Egy nemzetközi tanulmányban amerikai és norvég orvosok ötezernél több, 45-84 éves embert vizsgálnak éveken át, és azt igyekeznek tisztázni, hogy milyen kockázati tényezõk vezetnek érelmeszesedéshez, és ezek hogyan befolyásolják a betegség elõrehaladását.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A vizsgálat kezdetén valamennyiüket egészségesnek találták: nem volt szívbetegségük, cukorbajuk vagy vesekárosodásuk. Korábban már száznál több tudományos dolgozat jelent meg a nagymintás csoportban végzett kutatások eredményeirõl. Ezúttal a táplálkozási szokások és a vesemûködés összefüggéseit elemezték. A vizsgált személyek vesemûködését a vizeletben megjelenõ fehérje kiválasztása útján értékelték.
Figyelembe véve a vizsgált önkéntesek életkorát, nemét és más tulajdonságait, az derült ki, hogy azoknak, akik naponta fogyasztottak valamilyen sovány tejterméket, 37 százalékkal nagyobb az esélye a vesekárosodás elkerülésére, mint azoknak, akik nem szerették a sovány tejet. Ezzel szemben a nem tejbõl származó állati fehérjék, például a húsételek nagy mennyiségû fogyasztása nem tesz jót a vesemûködésnek.
Jennifer A. Nettleton, a munkacsoport vezetõje feltételezi, hogy a tejfehérjék, a bõséges D-vitamin, magnézium és kalcium bevitele lehet a sovány tejtermékek vesevédõ hatásának hátterében. A sovány tejnek, joghurtnak az ereket kedvezõ módon befolyásoló hatását több korábbi vizsgálat is igazolta.
Egy másik óriásvizsgálatban csaknem 29.000 amerikai nõ tízéves megfigyelésérõl számoltak be. A tejtermékek fogyasztóinak vérnyomása általában alacsonyabb volt, mint a többieké. Valószínûleg ebben az esetben is a kalciumbevitel és a D-vitamin hatása játssza a kulcsszerepet ebben a kedvezõ egészségügyi változásban. Ugyanakkor ez a hatás nem érhetõ el tabletta vagy táplálékkiegészítõ formájában bevitt kalciummal vagy D-vitaminnal.