kávélevélbõl fõzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövõben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának.

  • Ananász, a fogyókúrázók kedvence

    Óriási fenyõtobozra emlékeztetõ zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel.

    Az ananászba elsõ látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az elsõ mintadarabokat. A csábító külcsín mellett nagyon kell figyelnünk a gyümölcs kiválasztásánál a belbecsre - gyümölcshúsra - is. Ha jól választunk, trópusi élményben lesz részünk, az édes és savanyú különleges harmóniáját élvezhetjük. Fontos, hogy a gyü-mölcs meleg illattal és friss zöld koronával rendelkezzen, továbbá ne legyen túlságosan kemény.

  • Sok a fagyi?!

    Egyre népszerûbbek a pálcikás és tölcséres jégkrémek, de fogy a családi is

    Budapest - Tovább nõtt a jégkrémek forgalma: évente 17,5 milliárd forintot költ a magyar lakosság erre a hideg nyalánkságra - tájékoztatta az MTI-t az ACNielsen Piackutató Kft.

    A kiskereskedelemben eladott jégkrémek mennyisége a 2007. június-2008. májusi idõszakban meghaladta a 25 millió litert, ami 1 százalékkal több, mint az elõzõ egyéves idõszakban.

  • Minden évszakban kapható vitaminunk: a sárgarépa

    A sárgarépát gyermekkorunkba úgy etették meg velünk, mint elengedhetetlen hozzávaló a fütyüléselsajátításának.

    Aztán kamaszkorunkban hogy csak így nem lesznek lyukasak a fogaink, vagy hogy éles látásunk lesz tõle, mint a sasnak.

    Ha ezek enyhe túlzások is, a sárgarépa mindenképpen az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ráadásul egyik nagy elõnye, hogy minden évszakban kapható. Valamint diétához is kiválóan alkalmazható.

  • Mibõl készül a kenyér?! - Vegyipari technológia a sütõiparban is

    Predmerice nad Labem - A sütõiparban ma két egymással ellentétes irányzat uralkodik. Az elsõ esetében az élelmiszer-áruházak és a kisebb pékáruüzletek számára a lehetõ legegyszerûbb eljárással készítenek pékárut, általában búzalisztbõl. Az ilyen pékáru tetszetõs, és a legújabb élelmiszer-adalékok hozzáadásával kemencében sütik jól képzett szakemberek. A különbözõ adalékok segítségével "feljavított" gyorspékáru minõsége azonban különbözik azoktól a termékektõl, amelyeket hagyományos módon készítenek rozs- és búza-, illetve csak búzalisztbõl.

  • Vigyázzunk, mert nyáron könnyen romlanak az ételek

    Néhány egyszerû tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertõzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni.

    Több fertõzés kellemetlen, ám rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos következményekkel járó megbetegedések is elõfordulnak. Nyáron gyakran a szabadban sütünk-fõzünk és étkezünk, ezért megkétszerezõdik a fertõzések elõfordulása. Szerencsére azonban némi odafigyeléssel és elõrelátással a nagyobb baj megelõzhetõ. Mindenekelõtt figyeljünk a tünetekre: hasmenés, hányás és hasgörcs.

  • Sikeres volt a borszerda

    A szerdai akcióban csaknem 200 étterem adta féláron a kiváló magyar borokat, ezzel csinálva kedvet az étterembe járáshoz a világbajnokság szünnapján. Idén még három Borszerda lesz, a szervezõk azt remélik, hogy augusztus 25-én még több étterem csatlakozik a mozgalomhoz.

    A szokásosnál nagyobb forgalomról számoltak be a tegnapi Borszerda után az akcióhoz csatlakozó éttermek. „Kifejezetten jól sikerült a tegnapi este – nyilatkozta Niklai Ákos, a Kárpátia étterem tulajdonosa.

loading...