2025.12.13. - Luca, Otília

Hogy bánjunk a tojással?

Hogy bánjunk a tojással?
Tojásfelhasználás elõtt és után mindig alaposan mossunk kezet melegvízzel és szappannal, s tojásfõzéshez mindig friss tojást használjunk - javasolja a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉBIH). Jó ügyelni a részletekre, mert a koszos tojás konyhába kerülésével tömeges ételmérgezést is szenvedhetnek a család vagy a tágabb közösség tagjai!

A tojás frissességét vízbe merítéssel könnyen ellenõrizni lehet: a friss tojás lesüllyed, az állott tojás fenn lebeg. Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez.
A festeni kívánt tojásokat (tojásfehérjét és sárgáját egyaránt) keményre kell fõzni. A fõtt tojásokat gyorsan hûtsük le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdõbe helyezve.

Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyrõl beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket) vagy természetes színezõanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, vöröskáposzta, ibolya, kurkuma, szeder) használjunk. Textilfestéket, egyéb festékeket tojásfestésre nem szabad használni.

Tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljünk a termék minõségmegõrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk.

A festett, fõtt tojás 5 fokon vagy alacsonyabb hõmérsékleten hûtõben egy hétig eltartható, s az így tárolt festett tojás elfogyasztható.

Húsvéti tojások elrejtésekor kellõ körültekintéssel járjunk el: kerüljük azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyezõdhet (baktériummal, vegyszerekkel, stb.).

A fõtt, festett tojás legfeljebb két óráig tárolható hûtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.

Forrás: MTI